Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της ψηφοφορίας των προαπαιτουμένων στη Βουλή.
Η ανησυχία για την κυβερνητική συνοχή γίνεται αισθητή στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει περιοριστεί πλέον στους 153 βουλευτές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν σταθερά την υλοποίηση της συμφωνίας διαψεύδοντας τις φήμες που εμφάνιζαν τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να σχηματίσει οικουμενική κυβέρνηση.
«΄Ολα αυτά είναι αστειότητες, θα τον ενημερώσει για το ταξίδι στην Τουρκία και το μεταναστευτικό» διευκρινίζουν ήδη από το βράδυ κύκλοι του Μαξίμου.
Πάντως, οι χθεσινές εξελίξεις δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο καθώς μέσα στο επόμενο 20ήμερο η συγκυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό και να περάσει με επιτυχία τον κάβο των δεύτερων προαπαιτούμενων.
Η διαγραφή χθες την νύχτα του βουλευτή της β’Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη από την κοινοβουλευτική ομάδα ήταν ένα ακόμη μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως όποιος διαχωρίζει την θέση του στις κρίσιμες ψηφοφορίες θα τίθεται αυτομάτως εκτός. Η απόφασή του να αποπέμψει τον βουλευτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου και οι υπόλοιποι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές να καταλάβουν πως εφόσον καταψηφίσουν τα επόμενα νομοθετήματα θα υποστούν πειθαρχικά μέτρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως όσοι βουλευτές εντάχθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν εκ των προτέρων τί θα επακολουθούσε σε νομοθετικό επίπεδο και συμφώνησαν πως θα τηρήσουν με την ψήφο τους, τις ρυθμίσεις της συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας διόρισε τους βουλευτές καθώς έχοντας το προνόμιο να καταρτίσει τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε σ’ αυτές όσους εκ των προτέρων δήλωσαν ότι δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα στην κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε χθες να πάρει ακόμη μία σκληρή απόφαση για τον ίδιο ζητώντας από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να παραδώσει την βουλευτική του έδρα. Ο Σακελλαρίδης ήδη από την Τρίτη είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμούσε να ψηφίσει το χθεσινό νομοσχέδιο και μολονότι επί δύο ημέρες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Βούτσης προσπάθησαν να τον μεταπείσουν δεν άλλαξε γνώμη.
Επιστρέφοντας από την Άγκυρα ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την απόφαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και το πρωί του τηλεφώνησε για να τού ζητήσει να παραιτηθεί υπενθυμίζοντάς του σε αυστηρό τόνο πως όσοι μπήκαν στα ψηφοδέλτια υποσχέθηκαν ότι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Ο Σακελλαρίδης αντέτεινε πως είχε πρόβλημα να υπηρετήσει την ακολουθούμενη κυβερνητική επιλογή και γι’ αυτόν τον λόγο αρνήθηκε και να καταλάβει κάποιο κυβερνητικό πόστο. Ωστόσο, άμεσα υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα σκεφτεί σοβαρά πώς θα αντιμετωπίσει την κοινοβουλευτική ομάδα καθώς ακολουθούν πολύ δύσκολες ψηφοφορίες και δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με άλλα δυσάρεστα απρόοπτα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την κυβερνητική σταθερότητα.