Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ανατροπή από το ΣτΕ στις μειώσεις των συντάξεων



Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΕ
Εθνος της Κυριακής 19ης Απριλίου 2015
ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σε τροχιά κατάρρευσης έχουν μπει ορισμένες από τις τελευταίες περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα νέο δημοσιονομικό «σοκ» στο οικονομικό επιτελείο της


κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ύστερα από σχετική πιλοτική δίκη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012. Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις του ανώτατου δικαστηρίου υπερισχύουν μέχρι στιγμής οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας τουλάχιστον των τελευταίων μνημονιακών μέτρων και περικοπών και αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της σχετικής απόφασης (θα πρέπει να αναμένεται περίπου σε 2­3 μήνες), οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που είχαν τουλάχιστον στα τέλη του 2012. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο η ετήσια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των Ταμείων θα είναι 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αν η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 4,3 δισ.! Παράλληλα οι δικαστές προβληματίζονται αν λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να επιστραφούν ή όχι αναδρομικά.

Ο «μπούσουλας»

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η δικαστική δικαίωση για όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων» (δικαστικούς λειτουργούς, ενστόλους, πανεπιστημιακούς, ενώ για τους ιατρούς του ΕΣΥ δικαιώθηκαν κατ' αρχήν οι συνταξιούχοι και εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ πιλοτική δίκη για τους εν ενεργεία) που ήλθε τον τελευταίο χρόνο με αποφάσεις του «Μισθοδικείου», του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακύρωσαν τις περικοπές του νόμου 4093/12, άνοιξε έμμεσα «διαύλους» για αντίστοιχες κρίσεις σχετικά με τις συντάξεις των υπολοίπων (ΙΚΑ, ΕΤΕΑ).

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να υπάρξει μια μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, το ύψος της οποίας δύσκολα θα μπορέσει να υπολογιστεί σε αυτήν τη φάση. Κι αυτό γιατί, εάν η Ολομέλεια ΣτΕ επιμείνει τελικά στην αντισυνταγματικότητα, τότε θα πρέπει να δικαιωθούν αρχικά οι 15 συνταξιούχοι (που συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη) με επαναφορά της σύνταξής τους σε παλαιότερα αυξημένα επίπεδα και με καταβολή αναδρομικών για όσες περικοπές κριθούν παράνομες. Παρόμοια δικαίωση θα μπορέσουν να έχουν και όσοι άλλοι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει σε διάφορα δικαστήρια της χώρας και περιμένουν την πιλοτική απόφαση του ΣτΕ, γιατί, σε περίπτωση που υπερισχύσει η αντισυνταγματικότητα, τότε θα μπορέσουν και αυτοί να ευνοηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια και δεν «μπλόκαραν» την παραγραφή των αξιώσεών τους, υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να πάρουν αναδρομικά (σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αντισυνταγματικότητα), αλλά να κερδίσουν μόνο τη μελλοντική επάνοδο των συντάξεών τους στα υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον προ 2ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανώτατο δικαστήριο υπάρχει έντονος προβληματισμός μήπως θα πρέπει να ακολουθηθεί το «μοντέλο» που επικράτησε στην περίπτωση της δικαίωσης των εν ενεργεία πανεπιστημιακών πριν από λίγους μήνες. Το ΣτΕ δέχθηκε, τότε, για τα μέλη του ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), ότι η αντισυνταγματικότητα του ν. 4093/12 ισχύει από 1/8/12 για όσους συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη ενώπιον της Ολομέλειας και για όσους είχαν εμπρόθεσμα προσφύγει σε άλλα δικαστήρια κατά των περικοπών, οπότε αυτοί μπορούν να δικαιωθούν πλήρως.

Ωστόσο, συνεκτιμώντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει για το κράτος σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης (αφού αδυνατεί προς το παρόν να επιστρέψει όλα τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστές, κλπ. χορηγώντας μόνο τα μισά και χωρίς να επαναφέρει πλήρως τις αποδοχές στο ύψος του Ιουλίου 2012), το ΣτΕ δέχθηκε ότι η αντισυνταγματικότητα δεν μπορεί να έχει αναδρομική εφαρμογή για τους υπολοίπους που δεν προσέφυγαν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποδοχές τους μόνο για το μέλλον, χωρίς να καταβληθούν αναδρομικά για τις περικοπές.

Ανάλογοι προβληματισμοί, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και του κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, διατυπώνονται και τώρα από δικαστές, έτσι ώστε η επιβάρυνση να μην οδηγηθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αφού έτσι κι αλλιώς αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 3 δισ. ευρώ, αν επικυρωθεί η αντισυνταγματικότητα.

Τα μεγάλα νομικά «αγκάθια» που προβληματίζουν έντονα τους δικαστές αφορούν το γεγονός ότι δεν προηγήθηκαν μελέτες που να καταδεικνύουν ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στους συνταξιούχους, ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και το κατά πόσον έχει τηρηθεί η ισότιμη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις καθενός.

Ιδιαίτερες ενστάσεις διατυπώνονται και για την πρακτική του κράτους να αποστασιοποιείται σταδιακά από τη στήριξη της επικουρικής ασφάλισης, σε περίοδο κρίσης.

H δίκη

Στην πιλοτική δίκη που έγινε στο ΣτΕ, συγκεντρώθηκαν οι αντιπροσωπευτικές προσφυγές 15 συνταξιούχων κατά του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ για τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Για τους συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής τράπεζας, το Α' τμήμα ΣτΕ παρέπεμψε πριν από λίγους μήνες το ζήτημα στην Ολομέλεια κρίνοντας, τότε, οριακά συνταγματικές (με ψήφους 4­3) τις περικοπές του ν. 4024/11 (κυμάνθηκαν σε επίπεδο 20­40%) γιατί δεν ξεπέρασαν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τη μειοψηφία όμως να διαφωνεί. Οι υπόλοιποι προσφεύγοντες (πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως και άλλοι με διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ από εργασία σε ασφαλιστική και ναυτιλιακή επιχείρηση) προσέβαλαν σε Διοικητικά Πρωτοδικεία και τις υπόλοιπες περικοπές των νόμων 3845 και 3863/10, 3986 και 4024/11, 4051 και 4093/12, υποστηρίζοντας ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα υπερφορολόγησης, έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο, κατά παράβαση θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων.

Οι 11 συνταξιούχοι (της ΔΕΗ), αθροίζοντας όλες τις περικοπές που υπέστησαν από το 2010 μέχρι το 2014, διεκδικούν να τους επιστραφεί από το ΙΚΑ συνολικά ποσό 277.744 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκαν, από τον Ιούνιο του 2010 (ή και λίγο αργότερα) μέχρι τώρα είδαν τις συντάξεις τους να «πέφτουν» (κατά περίπτωση) από 1.679 ευρώ καθαρά, σε 530€, από 2.275€ σε 790€, από 2.105€ σε 1.093€, από 1.420€ σε 937€, από 2.403€ σε 1.258€, από 1.050€ σε 907€ κλπ.

Οι αρχικές περικοπές

Οι προσφυγές τους ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν δεκτές για τις αρχικές περικοπές των νόμων του 2010, αφού έχουν κριθεί συνταγματικοί με τις αρχικές αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ για το 1ο Μνημόνιο, ενώ πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικά ανεκτές και οι περικοπές που επιβλήθηκαν στην πρώτη φάση στα επιδόματα εορτών και άδειας (περιορίζοντάς τα σε συγκεκριμένο ποσό 200­400€, πριν από την κατάργησή τους).

Αλλη συνταξιούχος διεκδικεί από το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ συνολικά 13.616€ γιατί από τον Ιανουάριο 2010 μέχρι τον Οκτώβριο 2014 η σύνταξή της από 1.577 ευρώ καθαρά (1.060€ κύρια και 517€ επικουρική), «έπεσε» σε 1.204€ (953 κύρια, 251€ επικουρική).

Παράλληλα, οι τρεις συνταξιούχοι της Αγροτικής διεκδικούν για 9 μήνες επιστροφή ποσών 633, 1.647 και 1.779€ αντίστοιχα. Υποστηρίζουν ότι με τον ν. 4024/11 επήλθε μηνιαία μείωση της σύνταξής τους από 70 έως 198€. Η επικουρική σύνταξη από το 2010 μέχρι το 2012 «έπεσε» από 598€ σε 278€, από 1.247€ σε 670€, από 1.445€ σε 687€, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες:

  Με τον ν. 3845/10 καταργήθηκαν τα επιδόματα εορτών και αδείας για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και για όσους έχουν σύνταξη άνω των 2.500€. Για τους άνω των 60 ετών και κάτω των 2.500€, τα επιδόματα μειώθηκαν σε 200-­400€.

  Με τον ν. 3863/10 μειώθηκαν 3%-­10% οι συντάξεις άνω των 1.400€, με το ποσοστό να ανεβαίνει ανά 1% για κάθε επιπλέον 300€.

  Ακολούθησε με το «Μεσοπρόθεσμο» σταδιακή μείωση κυρίων συντάξεων από 3­-14% για συντάξεις από 1.400-­3.500€ και άνω, με επιπλέον ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και μειώσεις από 6­-10% σε συντάξεις άνω των 1.700€.

  Με τον ν. 4024/11 μειώθηκαν κατά 40% οι συντάξεις άνω των 1.000€ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, ενώ για τους υπόλοιπους συνταξιούχους το ποσό που ξεπερνά τα 1.200€ μειώθηκε κατά 20%.

  Με τον ν. 4051/12, οι κύριες συντάξεις άνω των 1.300€ μειώθηκαν από 1­-1­-12 κατά 12%.

  Με τον ν. 4093/12 οι κύριες και επικουρικές μειώθηκαν έως 20%, με κατάργηση δύο συντάξεων για όλους και όλων των επιδομάτων (εορτών, αδείας) που είχαν εναπομείνει. Καθορίστηκαν ποσοστά μείωσης από 5­-20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, από 1.000€ και άνω έως 3.000€, χωρίς να επιτρέπεται το τελικό ποσό να πέσει κάτω των 2.550€.

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών στο ΟΑΕΕ

Αφορά αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών που είναι μικρότερες από 5.000 ευρώ και υποβάλλονται ηλεκτρονικά.


Μέσω διαδικτύου μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), αίτηση για τη ρύθμιση οφειλών οι οποίες είναι κάτω των 5.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσα από την ιστοσελίδα Οργανισμού (www.oaee.gr.).

Υπενθυμίζεται, ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, αποκτούν παράλληλα το δικαίωμα της επιλογής να καταταγούν σε έως και τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Ακόμη, με τη ρύθμιση παρέχονται στους ασφαλισμένους, ασφαλιστική ικανότητα για παροχές περίθαλψης και ασφαλιστική ενημερότητα.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών, λήγει στις 30 Απριλίου.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της ρύθμισης των οφειλών στους ασφαλιστικούς φορείς με το νέο σχήμα, τις πρώτες 15 ημέρες της εφαρμογής του, έχουν ρυθμιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οφειλές 32.293 οφειλετών, ύψους 1.230.185.743,96 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 27.330.035,61 ευρώ.

Από το σύνολο των 32.293 αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, ποσοστό 92,09% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις. Το υπόλοιπο 7,91% αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης. Από αυτούς οι 2.125 είναι οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με ποσό οφειλής 176.737.877,38 ευρώ. Οι 428 είναι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 3.349.660,67 ευρώ.

Ερωτευμένοι με τον Κρούγκμαν- Ritschl: Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα!

Ο διάσημος οικονομολόγος έγινε θερμά δεκτός στην Αθήνα από το κοινό που κατέκλυσε το Μέγαρο και τους δημοσιογράφους μέχρι τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πολ Κρούγκμαν Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST
Υπάρχει αυτό το ανέκδοτο για τους οικονομολόγους που λέει ότι γνωρίζουν 365 τρόπους για να κάνουν φοβερό σεξ, αλλά δυστυχώς δεν έχουν φιλενάδα. Το έχουμε θυμηθεί πολλές φορές αυτά τα χρόνια της Κρίσης που σταδιακά οι οικονομολόγοι εξελίχθηκαν στους νέους ροκ σταρ. Και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε εκείνη του Γιάνη Βαρουφάκη, κλήθηκαν να μετατρέψουν τη θεωρία σε πράξη και να αναμετρηθούν με το επιπλέον κόστος που έχουν οι ισορροπίες της άσκησης πολιτικής σε σχέση με την άνεση της παρεμβατικής αρθρογραφίας. Όμως, την Παρασκευή το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής (και το Σάββατο στη συνέντευξη τύπου στη Μεγάλη Βρεταννία, αλλά και στις κατοπινές συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), ο Πολ Κρούγκμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2008 –τι ειρωνεία- τη χρονιά που άρχισαν να καταρρέουν όλα, δε χρειάστηκε να αποπλανήσει κανέναν.
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST ΟΥΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST ΟΥΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Ουρές στην είσοδο του Μεγάρου  για ένα πολυπόθητο δελτίο εισόδου
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST
Πολυκοσμία κι εκτός αίθουσας που ήταν στημένη η γιγαντοοθόνη για όσους δεν εξασφάλισαν “μαγικό χαρτάκι” (ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα χρησιμοποιούσαμε αυτή τη φράση για διάλεξη οικονομολόγου)
Το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Μέγαρο τον υποδέχθηκε ήδη σαγηνεμένο, ενώ ακόμα και οι πολιτικοί άρχοντες έσπευσαν να τον υποδεχθούν με τιμές ενός αξιόπιστου συμμάχου, την ώρα που η κυβέρνηση και η χώρα βάλλεται πανταχώθεν. Αυτή η μεσσιανική υποδοχή ίσως κρύβει μια μικρή δόση επαρχιωτισμού, αλλά από την άλλη δείχνει την ανάγκη να ενώσουμε τις φωνές μας με κάποιον που επιμένει, χωρίς να σηκώνει κουβέντα, ότι η Ελλάδας είναι μέρος/σύμπτωμα του προβλήματος και όχι αιτία του. Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Υπουργοί, τραπεζίτες κι εκπρόσωποι του ελληνικού power game, οι οποίοι είδαν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να κλέβει την παράσταση με το ακούσιο swag της εμφάνισής του με μαύρα γυαλιά λόγω του πρόσφατου μικροτραυματισμού του.
Ας γυρίσουμε όμως στο Μέγαρο. Ο συντονιστής της συζήτησης, Παύλος Τσίμας, θεώρησε περιττό να κάνει συστάσεις και απλά ανέφερε ότι την τελευταία φορά που θυμόταν την αίθουσα τόσο γεμάτη «πάνω στην σκηνή βρισκόταν ο Γούντι Άλεν κι ένα κλαρινέτο». Οι μικρότερες ηλικίες έμειναν έξω από την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» παρακολουθώντας την ομιλία από μεγάλη οθόνη, ενώ εντός η ανθρωπογεωγραφία του κοινού δε διέφερε και πολύ από κάποιο πολιτιστικό γεγονός: βαριά κοστούμια και δυναμικά ταγιέρ που αντιλαμβάνονται το «φιλελευθερισμό» σε ένα σοσιαλδημοκρατικό και όχι θατσερικό πλαίσιο, απόφοιτοι καλών σχολείων με καλοσιδερωμένα πουκάμισα να ξεπροβάλλουν μέσα από ανοιξιάτικα λεπτά πουλόβερ, φετιχιστές του φιλελληνισμού που τον αναγνωρίζουν στον ομιλητή και έσπευσαν με αποθεωτική διάθεση, προφανώς συνάδελφοι και ακαδημαϊκοί, φαντάζομαι και κάποιοι fans των Arcade Fire που γνώρισαν τον αμερικάνο οικονομολόγο μέσα από την κοινή τους αγάπη για την καναδέζικη μπάντα. Το σκηνικό φυσικά άλλαζε στις πρώτες σειρές. Υπουργοί, τραπεζίτες κι εκπρόσωποι του ελληνικού power game, οι οποίοι είδαν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να κλέβει την παράσταση με το ακούσιο swag της εμφάνισής του με μαύρα γυαλιά λόγω του πρόσφατου μικροτραυματισμού στην Ηλεία κατά τη διάρκεια των πασχαλινών του διακοπών.
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST Κώστας Σημίτης  Δημήτρης Στρατούλης
Thug Life
(ο Κώστας Σημίτης σε φωτό instant classic, δίπλα του Τέρενς Κουίκ και Δημήτρης Στρατούλης)
Κι αν ο Κώστας Σημίτης κατάφερε να κλέψει λίγη από τη δόξα του Κρούγκμαν (και να γίνει meme στο ίντερνετ όπως θα έχετε διαπιστώσει τα τελευταία 24ωρα), σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε και την άποψή του για όσα ελέχθησαν από το βήμα των ομιλητών. Εκεί που πρώτα ο Γεράσιμος Αρσένης, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) που κάλεσε τον Κρούγκμαν στην Αθήνα (εκείνος ανταποκρίθηκε αφιλοκερδώς), αλλά και ο ίδιος ο υψηλός προσκεκλημένος, επιτέθηκαν χωρίς έλεος στο ευρώ, κριτικάροντας την αρχιτεκτονική του και αμφισβητώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που υποτίθεται θα συνεπαγόταν. «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει Ουάσινγκτον», επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Κρούγκμαν, διατυπώνοντας την κλασική απορία των άρθρων του «πώς είναι δυνατόν να θέλετε να έχετε κοινό νόμισμα στην Ευρώπη, χωρίς να έχετε κεντρική κυβέρνηση;».
«Ας μην μπαίνατε εξ’ αρχής, ας βγαίνατε το 2010-11 όσο ήταν ακόμα νωρίς, αλλά θα είναι κόλαση αν εγκαταλείψετε τώρα το ευρώ»
Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST  Γεράσιμος Αρσένης
Ο Γεράσιμος Αρσένης στο βήμα των ομιλητών, πολύ σκληρός απέναντι στο ευρώ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Γεράσιμος Αρσένης καλωσόρισε τον Κρούγκμαν λέγοντας «είσαι φίλος μας, μας συγκινείς έτσι όπως αντιστέκεσαι χρόνια στην ιδεολογία της αποκλειστικής ευθύνης της εθνικής πολιτικής μας». Και μίλησε σκληρά για την Ευρώπη αντιπαραθέτοντας την κληρονομιά του Γκαίτε και του Μπετόβεν με «το βαρύ χέρι του γερμανού τραπεζίτη», καταδικάζοντας το «scapegoating που πέρασαν οι ελλειμματικές χώρες» από τους φανατικούς τεχνοκράτες, πριν εισέλθουν στο «πουργκατόριο» του δημοσιονομικού ελέγχου. Η ζωή, και η πολιτική φυσικά, καμιά φορά είναι αμείλικτη. Ο κάποτε υπουργός Παιδείας που πέρασε μαζί με τον Κώστα Σημίτη την κόλαση των μαθητικών κινητοποιήσεων του ’98-99, χαρακτήρισε το ευρώ «πουργκατόριο» μπροστά στον τότε πολιτικό του προϊστάμενο που μας έβαλε στο ενιαίο νόμισμα.
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST  Τέρενς Κουίκ  Κώστας Σημίτης
They see me rollin’, they hatin’
(…θα μπορούσε να απαντήσει -ασορτί με το γυαλί- στην έμμεση κριτική που δέχθηκε, ακόμα κι από τον παλιό υπουργό του)
Νομίζω, ονομάζουμε λίγο καταχρηστικά «φιλέλληνα» τον Πολ Κρούγκμαν. Φυσικά ενδιαφέρεται για το ελληνικό ζήτημα, σαφώς καταγράφει στο συμπαραστεκόμενος τις ολέθριες συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στο ελληνικό ζήτημα, αλλά π.χ. αν τον συγκρίνουμε με τον έτερο «φίλο μας» στα διεθνή media και συνονόματό του, Πολ Μέισον, μιλάει με λιγότερο συναίσθημα και ιδεολογική τοποθέτηση, προβάλλοντας τον ορθολογισμό της επιστημοσύνης του. Ο Κρούγκμαν προφανώς αισθάνεται την άγρια δικαίωση των θέσεων του, στις οποίες «επέμενε ακόμα και όταν αντιδημοφιλείς ασκώντας κριτική στο κυρίαρχο δόγμα και πριν το 2008» όπως σημείωσε ένας άλλος Πολ –ο Τσίμας- και τις είδε να επαληθεύονται, τουλάχιστον μερικώς, μετά την πτώση της Lehman Brothers. Δεν είμαι ο ειδικότερος για να το κρίνω, όμως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τον ενδιαφέρει να κατακεραυνώσει τα ευρωπαϊκά οικονομικά ταμπού που δυσχεραίνουν αντί να διευκολύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Αυτή είναι άλλωστε η μόνιμη επωδός στο δημοφιλέστατο μπλογκ του στους NY Times.
«Το χρέος μεγαλώνει γιατί καταποντίζεται το ΑΕΠ», είναι η δική του κριτική στο φετίχ της λιτότητας. Διατυπωμένο σε μόνο 7 λέξεις. Χωρίς μέχρι τώρα να έχει λάβει μια ικανοποιητική τεχνική απάντηση εκτός από ηθικοπλαστικών κλισέ περί ελληνικής απειθαρχίας, διαφθοράς και παρασιτισμού.
Σαν ομιλητής δεν είναι flashy, εκρηκτικός, ξεσηκωτικός ή τουλάχιστον δεν ήταν έτσι στην Αθήνα. Είναι φανερό ότι προτιμά τον γραπτό λόγο, μιλάει άλλωστε τόσο πυκνά όσο γράφει κάτι που καταλάβαμε στα ακουστικά μας από το αγκομαχητό της μεταφράστριας να προφτάσει να μετάφερε όλα όσα έλεγε (καταφέρνοντάς τα πολύ καλά πάντως). Σίγουρα αν κάποιος τον παρακολουθεί στενά (ή αν έχει διαβάσει αυτό το άρθρο), δεν έγινε σοφότερος ούτε από την ομιλία του στο Μέγαρο ούτε από τις πανομοιότυπες απαντήσεις που έδωσε την επόμενη μέρα στη συνέντευξη τύπου.
Πολ Κρούγκμαν Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST Παύλος Τσίμας  Γεράσιμος Αρσένης
Το πάνελ…
Πολ Κρούγκμαν Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST
… και ο Πολ Κρούγκμαν στο βήμα
«Το ευρώ δεν ετοιμάστηκε σωστά. Το ενιαίο νόμισμα χρειάζεται μεγαλύτερη, πιο βαθειά ολοκλήρωση π.χ. στο τραπεζικό σύστημα», πυροβόλησε από την αρχή, λέγοντας όμως ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να το καταργήσουμε και πρέπει να δούμε εμπρός». Δε φοβήθηκε να πάρει θέση σχετικά με το πώς βλέπει το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας. «Ας μην μπαίνατε εξ’ αρχής, ας βγαίνατε το 2010-11 όσο ήταν ακόμα νωρίς, αλλά θα είναι κόλαση αν εγκαταλείψετε τώρα το ευρώ», ήταν η σύνοψη όσων είπε κάθε φορά που ζητήθηκε η συμβουλή του εξηγώντας ότι το bank run και το επακόλουθο νομικό μπλέξιμο της επαναφοράς στο εθνικό νόμισμα θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Προσθέτοντας ότι «ναι, η Ευρώπη θα είχε πρόβλημα αν αποχωρούσε η Ελλάδα – ίσως όχι τόσο μεγάλο όσο το 2011, αλλά σίγουρα πρόβλημα». Αναρωτήθηκε κι αυτός «αν άξιζαν τον κόπο οι θυσίες σας» παρότι όπως είπε «έχει διανυθεί μεγάλο μέρος το δρόμου», χαρακτηρίζοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή «εξ’ ολοκλήρου μονομερή και αποτυχημένη σε απίστευτα επίπεδα». Προσπάθησε παρολ’ αυτά να μας αποτρέψει από το να βλέπουμε παντού εχθρούς. «Σε ειλικρινείς συζητήσεις ακόμα και κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν τη συμπάθειά τους, ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι εχθρός σας», είπε και πέταξε ήσυχα το καρφάκι του. «Το πρόβλημα είναι ότι οι αρχιτέκτονες της λιτότητας δεν έχουν διδαχθεί τίποτα π.χ. ο Σόιμπλε» - ομολογώ ότι εκείνη την στιγμή γύρισα τα μάτια μου σε διάφορες γωνιές της αίθουσας και είναι δύσκολο να περιγράψω την αντίδραση των ακροατών με κάτι πιο σοφιστικέ από ένα σκέτο «Πες τα Μεγάλε».
θεατής ακροατής  κοινό Διάλεξη Μέγαρο Μουσικής  οικονομία Megaron Plus ADGI INERPOST Παναγιώτης Ρουμελιώτης  Panagiotis Roumeliotis
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης
«Μάλλον ούτε οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι γνωρίζουν τι γίνεται αυτήν την στιγμή»
Τι μου έκανε περισσότερη εντύπωση; Ότι ο Κρούγκμαν δεν αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα συναισθηματικά, ακυρώνοντας όσους θα μπορούσαν να πιπιλίσουν τη γνωστή καραμέλα και να πουν ότι λαϊκίζει. Όταν τον ακούς να λέει ότι «το χρέος αντιμετωπίστηκε λαμβάνοντας ηθικές διαστάσεις» και να αμφισβητεί π.χ. την τεχνοκρατική πληρότητα του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «η βόρεια Ευρώπη δεν έχει ανάγκη το χρήμα της Ελλάδας», δεν μπορείς παρά να μην αμφισβητείς με τη σειρά το ηγεμονικό μοντέλο που κατοχύρωσε τα στερεότυπα περί τεμπέληδων εδώ και 5 χρόνια χωρίς να ελέγχεται από πουθενά. «Το χρέος μεγαλώνει γιατί καταποντίζεται το ΑΕΠ», είναι η δική του κριτική στο φετίχ της λιτότητας. Διατυπωμένο σε μόνο 7 λέξεις. Χωρίς μέχρι τώρα να έχει λάβει μια ικανοποιητική τεχνική απάντηση εκτός από ηθικοπλαστικών κλισέ περί ελληνικής απειθαρχίας, διαφθοράς και παρασιτισμού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, πού παραδόξως ήταν όντως «ερωτήσεις και όχι δηλώσεις» όπως ζήτησε ο Παύλος Τσίμας (εκτός από τον κύριο που αφού μας ενημέρωσε για το ονοματεπώνυμό του, είπε ότι τον απογοήτευσε η ομιλία κι άρχισε να εξηγεί πριν τον διακόψει η καθολική αποδοκιμασία και ο συντονιστής), ο Κρούγκμαν σημείωσε έναν ακόμα ευρωπαϊκό φετιχισμό, τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Οι πάντες τις χρειάζονται, όλοι τις επικαλούνται, αλλά αν τους ζητήσεις να τις βάλουν σε μια προτεραιότητα προκειμένου να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα κανένας δεν το κάνει». Ούτε κι ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Τι μέλλει γενέσθαι; «Πρέπει να υπάρξει χώρος για μια συμφωνία. Εγώ θα έλεγα ναι σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Έντιμος συμβιβασμός είναι όμως ο λογικός συμβιβασμός. Και η απαίτηση π.χ. για τριπλασιασμό των πλεονασμάτων δεν είναι λογική», ήταν η πρόβλεψη/ευχή/νουθεσία για να κλείσει με κάτι που σχεδόν υποπτευόμαστε όλοι, αλλά το ακούσαμε επιτέλους από αξιόπιστα χείλη «μάλλον ούτε οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι γνωρίζουν τι γίνεται αυτήν την στιγμή».
Αλέξης Τσίπρας   Μαξίμου συνάντηση Paul Krugman  Πόλ Κρούγκμαν  Γεράσιμος Αρσένης
“Βάλε λίγο πλάτη ακόμα”
05_krugman_gb_MG_1724
(έτσι μπράβο)
Μετά από μιάμιση ώρα «ερωτευμένοι με τον Κρούγκμαν» παραδοθήκαμε στο ανοιξιάτικο φως που βάσταγε ακόμα, ενώ τα πηγαδάκια στην είσοδο του Μεγάρου αξιολογούσαν όσα συνέβαιναν και υπουργοί όπως οι Νίκος Ξυδάκης και Γιώργος Σταθάκης αποχωρούσαν με τη σειρά τους για να συναντήσουν τα όχι και τόσα πολλά φωτογραφικά φλας. Ο Κρούγκμαν επανέλαβε περίπου τα ίδια το επόμενο πρωινό στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που έσπευσαν αγουροξυπνημένοι στη συνέντευξη τύπου (σύντομα θα δείτε στην Popaganda  και το βίντεο με όσα ειπώθηκαν). Ήρθε, κέρδισε κι απήλθε. Αν ήταν όντως ροκ σταρ, θα στοιχηματίζαμε ότι «ως αγαπημένος του ελληνικού κοινού, δε θα αργήσει η ώρα που θα μας επισκεφθεί ξανά»…
ΥΓ. Ευτυχώς που ξαναήρθε ο άνθρωπος στην Αθήνα και λύθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις από την τελευταία του φορά στα μέρη μας…


Ritschl: Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα!
Ritschl: Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα! Διαδώστε το!
Για το ελληνικό χρέος μίλησε Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας στο Spiegel σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρέος στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του.

Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει… στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.

Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.

Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl : Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Είστε βέβαιος;

Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.

Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα.

Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;

Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Πώς να κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος, σίτισης, ενοικίου. Οδηγίες, δικαιολογητικά


Πώς να κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος, σίτισης, ενοικίου;
Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων για επίδομα παροχής ρεύματος, σίτισης και ενοικίου.
Η εφαρμογή διαχειρίζεται 3 βασικές λειτουργίες για να πάρετε το επίδομα ρεύματος, σίτισης, ενοικίου:
1. Υποβολή Αίτησης.
2. Τροποποίηση Αίτησης εφόσον έχει ήδη υποβληθεί.
3. Παρακολούθηση υποβληθείσας αίτησης.
Προσοχή: Το πρόγραμμα με το οποίο επισκέπτεστε σελίδες στο διαδίκτυο (Φυλλομετρητής- browser), πρέπει να επιτρέπει την εκτέλεση Javascript. Εάν ο φυλλομετρητής που χρησιμοποιείτε σας εμφανίσει μήνυμα αποκλεισμού αναδυόμενου παραθύρου (popup blocker), επιλέξτε να επιτρέπεται η εμφάνιση αναδυόμενου παραθύρου.
Απαιτούμενα στοιχεία διαθέσιμα κατά την συμπλήρωση / υποβολή της αίτησης για το επίδομα ρεύματος, σίτισης και ενοικίου
Ο αιτών προς διευκόλυνσή του χρειάζεται να έχει διαθέσιμα:
1. ΑΜΚΑ αιτούντος και μελών (συζύγου, τέκνων κ.λπ.).
2. ΑΦΜ αιτούντος/ συζύγου ( και μελών εφόσον διαθέτουν).
3. Αριθμός Δημοτολογίου αιτούντος.
4. Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού ρεύματος. Όσοι δεν είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΔΔΗΕ» μπορούν να υποβάλλουν αίτηση (μέσω της Καρτέλας «Γ2. Στοιχεία Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος» και επιλογή της εμφανιζόμενης σύνδεσης).
5. Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας αιτούντος και μελών (συζύγου, τέκνων κ.λπ.).
6. Στοιχεία Εισοδήματος, Περιουσίας κ.λ.π.

«Τα πήρε» άγρια ο Βαρουφάκης: Τι είπε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ και τον έβγαλε από τα ρούχα του

Τι απάντησε έξαλλος ο Βαρουφάκης στους ισχυρισμούς του Αυστριακού ομόλογού του, Χανς Γεργκ Σέλινγκ;
Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών του Αυστριακού ομολόγου του, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, περί δήθεν ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της, προχώρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι ψέμα και μάλιστα προσβλητικό».
Ειδικότερα, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ενώ «υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης ως προς το ποια μέτρα και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, η χώρα αρνείται μέχρι τώρα να δεσμευτεί» κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για ελλιπή πρόθεση σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους εταίρους.
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Σέλινγκ επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι άφησε πολύ χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος, καθώς και ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι αδύνατον να λάβουν γραπτά στοιχεία από την ελληνική πλευρά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα μια γενικευμένη «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στην κυβέρνηση.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, ανέφερε τη συνάντηση του Eurogroup τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, στην οποία, όπως σημείωσε, «οι Έλληνες έδωσαν κάποιες προφορικές υποσχέσεις, έπειτα όμως δεν ήθελαν να τις δώσουν και γραπτά».
Οι εν λόγω ισχυρισμοί εξόργισαν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος στην Der Standard, έκανε λόγο για «ψέμα» και μάλιστα «προσβλητικό», διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Σέλινγκ ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, κατέθεσε γραπτώς στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μεταρρυθμίσεις, προτάσεις και προσφορές.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Γ. Βαρουφάκης, επισήμανε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί «θέλουν να ασκήσουν πίεση και στις δύο πλευρές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία».
Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν συμμερίζονται την άποψη πολλών χωρών της Ευρωζώνης, ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις ενός Grexit» και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι από τους εταίρους μας παίζουν με τη φωτιά».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)