Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οταν περνούν οι....αετοι !!!!

Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό ζητά η τρόικα

Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό ζητά η τρόικα

Στον αέρα παραμένει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα πιέζει συνεχώς την ελληνική κυβέρνηση με προτάσεις «φωτιά» για σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας οι επικεφαλής των δανειστών έθεσαν θέμα μείωσης των αποζημιώσεων των εργαζομένων είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και εφαρμογή ελαστικότερου ωραρίου.

Οι αλλαγές που ζητούν οι τροικανοί είναι τέτοιες που ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας «πάγωσε». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Βρούτσης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της διαπραγμάτευσης, περιοριζόμενος στην ανακοίνωση της συνέχισης των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες,, ενώ πιθανότατα θα απαιτηθεί η εξέταση του θέματος και από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ή και δύο συναντήσεις της τρόικας με τον κ. Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που είχαν αποστείλει στο υπουργείο με την επιστολή εργασίας πριν την έλευση τους, ζητώντας δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους.

Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και την διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και στην περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιδομάτων.

Παράλληλα ζητούν επιτακτικά μείωση του εφάπαξ και περιορισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, ενώ επιμένουν για νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό με την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην διαμόρφωση του.

Η τρόικα έθεσε και θέμα για την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50% αν ο συνταξιοδοτούμενος λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε υπαλλήλους που αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης αναφέρθηκε στο διαφορετικό καθεστώς που ισχύει στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, τις οποίες δικαιούνται υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες.

Τα παζάρια συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές μέχρι να «κλειδώσει» το σύνολο του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

«Παραιτηθείτε από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων»

Η αναγνώριση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις δίνει μία ανάσα στην κυβέρνηση εν μέσω της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Μένει να αποδειχθεί στις προσεχείς ημέρες αν η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι θα συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου στις συζητήσεις για το πακέτο των μέτρων που επηρεάζει τον ευρύτερο σχεδιασμό του κ. Σαμαρά για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Ντράγκι τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στα γενικότερα που αφορούν το ελληνικό χρέος ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπαχθεί και η Ελλάδα στην απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου του Ιουνίου στην χώρα μας και να αφαιρεθεί από το ελληνικό χρέος το ποσί που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος από 30- 50 δισ. ευρώ και μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Το δεύτερο που έθεσε ο κ. Σαμαράς είναι να παραιτηθεί η ΕΚΤ από τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει και λήγουν την περίοδο 2012-2016. Η ΕΚΤ κατέχει συνολικά 34 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μια παραίτηση των δικαιωμάτων της θα απέδιδε περί τα 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της επιμήκυνσης κατά τρόπο που να μην χρειαστεί να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 1,4 δισ. από τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Σαμαράς δεν πήρε απαντήσεις ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει την αισιοδοξία ότι ο κ. Ντράγκι είδε θετικά τα αιτήματα της χώρας η οποία έχει ελπίδες να συμπεριληφθεί στην συνολική λύση της κρίσης χρέους που προωθεί η ΕΚΤ και που θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο υπάρχει πάντα το αγκάθι της Τρόικας και των συζητήσεων για το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Ντράγκι όπως και όλοι οι ηγέτες και κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνάντησε ο κ. Σαμαράς -Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ρομπάι- εξαρτούν τις εξελίξεις για την χώρα μας από την έκθεση της Τρόικας η οποία όμως επιμένει στην σκληρή στάση της. Φαίνεται έτσι ότι η πολιτική συζήτηση κορυφής του κ. Σαμαρά μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει ώστε να συναινέσει η τρόικα ένα πιο υποφερτό πακέτο και παράλληλα σε μία ευνοική για την χώρα έκθεση. Ο κ. Σαμαράς πάντως θα συνεχίσει τον κύκλο των συναντήσεών του. Την Πέμπτη υποδέχεται στο Μαξίμου των υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ που θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Κύπρο όπου θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την Τρόικα όμως ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με τον όποιο το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το Eurogroup της Κύπρου προκειμένου να πεισθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί και να απελευθερωθεί η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης του δανείου ακόμη και στο επίσημο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου. Ήδη πηγές του ΜΑξίμου και του υπουργείου Οικονομικών λένε τώρα ότι στο Eurogroup της Κύπρου δεν θα οριστικοποιηθεί το πακέτο αλλά θα υπάρχουν οι γενικές κατευθύνσεις. Οι ίδιοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η δόση των 31,5 δις να μετατεθεί για αργότερα μετά και την Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο.

Παρά την εκστρατεία του πρωθυπουργού και την βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την χώρα μας οι πολιτικοί προιστάμενοι δεν δείχνουν να έχουν δόσει αντίστοιχες οδηγίες στο κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην χώρα μας το οποίο επιπλέον δεν βιάζεται αφήνοντας τον χρόνο να περνά. Δημιουργείται έτσι το ερώτημα αν είναι διαπραγματευτική τακτική από την δική τους πλευρά προκειμένου να επιβάλλουν τους πιο σκληρούς όρους που να περιλαμβάνουν τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ στο πλαίσιο μία απόφασης διάσωσης της χώρας εντός ευρώ ή αν η οριστική απόφαση για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη ληφθεί και μετατίθεται για τους προσεχείς μήνες όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το διεθνές οικονομικό τοπίο ενδεχομένως και μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Δυνατή άνοδος στις διεθνείς αγορές και στο ευρώ

Στο πράσινο έκλεισε η Αμερική, πολύ ψηλά και η Ιαπωνία ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δοαλρίου είναι στα 1,28700.

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο.Περιμένοντας τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ( Fed), ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 152,58 μονάδες, σε ποσοστό 1,73%, και διαμορφώθηκε στις 8.959,96 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 13.323,36 μονάδες, κερδίζοντας 69,07 μονάδες ή +0,52%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ανέβηκε στις 3.104,53 μονάδες, με κέρδη 0,51 μονάδας ή +0,02%.

Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.433,56 μονάδες, αυξημένος κατά 4,48 μονάδες ή +0,31%.

Πλεόνασμα 850 εκ. € για πρώτη φορά τον Αύγουστο

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η κατά 24,2% αύξηση στα καθαρά έσοδα από τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος, αλλά κυρίως η συγκράτηση των δαπανών

Πλεόνασμα ύψους 850 εκ. ευρώ εμφάνισε για πρώτη φορά φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός κατά τη διάρκεια τους Αυγούστου.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική αύξηση κατά 24,2% που καταγράφηκε στα καθαρά έσοδα λόγω των αυξημένων εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, αλλά κυρίως η συγκράτηση των δαπανών που έχει οδηγήσει το κράτος στα όρια της στάσης πληρωμών προς τους ιδιώτες και το δραστικό «μαχαίρι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οκτάμηνο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 4,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, εκ των οποίων τα 2,24 δισ. ευρώ είναι περικοπές του επενδυτικού προγράμματος.

Επί της ουσίας το Δημόσιο για να μην εξανεμίσει την περιορισμένη ρευστότητά του, πληρώνει μόνο μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 1,78 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 1,29 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου από 3,08 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουλίου.

Αν τώρα συνυπολογιστούν οι πληρωμές τόκων, το τελικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν τον Αύγουστο 850 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο το έλλειμμα να μειωθεί στα 12,36 δισ. ευρώ από 13,215 δισ. ευρώ στο επτάμηνο.

Με αυτά τα δεδομένα, τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για έλλειμμα ύψους 15,21 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου και πρωτογενές έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με αντίστοιχο οκτάμηνο του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 33,8%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα έχει υποχωρήσει κατά 78%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα (περιλαμβάνονται και έσοδα ύψους 2,46 δισ. ευρώ του ΠΔΕ) ανήλθαν σε 33,08 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας «τρύπα» 2,07 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ωστόσο, είναι αυξημένα κατά 1,6% έναντι του πρώτου οκταμήνου του 2011 που είχαν διαμορφωθεί στα 32,57 δισ. €.

Παρά τη σημαντική αύξηση των εισπράξεων τον Αύγουστο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο», εμφανίζοντας υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, η «τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων περιορίστηκε, παρά την καθυστέρηση στην είσπραξη των φόρων, στην περιουσία και συγκεκριμένα του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα από 2,24 δισ. ευρώ που ήταν στο επτάμηνο μειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 26,5% λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα. Επίσης, αύξηση σημειώθηκε στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα λόγω της είσπραξης μερισμάτων επιχειρήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στοιχεία γενικού λογιστηρίου
Στα 4,92 δισ. ευρώ η μείωση των δαπανών

Συμπίεση των δαπανών προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Διαμορφώθηκαν στα 45,44 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,92 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,68 δισ. ευρώ, όσο και στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ έναντι του στόχου κατά 2,244 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2,39 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης (103 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,06 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου κατά 57 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 10,7%.

Τον Αύγουστο οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 17,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Μείωση στον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων

Η εξυπηρέτηση των τόκων απαιτεί το 50% των λειτουργικών κερδών, όταν το 2008 ήταν στο 30% και στο 25% την περίοδο 2002-2004

Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού είναι ο βασικός στόχος των επιχειρήσεων την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ η απότομη πτώση του δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν δικά τους κεφάλαια.

Η Hellastat πραγματοποίησε έρευνα σε 52.000 ισολογισμούς επιχειρήσεων, που καταγράφει την πορεία της τραπεζικής χρηματοδότησης σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια.

Πιο αναλυτικά, το 2011 ο δανεισμός είχε μειωθεί στα 0,86 ευρώ για ένα 1 ευρώ που διαθέτει η εταιρεία, όταν το 2010 η σχέση ήταν ένα προς ένα και το 2008 τα ξένα κεφάλαια και ο δανεισμός έφταναν κατά μέσο όρο στο 1,2 ευρώ δανεικά για κάθε ευρώ που διέθεταν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Hellastat, η μείωση του δανεισμού των επιχειρήσεων ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των δανείων από τις τράπεζες.

Η καθοδική πορεία της χρηματοδότησης εμφανίζεται και από την αξιολόγηση που έκανε η Hellastat, υπολογίζοντας τις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις προς τις πωλήσεις.

Η ανάλυση των στοιχείων ανέδειξε ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αντιστοιχούσε στο 26,1% των πωλήσεων κατά μέσο όρο των εταιρειών το 2011 έναντι 28,1% το 2010.

Το επόμενο βήμα αξιολόγησης έγινε με βάση το ύψος των τόκων των δανείων που κατέβαλλαν οι εταιρείες στις τράπεζες. Το 2010 διαμορφώθηκε στα 43,6 δις ευρώ και το 2011 σημείωσε πτώση κατά 18%, στα 35,8 δις ευρώ. Η μέση μείωση προσδιορίστηκε στο 6,7%.

Οι ισολογισμοί
Η τάση για μείωση του τραπεζικού δανεισμού από τις ελληνικές επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ακόμη από το γεγονός ότι το μόνο το 36,6% των εταιρειών παρουσίαζαν δάνεια στους ετήσιους ισολογισμούς του 2011, έναντι 43% το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό των επιχειρήσεων με πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση δεν ξεπέρασε το 20% το 2011 έναντι 26,5% το 2010.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας «τρώει» τα σωθικά των εταιρειών, αφού η εξυπηρέτηση των τόκων απαιτεί το 50% των λειτουργικών κερδών, όταν το 2008 ήταν στο 30% και στο 25% την περίοδο 2002-2004.

Απαιτεί 550 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες

Αποτελούν απόδοση μερίσματος έναντι χρηματοδότησης που έλαβαν το 2008

Υποχρεωτική είναι η απόδοση μερίσματος από τις τράπεζες στο Δημόσιο έναντι της κρατικής χρηματοδότησης, που έλαβαν το 2008 σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκαναν χθες δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του έτους το ποσό των 550 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τον νόμο 3723/2008, η καταβολή σταθερής απόδοσης μερίσματος στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική μόνο όταν έχουν κερδοφόρες χρήσεις. Συνεπώς δεν δεσμεύονται για την καταβολή του αν παρουσιάζουν ζημίες.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εντείνει τις προσπάθειές του, προκειμένου να εισρεύσουν τα 550 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καθώς το ζήτημα έχει εντοπίσει και απασχολήσει την τρόικα.

Προς την κατεύθυνση αυτή την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σταϊκούρας απέστειλε επιστολές στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και στον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.

51,2% αύξηση αγοράς ομολόγων

Καθολική αύξηση κατά 51,2% της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από Ελληνικές Τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ιδιώτες αποταμιευτές καταγράφεται κατά τη διετία 2010-2011, όπως αναφέρουν στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλου.

Καθολική αύξηση κατά 51,2% της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από Ελληνικές Τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ιδιώτες αποταμιευτές καταγράφεται κατά τη διετία 2010-2011, όπως αναφέρουν στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του πρώην υπουργού, από 1-1-2010 έως 31-12-2011 οι παραπάνω εμφανίζονται να αγοράζουν πολύ μεγάλο αριθμό ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Κι ενώ στις 31-12-2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει στα 86,2 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται το 2010 κατά την περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακες ελληνικές τράπεζες, απομειώθηκε σημαντικά.

Αναζητείται λύση για τους αποταμιευτές

Λύση για τη ζημιά που υπέστησαν οι μικροομολογιούχοι αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Λύση για τη ζημιά που υπέστησαν οι μικροομολογιούχοι αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση για το θέμα των αποζημιώσεων για τα φυσικά πρόσωπα - αποταμιευτές που υπέστησαν ζημιές λόγω του PSI στο υπουργείο Οικονομικών. Εκπρόσωποι του συλλόγου των μικροομολογιούχων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, εξετάζοντας τα συν και τα πλην των πιθανών λύσεων σε μια συνάντηση που ο ίδιος ο σύλλογος των μικροομολογιούχων χαρακτήρισε θετική. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από την ψήφιση του «πακέτου» των 11,5 δισ. όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα σήμερα. Απεργούν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι στρατιωτικοί. Κλειστοί είναι οι δήμοι της χώρας και τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ και οι εργαζόμενοι στο ΤΤ.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Αναλυτικά, οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία και οι καθηγητές σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ.), διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα των σχολείων, τα κενά των εκπαιδευτικών, αλλά και τα χρέη των σχολικών μονάδων.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ΟΙΕΛΕ .

Σε πενθήμερη αποχή έως την Παρασκευή παραμένουν και οι καθηγητές των ΤΕΙ.

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για σήμερα, ενώ ανακοίνωσαν ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια ώρα, σε επίσχεση εργασίας παραμένει και η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να επανεκτιμήσουν τη στάση τους.

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ «ρολά κατεβάζουν» για σήμερα τα φαρμακεία του Πειραιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ένστολη διαμαρτυρία διοργανώνουν σήμερα στις 16.30, στην πλατεία Κολοκοτρώνη (παλαιά Βουλή, επί της οδού Σταδίου) οι φορείς των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλειστοί σήμερα θα είναι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, με απόφαση των δημάρχων που διαμαρτύρονται για την αυτοχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση των αιρετών ανακοίνωσε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ που καλεί τους εργαζομένους στους δήμους σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.00.

Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι του λεκανοπεδίου Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, προανήγγειλε την κήρυξη νέας γενικής απεργίας σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, με αιχμή τα νέα μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

Επίσης, τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, από τις 12:00 έως τις 15:00. Τα Καταστήματα που λειτουργούν και σε απογευματινή βάρδια θα παραμείνουν κλειστά. Θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική υπηρεσία και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου θα συζητείται και θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη σκιά του Κολοκοτρώνη,οι στρατιωτικοί μετρούν δυνάμεις κι αντοχές


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υπό το βλέμμα του Γέρου του Μοριά οι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται το απόγευμα στη πλατεία Κολοκοτρώνη κάνοντας πραγματικότητα το αδιανόητο. Διαδήλωση στρατιωτικών.

Η επιλογή του τόπου συγκέντρωσης δεν είναι τυχαία. Και βέβαια οι συζητήσεις για το αν είναι σωστό ή όχι να γίνει η συγκέντρωση καλά κρατούν.

Πολλοί που είναι αντίθετοι με την συγκέντρωση θα πουν ότι ο Κολοκοτρώνης μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται ντροπή πάνω στο άλογό του και πως με το χέρι του θα δείχνει την “έξοδο” από τους στρατιωτικούς που θα τολμήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους να γίνουν διαδηλωτές.

Από την άλλη όσοι πλέον έχουν πειστεί ότι το “στρατιωτικό σιωπητήριο” πρέπει να τελειώσει και η φωνή των στρατιωτικών πρέπει να ακουστεί πριν πνιγεί τελείως από το βρόγχο της απόγνωσης , θα πουν ότι ο Γέρος θα πρέπει να είναι περήφανος για την τόλμη των στρατιωτικών και με το χέρι του τους δείχνει ότι πρέπει να προχωρούν πάντα μπροστά,όπως και η ζωή που όσο δύσκολη κι αν είναι εξελίσσεται.

Το απόγευμα κάτω από τη σκιά του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη θα “μετρηθούν” δυνάμεις. Θα διαπιστωθεί αν ο φόβος κέρδισε την απόγνωση ή το αντίστροφο. Θα διαπιστωθεί πόσο υπεύθυνοι και σοβαροί είναι όσοι έχουν βγει μπροστά σ΄ αυτή τη προσπάθεια να ακουστεί και η φωνή των στρατιωτικών.

Όμως ότι και να γίνει ,όσο μαζική ή “ασθενική” κι αν αποδειχτεί η συγκέντρωση των στρατιωτικών είναι βέβαιο ότι αποτελεί την πρώτη “μάχη” , σ΄ ένα “πόλεμο” που θα διαρκέσει πολύ. Η συγκέντρωση θα γίνει ,θα στείλει το μήνυμά της ,αλλά τα προβλήματα θα παραμείνουν και στο ξημέρωμα της επόμενης μέρας,συνεχίζοντας να πνίγουν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Τι θα γίνει απ΄ αύριο το πρωί στις ΕΔ;

Το κλίμα απογοήτευσης θα συνεχίσει να “κατατρώει” τις σάρκες τους; Η αναμονή της συγκέντρωσης ,όλες αυτές τις ημέρες λειτούργησε και ως μία “βαλβίδα εκτόνωσης” της έντασης του προσωπικού. Με την ολοκλήρωσή της δεν υπάρχει πια τίποτα χειροπιαστό να περιμένουν; Εκτός από την ανακοίνωση του ποσοστού των νέων περικοπών και τις νουθεσίες της πολιτικής εξουσίας και των παρατρεχάμενών της που θα τους θυμίζουν ότι “οι στρατιωτικοί είναι μοναχοί που πρέπει να μονάζουν”; Δεν είναι έτσι .

Το μεγάλο κέρδος της συζήτησης που άνοιξε για τους στρατιωτικούς και τις “κινητοποιήσεις” τους, είναι ότι μίλησαν! Κανείς δεν θέλει και δεν επιδιώκει τη διάλυση των ΕΔ και την ανάπτυξη φαινομένων “συνδικαλισμού” και “απεργιών” που σε άλλους κλάδους εργαζομένων είναι σεβαστά δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά στις ΕΔ δεν ταιριάζουν . Και οι οργανωτές της αποψινής συγκέντρωσης το έχουν αυτό ξεκαθαρίσει. Το να κερδίσουν το αυτονόητο δικαίωμα της έκφρασης των προβληματισμών τους για τα επαγγελματικά-οικονομικά τους ζητήματα είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή στο χώρο των ΕΔ. Και είναι απολύτως θετικό.

Οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης διέλυσαν τις ΕΔ της χώρας “πατώντας” στην σιωπή των “δεδομένων”. Σιωπή που τους επέβαλαν. Σιωπή που δημιούργησε την τάξη των “πρόθυμων στρατιωτικών”. Πρόθυμων να πουν ναι σε οποιαδήποτε κυβερνητική εντολή που είχε να κάνει με τον σκληρό πυρήνα της αμυντικής πολιτικής,για να πάρουν ένα γαλόνι και να ανέλθουν στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Η σιωπή επέτρεψε στους κομματικούς κομισάριους των ΕΔ ,να αλωνίζουν και να τις διοικούν με Αρχηγούς που σε κάποιες περιόδους ήταν απλά ανδρείκελα.

Η σιωπή τελείωσε με τρόπο εκκωφαντικό. Και τα όσα ακούστηκαν μάλλον θα τ΄ άκουγε ευχάριστα ο Γέρος του Μοριά. Οι στρατιωτικοί μας ,όταν άνοιξαν το στόμα τους δήλωσαν “ανυποχώρητα αντίθετοι στη διακύβευση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, στο ραγιαδισμό και στο ξεπούλημα της Πατρίδας μας”. Προφανώς θα συμφωνούσε.

Στα πολλά σοφά που είχε πει ο Κολοκοτρώνης είναι και οι δύο φράσεις που ακολουθούν:

“Οι Έλληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον”


“Το Γένος μας και άλλες φορές σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζώμεν”.

Ας τις έχουμε όλοι στο μυαλό μας . Και οι στρατιωτικοί διαδηλωτές τους οποίους θα κοιτά από ψηλά ο Γερός του Μοριά.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)