Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Καλό Βόλι και όποιον πάρει η Ψήφο σας

Κάλπη για Ψήφους Βόλια
"Καλό βόλι", πατριώτες.

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν κι εμείς σκεφτήκαμε να σας "παραδώσουμε" σήμερα ένα μάθημα γλώσσας και ιστορίας που σχετίζεται με αυτές και το ειδικό εκλογικό λεξιλόγιο. Αν γνωρίζετε τη σημασία και την προέλευση των φράσεων που συνωστίζονται στον τίτλο του άρθρου ίσως δε χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω. Αν όμως όχι, όσα ακολουθούν έχουν σίγουρα το δικό τους ενδιαφέρον. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη σημασία των φράσεων:
Καλό βόλι:Η φράση έχει ευρύ σημασιολογικό φάσμα και λέγεται σε διάφορες περιπτώσεις επικοινωνίας- καμιά φορά και με σκωπτική διάθεση-, όταν θέλουμε να ευχηθούμε σε κάποιον που πάει σε κάποια μάχη να είναι εύστοχος στις βολές του. Στο γλωσσικό περιβάλλον των εκλογών δηλώνει την ευχή μας για καλή ψήφο.

Το ρίχνω δαγκωτό (το ψηφοδέλτιο): ψηφίζω φανατικά πολιτικό κόμμα ή υποψήφιο. Μεταφορικά χρησιμοποιείται και όποτε θέλουμε να δείξουμε τη φανατική μας προτίμηση σε κάτι, ακόμα και αν δεν έχει καμία σχέση με εκλογές.
Μαύρο: Η αρνητική ψήφος, η καταψήφιση στις εκλογές. Στις εκλογές θα τους ρίξουμε/ θα φάνε μαύρο(και φούμο)/ θα τους μαυρίσουμε.
Για να καταλάβουμε τώρα την προέλευση των παραπάνω φράσεων χρειάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα εκλογικά πράγματα της χώρας μας.
Σήμερα η κάλπη είναι ένα μεγάλο κιβώτιο, σε σχήμα κύβου, ξύλινο ή από διαφανές πλαστικό, με μια σχισμή στην επάνω του πλευρά, για να δέχεται τα ψηφοδέλτια. Η χρήση ωστόσο των χάρτινων ψηφοδελτίων έγινε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, το 1920 και μόνο στη Θράκη και στο μέτωπο της Μικράς Ασίας. Ο εκλογικός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν ήρθε βέβαια χωρίς αντιδράσεις. Οι παλαιοκομματικοί αντέδρασαν οχυρωμένοι πίσω από την αγραμματοσύνη των εκλογέων και χρειάστηκε η παρέμβαση στη βουλή του ίδιου του Βενιζέλου για να προχωρήσει το νομοσχέδιο που τον καθιέρωνε. Ο τρόπος ψηφοφορίας που ακολουθούσαν ως τότε είχε καθορισθεί από το Σύνταγμα του 1864, ύστερα από πρόταση των Επτανήσιων βουλευτών,οι οποίοι πριν από την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, το 1863, χρησιμοποιούσαν για τις εκλογές στα νησιά, το σύστημα των σφαιριδίων. Η ψηφοφορία «διά σφαιριδίων» κατοχυρώθηκε για να καταπολεμηθεί η νοθεία. Αν και το Σύνταγμα του 1911 κατήργησε το σύστημα του σφαιριδίου, χρησιμοποιήθηκε και στις εκλογές του Μαρτίου 1912 και διατηρήθηκε έως και τις βουλευτικές εκλογές του 1920 με εξαίρεση όπως αναφέραμε τις εκλογικές περιφέρειες της Θράκης και της Μικράς Ασίας.
Η κάλπη του συστήματος του σφαιριδίου χωριζόταν εσωτερικά σε δυο μέρη. Στο δεξιό μέρος, που είχε χρώμα λευκό, ήταν εξωτερικά γραμμένο το Ναι· στο αριστερό, που είχε χρώμα μαύρο, το Όχι. Η χρωματική διαφορά διευκόλυνε προφανώς τους αναλφάβητους ψηφοφόρους. Για να μην ακούγεται σε ποια μεριά πέφτει το σφαιρίδιο το εσωτερικό της κάλπης καλύπτόταν "δι’ εριούχου υφάσματος". Κάθε εκλογικό τμήμα διέθετε από μία τέτοια κάλπη για κάθε υποψήφιο. Πίσω από κάθε κάλπη στεκόταν εκπρόσωπος του υποψηφίου στον οποίο αυτή ανήκε. Ο ψηφοφόρος, μπαίνοντας, έπρεπε να πάρει τόσα σφαιρίδια όσα και οι κάλπες. Όταν έφτανε μπροστά στην καθεμιά από αυτές, ο αντιπρόσωπος φώναζε δυνατά το όνομα του υποψηφίου στον οποίο αυτή ανήκε. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν με όλες τις κάλπες. Απαγορευόταν από τον νόμο να προσπεραστεί μια κάλπη χωρίς να ριχτεί σ' αυτήν μπαλάκι κι ο παραβάτης πλήρωνε πρόστιμο επιτόπου! Στη διαλογή μετρούσαν πρώτα αν τα μπαλάκια στην άσπρη και στη μαύρη πλευρά κάθε κάλπης είχαν άθροισμα ίσο με τον αριθμό των ψηφισάντων. Επειδή όμως πάντα βρίσκονταν οι εφευρετικοί, αν κατά τη διαλογή το άθροισμα αρνητικών και θετικών ψήφων μιας κάλπης ξεπερνούσε τον αριθμό των ψηφοφόρων, αφαιρούσαν τα παραπανίσια σφαιρίδια από τα «ΝΑΙ».
Πολλοί ψηφοφόροι τώρα είτε λόγω των οξυμμένων πολιτικών παθών είτε επειδή είχαν ιδιαίτερο λόγο να φαίνεται η ψήφος τους( το «δαγκωτό» σφαιρίδιο ήταν και προσυμφωνημένο σημείο αναγνώρισης ότι ο ψηφοφόρος εκτέλεσε το "χρέος" του προς τον υποψήφιο), δάγκωναν το σφαιρίδιο, πριν το ρίξουν. Άλλοι πάλι, έριχναν σφαιρίδια με το όνομα τους ή και επιχρυσωμένα και έτσι έβαζαν σε μπελάδες τις εφορευτικές επιτροπές, που διαφιλονικούσαν, αν τα σφαιρίδια αυτού του τύπου ήταν έγκυρα ή άκυρα. Από αυτή τη συνήθεια να δαγκώνουν τα σφαιρίδια προήλθε και η σχετική φράση, Το ρίχνω δαγκωτό. Κατάλοιπο του τρόπου της ψηφοφορίας με τα σφαιρίδια, είναι και η φράση των ψηφοφόρων: «Τον μαύρισα!». Εννοώντας, ότι έριξαν το σφαιρίδιο στο μαύρο μέρος της κάλπης. Ή αντίστροφα, «τον έβγαλα ασπροπρόσωπο»! Η φράση τέλος "καλό βόλι" συνώνυμη της σημερινής "καλή ψήφο" χρησιμοποιήθηκε στο εκλογικό λεξιλόγιο από το σχήμα των σφαιριδίων που χρησιμοποιούσαν αντί ψηφοδελτίων. Η επιβίωση των γλωσσικών αυτών αναχρονισμών που διατηρήθηκαν και μετά την κατάργηση του συστήματος σφαιριδίων, οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός ότι η γλώσσα είναι ένας συντηρητικός θεσμός που δεν εμφανίζεται πάντα πρόθυμος στα κελεύσματα του εκσυγχρονισμού.
Μαρτυρίες πάντως για το σύστημα σφαιριδίων βρίσκουμε αρκετές σε κείμενα της εποχής. Ο Γ. Σουρής έχει γράψει στο «Ρωμηό»:
Νέα διάλυσις Βουλής

Αγγέλματα χαράς τρελής,
ανέλπιστα και αιφνίδια.
Διάλυσιν κηρύξετε
Και τα τουφέκια ρίξετε
Και πάρτε τα σφαιρίδια.
και σε μια άλλη παραίνεσή του:
Κι όταν τη μπάλα τη βαριά
σού δώσουν κουνενέ,
θυμίσου και την κουμπαριά
και ρίξε την στο Ναι
Κι ο Αχιλλέας Παράσχος έγραψε τους δυστυχώς ακόμα και σήμερα επίκαιρους στίχους απηυδυσμένος με τις εκλογικές προτιμήσεις των συμπατριωτών του:
Άλλος θα ήσουν δύστηνε, αν ήξευρες οποίαν
Έχει αυτό το ελαφρόν σφαιρίδιον, αξίαν.

Με αυτούς τους στίχους και την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσουμε σωστά στην κάλπη και θα α-ψηφήσουμε τα κάλπικα διλήμματα και τους επαγγελματίες κάλπηδες της πολιτικής σας εύχομαι κι εγώ την παλιά καλή ευχή: καλό βόλι, πατριώτες (γιατί χανόμαστε)!!!

Το τραγούδι της ημέρας
Υπόγεια Ρεύματα, Μ'αρέσει να μη λέω πολλά.

Ποιητικά θραύσματα
Κύριε, όχι μ΄ αυτούς. Γνώρισα
τη φωνή των παιδιών την αυγή
πάνω σε πράσινες πλαγιές ροβολώντας
χαρούμενα σαν μέλισσες και σαν
τις πεταλούδες, με τόσα χρώματα.
Κύριε, όχι μ΄ αυτούς, η φωνή τους
δε βγαίνει καν από το στόμα τους.
Στέκεται εκεί κολλημένη σε κίτρινα δόντια.
Δική σου η θάλασσα κι ο αγέρας
μ΄ ένα άστρο κρεμασμένο στο στερέωμα,
Κύριε, δεν ξέρουνε πως είμαστε
ό,τι μπορούμε να είμαστε
γιατρεύοντας τις πληγές μας με τα βότανα
που βρίσκουμε πάνω σε πράσινες πλαγιές,
όχι άλλες, τούτες τις πλαγιές κοντά μας.
Κύριε όχι μ΄ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου.

Γ. Σεφέρης, Υστερόγραφο, 11 Σεπτεμβρίου ΄41

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επιστολή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Αλέξη Μητρόπουλου

Αγαπητέ συμπολίτη, αγαπητή συμπολίτισσα,

κάτοικε της Αττικής,
Ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε.

Μέσα στα περιορισμένα πλαίσια που η επικοινωνιακή καταιγίδα των υποστηρικτών του Μνημονίου μάς άφησε, προσπαθήσαμε να σου εξηγήσουμε, γραπτά και προφορικά, τι σου επιφυλάσσει το μεταβλητό Μνημόνιο και το επιθετικό νεοφιλελεύθερο πρόταγμα, που επιδιώκει να σε μετατρέψει σε «πειραματόζωο» των αντικοινωνικών πολιτικών του.

Επιχειρήσαμε να σου φανερώσουμε αυτές κυρίως τις προβλέψεις του, που αναφέρονται στον Καλλικράτη και την Περιφέρεια, ώστε να διαπιστώσεις ότι - και με αυτή τη μεταρρύθμιση - δημιουργείται κατ’ αρχήν ένα όργανο δημοσιονομικής επιτήρησης των δανειστών που αντιστρατεύεται το Κοινωνικό Κράτος και καταπνίγει την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών.

Επιδιώξαμε, με την άμεση γλώσσα των ενεργών πολιτών και όχι των επαγγελματιών πολιτικών, να σου δώσουμε να καταλάβεις ότι ο λανθασμένος και καταστροφικός δρόμος που πήρε η πατρίδα δεν ήταν μονόδρομος, όπως ισχυρίζονται, αλλά υπήρχαν κι άλλοι εναλλακτικοί δρόμοι για το οικονομικό πρόβλημα που προξένησε στη χώρα μας η διεθνής κρίση και η συμπεριφορά τού αναξιόπιστου πολιτικού συστήματος.

Σού περιγράψαμε σε αδρές γραμμές το όραμά μας για την Αττική, για την Αυτοδιοίκηση, για το μέλλον της χώρας και επιχειρήσαμε να σου εμφυσήσουμε ένα κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την προοπτική της Κοινωνίας μας, εάν βεβαίως ενεργοποιηθούμε όλοι μαζί, και ο καθένας χωριστά, και απορρίψουμε το ετερόνομο υπερ-Σύνταγμα, που η Τραπεζική Διεθνής και οι ευρωπαίοι επικυρίαρχοι θέσπισαν ερήμην μας και για λογαριασμό μας.

Με σεβασμό στα πρόσωπα των αντιπάλων μας και του κάθε συνομιλητή μας, χωρίς ειρωνείες, λοιδορίες και ατομοκεντρικούς χαρακτηρισμούς, αρθρώσαμε ένα λόγο, που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες.

Καταρτίσαμε έναν Συνδυασμό από πολλές δυνάμεις και συλλογικότητες της σοσιαλιστικής παράταξης και της Οικολογικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με πρόσωπα έντιμα, σταθερά στις απόψεις τους, ανιδιοτελή, καταρτισμένα, έτοιμα να υπηρετήσουν την αποστολή που θα τους αναθέσεις.

ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙΣ στα ψευτοδιλήμματα που σου βάζουν, για να μεταβληθείς σε έναν άπραγο και μοιραίο θεατή της νέας επιχείρησης αφαίμαξης του πλούτου του Ελληνικού Λαού.

ΜΗΝ ΔΩΣΕΙΣ στους επικυρίαρχους τη χαρά της αποχής, γιατί αυτοί ήδη το εκλαμβάνουν ως σιωπηρή υποστήριξη της δουλείας του Μνημονίου.

ΑΣΚΗΣΕ με πάθος, με ευφυΐα, με διάκριση και προοπτική ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που σου απέμειναν, το δικαίωμα της ψήφου.

Μαζί με την καταδίκη τής πολιτικής του Μνημονίου και της οικονομικής ασφυξίας που επιφυλάσσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΔΩΣΕ μήνυμα ελπίδας και προοπτικής ψηφίζοντας τον Συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», που διανοίγει το δρόμο της προοδευτικής ανασυγκρότησης

ΠΤΩΧΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ρεπορτάζ : Γ. Τσακίρης - Κ. Αντωνιάδη
(από την Ελευθεροτυπία)
«Είναι χυδαίο. Ναι, αυτό είναι. Είναι απλώς χυδαίο», είπε ο ένας στον άλλο και ο ηλικιωμένος με τον κοντοκουρεμένο σβέρκο, τα γυαλισμένα από συνήθεια παπούτσια και το ατσαλάκωτο παντελόνι χώθηκε ξανά στο κείμενο της εφημερίδας που μόλις είχε αγοράσει για να τον συντροφεύει...
στον καφέ στο καφενείο της γειτονιάς. Ο εφιάλτης των δομημένων ομολόγων και της Commercial Value αγγίζει το χακί. Το αποκούμπι των απόστρατων κινδυνεύει να χαθείΣε λιγότερο από πέντε λεπτά, λες και είχε σημάνει η σάλπιγγα στη μονάδα, γύρω του είχαν μαζευτεί καμιά δεκαριά συνάδελφοί του. Στρατηγέ μου, αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο και όλοι έδειχναν να μη χωράει ο νους τους αυτό που διάβαζαν. Πανομοιότυπη η εικόνα και στο Πεντάγωνο, με αγανακτισμένους ένστολους να έχουν δημιουργήσει πηγαδάκια, τα οποία σώπαιναν μόλις πλησίαζε κάποιος ανώτερος.Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη είχαν κάνει το θαύμα τους. Η είδηση ότι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει καταρρεύσει και δεν θα μπορεί να δώσει μέρισμα στους συνταξιούχους και την προίκα στα παιδιά τους έχει εξοργίσει τους πάντες, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι πρώτοι γιατί πληρώνουν κάθε μήνα για το Ταμείο και δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους και οι δεύτεροι γιατί θα δουν το βοήθημα στη σύνταξή τους να πηγαίνει υπέρ πατρίδος.Ο εφιάλτης των δομημένων ομολόγων και της Commercial Value αγγίζει το χακί. Ο γίγαντας που στήριζε από το 1861 τους απόστρατους και τις οικογένειές τους, το Ταμείο που προικοδοτούσε τα παιδιά των ένστολων από τις δικές τους κρατήσεις σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ουσιαστικά πτώχευση. Με το ζόρι θα πληρώσει τα μερίσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους και από το 2011, τέλος. Το οικοδόμημα με την τεράστια ακίνητη περιουσία, τις εκατοντάδες εκατομμυρίων καταθέσεις και τις σταθερές εισφορές καθενός ένστολου του Στρατού Ξηράς και του 68% των αστυνομικών, κάποιοι κατάφεραν να το χρεοκοπήσουν. Μαζί «χρεοκόπησε» και το επίδομα προίκας, ένα ποσό που παρακρατείται υποχρεωτικά κάθε μήνα από τον μισθό για να αποδοθεί στα παιδιά των αξιωματικών όταν συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους.Το χρέος που βαρύνει το ΜΤΣ είναι 340 εκατομμύρια ευρώ και το ερώτημα είναι: πώς δημιουργήθηκε, με δεδομένο ότι: * Δεν είναι ασφαλιστικός φορέας.* Τα έξοδα λειτουργίας του είναι μόλις το 10%.*Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,5 εργαζόμενοι προς έναν συνταξιούχο.* Είχε -και έχει- τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία.* Η απόδοση των ακινήτων του κατ' έτος ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε τρεις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Ταμείου:1 Στην εμπλοκή του ΜΤΣ στην ιδιοκτησία της Γενικής Τράπεζας, η οποία στοίχισε ουσιαστικά πάνω από 230 εκατ. ευρώ.2 Στο ότι πολλοί εκπρόσωποι των ηγεσιών του υπουργείου υπέγραφαν υπουργικές αποφάσεις για αύξηση του μερίσματος όταν τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν το επέτρεπαν, και3 Στο ότι συχνά διανέμονταν μερίσματα σε πλήρη αναντιστοιχία με τις καταβληθείσες εισφορές.Σύμφωνα όμως με τις κατά καιρούς μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το ΜΤΣ ή για λογαριασμό του, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που έχουν να κάνουν με κακοδιαχείριση.Οι περισσότερες εκμισθώσεις των ακινήτων του Ταμείου έχουν γίνει με προνομιακούς όρους για τους μισθωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανανεώνουν μονομερώς τη σύμβαση εκμίσθωσης χωρίς ουσιαστική αναπροσαρμογή του ποσού του ενοικίου.Οι πωλήσεις των ακινήτων, λένε οι γνωρίζοντες αξιωματικοί, δεν έγιναν με τις τιμές αγοράς.Υπό την προτροπή πολιτικών ηγεσιών έγιναν επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπου χάθηκε και σημαντικός όγκος χρημάτων, ενώ το κράτος χρεωστάει στο Ταμείο περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ.Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα μέτρα για τη διάσωση του Ταμείου, τα οποία προβλέπουν:* Αύξηση των εισφορών κατά 1% από τα εν ενεργεία στελέχη.* Μείωση του μερίσματος των δικαιούχων.* Ενταξη στο ΜΤΣ ενός δεύτερου αμιγώς ανταποδοτικού Ταμείου που έχουν δημιουργήσει οι ένστολοι του Στρατού Ξηράς (ΕΚΟΕΜΣ), το οποίο είναι απολύτως υγιές οικονομικά.* Ρύθμιση του χρέους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ.Παρ' όλες τις δηλώσεις, στους κύκλους των ένστολων του Στρατού Ξηράς γίνονται ήδη κινήσεις για να προσφύγουν στα δικαστήρια ώστε να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικές οι κρατήσεις για το ΜΤΣ, καθώς δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο, και το αντίστοιχο να γίνει και για τις κρατήσεις που γίνονται για τη λεγόμενη προίκα των παιδιών. Η μόνιμη επωδός τους είναι ότι πλέον δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στο Ταμείο τους και δεν σκοπεύουν να το συντηρούν για να τρώνε άλλοι τα χρήματά τους.

The Specials - Too Much Too Young

Καραμανλής: «Εγώ δεν ξεπούλησα την πατρίδα μου»

Μεγάλη αποκάλυψη έκανε πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στην εκπομπή MEGAΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σαραντάκος.
Συγκεκριμένα, ο πιο πάνω δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα και μεταξύ άλλων είπε ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί έντονες πιέσεις στα εθνικά θέματα και ότι θα πρέπει να.....
μείνει σταθερή στις θέσεις. Εκείνο όμως που τόνισε με σημασία ήταν ότι «εγώ δεν ξεπούλησα την πατρίδα μου».

Αυτό είναι πλέον ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός καλεί τον νυν πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αποφάσεις και κινήσεις ξεπουλήματος της Ελλάδας.

Δημοτικές εκλογές 2010: Τι πρέπει να ξέρω

Δημοτικές εκλογές 2010: Τι πρέπει να ξέρω
Η αντίστροφη μέτρηση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχει αρχίσει. Σε λιγότερο από 24 ώρες οι εκλογείς θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για να εκλέξουν περιφερειάρχες και δημοτικούς άρχοντες.

Γύρω στις 21:30 το βράδυ δεδομένου ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι πρώτες εκτιμήσεις για 24.439 εκλογικά τμήματα, 48.678 κάλπες, 325 δημάρχους και 13 περιφέρειες.

Μάθετε που ψηφίζετε εδώ

Μάθετε πως ψηφίζετε με αναλυτικούς πίνακες για τις περιφέρειες εδώ

Δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές, με βάση τον νέο σχεδιασμό του Καλλικράτη, το εκλογικό σώμα θα αποφασίζει για την ανάδειξη 325 νέων δημάρχων, διοικητικών συμβουλίων και δημοτικών κοινοτήτων.

Ως εκλογική περιφέρεια για τις δημοτικές εκλογές νοείται:

- Ολόκληρος ο δήμος αν δεν συνενώθηκε με κανέναν άλλο

- Η επικράτεια του δήμου που συνενώθηκε

- Το κάθε ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα των μεγάλων δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

Αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει μέχρι 3 δημοτικούς συμβούλους, ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει μέχρι 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας, ενώ αν εκλέγονται παραπάνω, μπορεί να επιλέξει μέχρι 3 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της περιφέρειάς του.

Ο εκλογέας μπορεί να επιλέξει μέχρι και 1 υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο άλλης εκλογικής περιφέρειας, όταν αυτές ανήκουν στον ίδιο δήμο.

Ο εκλογέας, σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, μπορεί να επιλέξει 1 υποψήφιο τοπικό εκπρόσωπο ή 1 υποψήφιο του συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή μέχρι 2 υποψηφίους του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται ο ανώτατος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο εκλογέας για κάθε κατηγορία υποψηφίων.

Περιφερειακές εκλογές

Στις περιφερειακές εκλογές ψηφίζεται για την εκλογή περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακού συμβουλίου.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης.

Ως εκλογική περιφέρεια για τις περιφερειακές εκλογές ορίζεται η χωρική επικράτεια της περιφερειακής ενότητας που συγκροτήθηκε με τον Καλλικράτη.

Η περιφερειακή ενότητα στην ηπειρωτική Ελλάδα ακολουθεί τα όρια των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (πχ. Εύβοια, Βοιωτία, Καρδίτσα,Δυτική Αττική) με εξαίρεση την Νομαρχία Αθηνών στην οποία συγκροτούνται 4 περιφερειακές ενότητες στα όρια των σημερινών τομέων της Νομαρχίας.

Στα νησιά οι περιφερειακές ενότητες συγκροτούνται κατά βάση στα όρια των σημερινών επαρχιών (πχ. Θάσος, Σποράδες, Ιθάκη, Μήλος).

Για την εκλογή μελών του περιφερειακού συμβουλίου, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής τους περιφέρειας, ο εκλογέας μπορεί να θέσει αριθμό σταυρών προτίμησης ως εξής:

Αν ο αριθμός των εδρών είναι από 1-3 τότε ο αριθμός των σταυρών είναι 1,

Αν ο αριθμός των εδρών της περιφέρειας είναι από 4-7 τότε οι σταυροί μπορεί να είναι 2

Αν ο αριθμός των εδρών είναι από 8-12 τότε οι σταυροί μπορεί να είναι 3

Και τέλος αν ο αριθμός των εδρών της εκλογικής περιφέρειας είναι 12 και πάνω τότε ο αριθμός των σταυρών μπορεί να είναι έως και 4.

Παράξενες αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα

Οι πιο παράξενες αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του! Απολαύστε:

- Η μύτη και τα αυτιά δεν σταματάνε ποτέ να μεγαλώνουν

- Όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, έτσι και το αποτύπωμα της… γλώσσας είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο

- Ο μέσος άνθρωπος βλέπει πάνω από 1460 όνειρα τον χρόνο

- Τα κόκαλα των μηρών είναι πιο δυνατά από το τσιμέντο(!)

- Οι άντρες παθαίνουν λόξιγκα περισσότερες φορές από τις γυναίκες

- Οι άντρες μπορούν να διαβάζουν μικρότερα γράμματα από τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ακούνε καλύτερα από τους άνδρες

- Φορώντας ακουστικά για μία ώρα αυξάνεις τα βακτηρίδια στο αυτί σου κατά 700(!) φορές

- Οι αστροναύτες δεν μπορούν να… ρευτούν στο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα για να διαχωρίσει τα υγρά από τα αέρια στο στομάχι

- Ξεχνάμε το 80% από ότι μαθαίνουμε κάθε μέρα

- Η Marilyn Monroe είχε 6 δάχτυλα στο ένα της πόδι

- Υπάρχουν πιο πολλοί ζωντανοί οργανισμοί πάνω στο ανθρώπινο δέρμα απ’ ότι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη!

- Όσο μεγαλώνουμε το χρώμα των ματιών μας γίνεται πιο ανοιχτό

- Το 7% των Αμερικανών παραδέχονται ότι δεν πλένουν το σώμα τους… ποτέ!!

- Το 1/4 των κόκαλων στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στα πόδια

- Τα ανθρώπινα δόντια είναι σκληρά σαν πραγματικές πέτρες

- Οι αρτηρίες και οι φλέβες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο καλούνται “Κύκλος του Willis”, γιατί μοιάζουν με ανθρωπάκι γραμμή με μεγάλο κεφάλι

- Κάθε χρόνο 2700 ασθενείς πάνε σπίτι τους μετά από χειρουργείο με μεταλλικά εργαλεία, σφουγγάρια και άλλα αντικείμενα ξεχασμένα μέσα τους! Το 2000 μόνο πέθαναν 57 άτομα από τέτοια λάθη.

- Η καινούρια μόδα στην Ολλανδία: Μικροσκοπικά κοσμήματα εμφυτεύονται κατευθείαν στο… μάτι(!!)

Φοβερό δείτε το βίντεο...Απολαυστε τον Zach Galifianakis να βγάζει τα ..μαλλιά του!


Ο παρουσιαστής της εκπομπής έπαθε πλάκα..Μετά νόμιζε ότι και το μούσι του ήταν ψεύτικο και το τραβούσε να βεβαιωθεί..Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός τους άφησε όλους άναυδους..δείτε το βίντεο...


ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ - ΤΟ ΝΕΟ ΣΠΟΤ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!

Με ένα κλικ µαθαίνεις τη σύνταξη

hlektr

Ηλεκτρονικό σύστηµα ενηµέρωσης των ασφαλισµένων για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώµατα - εν όψει και της εφαρµογής του νέου ασφαλιστικού νόµου από την 1.1.2011 - έθεσε σε εφαρµογή το ΙΚΑ, ενώ προωθείται - για τη γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων - η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση καθώς και η σύσταση δύο ασφαλιστικών ΚΕΠ.

Πάντως χιλιάδες είναι οι ασφαλισµένοι οι οποίοι καθηµερινά πολιορκούν τα...

γραφεία του ΙΚΑ ζητώντας να πληροφορηθούν για τις αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, ενώ πολλά είναι τα µηνύµατα-ερωτήµατα που στέλνονται µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στο www. ika.gr.

Σε µια προσπάθεια να αντι µετωπίσει τα κυκλώµατα που εκµεταλλεύονται τους υποψήφιους συνταξιούχους, η διοίκηση του ΙΚΑ εγκατέστησε το Πρόγραµµα Πληροφόρησης Συνταξιοδοτικών Διατάξεων, ένα ηλεκτρονικό σύστηµα µε ειδικά τερµατικά συνδεδεµένα µε το Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΟΠΣ) µέσω των οποίων εκπαιδευµένοι υπάλληλοι παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για το πότε µπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισµένοι µε βάση και τον νέο ασφαλιστικό νόµο (Ν. 3863/2010).

Τα τερµατικά είναι εγκατεστηµένα πανελλαδικά σε 35 καταστήµατα του ΙΚΑ στα οποία λειτουργούν τµήµατα απονοµής συντάξεων και έχει εγκατασταθεί το Πρόγραµµα Πληροφόρησης Συνταξιοδοτικών Διατάξεων.

«Το µέτρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αφού είναι γνωστή η απουσία έγκαιρης ενηµέρωσης για τα ασφαλιστικά δικαιώµατα, γεγονός που έχει οδηγήσει κακώς τους ασφαλισµένους σε εξωθεσµικά κέντρα ενηµέρωσης και όχι στις αρµόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταµείων (όρια συνταξιοδότησης, ύψος σύνταξης κ.ά.)». παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο ίδιος σηµειώνει ότι η ΠΟΣΕΙΚΑ πριν από µερικές ηµέρες κυκλοφόρησε σε 10.000 αντίτυπα έναν αναλυτικό οδηγό, ο οποίος διανέµεται δωρεάν (και είναι αναρτηµένος στο www.pose-ika.gr) για το νέο ασφαλιστικό τοπίο µε όλη τη νοµοθεσία, πίνακες, παραδείγµατα, ερωτήσεις-απαντήσεις κ.ά.

Πώς λειτουργεί

Το σύστηµα λειτουργεί µε τον εξής απλό τρόπο. Ο ασφαλισµένος δίνει στον υπάλληλο την ηµεροµηνία γέννησής του καθώς και τις ηµέρες ασφάλισης και αυτοµάτως ενηµερώνεται για το πότε έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί, Στο σύστηµα έχει ενσωµατωθεί όλη η ασφαλιστική νοµοθεσία του ΙΚΑ καθώς και όλες οι ρυθµίσεις για τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα (οικοδόµοι, ηθοποιοί κ.ά.).

Οπως µας ενηµέρωσε ο αρµόδιος υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσης Πατσούρης, µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου στο σύστηµα αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόµενοι, αφού θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ (www. ika.gr). Μάλιστα για τους ασφαλισµένους στην επαρχία θα υπάρξει συνεργασία µε τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα ώστε να πληροφορούνται – µέσω ΙΚΑ τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώµατα.

Δύο ασφαλιστικά ΚΕΠ

Τονίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει στα «σκαριά» δύο ασφαλιστικά ΚΕΠ (Σταδίου και Πειραιώς) για την ενηµέρωση των ασφαλισµένων, ενώ θα συσταθεί ένα νέο Κέντρο ανακεφαλαίωσης του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα για τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ). Τέλος, θα τεθεί σε εφαρµογή από το 2011 σε νέα µορφή η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση που προβλέπει ο νόµος 2676/1999. Η βεβαίωση αυτή έχει τη µορφή προσυνταξιοδοτικής απόφασης, χορηγείται από κάθε Ταµείο σε κάθε υποψήφιο συνταξιούχο ύστερα από αίτησή του.

ΣΕ 35 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τα τερµατικά είναι εγκατεστηµένα πανελλαδικά σε 35 καταστήµατα του ΙΚΑ

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)