Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙΣ

ΣύνταξηΑναδρομικά: Τι ισχύει για την πληρωμή τους

Ελάχιστοι από τους 350.000 συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ – και είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31/7/2020 – δεν έχουν πληρωθεί παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ προσφεύγει σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζητεί την αναβολή των υποθέσεων.
Σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνον όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020, όταν δηλαδή δημοσιεύθηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020, που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου (2287- 2288/2015, 1890-1891/2019) με τις οποίες προβλεπόταν η αναδρομική καταβολή του 11μήνου 2015-2016 για τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012.
Τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την περσινή απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:
-Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
-Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επεστράφησαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.
Πάντως επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν και περιμένουν τη χορήγηση σε όλους των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
Ουσιαστικά, πρόκειται για 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο εκείνης της περιόδου (200 ευρώ επίδομα αδείας για το καλοκαίρι του 2015, 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 2015 και 200 ευρώ Δώρο Πάσχα 2016), συν τις διαφορές από τις επικουρικές συντάξεις. Να σημειωθεί ότι όσοι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει αγωγές για τα αναδρομικά εκείνης της περιόδου στα δικαστήρια -ακόμα και όσες εκκρεμούν- δικαιώνονται.

Επανέρχονται τελος, στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων τα αναδρομικά που περιμένουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι από ένα 11μηνο αντισυνταγματικών περικοπών σε επικουρικές και Δώρα και από 23 μήνες μειώσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Τα ποσά των επιστροφών φτάνουν έως 4.000 ευρώ για τις επικουρικές και έως 6.500 ευρώ όσον αφορά στην ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Ο δε συνολικός λογαριασμός στην περίπτωση που αποδοθούν στο ακέραιο τα ποσά υπολογίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ και εκ προοιμίου είναι απαγορευτικός για τις αντοχές του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά χωρίζονται σε όσους έχουν ασκήσει προσφυγές και σε όσους δεν προέβησαν σε ένδικα μέσα, το κόστος μπορεί να πέσει στο μισό ή και στο 1/3, ανάλογα με το σενάριο που θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση.
Οσοι μείνουν εκτός επειδή δεν έχουν κάνει προσφυγή, παρότι δικαιούνται αναδρομικά επειδή έχουν τις ίδιες περικοπές με όσους άσκησαν προσφυγή, είναι πιθανό να πάρουν ένα εφάπαξ ποσό και όχι όλο το ποσό που θα έπαιρναν αν έκαναν αγωγή στο κράτος για τα κομμένα Δώρα και τις επικουρικές.

Το «παράθυρο» για μια συνολική διευθέτηση της εκκρεμότητας αυτής άνοιξε η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστές με την οποία εντέλλεται η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις συντάξεις των δικαστών ακυρώνοντας τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και επαναφέροντας τις συντάξεις, δηλαδή αυξάνοντάς τες, στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις και ειδικότερα στα επίπεδα πριν από το 2012.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μια νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις των δικαστών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016, όπως αυτά μεταβλήθηκαν (επί τα βελτίω) με τον νόμο 4670/2020, προκειμένου από εδώ και στο εξής οι συντάξεις των δικαστών να αντιστοιχούν στο 70% ή και στο 80% του μισθού που λαμβάνουν πριν από τη συνταξιοδότηση.

Η ρύθμιση αυτή, ακόμη και αν δεν αναφέρει ούτε λέξη για τα αναδρομικά που διεκδικεί και περιμένει η πλειονότητα των απλών συνταξιούχων, αποτελεί τη θρυαλλίδα για να επανέλθει με ένταση στο προσκήνιο όλο το ζήτημα των αναδρομικών και, κυρίως, το πώς θα μπορούσε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που επιλύθηκε μόνον ως προς την απόδοση αναδρομικών στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές όπως και στα Δώρα.

Στο τραπέζι

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία με τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, αλλά η πληρωμή να γίνει είτε σε πολλές δόσεις είτε και με μια εφάπαξ πληρωμή για όσους δεν έχουν κάνει προσφυγή.

Οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός του 2024 και ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση των συντάξεων για τους δικαστές.

Τα σενάρια πληρωμών για τα αναδρομικά, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνουν:

1) Να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και μέχρι στιγμής όλες οι αποφάσεις τούς δικαιώνουν. Με αυτό το σενάριο θα πάρουν επιστροφές έως και 4.000 ευρώ από περικοπές επικουρικών συντάξεων και Δώρων περίπου 350.000 συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020. Το κόστος των επιστροφών σε αυτήν την περίπτωση είναι μικρό, περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζονται όλες οι εκκρεμείς δίκες, σταματά η ταλαιπωρία και οι δικαιούχοι παίρνουν τα χρήματά τους, χωρίς να περιμένουν πότε θα πάρουν σειρά για να δικαστεί η αγωγή τους.

2) Να επιστραφούν αναδρομικά με νομοθετική ρύθμιση σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, Δώρα επικουρικής, Δώρα κύριας σύνταξης και μειώσεις από την ΕΑΣ όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν επιστροφές και όσοι δεν έκαναν αγωγές. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι φτάνουν στο 1,5 εκατ. συνταξιούχους και το κόστος των αναδρομικών διαμορφώνεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι απαγορευτικό και θα μπορούσε να δοθεί σε 5 ή 6 ετήσιες δόσεις από το 2024 έως και το 2029.

3) Να επιστραφούν αναδρομικά σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές και σε όσους δεν έχουν καταθέσει να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό ίσο με το Δώρο που είχαν στην κύρια σύνταξη με πλαφόν έως τα 800 ευρώ. Το κόστος της πρότασης ανέρχεται περίπου σε 1,6 δισ. ευρώ και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τις επικουρικές όσο και την επιστροφή της ΕΑΣ για το Δημόσιο.

Ποιοι πάνε στο ταμείο για πληρωμή

Ηδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, βρίσκονται προς εκτέλεση δικαστικές αποφάσεις για 3.596 συνταξιούχους του Δημοσίου που δικαιώθηκαν με προσφυγές τους για αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Οι συνταξιούχοι που είχαν εγείρει τις αξιώσεις τους για τη διακοπή της κράτησης πριν κριθεί αντισυνταγματική με την αρχική απόφαση 244 του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά έως και 5 ετών, ενώ όσοι προέβησαν σε αγωγές μετά την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά για 23 μήνες από Φεβρουάριο 2027 έως και Δεκέμβριο 2018.

Στη λίστα πληρωμών που έχουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται αποφάσεις για αναδρομικά ΕΑΣ με αγωγές πριν από το 2017. Οι επιστροφές φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία των αγωγών.

Από τους 3.596 συνταξιούχους στους οποίους έχουν αρχίσει να καταβάλλονται αναδρομικά οι 2.500 έχουν επιστροφές κρατήσεων μόνο από την ΕΑΣ και οι υπόλοιποι 1.100 έχουν επιστροφές από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα ειδικά μισθολόγια που ήταν σε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2012 και από αναδρομικά για άλλες περικοπές (π.χ. επιδομάτων).

Πληρωμές αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ γίνονται και για επικουρικές συντάξεις όπως και για Δώρα αλλά με αργούς ρυθμούς, γιατί αφενός καθυστερεί η εκδίκαση των υποθέσεων και αφετέρου ο ΕΦΚΑ σε πολλές δίκες δεν παρίσταται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται.

Στις αποφάσεις όμως που παίρνουν οι συνταξιούχοι δικαιώνονται πλήρως, και μάλιστα ο ΕΦΚΑ αποφεύγει να τις προσβάλει στο Εφετείο γνωρίζοντας ότι δεν θα τις ανατρέψει, οπότε δίδει εντολή για άμεση πληρωμή.

Τα επιδικασθέντα αναδρομικά πληρώνονται και με τόκους 3, 4 ή και 5 ετών. Για αναδρομικά 1.000 ευρώ οι τόκοι ανέρχονται περίπου στα 400 ευρώ, ενώ για αναδρομικά 4.000 ή 8.000 ευρώ οι τόκοι φτάνουν και τις 2.000 ευρώ.

Επιστροφές έως 4.004€ στις επικουρικές και έως 6.486€ από την ΕΑΣ

Τα αναδρομικά αφορούν τους παλαιούς πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους, γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας προσδιόρισε τους δικαιούχους στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, επειδή από τον Μάιο του 2016 και μετά οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στις επανυπολογισμένες συντάξεις και θεωρήθηκαν… συνταγματικές.

Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ, Δημοσίου και άλλων φορέων τα αναδρομικά 11μήνου διαμορφώνονται ως εξής:

*Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ ή τράπεζας, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 4.004 ευρώ.

*Συνταξιούχοι Δημοσίου, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 2.820 ευρώ.

*Συνταξιούχοι ΙΚΑ, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 2.372 ευρώ.

* Συνταξιούχοι από άλλα Ταμεία (Δικηγόρων, Μηχανικών, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.λπ.), ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 2.387 ευρώ.

*Συνταξιούχοι ΝΑΤ, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 1.985 ευρώ.

Ως προς το Δημόσιο οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη (μικτά) ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται αναδρομικά από την επιστροφή της ΕΑΣ για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018 από 575 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις έως 6.486 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.

 

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)