Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αποζημιώσεις 7,5 εκατ. θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε 7.367 δικαιούχους αγρότες για ζημιές που υπέστησαν το 2012. Πρόκειται κυρίως για ζημιές στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια, κυρίως στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας Γρεβενών Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

Η επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ προγραμματίζεται για το τέλος Δεκεμβρίου η καταβολή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2012 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά και το επόμενο έτος, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή τους, το αργότερο, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.

Tην Παρασκευή κατατίθεται το «μίνι» φορολογικό

Την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα ότι θα κατετίθετο την Τρίτη. Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς παραμένουν ανοικτά ορισμένα ζητήματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί την προσεχη Πέμπτη στο Eurogroup που πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμιευση της δόσης «μαμούθ» των περίπου 34 δισ. ευρώ και μαζί του θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να το παρουσιάσει στους εταίρους και να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ψήφισή του.

Μόλις ο υπουργός Οικονομικών λάβει το πράσινο φως από την Τροικα και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ θα το καταθέσει την επόμενη ημέρα στη Βουλή.

Ενα από τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι η φορολογια των τόκων των καταθέσεων (αν θα είναι 15% ή 17,5% που ζητάει η ΔΗΜΑΡ), αν θα υπάρξει ανώτατος συντελεστής 45% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και αν θα υπάρξει βελτίωση της φορολογικής κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι απο την συγκέντρωση αποδείξεων. Αυτό διότι από 1η Ιανουαρίου με το νέο φορολογικό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το νέο καθεστώς για τις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες τελικά θα φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα από τους μισθωτούς χωρίς αφορολόγητο και χωρίς την πρόσθετη έκπτωση των 1.950 ευρώ. Η κλίμακα για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα προβλέπει φορολογική συντελεστή 26% για ετήσια ειοσοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του τέλους αυτή θα γινει από το 2013 και θα καταβληθεί το 2014, ενώ το επόμενο έτος θα πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες τα 500 ευρώ που ισχύουν και φέτος.

Με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 13% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν οι νέοι επαγγελματίες, ενώ όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος του 2014 και θα φορολογηθούν ως μισθωτοί με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Απαγορεύεται από το Σύνταγμα και την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67

Στις 28 Ιούνη του 1952, το ΔΣ του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κύρωσε την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΣΕ) με τίτλο «Περί ελαχίστων ορίων της κοινωνικής ασφάλειας». Το άρθρο 26 αυτής της σύμβασης καθορίζει ως ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 65 χρόνια. Ιδού τι αναφέρει ακριβώς:


«1. Η ασφαλιστική προστασία παρέχεται από της συμπληρώσεως καθορισμένου ορίου ηλικίας και πέραν.

2. Η τοιαύτη ηλικία δεν δύναται να καθοριστεί μείζων των 65. Δύναται όμως αι αρμόδιαι αρχαί να καθορίσουν ηλικίαν, λαμβανομένης υπ’ όψιν της ικανότητας προς εργασίαν των ηλικιωμένων προσώπων εις την περί ης πρόκειται χώραν».

Ο κανόνας, λοιπόν, είναι ότι απαγορεύεται να οριστούν γενικά όρια ηλικίας πάνω από τα 65, ενώ η εξαίρεση που εισάγεται με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφουν 2 αφορά περιπτώσεις ηλικιωμένων που είναι ικανοί για εργασία. Τέτοιες περιπτώσεις εξαίρεσης υπήρχαν και στην μέχρι τώρα ασφαλιστική νομοθεσία, όπως π.χ. οι καθηγητές των ΑΕΙ και κάποιες άλλες που καταργήθηκαν πρόσφατα. Ολες ήταν εξαιρέσεις στις οποίες οι ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι εντάσσονταν εθελοντικά, με στόχο ν’ αυξήσουν λίγο τη χαμηλή (ιδιαίτερα σε σχέση με τα χρόνια δουλιάς) σύνταξή τους. Μ’ άλλα λόγια, η παράταση του ασφαλιστικού βίου πέραν των 65 χρόνων ήταν εθελοντική και αφορούσε στην πράξη ένα μικρό κομμάτι του συνόλου των εργαζόμενων.


Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν τολμούσαν να στραφούν κατά της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας και κατά του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που αναφέρει: «Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου».


Από τη στιγμή, λοιπόν που μια Διεθνής Σύμβαση, όπως εν προκειμένω η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 102 του 1952, έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου και έχει αυξημένη συνταγματική ισχύ. Δηλαδή, δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς από ένα κράτος μέλος, που την έχει αποδεχτεί και την έχει ενσωματώσει στο εσωτερικό του δίκαιο. Η 102 ΔΣΕ κυρώθηκε με το νόμο 3251/1955 (ΦΕΚ 140Α) και επικυρώθηκε το 1984 με το νόμο 1426/1984 (ΦΕΚ 32Α), που έχει τίτλο: «Για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».

Με το πρώτο άρθρο του νόμου 1426/1984 «κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που υπογράφτηκε στο Τορίνο της Ιταλίας στις 18 Οκτώβρη 1961». Επομένως και ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης με την κύρωσή του απέκτησε αυξημένη συνταγματική ισχύ, ενώ μέσω αυτού επικυρώθηκε για δεύτερη φορά η αυξημένη συνταγματική ισχύς της 102 ΔΣΕ. Η επικύρωση της ισχύος της 102 ΔΣΕ γίνεται μέσω του άρθρου 12 του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Xάρτη. Παρά την επί εικοσαετία καθυστέρηση της επικύρωσης, μ’ αυτή παραμένει σε ισχύ το άρθρο 26 της 102 ΔΣΕ , σύμφωνα με το οποίο η γενική και υποχρεωτική αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 χρόνια είναι παράνομη.


Την άποψη ότι η γενική αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67, που επιβλήθηκε πρόσφατα με το νόμο 4093/2012 (πολυνομοσχέδιο-εφιάλτης για το Μεσποπρόθεσμο 2013-2016), είναι παράνομη, αντισυνταγματική (προσκρούει στο άρθρο 28 του Συντάγματος) και αντίθετη με την 102 ΔΣΕ δεν την υποστηρίζουμε μόνον εμείς. Ο ειδικός στα κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα και συγγραφέας πολλών βιβλίων Γ. Ψηλός (παραμένει ακόμη ενεργός, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του) διατύπωνε την ίδια άποψη προ ενδεκαετίας. Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», στις 20 Μάη του 2001, ο Γ. Ψηλός έγραφε μεταξύ των άλλων:


«Διαχέονται κατά καιρούς πληροφορίες, οι περισσότερες δημοσιογραφικής προέλευσης, περί αυξήσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας για σύνταξη, που ισχύει σήμερα των 65 ετών (για τις γυναίκες “παλαιές” ασφαλισμένες είναι 60 ετών), στο 67ο. Για το προκείμενο θέμα, το όριο ηλικίας των 65 δεν είναι εύκολα υπερβατό, γιατί προστατεύεται από την 102/1952/ΔΣΕ “περί ελαχίστων ορίων της κοινωνικής ασφάλειας” (…) Η ΔΣΕ κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον 3251/55 και αποτελεί εσωτερικό δίκαιο αυξημένης τυπικής ισχύος κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος. Η δέσμευση αυτή ως προς το όριο ηλικίας επιβεβαιώθηκε και με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, άρθρο 12, που κύρωσε η Ελλάδα με το ν. 1426/84».

Ενώ, λοιπόν, τα πράγματα είναι πεντακάθαρα, ενώ έχουμε ευθεία παραβίαση μιας Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, που έχει κυρωθεί και επικυρωθεί και αποτελεί νόμο αυξημένης συνταγματικής ισχύος στο ελληνικό εσωτερικό δίκαιο, επικρατεί μούγκα στη στρούγκα.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, που είναι αρμόδιο για την τήρηση των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα κράτη που τις κυρώνουν, κάνει το κορόϊδο και δεν ανακινεί ζήτημα απόλυτης καταστρατήγησης από την ελληνική κυβέρνηση του άρθρου 26 της 102 ΔΣΕ. Προφανώς κάνει πλάτες στην ελληνική κυβέρνηση (και την τρόικα), γιατίτην ίδια στάση τήρησε και στις περιπτώσεις ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ, που έχουν αυξήσει εδώ και καιρό το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67.

Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και τη δράση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, επίσης σιωπά ένοχα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι όχι απλώς παραβιάζεται η 102 ΔΣΕ, αλλά ουσιαστικά καταργείται πραξικοπηματικά και στα μουλωχτά μια από τις βασικές της διατάξεις.

Εδώ και τώρα, πρέπει να καταργηθούν οι διατάξεις του αντιλαϊκού-αντεργατικού νόμου 4093/2012, με τις οποίες αυξάνεται το όριο ηλικίας από 65 στα 67 χρόνια (και όχι μόνον αυτές).

Η κυβέρνηση απαξιώνει τη Βουλή

Ξεπέρασε κάθε όριο η απαξιωτική στάση με την οποία αντιμετωπίζουν εσχάτως τα κυβερνητικά στελέχη τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς χθες από τις 12 επίκαιρες ερωτήσεις που υπήρχαν στο πρόγραμμα οι 11 ακυρώθηκαν, με τους υπουργούς να δηλώνουν κώλυμα.Για την ακρίβεια, όχι απλώς οι υπουργοί, αλλά ολόκληρη η πολιτική ηγεσία οκτώ υπουργείων, η οποία προφανώς θεώρησε ότι Παρασκευή πρωί όλο και κάτι καλύτερο θα είχε να κάνει από το να πάει στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, δεν απαντήθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν αρμοδιότητες των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Παιδείας.

Οσα απαράδεκτα συνέβησαν χθες με τη συζήτηση μίας και μόνο επίκαιρης ερώτησης προκάλεσαν την οργή του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, διαβλέποντας και αυτός την τάση απαξίωσης του θεσμού της Βουλής από την κυβέρνηση, θα απαντήσει με διαμαρτυρία στου Μαξίμου για τις απουσίες των υπουργών.

Ολοι τώρα ελπίζουν μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής οι υπουργοί να συνετιστούν και να κοπεί στη ρίζα της η θλιβερή εικόνα μιας Βουλής υπό διάλυση, με σχεδόν μηδενικό νομοθετικό έργο από τον Ιούνιο (εκτός από το πολυνομοσχέδιο - μνημόνιο 3) και την εβδομαδιαία ακύρωση του 40% των επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για απαξίωση του θεσμού του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση. «Συσκέπτεστε και αποφασίζετε κεκλεισμένων των θυρών. Εχετε αγνοήσει το δικαίωμα των βουλευτών σε διαβούλευση, σε συζήτηση. Σήμερα, ένα ακόμη κρούσμα. Για ακόμη μία φορά δεν ήλθαν οι υπουργοί να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις. Εχετε απαξιώσει το ίδιο το Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)