Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ανατροπές στους μισθούς 600.000 δημοσίων υπαλλήλων

€680 ο βασικός μισθός πρωτοδιοριζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης - Μειώσεις ως 12% για εργαζομένους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Αυξήσεις σε γιατρούς, καθηγητές - Αποκατάσταση μισθών σε δικαστικούς και στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Μπροστά σε μια μεγάλη, πρωτόγνωρη αλλαγή των αμοιβών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι περισσότεροι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για ακόμη μία φορά σε... ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2% έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους. Την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν για να δουν τις νέες, αυξημένες αποδοχές τους.

Αυτοί που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν είναι οι δικαστικοί και οι «ένστολοι», όπως έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμε ομαδοποιώντας στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, συνοριοφύλακες, για τους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε μετά τις δικαστικές αποφάσεις να αποκαταστήσει τους μισθούς τους στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών.

Ίδια με τον ιδιωτικό τομέα

Ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο Δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (κατ’ ουσίαν ο ανειδίκευτος υπάλληλος) θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Άνοιγμα της ψαλίδας

Ο δεύτερος άξονας είναι η κατεύθυνση που δόθηκε από την τρόικα να μεγαλώσει η διαφορά των αποδοχών των αποφοίτων Λυκείου με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις και πολύ περισσότερο με τους καθηγητές των σχολείων, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Με αυτές τις δύο πολιτικές, κατ’ ουσίαν κατευθύνσεις, επιχειρείται η προσαρμογή του Δημοσίου στα νέα δεδομένα της χώρας, η άρση αδικιών και η προσπάθεια προσέλκυσης στον δημόσιο τομέα εργαζόμενων υψηλών προσόντων.

Για αυτόν τον λόγο στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων. Η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζόμενων σε: υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας - που είναι και ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, στα υπουργεία, στους ΟΤΑ, στα Ταμεία τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής.

Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Το τελευταίο σενάριο

Από αυτό το πλαίσιο-βάση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχουν επεξεργαστεί δεκάδες σενάρια για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και τα ειδικά μισθολόγια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προσαρμόσουν τις αμοιβές στα δεδομένα που έχει βάλει στο τραπέζι η τρόικα αλλά και η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στο Δημόσιο.

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα το τελευταίο και επικρατέστερο σενάριο το οποίο ετέθη υπ’ όψιν των δανειστών, πήρε την έγκρισή τους και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτό, ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή του Γυμνασίου) μειώνεται στα 680 ευρώ τον μήνα. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή των αποφοίτων Λυκείου) στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν «φρένο» στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα).

Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί προβλέπεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αποκοπούν από τις γενικές αρχές του Δημοσίου και να υπάρξει και γι’ αυτούς ειδικό μισθολόγιο.

Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη «διόρθωση» του μισθολογίου, όπως απαιτεί η τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών κ.ά.) μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων αν η μείωση που προέκυψε, τότε, ήταν μεγαλύτερη από 25%.

Η κατεύθυνση που δόθηκε, τώρα, είναι:

• 10% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
• 7% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΔΕ.
• 4% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΤΕ και ΠΕ.

Η προσωπική διαφορά είναι σημαντική για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα υπόλοιπα υπουργεία δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, άρα και οι μειώσεις θα είναι οριακές.

Οι συντάξεις

Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργούν νέα δεδομένα και για τον υπολογισμό των συντάξεων όσων αποχωρούν από την υπηρεσία τους.

Κατά τις πληροφορίες η τρόικα πιέζει να προσαρμοστούν και οι συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα για όλους όσοι υποστούν μειώσεις των αποδοχών τους και - ασφαλώς - να αυξηθούν για τις κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων που θα πάρουν αυξήσεις. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε αποκρούσει αυτή τη λογική. Παρά τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου το 2012, με ειδική διάταξη είχε προβλεφθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές πάνω στους παλιούς μισθούς, ακριβώς για να μη μειωθούν οι συντάξεις τους.

Τι είναι η προσωπική διαφορά

Για τους παλαιούς εργαζομένους δημιουργήθηκε η προσωπική διαφορά ώστε μετά τις περικοπές που έγιναν με το ενιαίο μισθολόγιο το 2012 να μη χάσουν πάνω από το 25% του μηνιαίου μισθού τους. Στο υπουργείο Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνειακοί και όλο το προσωπικό), που έχει τις μεγαλύτερες αμοιβές μέσω των ειδικών επιδομάτων (ΔΙΒΕΤ κ.ά.), τα οποία ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως και έφταναν στα 1.800 ευρώ λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, η προσωπική διαφορά που έμεινε είναι υψηλή.







(ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 19/10/2014 – ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ - Σ.Λ.)

Νέες αλλαγές στο Twitter


Νέες αλλαγές στο TwitterΤο Twitter δοκιμάζει ένα χαρακτηριστικό για το timeline των χρηστών του, μέσω του οποίου θα εμφανίζονται tweets από χρήστες που δεν ακολουθούν, καθώς και τη δυνατότητα ακρόασης μουσικής απευθείας από tweets.


Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί χρήστες συνηθίζουν να κάνουν retweet σε tweets λογαριασμών που δεν ακολουθούν κι έτσι το Twitter θα εμφανίζει στο timeline των χρηστών του τα σχετικά δημοσιεύματα.
Αυτό θα γίνει με τη χρήση ενός ειδικού αλγορίθμου, που έχει να κάνει με τη σχέση που έχουν αυτοί οι "άγνωστοι" λογαριασμοί με τους followers των χρηστών.
Μπορεί το Twitter να υποστηρίζει ότι έτσι γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον το κοινωνικό δίκτυο, ωστόσο έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες αντιδράσεις.
Εκτός από αυτό το νέο χαρακτηριστικό στο timeline, το Twitter δίνει σύμφωνα με το e-pcmag, τη δυνατότητα ακρόασης μουσικής απευθείας από αναρτήσεις, τα λεγόμενα Twitter Audio Cards.
Αυτό παρέχεται σε συνεργασία με το SoudCloud (το οποίο είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει παλαιότερα) επιτρέποντας στους χρήστες της εφαρμογής για smartphone του Twitter να ακούν μουσική και podcasts που ποστάρει κάποιος, με ένα άγιγμα στο συνημμένο link.

Παρελθόν το οκτάωρο για έναν στους τρεις μισθωτούς


Παρελθόν το οκτάωρο για έναν στους τρεις μισθωτούςΕνας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχει «ξεχάσει» το παραδοσιακό οκτάωρο και δουλεύει είτε με μερική είτε με εκ περιτροπής απασχόληση.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν λίγες ώρες κάθε μέρα ή μερικές ημέρες την εβδομάδα (κυρίως τριήμερα) με αποτέλεσμα την καθίζηση των αποδοχών τους.
Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ «παρελθόν» για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις. Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.
«Η ευελιξία με ανασφάλεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό στην ελληνική αγορά εργασίας» επισημαίνει σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.
Συνεχίζει τονίζοντας «τα στοιχεία που αναφέρθηκαν δείχνουν το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλιστη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το υψηλό επίπεδο ανεργίας».
Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -μερική και εκ περιτροπής εργασία- έχουν αυξηθεί κατά 73%. Συγκεκριμένα ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα.
Ραγδαία είναι η εξάπλωση της εκ περιτροπής εργασίας -δηλαδή όσων δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα- με τον αριθμό των συμβάσεων από 57.825 το 2009 να εκτιναχθεί στις 131.512 στο τέλος της περυσινής χρονιάς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τη «μετατροπή» των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Μέσα στην περυσινή χρονιά 28.410 εργαζόμενοι πέρασαν από την πλήρη στη μερική απασχόληση, ενώ 29.644 στην εκ περιτροπής εργασία (ακόμα υψηλότερα είναι τα στοιχεία για το 2012).
Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από τις μισές συμβάσεις που πέρυσι μετατράπηκαν από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία έγιναν με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Αντιθέτως τη διετία 2011-2012 η πλειοψηφία των συμβάσεων που μετατράπηκε από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία έγινε με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι αναγκάζονται να στραφούν στην εκ περιτροπής εργασία δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό. Μάλιστα υπάρχουν και περιστατικά εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν μία ή δύο μόνο ημέρες κάθε εβδομάδα.
Πρόβλημα για τα Ταμεία
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι μειώσεις στους μισθούς θα συμπαρασύρουν σε επόμενη φάση και τις συντάξεις όσων σήμερα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται πως το ποσό που τελικά θα πάρουν από τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένο από 20% έως 30% σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν πριν από την κρίση.
Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι αναγκαστικά καταβάλλουν λιγότερα χρήματα για εισφορές στα ταμεία, είτε επειδή έχει μειωθεί ο μισθός είτε επειδή ο χρόνος απασχόλησής τους έχει μειωθεί. Ωστόσο λιγότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.
ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ
Μειώσεις στους μισθούς έως και 35%
Από 30% έως 35% κατά μέσο όρο υπολογίζεται πως έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Οι μειώσεις στις αποδοχές έγιναν είτε με την υπογραφή νέων συμβάσεων είτε μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών που ουσιαστικά μέσα στην κρίση είδαν να κάνουν φτερά τρεις μισθοί τον χρόνο! Ο κατώτερος μισθός για έναν νέο που πιάνει πρώτη φορά δουλειά διαμορφώνεται στα 511 ευρώ μεικτά (ακόμα χαμηλότερες είναι οι αποδοχές για τους μερικώς απασχολούμενους). Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Πρόκειται για περιπτώσεις που οι μισθοί καθυστερούν από τέσσερις έως και δεκαπέντε μήνες.
Σύγκριση με ΕΕ
Με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι μέσες ετήσιες μεικτές αποδοχές στην Ελλάδα ανά απασχολούμενο είναι μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου (όπου επίσης έχει μειωθεί ο πραγματικός μισθός) και ανέρχονται σε 21.930 ευρώ. Οι αντίστοιχες αποδοχές είναι περίπου 35.000 ευρώ στην Ισπανία, 39.000 ευρώ στη Γερμανία, 49.000 ευρώ στη Γαλλία και 45.000 ευρώ στην Ιρλανδία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι την περίοδο 2010-2013 υποχωρούν σημαντικά και οι κατώτατες κλαδικές πραγματικές αποδοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μειώνονται κατά 18,8% στα ξενοδοχεία, 9,8% στο εμπόριο, 6,6% στην τσιμεντοβιομηχανία και 4,5% στη σιδηροβιομηχανία.
Τέλος, με βάση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το διάστημα 2010-2013 -σε τρέχουσες τιμές- οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μειώθηκαν κατά 41 δισεκατομμύρια. Μάλιστα εκτιμάται πως πρόκειται να μειωθούν κατά 2 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εργαζόμενοι παριστάνουν τους... τουρίστες
Γνωστά είναι τα κρούσματα ανασφάλιστων εργαζομένων που «παριστάνουν» τους τουρίστες και βουτάνε στη θάλασσα για να αποφύγουν τον έλεγχο. Ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και φαίνεται πως είναι η νέα «μόδα» στην αγορά εργασίας.
Με βάση τις καταγγελίες -που είχαν περιέλθει σε γνώση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό-, όταν έφτασαν οι ελεγκτές σε παραλιακές καφετέριες στη Χαλκιδική, δεκάδες εργαζόμενοι άρχισαν να βουτάνε στη θάλασσα. Πρόκειται για νέους που απασχολούνταν κυρίως ως σερβιτόροι και μπάρμαν και οι οποίοι ήθελαν να αποφύγουν τον έλεγχο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Προύντζο, μόνο ο ένας στους δέκα εργαζομένους στον κλάδο αμείβεται με βάση την κλαδική σύμβαση (μισθός, ρεπό κ.ά.) και έχει παράλληλα ασφαλιστική κάλυψη. Η πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό παίρνει «επίσημο» και «ανεπίσημο» μισθό.
Σε δύο κομμάτια
Συγκεκριμένα, στα χαρτιά οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 586 (κατώτερο ημερομίσθιο) και για το ποσό αυτό δίνονται ασφαλιστικές εισφορές. Το υπόλοιπο ποσό μέχρι την κλαδική σύμβαση (π.χ. για τα ξενοδοχεία) συνήθως «σπάει» σε δύο κομμάτια: ένα ποσό δίνεται «μαύρα» στον εργαζόμενο και το υπόλοιπο δεν καταβάλλεται καθόλου.
Ενα από τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου είναι και η «μαύρη εργασία». Στην Αθήνα εργαζόμενος ενημέρωσε την Ομοσπονδία πως απολύθηκε ύστερα από 30 χρόνια και όταν πήγε στο ασφαλιστικό ταμείο διαπίστωσε πως ο εργοδότης τον ασφάλιζε μόνο για 30 έως 40 μέρες τον χρόνο!

Αυτόματος συμψηφισμός για χρέη προς και από το Δημόσιο

Σε περίπτωση που το ποσό της οφειλής προς τα Ταμεία είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπεται στην επιστροφή φόρου και ΦΠΑ θα «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία για την επιστροφή της διαφοράς

Ξεκινά ο συμψηφισμός οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις επιστροφές φόρου και ΦΠΑ και για τον σκοπό αυτό διενεργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Σε περίπτωση που το ποσό της οφειλής προς τα Ταμεία είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπεται στην επιστροφή φόρου και ΦΠΑ θα «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία για την επιστροφή της διαφοράς
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλα τα Ταμεία και το ΚΕΑΟ θα πρέπει να στείλουν στην ΗΔΙΚΑ το αρχείο με τους οφειλέτες, ώστε να μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων.
Η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ξεκινά άμεσα η καταγραφή των οφειλετών. Υπολογίζεται πως συνολικά 850.000 επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία και το ποσό της οφειλής θα συμψηφίζεται με τυχόν επιστροφή φόρου και ΦΠΑ.

Πρώτα θα πάρουν χρήματα εφορίες και ταμεία και ύστερα ο πολίτης. Σε αυτή τη… λογική μπαίνει το ΥΠΟΟΙΚ τη στιγμή που επικρατεί αλαλούμ με τους συμψηφισμούς χρεών προς το δημόσιο και την επιστροφή φόρου. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η διαδικασία συμψηφισμού που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο με βάση τα νέα δεδομένα έχει βγει εκτός λειτουργίας και έτσι οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες για όσους περιμένουν επιστροφή χρημάτων. Συγκεκριμένα, τα Ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν στην εφορία τον κατάλογο των 750.000 οφειλετών τους. Εάν αυτό δεν γίνει άμεσα θα δοθεί μια ακόμη προθεσμία 25 ημερών. Στη συνέχεια οι εφορίες θα πρέπει να κάνουν συμψηφισμό φόρου εισοδήματος ή την επιστροφή ΦΠΑ. Αμέσως μετά και για το υπόλοιπο ποσό θα γίνει συμψηφισμός με τα χρέη στα Ταμεία. Εάν μείνει κάτι θα επιστραφεί στους δικαιούχους… Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και τα χρέη του στην εφορία είναι 2.000 και χρωστάει και 500 ευρώ στον ΟΑΕΕ τότε θα λάβει επιστροφή φόρου 500 ευρώ αντί των 3.000. Εάν πάλι κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 2.000 και έχει οφειλές στο ασφαλιστικό Ταμεία 2.000 ευρώ τότε θα γίνει συμψηφισμός και η οφειλή του θα περιοριστεί σε 1.000 ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ δεν θα πάρει καθόλου επιστροφή.

Η διαδικασία προβλέπει πλέον ότι:
 
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τα Ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν στην εφορία τον κατάλογο των 750.000 οφειλετών τους.
Εαν αυτό δεν γίνει θα δοθεί μια ακόμη προθεσμία 25 ημερών.
Μιλάμε δηλαδή για τουλάχιστον 25 ημέρες από τώρα.
Στη συνέχεια οι εφορίες θα πρέπει να κάνουν συμψηφισμό φόρου εισοδήματος ή την επιστροφή ΦΠΑ.
Αμέσως μετά και για το υπόλοιπο ποσό θα γίνει συμψηφισμός με τα χρέη στα Ταμεία.
Εάν μείνει κάτι θα επιστραφεί στους δικαιούχους.


Εάν οι οφειλές σε ταμεία και εφορίες είναι μεγαλύτερες από την επιστροφή ο πολίτης δεν παίρνει καθόλου χρήματα
 
Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και τα χρέη του στην εφορία είναι 2.000 και χρωστάει και 500 ευρώ στον ΟΑΕΕ τότε θα λάβει επιστροφή φόρου 500 ευρώ αντί των 3.000.
Εάν πάλι κάποιος έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 2.000 και έχει οφειλές στο ασφαλιστικό Ταμεία 2.000 ευρώ τότε θα γίνει συμψηφισμός και η οφειλή του θα περιοριστεί σε 1.000 ευρώ προς το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ δεν θα πάρει καθόλου επιστροφή.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)