Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Επιμήκυνση στα δάνεια και μείωση των δόσεων κατά 30%

Από την θεωρία στην πράξη φαίνεται πως θα περάσουν οι εισηγήσεις των ελληνικών τραπεζών για τις ρυθμίσεις δανείων, αφού τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθούν προς συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα βασικά σημεία των...
προτάσεων έχουν καταρτιστεί από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και κατ' αρχάς προβλέπουν μείωση κατά 30% των δόσεων στα δάνεια, δίνοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μελλοντικά τη διαφορά της δόσης.

Το σκεπτικό των τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι ανάλογες είναι οι μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών, γύρω στο 30%, γεγονός που καθιστά από δύσκολη έως ανέφικτη την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η παραπάνω πρόταση θα αφορά μόνο τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή θα παρέχεται η δυνατότητα δειυκόλυνσης και για ενήμερες συμβάσεις, υπάρχει η εκτίμηση πως αν υπάρξει μόνο ένας οριζόντιος νόμος μόνο για τα «κόκκινα» δάνεια τότε αδικούνται όσοι είναι συνεπείς και με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Επίσης θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχε σύνδεση της δόσης με το εισόδημα , καθώς κανένας μισθός δεν είναι πλέον εγγυημένος , αλλά αντιτίθεται και σε οποιοδήποτε κούρεμα των δανείων , επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε επίπτωση στα κεφάλαια των και δεν θα το ενέκρινε η τρόικα.

Ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για ευπαθείς ομάδες, όπως ανέργους συνταξιούχους και όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι τραπεζίτες θα εισηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες ελαφρύνσεις όπως περίοδος χάριτος ενός έτους. Σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης δεν θα καταβάλλει καθόλου δόση και το ποσό θα κεφαλαιοποιείται. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παρατείνεται η διάρκεια του δανείου και το ποσό αυτό να επιμερίζεται ισόποσα.
«Αγκάθι» για τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με επιδότηση ενοικίου , καθώς με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ρυθμιστούν! Και αυτό γιατί αν αλλάξει η σύμβαση , παύει να ισχύει το χαμηλό επιτόκιο που έχουν για περίοδο 9 ετών !

Δείτε επάνω στον πίνακα τις ρυθμίσεις που κάνουν σήμερα οι τράπεζες

Έντονες πιέσεις από την ΤΡΟΙΚΑ για τα υπόλοιπα 2 δισ ευρώ από τα μέτρα

Με ορίζοντα την Κυριακή και με την τρόικα να σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει στις περικοπές δαπανών της διετίας 2013 -2014 και να βρει τα 2 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει το πακέτο των...


11,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τις εξοικονομήσεις από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε Υγεία, Άμυνα και Δημόσιο και ζητά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα 2 δισ. ευρώ να προέλθουν από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί και προβάλει αντιρρήσεις επικαλούμενο την ύφεση. Στα μέτρα ύψους 8,5-9,5 δισ. ευρώ που έχει οριστικοποιήσει θέλει δε να συμπεριληφθούν και έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται:

-Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

-Η μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

-Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στις 12 θα ενημερώσει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το μεσημέρι θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Πως θα επιστραφεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέληξαν στην τελική πρόταση για τα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στους
δικαιούχους καταναλωτές. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, τα κριτήρια βρέθηκαν, όμως η αναλυτική διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο κριτήριο για την επιστροφή του ΕΦΚ έχει να κάνει με το ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14.500 - 15.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Δηλαδή, έγγαμος με δύο παιδιά, για να είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 21.000 ευρώ και με τρία παιδιά και άνω τα 24.000 ευρώ.

Το δεύτερο κριτήριο είναι αυτό της αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας. Για άγαμο, το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι είναι δικαιούχος ο φορολογούμενος είναι τα 100.000 - 120.000 ευρώ συνολικής αξίας περιουσίας, ενώ για τον έγγαμο είναι 180.000 - 200.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, η επιστροφή του φόρου θα δίνεται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και του 2013 είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 10% ή περίπου 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί απευθείας, με κοινωνικά κριτήρια, σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως για παράδειγμα στους ανέργους, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το ύψος της κατανάλωσης πετρελαίου.

Για τους υπόλοιπους πολίτες, η επιστροφή φόρου θα γίνει ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή μισθωμένη) και θα εξαρτάται από τη συνολική ετήσια κατανάλωση.

Οι ζώνες έχουν ως εξής:

Α΄ ζώνη: Νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Δράμας

Όσοι ανήκουν στην πρώτη ζώνη θα μπορούν να λάβουν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μέχρι 3.000 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιστροφή μπορεί να φθάσει έως και τα 994 ευρώ. Πιο αναλυτικά, στα χίλια λίτρα, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης είναι 412 ευρώ. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι η εξίσωση θα γίνει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στα 329,6 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Συνολικά, δηλαδή, για τα 3.000 λίτρα ο δικαιούχος σε έναν από τους παραπάνω νομούς μπορεί να λάβει επιστροφή φόρου έως 994 ευρώ.

Β’ ζώνη: Νομοί Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ευρυτανίας και Αρκαδίας

Για όσους κατοικούν στη Β΄ ζώνη, η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου θα είναι έως 1.800 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή μπορεί να φθάσει έως και τα 596 ευρώ, εφόσον φυσικά αποφασιστεί να επιστρέφεται το σύνολο του Φ.Π.Α..

Γ΄ ζώνη: Νομοί Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Κορινθίας και Ηλείας

Για όσους ανήκουν στη Γ' ζώνη, η επιστροφή του φόρου θα είναι για μέχρι 1.000 λίτρα κατανάλωση ή 331 ευρώ σε χρηματική αξία.

Δ’ ζώνη: Νομοί Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και στους Νομούς της Νησιωτικής Ελλάδας

Για όσους κατοικούν στη Δ’ ζώνη, η επιστροφή θα αντιστοιχεί σε μέχρι 600 λίτρα κατανάλωση, δηλαδή σε περίπου 200 ευρώ.

Μέσω Διαδικτύου η επιστροφή του φόρου

Ηλεκτρονικά, με μία αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), θα πληροφορούνται αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου, που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τους πολίτες ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια και αμέσως μετά θα λαμβάνουν έναν κωδικό αριθμό πρωτοκόλλου, που θα αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να πάρουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Προκειμένου οι πολίτες να λάβουν την επιστροφή φόρου, θα πρέπει να καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και να της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Στη συνέχεια, θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και έτσι το Υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου, το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες, στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η διαδικασία επιστροφής θα οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών ανακοίνωσε το ΙΚΑ

Aνακοίνωση εξέδωσε σήμερα η διοίκηση του ΙΚΑ, με την οποία καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα. Συνεπώς
ασφαλιστικές εισφορές περιόδων ασφάλισης από 1/9/2012 και εφεξής θα καταβάλλονται μειωμένες κατά 1,10%, όσον αφορά στην εργοδοτική εισφορά, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Επισημαίνεται ότι, οι εισφορές ασφαλισμένου υπέρ των ανωτέρω καταργηθέντων Οργανισμών εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά.

Αδειάζει το δημόσιο από 200.000 υπαλλήλους ως το 2015

• Προωθείται ρύθμιση: Όλοι στη σύνταξη τώρα ή στα 67 
• Μειωμένη σύνταξη για όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν άμεσα 
• Ξεκινάει αξιολόγηση στις αρχές του 2013 
• Μειώνεται το Δημόσιο κατά 1/3 συνολικά
Ενα μέτρο-βόμβα προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ωθήσει 200.000 υπαλλήλους εκτός Δημοσίου ως το 2015. Από την ώρα που το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να αποφύγει τις απολύσεις και την εφεδρεία προωθεί ρύθμιση αύξησης των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να κάνουν αίτηση για...
συνταξιοδότηση άμεσα ώστε να μη βρεθούν σε δυσμενέστερο καθεστώς αργότερα.
Πρόκεται για ένα μέτρο που προωθεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση ώστε να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. που ζητάει η Τρόικα, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Αν το μέτρο υιοθετηθεί από την Τρόικα τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα κληθούν να επιλέξουν μέσα σε ένα χρόνο αν θα βγουν στη σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς ή όχι. Οσοι δεν το κάνουν θα αναγκαστούν να περιμένουν να βγουν στη σύνταξη με τα νέα όρια, δηλαδή στα 67 χρόνια ή με ακόμη δυσμενέστερους όρους που πιθανόν να προκύψουν. 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εκτίμησε χθες τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων σε περισσότερες από 200.000 και επεσήμανε ότι ο στόχος αυτός υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση της ένωσης των Βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χθες βράδυ ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος δεδομένου ότι τα επείγοντα και καθοριστικά μέτρα που απαιτούνται, πρέπει να ληφθούν, όπως είπε, «σε μία στιγμή που η διοικητική μηχανή εμφανίζει συμπτώματα αδράνειας και παραλυσίας και οι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν διαρκώς σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας, υπό την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, της δραματικής μείωσης των μισθών τους, με καταρρακωμένο το κύρος τους και με πεσμένο το ηθικό τους». 
 Εστιάζοντας στην αξιολόγηση των δομών και του δυναμικού ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης και των εποπτευόμενων φορέων όλων των υπουργείων, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα ξεκινήσει από το 2013 αρχής γενομένης από «την επιλογή Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και γενικά προσωπικού θέσεων ευθύνης».
 Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι από τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη προκύπτει μείωση ως και 50% των διοικητικών μονάδων, γενικών διευθύνσεων και τμημάτων, με ανάλογη μείωση των λειτουργικών δαπανών. 
«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5, με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο και με την πρόταση για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000 – με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μη θιγούν ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση» είπε ο κ. Μανιτάκης. 
Με τον τρόπο αυτό, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζόμενους, θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος.

Το μεγαλύτερο τρόπαιο του Περικλή:


  “Οὐδεὶς γάρ, δι’ ἐμὲ τῶν ὄντων Ἀφηναίων μέλαν ἱμάτιον περιεβάλετο.” (“Κανένας Αθηναίος δεν μαυροφόρεσε εξαιτίας μου”)

Ηταν στα τελευταία του ο Περικλής ο Αθηναίος. Ξαπλωμένος στο κρεβάτι του ετοιμοθανάτου και γύρω του διάφοροι φίλοι και γνωστοί, συζητούσαν χαμηλόφωνα. Κι έλεγαν για τα σπουδαία επιτεύγματα του. Και για τα εννέα του τρόπαια σαν στρατηγός. Και μιλούσαν νομίζοντας πως ο Περικλής δεν είχε πια τις αισθήσεις του και δεν άκουγε την κουβέντα τους.
Μα εκείνος τους άκουγε. Και σε μια στιγμή τους έκοψε λέγοντας πως απορεί που επαινούν όλες εκείνες τις πράξεις του, τις οποίες είτε η τύχη βοήθησε να γίνουν, είτε τις έχουν κάνει κι άλλοι πολλοί στρατηγοί, αλλά δεν λένε για το μεγαλύτερο και καλλίτερο τρόπαιό του: “Πως κανένας Αθηναίος δεν μαυροφόρεσε εξαιτίας του“.
Τα ιστορεί ο Πλούταρχος, που ζει κοντά έξι αιώνες αργότερα, στον...
Εδώ το αρχαίο κείμενο, που δεν νομίζω πως χρειάζεται απόδοση στην νέα ελληνική.
“ 38.3 ἤδη δὲ πρὸς τῷ τελευτᾶν ὄντος αὐτοῦ, περικαθήμενοι τῶν πολιτῶν οἱ βέλτιστοι καὶ τῶν φίλων οἱ περιόντες λόγον ἐποιοῦντο τῆς ἀρετῆς καὶ τῆς δυνάμεως, ὅση γένοιτο, καὶ τὰς πράξεις ἀνεμετροῦντο καὶ τῶν τροπαίων τὸ πλῆθος· ἐννέα γὰρ ἦν ἃ στρατηγῶν καὶ νικῶν ἔστησεν ὑπὲρ τῆς πόλεως.
38.4 ταῦτα, ὡς οὐκέτι συνιέντος, ἀλλὰ καθῃρημένου τὴν αἴσθησιν αὐτοῦ, διελέγοντο πρὸς ἀλλήλους· ὁ δὲ πᾶσιν ἐτύγχανε τὸν νοῦν προσεσχηκώς, καὶ φθεγξάμενος εἰς μέσον ἔφη θαυμάζειν ὅτι ταῦτα μὲν ἐπαινοῦσιν αὐτοῦ καὶ μνημονεύουσιν, ἃ καὶ πρὸς τύχην ἐστὶ κοινὰ καὶ γέγονεν ἤδη πολλοῖς στρατηγοῖς, τὸ δὲ κάλλιστον καὶ μέγιστον οὐ λέγουσιν. “οὐδεὶς γάρ,” ἔφη, “δι’ ἐμὲ τῶν ὄντων Ἀφηναίων μέλαν ἱμάτιον περιεβάλετο.”
Το φοβερό τρόπαιο του Περικλή, το έχασαν δια παντός οι ηγεσίες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Οι του ΠαΣοΚ εδώ και δυο χρόνια. Οι της ΝΔ από την συγκυβέρνηση.
Κάποτε θα τελειώσουν οι θλιβερές τους μέρες και η θλιβερή προσφορά τους στην πατρίδα μας και στον λαό της. Μα οτι κι αν κάνουν πια, το “κάλλιστον καὶ μέγιστον” τρόπαιο του Περικλή δεν θα το κερδίσουν ποτέ.
Το θλιβερό τους τρόπαιο θα είναι για πάντα τα αναθέματα των οικογενειών που εξαιτίας τους φόρεσαν μαύρα.
Θραξ Αναρμόδιος
ΥΓ. Αλλες τέσσερις αυτοκτονίες σήμερα.
Από filologos10

Χημικά στο Μαξίμου

Κρεμάλες στο Σύνταγμα... 
Χημικά πέσαν πριν από λίγο από τα ΜΑΤ, έξω από το Μαξίμου, την ώρα που οι... συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, προσπάθησαν να "σπάσουν" το φραγμό των αστυνομικών και να καταθέσουν ψήφισμα στο πρωθυπουργό λόγω των επικείμενων μειώσεων στους μισθούς τους.
Στο Σύνταγμα, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων καθώς επίσης και...

τις επερχόμενες περικοπές, έστησαν κρεμάλα.


Διαμαρτυρία Αποστράτων

Απόστρατοι Θεσσαλίας
Περισσότεροι από 2000 συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποστράτων ΕΔ & ΣΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, εχθες το μεσημερι.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία προς την  Πλατεία Συντάγματος, η οποία κατέληξε εμπρός από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.  Δύο επιτροπές επέδωσαν το συνημμένο ψήφισμα στη Βουλή στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νάκο και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Απόστρατοι Θεσσαλίας
Στο ψήφισμά τους οι Απόστρατοι ΕΔ και ΣΑ τονίζουν:
“Στην Αθήνα σήμερα την 19η Σεπτεμβρίου 2012 , τα εν αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.)  και  Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.), συγκεντρωθήκαμε για να διαδηλώσουμε μαζικά και ενωτικά, την οργή μας και την αταλάντευτη απόφασή μας να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά και να εκφράσουμε την ανησυχία μας,  για την Εθνική  Άμυνα  και τη Δημόσια Τάξη.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ
- Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εν ενεργεία συναδέλφων μας και παλεύουμε για να μην περάσουν τα μέτρα περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους, που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της μείωσης των ειδικών μισθολογίων, τα οποία σε ότι αφορά τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α., ούτε ειδικά είναι, ούτε προνομιακά. Τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. είναι τα χαμηλότερα αμοιβόμενα εκ των ειδικών μισθολογίων, ενώ παράλληλα προσφέρουν σε καθημερινή βάση ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να μπορεί ο Ελληνικός Λαός να αισθάνεται ελεύθερος και να είναι ανεμπόδιστος στις καθημερινές του δραστηριότητες.
- Είμαστε κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού, συμπάσχουμε με αυτόν, έχουμε νεκρούς που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν ειρήνη  και κάθε διεκδίκησή μας δεν στρέφεται εναντίον  του γενικού συνόλου.
- Επειδή καθημερινά βιώνουμε τη βάσανο των ισοδύναμων  μέτρων είμαστε αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση του αξιόμαχου  των Ε.Δ. και των Σ.Α. και την υποβάθμιση της οικονομικής  κατάστασης  των στελεχών τους.
- Εφόσον οι δανειστές απαιτούν μείωση των αμυντικών δαπανών, θα  πρέπει πριν από όλα να εγγυηθούν την ακεραιότητα της χώρας μας από κάθε απειλή και επιβουλή  που εμείς ως Έλληνες βιώνουμε καθημερινά.
- Με τις μέχρι τώρα μειώσεις των συντάξεών μας  που ξεπερνούν το 50%, με τη διάλυση των Μετοχικών Ταμείων μας και με την πρωτοφανή επιδρομή στα εναπομείναντα εισοδήματά μας, λόγω της άκριτης φορολόγησης, η επιβίωσή μας είναι πλέον προβληματική.
- Ειδικά για τους βετεράνους, οι οποίοι έθεσαν   τη ζωή τους  σε κίνδυνο για την ελευθερία της Πατρίδας, πολλοί δε από αυτούς φέρουν τραύματα, η περικοπή των προς το ζην που η Πατρίδα όφειλε να τους παρέχει και η νοσοκομειακή και φαρμακευτική δοκιμασία  που βιώνουν καθημερινά, αποτελεί ντροπή και παγκόσμιο φαινόμενο αγνωμοσύνης.
Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε
- Την μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων.
- Την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και της Δημόσιας Ασφάλειας  με την μη   περικοπή  του προϋπολογισμού των Ε.Δ.,  με την ανακήρυξη  της ΑΟΖ και την  μη εισαγωγή αλλογενών στις παραγωγικές Σχολές των Ε.Δ.
- Την κατάργηση του ηλικιακού ρατσισμού που αφορά στη μείωση των συντάξεων για τους κάτω των 55 και κάτω των 60 ετών αποστράτους.
- Την κατάργηση των περιορισμών στο αναφαίρετο δικαίωμα  εργασίας των αποστράτων.
- Την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των μερισμάτων μας και την κατάργηση των αλχημειών,  με τις οποίες  υπολογίζονται οι μειώσεις  στις συνταξιοδοτικές πράξεις.
- Την εξυγίανση και εξασφάλιση  της βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων.
- Την επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων λόγω PSI,  που εμείς έχουμε καταβάλει  και ανήκουν στα Μετοχικά Ταμεία και τις Ενώσεις μας.
- Την αποκατάσταση της υποβαθμισμένης  φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω των     Στρατιωτικών  Νοσοκομείων και του ΝΙΜΙΤΣ, στην κατασκευή και λειτουργία των οποίων οι απόστρατοι έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν ακόμη  να συνεισφέρουν με την  ειδική εισφορά.
- Την εξαίρεση των ειδικών επιδομάτων επικινδυνότητας από το σύνολο των αποδοχών που περικόπτονται, γιατί με την ακολουθούμενη πολιτική στην ουσία αυτά έχουν μηδενισθεί.
Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε
Την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή να λάβουν υπόψη τα ανωτέρω και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας , μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας.

Το μαχαίρι στο εφαπαξ των ταμείων

Αναδρομική επιστροφή μέρους των χρημάτων που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταμείων πρόνοιας, που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ βοήθημα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και προωθείται για ψήφιση.

Στο σχετικό σχέδιο άρθρου:
1. Περιλαμβάνεται η καθιέρωση ειδικής μόνιμης εισφοράς 1% – 3% στις συντάξεις όσων άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια (από 1-1- 1995 έως 31-10-2010) την πόρτα εξόδου και πήραν αυξημένο εφάπαξ. Ο συντελεστής παρακράτησης εξαρτάται από την ψαλίδα μεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.
2. Καθορίζεται ότι στους ασφαλισμένους σε 22 φορείς πρόνοιας μέχρι 31-12-1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας τους από το 2010 και μετά (είναι ανοικτή η ακριβής ημερομηνία με πιθανότερο τον Οκτώβριο), στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται από 1,94% έως 83%, ανάλογα με το Ταμείο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα «Νέα», όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 και πήραν αυξημένο εφάπαξ βοήθημα θα κληθούν να πληρώσουν μηνιαία εισφορά από 1%-3%.
Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ τώρα θα κληθούν, μέσω αυτής της εισφοράς, να… καλύψουν ώς ένα βαθμό αυτή τη διαφορά. Η εισφορά θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που επιβάλλονται στις συντάξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία πρόνοιας.

Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να καλυφθούν ώς ένα βαθμό τα ελλείμματα που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς φορείς.
Στη διάταξη προβλέπεται πως «με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας καθορίζονται ο φορέας-τομέας πρόνοιας στον οποίο αποδίδεται η παρακράτηση, ο χρόνος, η διαδικασία μεταφοράς των ποσών στους τομείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της διάταξης αυτής».

Tαυτόχρονα, μείωση του εφάπαξ που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%, προβλέπεται για συνολικά 22 ταμεία πρόνοιας. Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Η ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1,94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ.
Στους μεγάλους χαμένους είναι μεταξύ των άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, ενώ οι μειώσεις κυμαίνονται από 41,52% έως και 63,91%.

Όπως τονίζεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, το ποσοστό της μείωσης αποφασίστηκε με βάση αναλογιστικές μελέτες που όπως αναφέρει το newpost.gr, δείχνουν απόκλιση μεταξύ του καταβαλλόμενου βοηθήματος και των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕ- ΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την περικοπή που είχε γίνει τον Νοέμβριο. Δηλαδή, οι συγκεκρι- μένοι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε έναν χρόνο το εφάπαξ τους να μειώνεται δύο φορές!

Η προωθούμενη περικοπή των εφάπαξ προκαλεί έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις αφού αμφισβητούνται τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που έγιναν από το υπουργείο Εργασίας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)