Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ποιοι θα μπορούν να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα από 1/1/14 και πώς


Το δικαίωμα να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα έως και 12 μήνες εξασφαλίζουν από 1/1/14 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, εφόσον βέβαια πληρούν συγκεκριμένες προυποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε δύο βασικές αλλαγές όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η του νέου έτους. Πώς λοιπόν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας από το νέο έτος. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση και με τα όσα ο υφ. Εργασίας στη βουλή «άνεργοι ηλικίας 20-66 ετών που έχουν εξαντλήσει την δικαιούμενη τακτική επιδότηση, δικαιούνται επίδομα μακροχρόνιου ανέργου ύψους 200 ευρώ το μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών, όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και προσαυξανόμενο με 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί».
Οι προυποθέσεις
1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 20ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 66ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης. Η συμπλήρωση του 66ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.
2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.
3.Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2014, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως 15/5/2014 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του.
4.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων).
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .

Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.
  2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπέχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του. Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους εισόδημα του δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του Στην προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Όσοι εκ των δικαιούχων είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.
  3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται : α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, δεόντως επικυρωμένο, β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.
  4. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
  5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
  6. ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Συντάξεις βάσει εισοδήματος προτείνει το ΔΝΤ

Μοντέλο Αυστραλίας για τις συντάξεις στην Ελλάδα προτείνει το κλιμάκιο του ΔΝΤ. Προβλέπει περικοπές για όσους έχουν υψηλά περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα. Έντονες αντιδράσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη συνάντηση που είχε χθες η ομάδα των συμβούλων με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ήγειρε θέμα νέας αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού, φωτογραφίζοντας το σύστημα της Αυστραλίας. Η ομάδα των συμβούλων του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αποτελούμενη από τους Τόμας Στόρι, Τζον Κρότι, Πάτρικ Ντε Μετς, συνεπικουρούμενη από τους εκπροσώπους της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομάδας κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ, υπέδειξαν ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα τη χορήγηση «συντάξεων βάσει εισοδήματος». Η πρόταση αυτή, μετά και τις επαφές που είχαν στα μεγάλα ταμεία, αντικρούστηκε από την πλευρά του υπουργείου, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε αρκετά έντονο τόνο.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος, συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή του κατάσταση αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του εικόνα.
Για κάθε μία κατηγορία συνταξιούχων (άγαμος, σε συμβίωση, διαζευγμένος με αναπηρία) είτε πρόκειται για πλήρη σύνταξη, είτε για μερική προβλέπονται διαφορετικά πλαφόν συνολικού εισοδήματος, πάνω από τα οποία επέρχεται μείωση. Επί παραδείγματι, για τον άγαμο πλήρους σύνταξης με ιδιοκατοίκηση το περιουσιακό όριο, πάνω από το οποίο αρχίζει μείωση ορίζεται στο ποσό των 132.350 ευρώ. Για κάθε 672 ευρώ πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά περίπου 1 ευρώ (1,50 δολάριο Αυστραλίας) κάθε δεκαπενθήμερο.
Βεβαίως, η συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας ούτε τόσο αναλυτική ήταν, ούτε παρέπεμπε ευθέως σε μοντέλο Αυστραλίας, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στόρι, ο οποίος έθεσε το ζήτημα «συντάξεις βάσει εισοδήματος», είχε διατελέσει εκτελεστικός γενικός διευθυντής στο Κέντρο Ανάλυσης και Αναφορών των Συναλλαγών στην Αυστραλία.
H συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών που πραγματοποιούν οι τεχνικοί σύμβουλοι -οι οποίοι εισηγήθηκαν το νέο σύστημα αναμόρφωσης εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης με διοικητές Ταμείων, υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη του υπουργείου αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.
Ο γενικός γραμματέας ασφαλίσεων Παν. Κοκκόρης, ανταπαντώντας στις προτάσεις των συμβούλων για συντάξεις με βάση τα εισοδήματα, υποστήριξε ότι παρόμοιες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν μόνο στις εποχές των παχιών αγελάδων κι όχι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης. Συμφώνησε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι δομικές αλλαγές στα Ταμεία ώστε να υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση με τους μηχανισμούς δημόσιων εσόδων, αλλά αντέκρουσε τη λήψη νέων διοικητικών μέτρων και ποινών για ασφαλισμένους και εργοδότες που δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων. «Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους 370.000 οφειλέτες (σε σύνολο 880.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ) που είναι εκτός συστήματος γιατί έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις τους ή έχουν χρεοκοπήσει να μπουν σε ένα καλύτερο σύστημα και να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές και στη συνέχεια εάν δεν το πράξουν ας επιβάλουμε τότε αυστηρότερα μέτρα» επισήμανε στο κλιμάκιο των συμβούλων ο κ. Κοκκόρης.

Και οι διαζευμένοι πατέρες που έχουν την επιμέλεια παιδιών δικαιούνται το επίδομα

Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με την ένδειξη "μονογονεϊκή οικογένεια"
Τη δυνατότητα είσπραξης επιδόματος στήριξης τέκνων έχει κάθε διαζευγμένος φορολογούμενος που έχει αποκτήσει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών του. Δικαιούται να λάβει επίδομα, δηλώνοντας στην αίτηση Α21, που θα υποβάλει ηλεκτρονικά, «μονογονεϊκή οικογένεια».

Σε περίπτωση μάλιστα που είναι και άνεργος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου εισόδημα ή, εν πάση περιπτώσει, έχει πενιχρό εισόδημα, τότε το επίδομα θα υπολογιστεί με το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό των 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.
Εάν τώρα η μονογονεϊκή οικογένεια με τον άνεργο γονέα έχει 1 παιδί, τότε το επίδομα που δικαιούται είναι 40 ευρώ το μήνα ή 480 ευρώ το χρόνο. Εάν έχει 2 παιδιά το επίδομα ανέρχεται σε 80 ευρώ το μήνα (2 Χ 40 ευρώ) ή 920 ευρώ το χρόνο.
Αν ο άνεργος γονέας είναι τρίτεκνος, τότε δικαιούται επίδομα στήριξης τέκνων 120 ευρώ (40 ευρώ για κάθε παιδί) αλλά και ειδικό επίδομα τριτέκνου το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ το χρόνο ή 41,67 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, δηλαδή συνολικά (και για τα τρία παιδιά) σε 1.500 ευρώ το χρόνο ή 125 ευρώ το μήνα. Το σύνολο των επιδομάτων που δικαιούται φθάνει δηλαδή τα 245 ευρώ το μήνα ή τα 2.940 ευρώ το χρόνο για τα τρία παιδιά.
Αν ο άνεργος γονέας είναι τετράτεκνος, τότε δικαιούται επίδομα στήριξης τέκνων 160 ευρώ (40 ευρώ για κάθε παιδί) αλλά και ειδικό επίδομα πολυτέκνου το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ το χρόνο ή 41,67 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, δηλαδή συνολικά (και για τα 4 παιδιά) σε 2.000 ευρώ το χρόνο ή 166,67 ευρώ το μήνα. Το σύνολο των επιδομάτων που δικαιούται φθάνει δηλαδή τα 326,67 ευρώ το μήνα ή τα 3.920 ευρώ το χρόνο για τα τέσσερα παιδιά.
Για να εισπράξει τα επιδόματα ο άνεργος γονέας πρέπει οπωσδήποτε να έχει υποβάλει ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr), δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Εφόσον έχει υποβάλει τη δήλωση εισοδήματος, δεν έχει παρά να υποβάλει επίσης ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, την υπεύθυνη δήλωση-αίτηση χορήγησης επιδομάτων τέκνων, που έχει τον κωδικό αριθμό Α21. Στη δήλωση Α21 ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για τον ίδιο και τα παιδιά του. Για κάθε παιδί του, πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσει τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της οικογενειακής μερίδας. Πρέπει επίσης να αναγράψει και έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.
Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ενδιαφερόμενου έχει εκκαθαριστεί, τότε η δήλωση Α21, αφού υποβληθεί και ελεγχθεί από τη ΓΓΠΣ για την ειλικρίνεια των στοιχείων της ως προς τα δηλωθέντα τέκνα, αποστέλλεται για την τελική εκκαθάριση και την πληρωμή των επιδομάτων στον αρμόδιο για την καταβολή τους φορέα, που είναι ο ΟΓΑ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)