Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015
Τα προγνωστικά του Guardian για τις ελληνικές εκλογές. Πώς αναλύει τον μαθηματικό γρίφο της αυτοδυναμίας
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πλησιάζουν και όπως είναι φυσικό τα διεθνή Μέσα προσπαθούν με αναλύσεις τους να αποκρυπτογραφήσουν τη σημασία που θα έχουν για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian μέσα από μία σειρά από γραφήματα προβλέπει το ποσοστό που θα λάβει κάθε κόμμα το βράδυ της Κυριακής, το κατά πόσο ένα κόμμα μπορεί να λάβει την αυτοδυναμία, αλλά και τον ρόλο που παίζουν οι οικονομικοί δείκτες στο πώς διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας.
Στα πρώτα δύο γραφήματα βλέπουμε τα ποσοστά όλων των κόμματων, όπως έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Ο μέσος όρος όλων των γκάλοπ οδηγεί σε μια βουλή οκτώ κομμάτων με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει τα νούμερα που χρειάζονται για να σχηματίσει κυβέρνηση», σημειώνεται στο άρθρο.
Στο δεύτερο γράφημα βλέπουμε τη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα έχουν όσα ελληνικά κόμματα δεν θα καταφέρουν να μπουν στη βουλή, με την αυτοδυναμία που διεκδικούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το σημείο γίνεται ξανά αναφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας θα είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, όταν και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη.»
Οι εκλογές ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν έχουν να κάνουν μόνο με πολιτική αριθμητική, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία. Αν και το ελληνικό ΑΕΠ αποτελεί λιγότερο από το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνεται στο άρθρο, είναι ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης και ότι μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα το προκαλούσε αυτό που ανησυχεί της κυβερνήσεις και τους επενδυτές. «Σύμφωνα πάντως με τους περισσότερους αναλυτές, ένα σενάριο Grexit παραμένει σχετικά απίθανο, και οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης είναι μικρότερες σήμερα από ότι ήταν το 2012.», υπογραμμίζεται.
Στο επόμενο γράφημα, όπου καταγράφεται η υποστήριξη της Ελλάδας βλέπουμε ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης το ποσοστό υπέρ του ευρώ έχει αυξηθεί.
Στα επόμενα δύο γραφήματα, ο Guardian αναλύει την ανεργία και το υψηλό χρέος, που είναι χωρίς αμφιβολία τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας.
«Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς και ο ΣΥΡΙΖΑ όντως αποτελέσει την πρώτη κυβέρνηση που θα είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, τότε ας ετοιμαστούμε για αυτό που ίσως αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της Ευρωζώνης – τουλάχιστον από την ημέρα που δόθηκε το οικονομικό πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα το 2010», καταλήγει το άρθρο.
Το θρίλερ του 2000, όταν τα exit poll έβγαλαν για μερικές ώρες λάθος κυβέρνηση
Ήταν η πρώτη αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή, που τρία χρόνια νωρίτερα είχε εκλεγεί στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Σημίτη, ήδη τέσσερα χρόνια πρωθυπουργού. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (πλην της Metron Analysis, που έδινε νίκη του ΠΑΣΟΚ με οριακό προβάδισμα) την “πάτησαν” λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και μαζί τους όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Ο κ.Καραμανλής και ο κ.Σπηλιωτόπουλος ανέβηκαν στο γραφείο του τότε προέδρου της Ν.Δ. Έφτιαξαν τη δήλωση νίκης και ένα περίγραμμα του πρώτου στίγματος που θα έδινε την επομένη ο κ.Καραμανλής όσον αφορά στην κυβέρνηση του. Έξω οι πανηγυρισμοί των νεοδημοκρατών συνεχίζονταν και φίλοι έφερναν σαμπάνιες στα κομματικά στελέχη.
Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε κατήφεια και αμηχανία. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν σκυθρωπά και αμίλητα στα γραφεία του κόμματος, χωρίς δηλώσεις. Εξαίρεση ο Κώστας Λαλιώτης, ο μόνος που εμφανίστηκε ψύχραιμος, κάλεσε όλους να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα και προέβλεψε πως θα ήταν μία μακρά νύχτα. Όταν τελικά ήλθε η ανατροπή των exit poll και όταν οι γαλάζιοι τις επόμενες ημέρες κατήγγειλαν τις περίφημες ελληνοποιήσεις, η δήλωση αυτή του Λαλιώτη συνέτεινε στο μύθο του και μεταξύ των νεοδημοκρατών, ως ο παίκτης του πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου, που οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ στη νίκη και στερούσε από τη Ν.Δ την εξουσία.
Αγκαλιές και παρολίγον υπουργοί
Αυτά όμως δεν είχαν ακόμη συμβεί, η μακρά νύχτα δεν είχε φτάσει στο ανατρεπτικό της φινάλε και πίσω στη Ρηγίλλης βουλευτές της Ν.Δ κατέφθαναν σε κατάσταση ευφορίας. Βουλευτής λοιπόν της Β' Αθηνών, γνωστός για τις ακραίες δεξιές του θέσεις (ο οποίος αργότερα όταν τελικά κατέκτησε ο Καραμανλής την πρωθυπουργία έγινε και μέλος της κυβέρνησης) συναντά τον κ.Σπηλιωτόπουλο, την ώρα που κατεβαίνει από το δεύτερο όροφο γιατί τον είχε καλέσει ο κ.Καραμανλής στο γραφείο του. Το συγκεκριμένο στέλεχος, που ήταν κοινό μυστικό ότι δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με τον “Αρη του μεσαίου χώρου”, τον αγκαλιάζει και λέει στον κ.Καραμανλή: “Πρόεδρε, χωρίς αυτό το παιδί δε θα είχαμε κερδίσει ποτέ!”Σκηνικά αντίστοιχης μέθης της θεωρούμενης νίκης εξελίσσονται έξω από τη Ρηγίλλης, καθώς και σε διάφορες άλλες περιοχές. Στον Πειραιά ο Πέτρος Μαντούβαλος έχει “επιτάξει” τη μηχανή ενός “ζητά” και παρελαύνει στους κεντρικούς δρόμους, δηλώνοντας ότι είναι ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Σάουντρακ της βραδιάς, όπως και της προεκλογικής εκστρατείας που είχε προηγηθεί, η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο μουσικοσυνθέτης μάλιστα είχε συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία, παίζοντας με την ορχήστρα του πριν από κάθε ομιλία Καραμανλή, καθώς είχε κολακευθεί από το γεγονός ότι ο κ.Σπηλιωτόπουλος ως εκπρόσωπος τύπου είχε ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιεί το κόμμα της Ν.Δ τη μουσική του. Δεν είχε έρθει όμως ακόμη η ώρα “να ρθει σαν αστραπή” ο Καραμανλής, που θα έπρεπε να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια.
Ανατροπή και δάκρυα
Όσο άρχιζαν να φθάνουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα, διαφαινόταν πως τα exit poll είχαν παραπλανήσει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ψηφοφόρους, ενώ κανείς δεν είχε λάβει υπόψη τη μικρή διαφορά που έδιναν ακόμη και όσοι παρουσίαζαν νίκη της Ν.Δ και την έννοια του “στατιστικού σφάλματος”, την οποία έκτοτε όλοι έμαθαν να προσέχουν. Πράγματι περιφέρεια- περιφέρεια και ψήφο- ψήφο αποδείχθηκε μία μακρά νύχτα και πριν το τέλος της φάνηκε πως η Ν.Δ θα έχανε στο νήμα και ότι πρωθυπουργός θα παρέμενε ο Κώστας Σημίτης.Όταν πια η εικόνα ξεκαθάρισε, η δήλωση νίκης έπρεπε να πεταχθεί στα σκουπίδια και να γραφτεί μία δήλωση αποδοχής της ήττας. Παρά το οριακόν ο κ.Καραμανλής δε θέλησε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα εκλογών, ενώ αν και τις επόμενες ημέρες οι γαλάζιοι κατήγγειλαν ελληνοποιήσεις, ακόμη και εάν αυτές ήσαν παράτυπες, η ψηφοφορία ήταν ξεκάθαρη.
Τη δήλωση της ήττας εκλήθη να ετοιμάσει ο κ.Σπηλιωτόπουλος, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή που είχε νωρίτερα γράψει τη δήλωση της νίκης. Την έγραψε με δάκρυα στα μάτια και εκείνη την ώρα είδε σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, τον ίδιο αυτό βουλευτή της Β' Αθηνών που νωρίτερα τον αγκάλιαζε και τον επαινούσε μπροστά στον Καραμανλή, να αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα στην επικοινωνιακή πολιτική και τον “άβγαλτο” εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Θέση από την οποία θα οδηγούνταν σε παραίτηση τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Καραμανλής θα έπαιρνε τη ρεβάνς στις 7 Μαρτίου, απέναντι όμως όχι στον Κώστα Σημίτη που είχε αποχωρήσει διαβλέποντας την ήττα, αλλά στο Γιώργο Παπανδρέου.
O Γιαγκόναν στην πολιτική: Τα απίστευτα σποτ του υποψηφίου των ΑΝΕΛ και μοναδικές παλαιότερες εμφανίσεις του
Μα ποιος είναι αυτός ο Γιάγκος βρε παιδιά; Αυτή ήταν η πρώτη μας απορία όταν είδαμε τα βίντεο που ακολουθούν.
Τα βίντεο είναι του υποψήφιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Αχαΐα, Γιάγκου Ραυτόπουλου, τα οποία χαρακτηρίζονται περισσότερο παρωδία παρά προεκλογικό σποτ.
Κάνοντας όμως μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ, είδαμε ότι ο κύριος Ραυτόπουλος, «αγαπούσε» την κάμερα πριν ακόμη αποφασίσει να κατέβει στην πολιτική. Ο... Γιαγκόναν, όπως είναι γνωστός στους θαυμαστές του, έχει παίξει σε ταινία (ακολουθεί βίντεο), που χαρακτηρίζεται ως «η πρώτη ελληνική επική ταινία Φαντασίας ελεύθερα στο youtube. Γυρισμένη σε 7 Χώρες (συμπεριλαμβανομένου και του Σινικού τείχους) για 4 συνεχόμενα χρόνια, συμμετείχαν πάνω απο 500 φοιτητές και μαθητές» (περιγραφή στο youtube), ενώ επίσης έχει συμμετάσχει και στο Love Bites.
Τα προεκλογικά σποτ του Γιάγκου Ραυτόπουλου των ΑΝΕΛ
Η συμμετοχή του σε ταινία
Στο Love Bites
Και η στιγμή που κόβει τα μακριά του μαλλιά με σπαθί κατά την ορκωμοσία του
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô