Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς… φέρνει απεργίες

Με οικονομικά προβλήματα και κινητοποιήσεις θα μπουν στα προαύλια οι μαθητές Σήμερα εγινε ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολεία της χώρας με τους μαθητές να αφήνουν πίσω το καλοκαίρι και να επιστρέφουν στα θρανία.

Η χρονιά δεν ξεκινάει εύκολα για τους χιλιάδες μαθητές καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί απεργίες και στάσεις εργασίας από τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα οι δάσκαλοι έχουν 24ωρη απεργία και οι καθηγητές τρίωρη στάση εργασίας . Στις κινητοποιήσεις αυτές θα συμμετάσχει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «φάρσα» τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον υφυπουργό Παιδείας.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους «στις περικοπές του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς», αφού ο υφυπουργός «περιορίστηκε», όπως ανέφεραν, «να ακούσει μόνο την αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ και να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει τον τριμερή διάλογο, χωρίς να δεσμευθεί για καμία ενέργεια του υπουργείου».

«Το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά προκαλεί θλίψη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας κάνοντας λόγο για συσσωρευμένα προβλήματα αλλά και για οφειλές των σχολείων.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση αλλά ούτε καν για κιμωλίες και πρόσθεσε ότι μέσα σε όλα αυτά καλείται να διδάξει ο πρωτοδιόριστος, ειδικά, εκπαιδευτικός, με μόλις 640 ευρώ το μήνα. Μάλιστα τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε όλα αυτά αλλά και επιπλέον στην ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου και στον τρόπο αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νίκος Παπαχρήστος, υπογράμμισε και αυτός ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και ιδιαίτερα αν συνδεθεί η αξιολόγηση με τους μισθούς τους.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος «έχουμε δώσει τη μάχη του αυτονόητου και έχουμε εξασφαλίσει τα βιβλία, αύριο να είναι με τον αγιασμό στα σχολεία. Όπως επίσης οι εκπαιδευτικοί να έχουν τοποθετηθεί στην συντριπτική πλειοψηφία. Τα κενά, αν υπάρξουν, θα είναι ελάχιστα και αυτά θα τα αναπληρώσουμε αμέσως».

Αλλάζει το κλίμα, εκτοξεύεται το Χρηματιστήριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 18ης Απριλίου, διασπώντας έντονα ανοδικά τα επίπεδα των 700 μονάδων, έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς εκδηλώθηκε υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, το οποίο συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση του τζίρου.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 726,05 μονάδες σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 4,70%.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα (υποχώρησε στις 689,32 μονάδες με πτώση 0,60%) κινήθηκε έντονα ανοδικά καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 729,21 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 5,15%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 80,721 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον τζίρο της περασμένης Παρασκευής.

Που οφείλεται η άνοδος

Η αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά για πέντε συνεχείς συνεδριάσεις και το ισχυρό θετικό momentum που έχει αποκτήσει αποδίδεται, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, τόσο στις προσδοκίες που δημιούργησε η προοπτική παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, αλλά κυρίως στην αλλαγή στάση των ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως των Γερμανών, σε σχέση με τον ελληνικό ζήτημα, γεγονός που μειώνει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, έρχονται να προστεθούν και τα συνεχή δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου ότι η Γερμανία στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και πως τυχόν έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα στοιχίσει στη Γερμανία 62 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστο, όπως αναφέρει το Der Spiegel.

Την ίδια ώρα η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2013-1014.

Ελληνική πρωτιά στην ανεργία των νέων

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών, καταγράφονται στην Ελλάδα, με ποσοστό που αγγίζει το 53,8% και την Ισπανία (52,9%), όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων στην Ευρώπη αυξήθηκε από έναν μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008, σε 22,5% τον Ιούλιο του 2012. Μάλιστα πάνω από το 30% των άνεργων νέων στην Ένωση ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στην έκθεση της Επιτροπής ζητείται να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η ευημερία των νέων, βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ευρωπαϊκή στρατηγική για δημιουργία ευκαιριών στη νεολαία

Πάντως, παρά τα αρνητικά στοιχεία, η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη.

Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, προκύπτει ότι τα κράτη- μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.

Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την έκθεση, η επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου, ανέφερε ότι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

''Οι νέοι είναι το μέλλον μας και δεσμεύομαι να ενισχύσω τις πολιτικές και τα προγράμματά μας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να αυξηθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και οι ευκαιρίες στη ζωή τους'', δήλωσε η επίτροπος.

Γιατί η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια απότομη στροφή όσον αφορά την πολιτική της για την Ελλάδα. Η στάση της άλλαξε άρδην από τη μία μέρα στην άλλη.

Το περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του υπό τον τίτλο "Γιατί η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη", επιχειρεί να μας εξηγήσει τι έκανε την γερμανίδα καγκελάριο να μας "αγαπήσει" ξαφνικά.

"Τα Mantras είναι σύντομες, στερεότυπες φράσεις, που τις επαναλαμβάνει κάποιος όταν κάνει διαλογισμό. Ένα Mantra μπορεί κανείς να το πει, να το τραγουδήσει, να το ψιθυρίσει, να το επαναλαμβάνει με το μυαλό του. Ή το γράφει και μετά το τρώει", αναφέρει το δημοσίευμα θέλοντας να καταλήξει πως η γερμανίδα καγκελάριος τον τελευταίο καιρό έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη λεκτική εκδοχή, που αποτελεί τη συμβατική μορφή.

Το Mantra της Άνγκελα Μέρκελ είναι το εξής: "Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας" και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, όπως πριν από δύο εβδομάδες όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο Βερολίνο.

Η πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα της Μέρκελ

"Δεν χρειάζεται να έχει κανείς την ευφυΐα ενός πυρηνικού φυσικού, για να αντιληφθεί τους υπολογισμούς της Μέρκελ: Η καγκελάριος θέλει να κερδίσει χρόνο, για να καθησυχάσει με διαλογισμό την κοινή γνώμη και τις χρηματαγορές, και τελικά να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όντως όλα εξαρτώνται από το τι θα ανακαλύψουν οι απεσταλμένοι της τρόικας της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με την αποστολή τους στην Ελλάδα", αναφέρει το περιοδικό και συνεχίζει:

"Στην πραγματικότητα όμως η Μέρκελ έχει λάβει την απόφασή της. Μετά από πολλούς δισταγμούς τάσσεται με το μέρος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση της τρόικας, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τους ελέγχους της, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να είναι τέτοια, που να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη".

Εάν η καγκελάριος έχει τον τρόπο της δε θα υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το οποίο θα έπρεπε να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα της Μέρκελ για να σωθεί η Ελλάδα είναι μια αξιοσημείωτη στροφή για την καγκελάριο. Μέχρι πρόσφατα, η Μέρκελ ήταν έτοιμη να αφήσει τη χώρα να πέσει, αν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αλλά στο μεταξύ το ρίσκο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει καταστεί πάρα πολύ μεγάλο.

Στην Καγκελαρία φοβούνται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο παρόμοιο με εκείνο της χρεοκοπίας της Lehman το 2008. Η κατάρρευση της νεοϋορκέζικης τράπεζας οδήγησε τότε στο χείλος του γκρεμού ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Μόνο στη Γερμανία η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχασαν επιπλέον τη δουλειά τους.

Αλλά και το πολιτικό κόστος θα είναι για τη Μέρκελ πάρα πολύ μεγάλο. Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, πιθανόν τελικά να αναγκαζόταν κανείς να σταθεροποιήσει προβληματικά κράτη σαν την Ιταλία ή την Ισπανία με μια κοινή ένωση χρέους, φοβούνται οι σύμβουλοί της. Θα δημιουργούνται τότε μια παράδοξη κατάσταση: Η Γερμανία θα επεδείκνυε αυστηρότητα έναντι της Ελλάδας, στη συνέχεια όμως πιθανόν να έπρεπε να αποδεχτεί τα μισητά ευρωομόλογα.

"Στον πάγο"

Η τεράστια πολιτική πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση εξηγείται από την διαφιλονικούμενη απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, να αγοράζει εν ανάγκη απεριόριστα κρατικά ομόλογα των χρεωμένων χωρών. Γι’ αυτό και η καγκελάριος κατέληξε στην απόφασή της. Τώρα πλέον συνεχίζεται όπως πριν με πλήρη αποφασιστικότητα η τακτική της αποσπασματικής αντιμετώπισης της κρίσης. Το πρόβλημα θα τεθεί στο πάγο για τώρα, και θα επανέλθει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Ωστόσο είναι σαφές ότι το χρεοκοπημένο κράτος πιθανόν να χρειαστεί δεκαετίες για να εκσυγχρονιστεί. "Η Ελλάδα είναι μια ανατολίτικη χώρα", δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν στη συνέντευξή του στο Spiegel.

Οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες της προσέγγισης της Μέρκελ είναι προφανείς. Μόλις η Ελλάδα λάβει περισσότερα χρήματα, ο κίνδυνος να καθυστερήσει η ελληνική κυβέρνηση τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις θα αυξηθεί και δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

Πίεση στο μάξιμουμ

Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς βρέθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, τον άφησαν στο σκοτάδι σχετικά με το πόσο έχει αλλάξει η εκτίμηση των Γερμανών. Αντ’ αυτού η Μέρκελ ανακοίνωσε σε εσωτερικές συνομιλίες ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση "μέγιστης πίεσης", προκειμένου εκείνος να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως επαίνεσε τον Έλληνα ομόλογό της, λέγοντας ότι ο Σαμαράς παίζει έναν ιστορικό ρόλο και ότι η ίδια έχει εντυπωσιαστεί πολύ από την εμφάνισή του: "Πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία" δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Και θα τη λάβει σύντομα. Το σχέδιο της Μέρκελ προϋποθέτει ότι η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο αναμενόταν μέχρι τώρα. Γιατί μόνον τότε θα επιτραπεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου διάσωσης. "Πρέπει να βρούμε μια λύση", δήλωσε η Μέρκελ στους συνεργάτες της την περασμένη εβδομάδα.

Κυρίως οι απεσταλμένοι της διευθύντριας του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ αντιδρούν στο να παρουσιάσουν πιο ‘ρόδινη’ την ελληνική κατάσταση από ό,τι είναι. Ωστόσο η Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι στο τέλος θα συμπράξουν στην επιχείρηση "εξωραϊσμού της Ελλάδας". Τα πρότυπα του ΔΝΤ είναι μεν αυστηρά, αλλά οι συμφωνίες με τους αποδέκτες της βοήθειας, δηλαδή την Ελλάδα, παρέχουν μεγάλα περιθώρια.

Αυτός ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας θα μπορούσε να πετύχει με την αγαπημένη για τους οικονομολόγους μέθοδο "top-down", κατά την οποία οι παράμετροι ενός μοντέλου αλλάζουν μέχρι τελικά να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αλλάζοντας τις μεταβλητές

Ο πυρήνας της έκθεσης της τρόικας είναι η λεγόμενη "ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους", η οποία υπολογίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα φτάσει το ελληνικό χρέος στο ανεκτό όριο του 120% του ΑΕΠ. Οι λογαριασμοί ωστόσο είναι κάθε άλλο παρά μια επιστημονικά ακριβής πρόγνωση. Αρκεί να αλλάξει κανείς μια μεταβλητή κι αμέσως θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί της τρόικας είναι εξασκημένοι σ’ αυτό. Τον Φεβρουάριο, όταν το Eurogroup αποφάσισε το τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, έκαναν λογαριασμούς επί 4 ώρες, για να φτάσουν σε ένα επίπεδο χρέους της τάξης του 120%. Πρόκειται για άσκηση, που εύκολα μπορεί να επαναληφθεί.

Έτσι, η τρόικα θα μπορούσε να προσυπογράψει πρόοδο για τους Έλληνες. Και τότε τα αναπόφευκτα ελλείμματα θα υποβαθμιστούν σε δυσάρεστη μεν, αλλά μόνο προσωρινή εκτροπή από το πρόγραμμα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. Γιατί δεν πρέπει τα ελλείμματα να είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αλλιώς θα χρειαστεί πιθανόν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί. Ένα τρίτο πακέτο, όπως διεμήνυσαν οι Γερμανοί στους ευρωπαίους εταίρους τους, δεν θα έχει καμία τύχη να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή. Γι’ αυτό δεν αναμένεται να δοθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού το Βερολίνο θέλει να αλλάξει το μέχρι τώρα – δεύτερο – πρόγραμμα βοήθειας έτσι, ώστε η Ελλάδα να τα φέρει βόλτα.

Αλλά πώς; Ένας πιθανός τρόπος είναι ο εξής: Αν οι Έλληνες χρειαστούν περισσότερα χρήματα το φθινόπωρο, θα αυξηθεί ανάλογα η δόση και αντίστοιχα οι επόμενες δόσεις θα είναι μικρότερες. Αυτή η τακτική θα είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καγκελάριο. Μόλις το 2014, οπότε λήγει το πρόγραμμα, θα καθίστατο φανερό αν έφτασαν τα χρήματα ή όχι. Αλλά τότε πλέον θα έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Όποιος θέλει να αλλάξει το ήδη ψηφισμένο πακέτο βοήθειας δεν χρειάζεται τη συναίνεση της Βουλής. Ωστόσο η καγκελάριος θα φέρει μάλλον τις αλλαγές προς ψήφιση στη Βουλή και εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα λάβει πλειοψηφία γι’ αυτό, όπως είπε στους έμπιστους συνεργάτες της. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι βουλευτές απορρίψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, θα ήταν πολύ επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν την ευθύνη μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτή όμως είναι σίγουρη, αν δεν αλλάξει το μέχρι τώρα πρόγραμμα, όπως πιστεύει η Μέρκελ.

Η αποφασιστικής σημασίας για όλα αυτά έκθεση της τρόικας θα καθυστερήσει σε πρώτη φάση. Αρχικά έπρεπε ήδη να είναι έτοιμη στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο έπρεπε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ακούστηκε στις Βρυξέλλες ότι η τύχη της Ελλάδας θα αποφασιστεί μάλλον μόλις στις αρχές Νοεμβρίου – μεταξύ και λόγω των αμερικανικών εκλογών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει καμιά όρεξη να διακινδυνεύσει την επανεκλογή λόγω ενδεχόμενης κλιμάκωσης της ευρω-κρίσης. Ωστόσο, η αναβολή της απόφασης δεν δημιουργεί πρόβλημα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι τότε αρκετά χρήματα.

Η ξαφνικά "γλυκιά" Μέρκελ

Προσεκτικοί παρατηρητές πρόσεξαν ήδη την διαφορετική συμπεριφορά της Μέρκελ όταν η κόρη πάστορα ανακάλυψε ξαφνικά τη μεγάλη συμπάθειά της για τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Ξέρει "τι τραβάνε πολλοί στην Ελλάδα", δήλωσε συμπάσχοντας η Μέρκελ και πρόσθεσε: "Ματώνει η καρδιά σου".

Μέχρι τότε η Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών της θεωρούνταν οπαδοί της "θεωρίας της αλυσίδας", σύμφωνα με την οποία η ΟΝΕ αποτελεί μια αλυσίδα, στην οποία κάθε χώρα είναι ένας κρίκος. Η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, οπότε, αν φύγει, η αλυσίδα θα ενισχυθεί στο σύνολό της. Αλλά από το καλοκαίρι, στο περιβάλλον της Μέρκελ έχουν αυξηθεί οι οπαδοί της «θεωρίας του ντόμινο», σύμφωνα με την οποία η ΟΝΕ δεν θα ενισχυθεί μετά από αποχώρηση της Ελλάδας.

Θεωρίες ντόμινο

Αντίθετα: Αν πέσει η Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν στη συνέχεια η μία χώρα μετά την άλλη. Οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση θα ήταν τόσο καταστροφικές όσο και ανυπολόγιστες, επιχειρηματολογούν οι οπαδοί της θεωρίας του ντόμινο. Ένα είναι σίγουρο: Αν πέσει η Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει 62 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού τόσα χρωστούν οι Έλληνες και η Τράπεζα της Ελλάδος στους Γερμανούς. Το τεράστιο αυτό ποσό θα έπρεπε τότε να το ξεγράψουν οι Γερμανοί.

Και όχι μόνον αυτό. Για να προστατευθούν οι υπόλοιπες οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία, θα έπρεπε να βρεθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά πώς; Τρεις δυνατότητες υπάρχουν: με μεγαλύτερους μηχανισμούς διάσωσης, με ευρωομόλογα ή με κοινοτικοποίηση του χρέους. Άσχετα με το ποιο από αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιούνταν, το κόστος για τη Γερμανία θα ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερο, αν η Ελλάδα΄δα αφηνόταν να καταρρεύσει.

Τελικά επικράτησαν οι θεωρητικοί του ντόμινο. Ό,τι καταλήγει σε ένωση χρέους ή συνευθύνης αποτελεί εφιάλτη για την καγκελάριο, που ξέρει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί απορρίπτουν τα ευρωομόλογα ή την ανάληψη της ευθύνης για ξένα χρέη. Η επανεκλογή της τον επόμενο χρόνο θα ετίθετο σε κίνδυνο.

Η ομάδα της θεωρίας του ντόμινο στην αυλή της Μέρκελ βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο ενός άνδρα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες είχε πάρει θέση περισσότερο κατά της καγκελαρίου: στον πρόεδρο της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, πρώην οικονομικό σύμβουλο της Μέρκελ, ο οποίος πλέον είναι επίσης της άποψης ότι τελικά συμφέρει τη Γερμανία περισσότερο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ένας σημαντικός συνεργάτης της Μέρκελ όμως παραμένει υπέρμαχος της θεωρίας της αλυσίδας: ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει διαμηνύσει στους συνομιλητές του στο Eurogroup ότι θεωρεί τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διαχειρίσιμο.

Μόνον έτσι θα μπορέσει να πειστεί ο γερμανικός λαός για τη συνοχή των υπολοίπων μελών της Κοινότητας και για την επιδότηση χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, δήλωσε ο Σόιμπλε στον ολλανδό ομόλογό του Γ.Κ. ντε Γιάκγκερ κατά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Φαινομενικά μόνον αντιφάσκει αυτό με την εικόνα του Σόιμπλε ως εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίου. Ο Σόιμπλε θέλει να συρρικνώσει τη νομισματική ένωση, για να ενισχύσει έτσι το ευρώ ως πολιτικό εγχείρημα.

Η Μέρκελ έχει διαφορετική άποψη. Έχει κατά νου το «μεγάλο σύνολο», λένε οι έμπιστοι συνεργάτες της. Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει τον κλονισμό της δημοκρατίας σε μία χώρα-μέλος της. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός σύμμαχος στην ανατολική Μεσόγειο – μια περιοχή με αρκετές εστίες κρίσης. Στο «μεγάλο σύνολο» ωστόσο ανήκει κατά τη Μέρκελ και η εσωτερική πολιτική. Η νέα ήπια στάση της έχει το ελκυστικό στοιχείο του ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του χρόνου τον Σεπτέμβριο χωρίς τις αναταράξεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και γι’ αυτό είναι πρόθυμη να παίξει με μεγάλο κασέ. Αν πετύχει, οι δόσεις του δεύτερου προγράμματος βοήθειας δεν θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες και θα έχει μεταθέσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας στο μέλλον.

Αν είναι τυχερή, μέχρι τότε οι Έλληνες θα τα έχουν φέρει βόλτα μέχρι τότε και θα χρειάζονται λιγότερα χρήματα, επειδή επιτέλους θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους. Αν είναι άτυχη, η Μέρκελ θα κλείνει τρύπες, ανοίγοντας αλλού νέες. Και η μεγάλη καταστροφή επαπειλείται μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Εκτός εάν η ελληνική οικονομία εξελιχθεί τόσο άσχημα, που τα χρήματα του πακέτου βοήθειας τελειώσουν νωρίτερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν το μεγάλο ατύχημα για τη Μέρκελ, αλλά παίρνει αυτό το μεγάλο ρίσκο, γιατί το θεωρεί διαχειρίσιμο, σε αντίθεση με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη".

Δηλώστε πληρώστε και σώστε!

Απαλλάσσονται από τις συνέπειες του νόμου όσοι αποκαλύψουν οικειοθελώς στην Εφορία κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Μόνη υποχρέωσή τους είναι η καταβολή φόρου 5-10% επί της αξίας των δηλωθέντων. Η ρύθμιση προωθείται από την κυβέρνηση

«Φορολογική αμνηστία» για κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία με την καταβολή φόρου 5-10% για όσους φορολογουμένους τα δηλώσουν στην Εφορία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε περιουσία και καταθέσεις» είναι το τελεσίγραφο που ετοιμάζεται να στείλει στους φορολογουμένους που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα, ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια. Οσοι το πράξουν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 5-10% επί της αδήλωτης περιουσίας και θα εξασφαλίσουν «συγχωροχάρτι» από την Εφορία.

Υποβαθμίζει η Μέρκελ τις ενστάσεις της τρόικας

Δεν ανησυχεί η καγκελάριος, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, για τις αμφιβολίες που εκφράζει η τρόικα. Σημαντικά βήματα προόδου διαπιστώνει ο Ολι Ρεν

Μπαράζ θετικών δηλώσεων υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη περιελάμβανε το «μενού» της Δευτέρας για τη χώρα μας. Με τον εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ να διαβεβαιώνει ότι το Βερολίνο δεν ανησυχεί για τις ενστάσεις της τρόικας και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, να διαπιστώνει «σημαντικά βήματα προόδου» από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC ο Ολι Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία όμως υποτιμούνται, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ αποτελεί σπατάλη χρόνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις αμφιβολίες της τρόικας σχετικά με κάποια σημεία του ελληνικού προγράμματος» και πρόσθεσε ότι ήταν πάντα σαφές ότι η δουλειά της τρόικας στην Αθήνα δεν θα ήταν υπόθεση λίγων ημερών.

Οπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, μέχρι να απαντηθούν ικανοποιητικά όλες οι ερωτήσεις και να είναι διαθέσιμοι όλοι οι αριθμοί, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Είναι ωστόσο εξίσου σαφές ότι η τρόικα στο τέλος θα πρέπει να υποβάλει μια έκθεση, η οποία θα περιγράφει αληθώς την κατάσταση της Ελλάδας και το επίπεδο εφαρμογής των υποχρεώσεων, τόνισε.

Η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν οδηγεί πουθενά, χρειάζεται σαφήνεια και να ξεκαθαριστεί τώρα η πορεία της χώρας. Το σαφές αυτό μήνυμα προς τους πολιτικούς έστειλε εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Χ. Π. Κάιτελ, ζητώντας να δοθεί χρόνος και βοήθεια στη χώρα για να εξυγιανθεί, ενώ πρότεινε να κηρυχθεί η Ελλάδα σε ένα είδος οικονομικής ζώνης «θωρακισμένης και με την παροχή της αναγκαίας βοήθειας».

Ο Μοσκοβισί
«H έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα επισκεφτεί μεθαύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Το γεγονός πως «στην Ελλάδα γίνονται περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς από έξω» παραδέχτηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, διαφοροποιούμενη για μια ακόμη φορά από τη γνωστή μέχρι πρόσφατα σκληρή στάση της απέναντι στη χώρα μας.

Αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθεί μια «ανάσα» στους Ελληνες, αν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό θα το διαπιστώσει η τρόικα έως τον Οκτώβριο. «Ανάσα», εξήγησε, σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, προκειμένου οι Ελληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.

Την αντίθεσή του σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά, το σύστημα κατώτατων αμοιβών ή η μείωση μισθών προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, εξέφρασε ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, Γκι Ριντέρ, κατά τον οποίο, εάν η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη, αυτό θα είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

''Είμαστε στα μισά της κρίσης''

''Έχουμε πολύ ακόμα αλλά εμπιστευθείτε το ευρώ'' δηλώνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο λόγος για τον κύριο Zhu Min που προειδοποιεί:'' Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου και έχουμε ακόμη πολύ''.

Ο ίδιος έδωσε και ψήφο εμπιστοσύνης στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι λέγοντας :''Η απόφαση της ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική. Την στηρίζουμε σθεναρά. Είναι πολύ σημαντικό να χαλαρώσουμε τις πιέσεις ρευστότητας στην αγορά''.

Απολύσεις για να μην πάνε στα 67 οι συντάξεις

Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αμφισβητούν την απόδοση των κυβερνητικών προτάσεων και ανοίγουν πάλι το κεφάλαιο των απολύσεων. Τα τρία σενάρια που θα αντιπροτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Εμμένει στο ζήτημα των απολύσεων η τρόικα προτάσσοντας μάλιστα τις αποχωρήσεις στους ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» άνω των 2,5 δισ. που εντόπισε στο πακέτο της διετίας 2013 - 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να είναι «χειροπιαστή» και μεταξύ των άλλων διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε απολύσεις ή να βάλει στο πακέτο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναζητούνται λύσεις στο παραπέντε προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να αποσύρει από το τραπέζι την πρόταση των απολύσεων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως θα δοθεί μάχη για το ζήτημα αυτό.

Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Είναι ενδεικτικό πως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε χθες το μεσημέρι για ζόρικη κατάσταση.

Οι επικεφαλής της τρόικας από το συνολικό πακέτο ενέκριναν περικοπές ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για μέτρα 3,5 δισ. ευρώ ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και για 2,5 δισ. ευρώ εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για την αποδοτικότητά τους.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν το οικονομικό επιτελείο τούς παρουσιάσει ισοδύναμα που καλύπτουν με επάρκεια το κενό, οι απολύσεις θα βγουν από την ατζέντα.

Επί του παρόντος όμως η τρόικα εξακολουθεί να μη δέχεται τις προβλέψεις εξοικονόμησης που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και τη νέου τύπου εφεδρεία.

Ετσι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ακόμη και αυτό της εφεδρείας όπως προτάθηκε προεκλογικά από τη ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Σε χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δ. Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης και Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, ο κ. Α. Σαμαράς ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα που έχουν προτείνει και απορρίφθηκαν από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλύσει τρία σενάρια, στα οποία θα περιλαμβάνεται η αποχώρηση από το Δημόσιο επιπλέον 40.000 υπαλλήλων για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

  • Πρόωρη συνταξιοδότηση: Θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη διετία 2013-2014, στο οποίο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια και ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 ή το 2017 θα συνταξιοδοτούνται άμεσα.
  • Διαθεσιμότητα: Με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2012, όσοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία και δεν υπάρχει οργανική θέση να τους «υποδεχτεί» λόγω των νέων οργανογραμμάτων, θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας σε τρία χρόνια.
  • Εφεδρεία: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει ξανά η προεκλογική πρόταση της ΝΔ για τριετή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν μέχρι και τρία χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν ή για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Νέα συνάντηση με Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θα επιχειρήσει αύριο το απόγευμα σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας να γεφυρώσει το... χάσμα που έχει προκύψει.

Χθες εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα.

«Υπάρχει συζήτηση και αξιολόγηση από την τρόικα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε για τα επιχειρήματά μας», πρόσθεσε.

Τέλος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να παρουσιάσει στο Eurogroup της Παρασκευής το περίγραμμα του πακέτου των περικοπών που εισηγείται, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία.

''Ούτε ένα ευρώ δεν φέρνουν οι επενδυτές''

Σχέδιο δημιουργίας μίας νέας τράπεζας στην Ελλάδα με στόχο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα αποκαλύπτουν οι Financial Times που ταυτόχρονα ειρωνεύονται τον ερχομό στην Αθήνα κλιμακίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Με καυστικότητα οι Financial Times σχολιάζουν την έλευση στην Αθήνα κλιμακίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τραπεζίτες έρχονται, μετά από επαφές με την κυβέρνηση για να δώσουν τεχνικές και μόνο συμβουλές.

''Η ελληνική κυβέρνηση προσκάλεσε κλιμάκιο τραπεζιτών της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να επισκεφθεί την Αθήνα τον επόμενο μήνα και η EBRD με χαρά ανταποκρίθηκε.Το κλιμάκιο θα μεταβεί στις αρχές Οκτωβρίου για να δει εάν μπορεί να βοηθήσουν σε κάτι. Όμως, δεν θα συζητηθούν επενδύσεις, θα πρόκειται για τεχνικές συμβουλές'' δηλώνει ο ίδιος ο πρόεδρος Sir Suma Chakrabarti.

Αναλύοντας τις προθέσεις των τραπεζιτών οι Financial Times γράφουν ''Ο Sir Suma άφησε να εννοηθεί ότι στις τεχνικές συμβουλές θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται και η στήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία μίας εγχώριας τράπεζας στα πρότυπα της EBRD, που θα στοχεύει στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα''.

Και αμέσως μετά το δηλητήριο: ''Ούτε ένα ευρώ, ούτε μία δραχμή από τα κεφάλαια της EBRD δεν θα πάνε στην Ελλάδα, εκτός ίσως από τα έξοδα των τραπεζιτών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας ίσως να ευνοηθούν λοιπόν λίγο οικονομικά, αλλά κανένας άλλος''.

Ισοδύναμα και στα εργασιακά

Η περικοπή εργοδοτικών εισφορών και ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού τα όπλα της κυβέρνησης στις πιέσεις της τρόικας για αποζημιώσεις - ωράριο

Δύο ρυθμίσεις -τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού- θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα.

Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν τα «ατού» της ελληνικής πλευράς για να περιοριστούν οι πιέσεις των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων και ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας σε συνάντηση με εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της περικοπής των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, έχει ήδη προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα, οι οποίες αφορούσαν τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και υπήρχε σχετική πρόβλεψη και στο Μνημόνιο. Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας είναι η μείωση των εισφορών να γίνει με τρόπο που να μην επηρεάζει τα Ταμεία (π.χ. από περικοπές που πάνε σε αδρανείς παροχές του ΟΑΕΔ, από καταπολέμηση της μαύρης εργασίας).

Η δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας αφορά τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, θέμα που επίσης έχει θέσει η τρόικα. Για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία πάντως -με βάση πηγές του υπουργείου- δεν επηρεάζει το ύψος του κατώτατου μισθού.

Με το νέο σύστημα ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με νομοθετική ρύθμιση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χθες η ΓΣΕΕ κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική νομοθετική παρέμβαση στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού». Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές», ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει μειώσεις μισθών και εργοδοτικών εισφορών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν μέρα με την ημέρα».

Στόχος του υπουργείου είναι να παρουσιάσει αυτές τις ρυθμίσεις στην τρόικα και να μην προχωρήσει στη λήψη μέτρων σε δύο «καυτά» θέματα:

  • Στις αποζημιώσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να κάνουν αναφορά στον χρόνο προειδοποίησης -που σήμερα φτάνει τους έξι μήνες- για την καταβολή μειωμένης αποζημίωσης. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθεί στην ελληνική πλευρά ο χρόνος προειδοποίησης να μειωθεί στο μισό, δηλαδή να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες. Στο «επίκεντρο» θα βρεθεί και το θέμα της αποζημίωσης που καταβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται.
  • Στο ωράριο εργασίας. Το θέμα που ανοίγει, αφορά την αύξηση των ημερών από πέντε σε έξι με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Ανοδο 1,7% σημείωσε ο πληθωρισμός

Ανοδο κατά 1,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από το 1,3% που βρέθηκε τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Ιούνιο.

Ανοδο κατά 1,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από το 1,3% που βρέθηκε τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Ιούνιο. Παρά τη μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης υπό το βάρος της διευρυνόμενης ύφεσης, οι τιμές σε πολλά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης αυξάνονται. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η αύξηση του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από:

Την άνοδο 6% στις τιμές στην κατηγορία στέγασης. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει την άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια.

Την αύξηση 4,4% στις μεταφορές εξαιτίας της ανόδου των τιμών στη βενζίνη, στα τέλη κυκλοφορίας και στα εισιτήρια των αεροπλάνων.

Την αύξηση 2,7% στις τιμές των εστιατορίων, των ζαχαροπλαστείων, των καφενείων και των κυλικείων. Την αύξηση 1,8% στις τιμές φρούτων, νωπών λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών, ζάχαρης, γλυκών, αναψυκτικών και χυμών.

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες από την Τετάρτη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει ένα στιβαρό χρονοδιάγραμμα που θα δίνει στην ΕΚΤ την απόλυτη ευθύνη της εποπτείας και των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης από το 2014''.

Σύμφωνα με τους Financial Times ''αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις εθνικής κυριαρχίας από συστάσεως του ευρώ, και αποτελεί ένα ουσιώδες πρώτο βήμα για την πλήρη τραπεζική ενοποίηση''.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Σκληρό παζάρι για την τραπεζική εποπτεία

''Οι Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα θα έλθουν αντιμέτωπες με το Βερολίνο, πάνω σε ένα fast track σχέδιο για την δημιουργία πανίσχυρης ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, στην έναρξη ενός αγώνα που θα καθορίσει το πότε θα αρχίσει η ευρωζώνη να μοιράζεται το ρίσκο των τραπεζικών διασώσεων.

Παρά τις ευθαρσώς δηλωμένες γερμανικές επιφυλάξεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, την Τετάρτη θα παρουσιάσει ένα στιβαρό χρονοδιάγραμμα που θα δίνει στην ΕΚΤ την απόλυτη ευθύνη της εποπτείας και των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης από το 2014.

Αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις εθνικής κυριαρχίας από συστάσεως του ευρώ, και αποτελεί ένα ουσιώδες πρώτο βήμα για την πλήρη τραπεζική ενοποίηση, με κοινά «χειρόφρενα» και εργαλεία διαχείρισης των αποτυχημένων τραπεζών.

Αν και οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν κατ’αρχήν εγκρίνει την δημιουργία ενός κοινού εποπτικού οργάνου, η μάχη για τις δικαιοδοσίες του αρχίζει να φουντώνει, με επιπτώσεις για τις ευρύτερες προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης –μεταξύ των οποίων και το αν θα μπορούν τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης να κάνουν άμεση ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών.

Και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα βέτο στην μεταρρύθμιση της εποπτείας, την οποία οι αξιωματούχοι θέλουν να εγκριθεί ομόφωνα στην σύνοδο του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το σημείο, τις πιο έντονες ανησυχίες έχει εκφράσει η Γερμανία.

Αν και υποστηρίζει την ενιαία εποπτεία, το Βερολίνο έχει ουσιώδεις ανησυχίες για την πρόταση της Κομισιόν: Το ευρύ φάσμα των τραπεζών που καλύπτονται, τον μεγάλο βαθμό συγκεντρωτισμού και τον ταχύ ρυθμό καθώς και την σειρά της εφαρμογής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, προειδοποίησε την Κομισιόν να «μην δημιουργεί προσδοκίες» που δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη ότι καμία τράπεζα δεν θα βρίσκεται έξω από την εξουσία της ενιαίας εποπτείας, είτε είναι διεθνής επενδυτική τράπεζα είτε ισπανική caja είτε μικροσκοπική αποταμιευτική τράπεζα της Γερμανίας. «Γνωρίζουμε ότι όλες οι τράπεζες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα,» είπε ο κ. Michel Barnier πρόσφατα.

Ο κ. Schäuble θεωρεί ότι η ενιαία εποπτεία πρέπει να είναι στιβαρή στην πράξη και όχι ένα καθεστώς στα χαρτιά. Έχει πει ότι είναι «κοινή λογική» η επικέντρωση σε τράπεζες με συστημική σημασία, καθώς κανένας επόπτης δεν θα μπορούσε ρεαλιστικά να εποπτεύει άμεσα και τις 6.000 με ίδια αποτελεσματικότητα.

Για το Βερολίνο είναι πιο πρακτική πρόταση να ελέγχει άμεσα η ΕΚΤ 60 τράπεζες και να θέσει κανόνες εποπτείας για τις υπόλοιπες. Αυτή η διαμαρτυρία καθρεφτίζει την βαθύτερη ανησυχία στην Γερμανία σχετικά με παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, ειδικά στο δίκτυο των πολιτικά σημαντικών αποταμιευτικών τραπεζών.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να θεσμοθετηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, παρά τα αιτήματα της ΕΚΤ να αποφασίσει το πώς και πότε θα εκτυλιχθεί το νέο σύστημα επόπτευσης. Σύμφωνα με διαρροές των προσχεδίων, από τον Ιανουάριο 2013 η ΕΚΤ θα έχει την εξουσία να αναλάβει την επόπτευση όσων τραπεζών εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια. Στην συνέχεια θα αναλάβει την άμεση ευθύνη για τις συστημικές τράπεζες τον Ιούλιο και για όλες τις τράπεζες μέχρι το 2014.

Κατά τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτό θα σημαίνει ότι το ενιαίο εποπτικό σύστημα θα καθιερωθεί στα τέλη αυτού του έτους, ανοίγοντας την πόρτα ώστε τα ταμεία διασώσεων να βοηθήσουν άμεσα τις προβληματικές τράπεζες, όταν χρειάζεται. Αυτό θα είναι σημαντικό βήμα μέχρι να δημιουργηθεί η ενιαία αρχή εκκαθαρίσεων -την οποία ο κ. Barnier σκοπεύει να προτείνει τον επόμενο χρονο.

Ο κ. Schäuble από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει να μην δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες στις αγορές ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ταμεία διασώσεων άμεσα για τις τράπεζες από τον Ιανουάριο και θεωρεί το χρονοδιάγραμμα ανέφικτο και μη ρεαλιστικό. Η δική του προτεραιότητα είναι να προσληφθεί εμπειρο προσωπικό, να αναλυθεί ο θεσμός και να είναι ξεκάθαρες και αποδεδειγμένες οι εξουσίες και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η επόπτευση θα πρέπει να αρχίσει με τις συστημικά σημαντικές τράπεζες και μετά ίσως με τις τράπεζες υπό διάσωση. Αυτή η σειρά θα αφήσει τις ιρλανδικές και ισπανικές τράπεζες πίσω πίσω στην ουρά της επόπτευσης και με μεγαλύτερη απόσταση από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση''.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)