Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Οι αλλαγές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2012

sintaksi2Εξι αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, «φέρνει» η νέα χρονιά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο του 2010 και υλοποιούνται σε... δόσεις.

Στόχος είναι το 2013 να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης. «Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, τα οποία τη νέα χρονιά αυξάνονται και μπορούν να φτάσουν τα δέκα (μέχρι πέντε είναι τα πλασματικά έτη για τα παιδιά).

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, που προβλέπεται σε νόμο του 2002 και υλοποιείται σταδιακά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως εκκρεμούν και νέες παρεμβάσεις στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και στο ταμείο πρόνοιας (που θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα).

Με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, που ειδικεύεται σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, παρουσιάζουμε τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ στο Δημόσιο τη νέα χρονιά. Η αύξηση στα όρια ηλικίας αφορά ασφαλισμένους από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που θα «τρέξουν» από 1ης Ιανουαρίου είναι οι εξής:

1. Ασφαλισμένοι με περισσότερα από 35 έτη. Διπλή είναι η επιβάρυνση, καθώς τη νέα χρονιά η «έξοδος» θα γίνεται με 37 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 59 ετών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον ασφαλιστικό νόμο του 2010 και υλοποιούνται σε δόσεις, προκειμένου σταδιακά η σύνταξη να καταβάλλεται σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως το συγκεκριμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης για το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Ανδρας 48 ετών, δημόσιος υπάλληλος, που το 2011 συμπληρώνει 25ετία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών αφού πρώτα θα έχει συμπληρώσει 36 συντάξιμα έτη.

- Γυναίκα άγαμη με 22 έτη ασφάλισης, εξαγοράζει 3 πλασματικά έτη το 2012 και συμπληρώνει 25. Η ασφαλισμένη αυτή θεμελιώνει δικαίωμα για συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης σε ηλικία 59 ετών.

2. Ασφαλισμένοι με 25 συντάξιμα έτη. Το όριο ηλικίας αυξάνεται για όσους αποχωρούν είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη. Ειδικότερα, από τη νέα χρονιά το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη πάει στα 63 έτη για όσους συμπληρώσουν εντός του 2012 τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης. Σε ηλικία 58 ετών καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη.

3. Γονείς ανήλικων παιδιών. Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 25ετία διαμορφώνεται τη νέα χρονιά στο 55ο έτος. Το δικαίωμα αυτό έχει επεκταθεί και στους πατέρες ανήλικων τέκνων, οι οποίοι και αποκτούν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις εφόσον θεμελιώσουν εντός του 2012 δικαίωμα με 25ετία.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 παύει να ισχύει το εν λόγω καθεστώς. Επισημαίνουμε πως η 25ετία δεν θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος 46 ετών σήμερα έχει 23 έτη ασφάλισης και ανήλικο παιδί. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα πρέπει να εξαγοράσει επαρκή πλασματικό χρόνο ώστε να συμπληρώσει την 25ετία εντός του 2012 και να θεμελιώσει ώστε να δύναται να συνταξιοδοτηθεί από τα 55 και εφεξής με πλήρη σύνταξη αναλογική των ετών ασφάλισής του.

4. Τρίτεκνοι. Ανάλογη ρύθμιση ισχύει και για τους τρίτεκνους γονείς (άνδρες - γυναίκες) οι οποίοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με αυτό το καθεστώς εφόσον συμπληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 τα απαραίτητα 20 έτη ασφάλισης. Από τη νέα χρονιά αυξάνεται όμως ο απαραίτητος χρόνος για τη συνταξιοδότηση σε 23 έτη, ενώ το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 55. Και στις δύο περιπτώσεις (τρίτεκνοι, γονείς ανηλίκων) το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.

5. Ενστολοι. Από την 1η Ιανουαρίου ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας αυξάνεται από τα 26 έτη σε 27,5. Δεν αλλάζει όμως η δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας.

6. Πλασματικά έτη. Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που επιθυμούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2012 μπορούν από τη νέα χρονιά να εξαγοράσουν ένα επιπλέον έτος (π.χ. από στρατό, σπουδές). Ετσι, ο δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να εξαγοράσει 5 πλασματικά έτη σε σχέση με τα 4 που είχε τη δυνατότητα φέτος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο χρόνος των τέκνων βρίσκεται εκτός του συγκεκριμένου ορίου. Δηλαδή, εάν ο υπάλληλος έχει 4 έτη σπουδές και 2 έτη στρατιωτική υπηρεσία και είναι πατέρας 2 τέκνων μπορεί να εξαγοράσει για τη θεμελίωση δικαιώματος αλλά και την προσαύξηση της σύνταξής του συνολικά 8 πλασματικά έτη (4 σπουδές + 1 στρατό + 3 τέκνα).

Μειώνεται 1% κάθε χρόνο το ποσοστό αναπλήρωσης

Μειώνεται κατά 5% το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με βάση τον ν. 3029/02, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτήν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007.

Δηλαδή, για έναν εργαζόμενο που συμπληρώνει την επόμενη χρονιά 35 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτείται, τα 30 χρόνια υπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 80% και μόνο τα 5 χρόνια με 75%.

Τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό που θα έχει ο εργαζόμενος το 2010 και μόνο τα 5 χρόνια θα υπολογιστούν με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Για κανέναν εργαζόμενο δεν προκύπτει χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη που θα έπαιρνε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Απλώς για κάθε επιπλέον χρόνο, αντί να πάρει περίπου 32 ευρώ επιπλέον σύνταξη, θα πάρει με βάση τη συγκεκριμένη αλλαγή περίπου 24 ευρώ παραπάνω.

Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αυτή αλλαγή δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κριτήριο ή λόγο να συνταξιοδοτηθεί ο εργαζόμενος νωρίτερα.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που θα εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί αμφισβητούν τη συνάφεια της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ.

Οσοι ασφαλίστηκαν σε οποιοδήποτε ταμείο πριν από την 1/1/93 και στις 5 Αυγούστου του 2011 ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα για την οποία ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης «θα διαβιβάζεται το ιστορικό του ασφαλισμένου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και ο λόγος αμφισβήτησης στο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών του υπουργείου για την έκδοση γνωμοδότησης από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης».

Μόνο μέσω Taxisnet οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ


Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet, θα υποβάλλονται στο εξής οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που τηρούν.

Το μέτρο ισχύει για φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής ενώ από την 1η Απριλίου 2012 αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και και οι εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο και μετά από έγκριση του εφόρου οι επιτηδευματίες με βιβλία Β κατηγορίας θα εξαιρούνται από την ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση φορολογούμενων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.

Οι αλλαγές στον τρόπο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ προβλέπονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου.

Ειδικότερα:

Άρθρο 1
Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

1. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος μέχρι:

α) Την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

2. Ως φορολογική περίοδος ορίζεται ο ημερολογιακός μήνας για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ και το ελληνικό δημόσιο και το ημερολογιακό τρίμηνο για αυτούς που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.

3. Οι ανωτέρω προθεσμίες ισχύουν και για τις υπό ίδρυση επιχειρήσεις, για κάθε φορολογική περίοδο κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού τους σταδίου.

4. Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση έναρξης, η δήλωση διακοπής υπαγομένων σε ΦΠΑ δραστηριοτήτων, η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών, ή η δήλωση μεταβολών μετάταξης λόγω λύσης και θέσης σε εκκαθάριση, υποβάλλονται εμπρόθεσμα, σύμφωνα με το άρθρο 36.1.α, β και γ του Κώδικα ΦΠΑ, μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 26η του επόμενου μήνα από την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων.

5. Σε περίπτωση γενικής αργίας ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής μεταφέρονται την επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

6. Σε περίπτωση θανάτου του λογιστή του υποκειμένου στο φόρο οι ανωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής, για τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας επήλθε το γεγονός αυτό, μεταφέρονται για 10 ημερολογιακές ημέρες. Οι περιοδικές δηλώσεις στην περίπτωση αυτή θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνει ότι είχε αναθέσει την παρακολούθηση και διαχείριση των φορολογικών του υποχρεώσεων στο θανόντα καθώς και την ημερομηνία του θανάτου αυτού.

7. Στις διατάξεις του άρθρου αυτού υπάγονται και οι εγκεκριμένοι αποθηκευτές και οι εγγεγραμμένοι παραλήπτες αγαθών που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι επιτηδευματίες αυτοί, που για την έκπτωση του ΦΠΑ που αναλογεί στις εισροές τους εφαρμόζουν τις ΑΥΟ Δ.634/435/1993 (ΦΕΚ 343 Β'/12.5.1993) και Δ.635/436/1993 (ΦΕΚ 343Β'/12.5.1993), υποβάλλουν και περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Άρθρο 2
Τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου.

1. Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2012 και εφεξής οι εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

2. Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, ενώ οι δηλώσεις αυτές από 1.4.2012 υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

3. Για φορολογικές περιόδους μέχρι 31.12.2010 οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή.

4. Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων, ή τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ στην περίπτωση εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η περιοδική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

5. Ο ΦΠΑ που οφείλεται για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ή λήψη αγαθών ή υπηρεσιών που φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ, από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας, καταβάλλεται από τον εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας υπόχρεο στο φόρο με την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται για τη φορολογική περίοδο κατά την οποία ο φόρος καθίσταται απαιτητός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 16 και 18 του Κώδικα ΦΠΑ. Με την ίδια περιοδική δήλωση ασκείται το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, εφόσον και στο βαθμό που παρέχεται τέτοιο δικαίωμα.

6. Προκειμένου να αναγνωριστεί επιφύλαξη που έχει τεθεί σε περιοδική δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, απαιτείται η αποστολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εγγράφου με συστημένη επιστολή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι της επιφύλαξης.

Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής της περιοδικής δήλωσης με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

1. Οι υποκείμενοι στο φόρο για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα πρέπει να εγγραφούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΑΥΟ ΠΟΛ.1178/7.12.2010 (ΦΕΚ 1916Β'/9.12.2010).

2. Για την καταβολή του χρεωστικού υπολοίπου των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, οι υποκείμενοι υποχρεούνται να δώσουν εντολή πληρωμής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εν λόγω δηλώσεων, σε Τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή.

Η εντολή πληρωμής αφορά σε ανάληψη των εν λόγω ποσών από τους οικείους λογαριασμούς ή χρέωση των πιστωτικών καρτών και μεταφορά των ποσών αυτών μέσω του Διατραπεζικού συστήματος στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Μη ύπαρξη επαρκούς υπολοίπου στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιείται η καταβολή του φόρου ή επαρκούς πιστωτικού ορίου στην πιστωτική κάρτα ή εκ παραδρομής λανθασμένη εντολή ανάληψης ή χρέωσης μικρότερου του οφειλομένου ποσού, έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της δήλωσης που απεστάλη μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

3. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτής στο σύστημα TAXISnet, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υποκείμενο μοναδικού αριθμού καταχώρησης της περιοδικής δήλωσης.

Ειδικά στην περίπτωση υποβολής χρεωστικής περιοδικής δήλωσης προκειμένου να θεωρείται η δήλωση αυτή ως υποβληθείσα απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής μέσω Τραπέζης μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία πληρωμής.

Άρθρο 4
Διαχείριση των περιοδικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. διαχειρίζεται τις δηλώσεις που παρελήφθησαν μέσω του συστήματος TAXISnet, όπως τις δηλώσεις που παρέλαβε σε έντυπη μορφή μηχανογραφικά μέσω TAXIS ή χειρόγραφα.

Η εκτύπωση των εν λόγω δηλώσεων υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ πιστοποιεί την υποβολή της δήλωσης και αποτελεί τίτλο εξόφλησης ή πίστωσης για χρήση από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή.

Στην περίπτωση που για την ίδια φορολογική περίοδο έχει καταχωρηθεί περιοδική δήλωση μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και πριν την καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο δημόσιο η ίδια δήλωση υποβάλλεται και στη ΔΟΥ, απορρίπτεται η καταχωρηθείσα μέσω TAXISnet δήλωση.

Άρθρο 5
Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ.

1. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις εξής περιπτώσεις:

α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α'/31.3.2011).

β) Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.

γ) Μετά από έγκριση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.

δ) Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί πριν την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής, μέσω των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα προσκομίζοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το αποδεικτικό υποβολής της αρχικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

ε) Το ειδικό δίκτυο TAXISnet δεν μπορεί και για όσο χρόνο αυτό δεν είναι δυνατόν, να αναγνωρίσει ως εμπρόθεσμη την περιοδική δήλωση που υποβάλλεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 1. Στην περίπτωση αυτή η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

στ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπάρχει τεχνική αδυναμία πληρωμής αυτών μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Στην περίπτωση αυτή και μετά από έγγραφο που αποστέλλεται σε όλες τις Δ.Ο.Υ., η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

ζ) Εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της, λόγω τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας.

η) Απόρριψης της περιοδικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
i. η περιοδική δήλωση είχε αρχικά καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στο ειδικό δίκτυο TAXISnet,
ii. είχε δοθεί εμπρόθεσμα η ορθή εντολή πληρωμής στην τράπεζα,
iii. υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της περιοδικής δήλωσης στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, την ημερομηνία πληρωμής.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εκ νέου η απορριφθείσα περιοδική δήλωση σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι και την πέμπτη (5η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο, για την απορριφθείσα δήλωση και το προς καταβολή ποσό.

2. Για την υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σε έντυπη μορφή στις ΔΟΥ χρησιμοποιούνται είτε έντυπα που προεκτυπώνονται με μηχανογραφικά μέσα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΑΥΟ ΠΟΛ.1177/7.5.1993 (ΦΕΚ 357Β'/17.5.1993), είτε τα έντυπα που αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία μπορεί να εκτυπώνονται σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη μορφή.

3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις οι περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται σε τρία αντίτυπα.

4. Επίσης στις ανωτέρω περιπτώσεις όλα τα στοιχεία των δηλώσεων θα καταχωρούνται υποχρεωτικά από τις ΔΟΥ μέσω της εφαρμογής διαχείρισης δηλώσεων TAXIS.

Άρθρο 6
Αποδεικτικό υποβολής και καταβολής του φόρου.

1. Στην περίπτωση υποβολής περιοδικής δήλωσης σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ, για την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό υποβολής αυτής αποτελεί το αντίτυπο με υπογραφή παραλαβής.

2. Όταν προκύπτει ποσό για καταβολή, αποδεικτικό καταβολής του φόρου αποτελεί :

α) Η ίδια η περιοδική δήλωση, εάν δεν εκδίδεται μηχανογραφικά ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης και εφόσον φέρει την υπογραφή του παραλαβόντος υπαλλήλου και του Ταμία (ο οποίος θέτει την υπηρεσιακή και ατομική του σφραγίδα), ή

β) Το ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης, εφόσον εκδίδεται μηχανογραφικά (μέσω του συστήματος TAXIS) και φέρει την υπογραφή του εκδότη και του Ταμία.

3. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, απόδειξη για την υποβολή αποτελεί η εμφάνιση στην οθόνη της δήλωσης συσχετισμένης με το μοναδικό αριθμό καταχώρησης TAXIS και την ημερομηνία υποβολής της και αντίγραφο υποβολής αποτελεί η εκτύπωση αυτών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Στην περίπτωση που υπάρχει ποσό για καταβολή, η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής αποδεικνύεται από σχετική αναφορά που διατίθεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, η εκτύπωση της οποίας αποτελεί για τον υποκείμενο το αποδεικτικό καταβολής.

4. Η απόδειξη καταβολής του φόρου, μπορεί να αναπληρωθεί μόνο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 76 του Π.Δ. 16/89 (ΦΕΚ 6 Α'/5.1.1989).

Άρθρο 7
Αφετηρία για την επιβολή του προστίμου και τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου.

1. Ως αφετηρία για το χρόνο επιβολής του προστίμου στην περίπτωση της εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής αρχικών δηλώσεων, για τις οποίες υπάρχει σχετική υποχρέωση και δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α'/11.9.1997) όπως ισχύει, λαμβάνεται η επόμενη ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.

2. Ως αφετηρία για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου στην περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής περιοδικής δήλωσης, για τις οποίες προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, λαμβάνεται η επόμενη ημέρα της καταληκτικής προθεσμίας για την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης.

3. Η προθεσμία κατά παράταση υποβολής εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης, για οποιοδήποτε λόγο, δεν ισχύει για τις εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις, για τις οποίες λαμβάνεται υπόψη η αρχική προθεσμία υποβολής όπως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1, προκειμένου να υπολογιστεί ο πρόσθετος φόρος ανάλογα με τους μήνες καθυστέρησης, ανεξάρτητα από τις συμπίπτουσες αργίες.

Άρθρο 8
Δυνατότητα υποβολής της τροποποιητικής και εκπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης και των διορθωτικών και εκπρόθεσμων ανακεφαλαιωτικών πινάκων, μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Οι υπόχρεοι στο φόρο μπορούν, από 23.12.2011, να υποβάλλουν μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet:

α) Τις τροποποιητικές και εκπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2010 και εφεξής.

β) Τους διορθωτικούς ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που αφορούν ημερολογιακές
περιόδους από 1.1.2010 και εφεξής και τους εκπρόθεσμους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής.

Sites με ευκαιρίες για να κερδίσετε ή να εξοικονομήσετε χρήματα


Το ελληνικό internet κάνει ολοένα και περισσότερα γενναία βήματα προς την κατεύθυνση της εφαρμοσμένης οικονομίας: εκείνης που δεν ξεκινά και τελειώνει online (με κρατήσεις, π.χ. αεροπορικών εισιτηρίων) αλλά επεκτείνεται και στον «αληθινό» κόσμο με συγκρίσεις τιμών σε «κανονικά» και όχι μόνο online καταστήματα και χάρτινα κουπόνια που εξασφαλίζουν έκπτωση όταν τα δίνουμε σε πραγματικό και όχι εικονικό ταμείο. Μπείτε στα sites που ακολουθούν και βγείτε κερδισμένοι.

Πουλήστε τις υπηρεσίες σας

Freelancer.com
Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών online με χρονοχρέωση
Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών online
Διδάξτε online ελληνικά ή άλλη γλώσσα
Ελληνικό freelance site
MinuteWorkers.com
MicroWorkers.com
MyEasyTask.com

Κερδίστε συμπληρώνοντας έρευνες αγοράς online

Polytimesgnomes
Inquision
Spidermetrix
MRB - Mysurvey

Σύγκριση τιμών υπηρεσιών και προϊόντων

Moneyexpert.gr
Skroutz.gr

Μοιραστείτε τα έξοδα μετακίνησης

Carpooling.gr
Sinepivatismos.gr
Volevei.gr

Για φθηνή και "καθαρή" βενζίνη

Τιμές πρατηρίων καυσίμων

"Μαύρη λίστα" πρατηρίων

Για μια θέση πάρκινγκ

Parkaro.gr

Καθημερινές προσφορές

Τα καλύτερα sites καθημερινών προσφορών

Κουπόνια προϊόντων

Livesmart.gr

Εκπτώσεις για διαδικτυακές αγορές

Bazando.gr
Retailmenot.com

Συγκριτικές τιμές super market

ShopandSave.gr
LiveSuperMarket.gr
e-Prices

Για φθηνά ταξίδια

Gold Travel Card

Για φθηνή έξοδο

FtinaPota.gr
Guestlist.gr
Estiatoria.gr
GreekEat.gr

Για φθηνά καταλύματα και ανταλλαγές

Hotelicious.gr
Airbnb.com
Home Exchange.com

Πουλήστε - χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε

Ricardo
Xestock
Xariseto.gr
Patari.gr

Δωρεάν προσκλήσεις - κληρώσεις - διαγωνισμοί

NetHall.gr
KerdiseTo

Ο ...τσάμπας ζει!

Tzaba.gr
Jaba.gr
ForFree.gr

Αποθηκεύστε το! Θα σας χρειαστεί...

Τέλος ακινήτων: Προβλήματα για όσους δεν υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εξαίρεσης


Προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που ζητούν να απαλλαγούν από τέλος ακινήτων, καθώς τα αρμόδια γραφεία σε Δήμους και Εφορίες είναι υποστελεχωμένα.

Φορολογούμενοι με αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους, πολύτεκνοι, ανάπηροι και άνεργοι υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta για να εξαιρεθούν του τέλους ακινήτων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις, αποστέλλει αρχείο στην αρμόδια ΔΟΥ και ο προϊστάμενός της αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις ή - εφόσον πιστοποιείται απόλυτη οικονομική αδυναμία - τη διαγραφή του τέλους ακινήτων.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν από μόνοι τους την ηλεκτρονική αίτηση, καταφεύγουν στις Εφορίες προκειμένου να την υποβάλουν χειρόγραφα, ενώ πλήθος κόσμου επισκέπτεται ταυτόχρονα τους Δήμους προκειμένου να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κυρίως εσφαλμένες αποτυπώσεις στην επιφάνεια του ακινήτου, και λάθη σχετικά με την παλαιότητα και την τιμή ζώνης. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία διόρθωσης των λαθών στους Δήμου εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών τόσο τα αρμόδια γραφεία των Δήμων όσο και οι Εφορίες δεν εξυπηρετούν ομαλά τα σχετικά αιτήματα ή το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τα αρμόδια γραφεία είναι υποστελεχωμένα ή οι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες. Μάλιστα, τεράστιος φόρτος εργασίας παρατηρείται ήδη στα γραφεία των προϊσταμένων των Εφοριών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να δοθεί παράταση τόσο στη διαδικασία διόρθωσης των στοιχείων υπολογισμού του τέλους ακινήτων, όσο και στο χρόνο υποβολής των αιτημάτων εξαίρεσης.

Εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα


Το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά το χρόνο εισόδου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, χωρίς την καταβολή οποιονδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων θα λαμβάνουν από τον Μάρτιο οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε κατάσταση προσυνταξιοδότησης.

Επίσης ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου. Τα παραπάνω διευκρινίζονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίνονται οδηγίες στις υπηρεσίες για την καταβολή των αποδοχών στους υπαλλήλους που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη διευκρινίζονται τα εξής:

Με την παρ. 4 του άρθρου 33 του Ν.4024/2011, προβλέπεται ότι, στον υπάλληλο που τίθεται σε κατάσταση προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, καταβάλλεται αποκλειστικά το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά το χρόνο εισόδου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων.

Επίσης, στην παρ. 1 περ. γ του άρθρου 34 του Ν.4024/2011, η οποία αντικατέστησε την παρ. 7 του άρθρου 37 του Ν.3986/2011 (Α΄152) προβλέπεται ότι, το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά το χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Συνεπώς, οι υπάλληλοι που τίθενται σε κατάσταση προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, καθώς και σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μετά την 1-11-2011 που έχει εφαρμογή ο Ν. 4024/2011, θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού που προκύπτει μετά την κατάταξή τους στους νέους βαθμούς και στα Μ.Κ. των βαθμών της κατηγορίας τους, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων.

Το ανωτέρω ποσοστό (60%) επί του βασικού μισθού, θα καταβάλλεται από τους φορείς στους οποίους ανήκουν οι υπάλληλοι και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 0211 του Κρατικού Προϋπολογισμού για τους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους του Δημοσίου, ενώ για τους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους των ΝΠΔΔ τους αντίστοιχους ΚΑΕ τους οποίους βαρύνει η καταβολή του βασικού τους μισθού.

Όσον αφορά τα επιδόματα εορτών και αδείας που δικαιούνται να λάβουν οι ως άνω υπάλληλοι, αυτά θα καταβληθούν μόνο εάν οι αποδοχές που ελάμβαναν κατά την προηγουμένη ημέρα από αυτή που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία ήταν χαμηλότερες από το όριο που θέτουν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4024/2011 και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μισθοδοτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία ένταξής τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, κατά το χρόνο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, οι ανωτέρω υπάλληλοι δεν δικαιούνται επιδομάτων εορτών και άδειας.

Επίσης, οι τρίμηνες αποδοχές που θα λάβουν οι υπάλληλοι όταν θα λήξει η προσυνταξιοδοτική τους διαθεσιμότητα (αφορά όσους δικαιούνται και επιλέγουν τις τρίμηνες αποδοχές) θα υπολογιστούν επί του βασικού μισθού και της τυχόν δικαιούμενης οικογενειακής παροχής που ελάμβαναν, πριν τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

ΜΕΡΟΣ Β΄

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 α του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 «Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011.» (ΦΕΚ 262 Α΄), στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011, μετά τη λέξη «Δημοσίου», προστίθενται από τότε που ίσχυσε ο συγκεκριμένος νόμος, (1-11-2011), οι λέξεις «Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.,».

Με τις διατάξεις της παρ. 2 β του άρθρου 3 της ανωτέρω Πράξης, στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4024/2011, μετά την υποπερίπτωση ββ΄ προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο εν λόγω νόμος, νέα υποπερίπτωση γγ΄ και οι υφιστάμενες υποπεριπτώσεις γγ΄ και δδ΄ αναριθμούνται σε δδ΄ και εε΄ αντίστοιχα. Με τη νέα υποπερίπτωση γγ΄ προβλέπεται επίδομα θέσης ευθύνης για τους προϊσταμένους Υποδιευθύνσεων Διοίκησης, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως.

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 της ίδιας Πράξης, ορίζεται ότι στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, πριν τις λέξεις «η συνολική μείωση κατανέμεται ως εξής», προστίθενται από τότε που ίσχυσε ο ν. 4024/2011, οι λέξεις «χωρίς στην ανωτέρω σύγκριση να λαμβάνεται υπόψη το ποσό που καταβάλλεται ως επίδομα θέσης ευθύνης». Επισημαίνεται, ότι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, το επίδομα θέσης ευθύνης εξακολουθεί να συνυπολογίζεται στη σύγκριση των αποδοχών στην περίπτωση που υπάρχει αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου.

Παράδειγμα εφαρμογής :

Υπάλληλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος, ελάμβανε, πριν από την έναρξη του νέου μισθολογίου, συνολικές αποδοχές 2.550 € στις οποίες περιλαμβανόταν επίδομα θέσης ευθύνης 52,62 €. Άρα, οι αποδοχές που ελάμβανε χωρίς το εν λόγω επίδομα ανέρχονταν στο ποσό των 2.497,38 €. Έστω ότι, ο νέος βασικός του μισθός ανέρχεται πλέον στο ποσό των 1.588 € (βασικός μισθός του Γ βαθμού ΠΕ κατηγορίας) και επιπλέον 250 € ως επίδομα θέσης ευθύνης, δηλαδή συνολικές μηνιαίες αποδοχές 1.838 €. Συνεπώς, για τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας μείωσης θα συγκριθούν οι αποδοχές που ελάμβανε ο υπάλληλος χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης (2.497,38 €) με αυτές που δικαιούται, από 1-11-2011, με το νέο μισθολόγιο, επίσης χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης (1.588 €). Δεδομένου ότι η προκαλούμενη μείωση των αποδοχών του, σύμφωνα με το ανωτέρω παράδειγμα, είναι μεγαλύτερη από το 25%, γίνεται περικοπή του 25% των παλαιών αποδοχών του, με αποτέλεσμα οι νέες αποδοχές του να διαμορφωθούν στο ποσό των 1.873,04 ευρώ, ενώ παράλληλα θα χορηγείται και το επίδομα θέσης ευθύνης (250 €).

Γ΄ ΜΕΡΟΣ (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ)

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς που ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.10.2011.

2. Επίσης επί των ανωτέρω συντάξιμων αποδοχών θα εξακολουθήσει να διενεργείται η κράτηση 2% που αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (παρ. 2α άρθρου 38 του ν. 3986/2011) καθώς και η κράτηση 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (παρ. 2β άρθρου 38 του ν. 3986/2011).

3. Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις βαρύνουν το Δημόσιο και αποδίδονται από αυτό στους οικείους φορείς.

4. Στις ανωτέρω διατάξεις εμπίπτουν οι υπάλληλοι οι οποίοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4024/2011 και οι οποίοι υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.

Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντάξιμων αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών ισχύουν τα αναφερόμενα υπό στοιχεία ΙΙ και ΙΙΙ του Β' Μέρους της αριθμ. οικ. 2/78400/0022/14.11.2011 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δ΄ΜΕΡΟΣ (ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΟΥ Ν.4024/2011).

Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προβούν στην ένταξη του προσωπικού τους και την πληρωμή της μισθοδοσίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226Α΄). Κατόπιν αυτών η μισθοδοσία μηνός Μαρτίου 2012 θα διενεργηθεί οπωσδήποτε με βάση τις ανωτέρω διατάξεις.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)