Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στάση εργασίας των εφοριακών στις 13 Σεπτεμβρίου

Σε τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 του μηνός, προχωρούν οι εφοριακοί, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους.

Παράλληλα, θα ζητήσουν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις υπηρεσίες τους, κατά τη συνάντηση μαζί του, την προσεχή Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ ΔΟΥ), οι εφοριακοί συντονίζονται με τους άλλους εργαζόμενους και με όλη την κοινωνία, ενάντια στους άδικους φόρους και τα χαράτσια, τη διάλυση των υπηρεσιών, τις νέες μειώσεις στους μισθούς, τις απολύσεις μέσω εφεδρειών, κ.λπ.

Με έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. «φορτώνεται» ο ΕΟΠΠΥ

Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του ΕΟΠΠΥ, η πολυφαρμακία και η χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ αποτελούν τα βασικά προβλήματα του τομέα υγείας σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος πάντως ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιήσει εντός της ημέρας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να καθοριστούν οι υποχρεώσεις με βασική προτεραιότητα την εξόφληση των φαρμακοποιών.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο υπουργός στα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε εισφορές κοντά στα 4,6 δισ. ευρώ έναντι δαπανών 6,5 δισ. ευρώ. Η επιχορήγηση από το δημόσιο ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρω. Εκτιμούμε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε έλλειμμα 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της υστέρησης στις εισφορές προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για το ΙΚΑ έχουμε μειωμένες εισφορές κατά 40%. Οι εισφορές του ΟΓΑ σε σχέση με τις δαπάνες είναι συντριπτικά χαμηλή».

Επιπροσθέτως ο υπουργός εξήγησε ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει το όριο των 2 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα. Τόνισε όμως ότι παρά τις προσπάθειες του υπουργείου να «τιθασεύσει» την δαπάνη στον τομέα του φαρμάκου, απαιτείται η συμπαράσταση και εκείνων που την παράγουν. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τον περασμένο Ιούνιο καταγράφηκαν 1,7 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις. Υπάρχουν ημέρες με 250 χιλιάδες συνταγές ενώ την περασμένη Παρασκευή με την προαναγγελία της απεργίας πραγματοποιήθηκαν 600 χιλιάδες συνταγές».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουν εγκριθεί 900 αναπτυξιακά έργα ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ όμως έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 350, η απορρόφηση είναι πολύ μικρή».

Πέραν αυτών, να σημειωθεί ότι τον κ. Λυκουρέντζο συνοδεύουν στην Βουλή και ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς αλλά και η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη η οποία όπως έχει αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» προχώρησε σε απευθείας ανάθεση έργου σε εταιρία που συνεργάζεται με τον σύζυγό της. Υπο αυτά τα δεδομένα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της συνεδρίασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η υφυπουργός θα προχωρήσει στις αναγκαίες εξηγήσεις.

12.584 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι θα καλύψουν τα κενά στα σχολεία

«Κενά που ενδεχομένως δεν καλυφθούν από τους διορισμούς εκπαιδευτικών ή τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος (συμπλήρωση ωραρίου και αποσπάσεις) θα αντιμετωπιστούν με πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους ή και μειωμένου ωραρίου» διευκρινίζει ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Αυγούστου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου, με την οποία είχε καταγγείλει ότι είναι ανεπαρκής η κάλυψη των αναγκών στα σχολεία και ότι είναι ανεπαρκής ο αριθμός των προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών για την περίοδο 2012- 2013.

Ενημερώνοντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρει στον βουλευτή ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας είχαν διαβιβάσει στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αίτημα για διορισμούς 1.065 μονίμων εκπαιδευτικών και 14.517 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) κατά το σχολικό έτος 2012- 2013 σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων έχει υποβάλει αίτημα για έγκριση πρόσληψης 4.050 αναπληρωτών εκπαιδευτικών από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Παιδείας η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή (Επιτροπή της 33/2006 πράξης Υπουργικού Συμβουλίου) ενέκρινε τον διορισμό 225 θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Eπιπλέον εγκρίθηκαν από την ίδια Επιτροπή οι προσλήψεις 12.584 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

«Ήδη, οι Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προβεί σε συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών για τον καλύτερο έλεγχο της όλης διαδικασίας με στόχο την ορθολογική διαχείριση του διαθέσιμου προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»,διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Παιδείας και υπενθυμίζει τον Ν. 3475/2006 στον οποίο γίνεται σαφής μνεία για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και τη διαδικασία της διάθεσής τους από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη.

Αρχίζουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της αυτοπεραίωσης, από το υπουργείο Οικονομικών
Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της αυτοπεραίωσης, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Το δείγμα που θα ελεγχθεί θα είναι 2% του συνόλου, εκτιμάται δηλαδή ότι θα ελεγχθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, την οποία το υπουργείο απέστειλε σε όλα τα ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν, θα επιλεγούν βάσει πέντε κριτηρίων, τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή. Τα κριτήρια αυτά, είναι:
- Το ύψος των δαπανών που δηλώθηκε, καθώς και το κόστος των πωληθέντων.
- Το πόσο απέχουν από τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ή του επαγγελματία (150.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών και 300.000 ευρώ και κάτω για εμπορικές επιχειρήσεις).
- Το ύψος των απαλλασσόμενων εκροών.
- Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ 2009.
- Το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010.

Δικαστικοί: αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους μισθούς μας

Μεγάλη η κινητοποίηση των δικαστών στον Άρειο Πάγο ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγιαΟι δικαστικοί μιλούν για μειώσεις που αντιβαίνουν στις διατάξεις του συντάγματος, μειώσεις που όπως λέει χαρακτηριστικά στο newsit ο Γ. Φαλτσέτος πρόεδρος των δικαστών του Εφετείου της Αθήνας, δεν επιτρέπουν στο δικαστή να είναι ανεξάρτητος όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ούτε όμως και να επιβιώσει.

Ήδη οι δικαστικοί έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 38% και υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις που έρχονται είναι της τάξης του 25% και θα τους οδηγήσουν στα όριά τους.

Ήδη οι ενώσεις όλης της χώρας ετοιμάζονται να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους από τις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και ανοίγουν και πάλι τα δικαστήρια.

Ετοιμάζουν νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο. Τι αποφάσισαν υπουργείο Ανάπτυξης και Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε μια πρώτη εξέταση της κατάστασης και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι ήδη βρίσκονται στην κατεύθυνση της ρύθμισης αρκετών υποθέσεων δανείων. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου δεν αποκλείεται ακόμη και η νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εκτός από το θέμα των δανείων, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να εμπλακούν πιο ενεργά και στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ στην αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου που δρομολογείται περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για μεγαλύτερη αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο των επενδύσεων για μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Απλοποίηση των διαδικασιών εξετάζεται, τέλος, και για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και για το ΕΤΕΑΝ, για το οποίο παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να "απεγκλωβιστεί" το 1,2 δισ. ευρώ που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη.

Ευθύνες πρώην υπουργών για το ΔΝΤ – Στη Βουλή η δικογραφία

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες του

πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας μας στο Ταμείο και τον μηχανισμό στήριξηςΟι πληροφορίες θέλουν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να προσέκρουσαν σε ευθύνες πρώην κυβερνητικών παραγόντων, τις οποίες δεν μπορούν να αξιολογήσουν ούτε και να ερευνήσουν περαιτέρω.

Έτσι η δικογραφία θα ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποφανθεί εάν θα αποσταλεί, ή όχι, στη Βουλή. Ωστόσο, η μεταβίβαση θεωρείται βέβαιη.

Πόσα δισ. έχασε κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο από το κούρεμα χρέους

Απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων είχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων υπό ελληνικό και ξένο δίκαιο (το λεγόμενο PSI) με αποτέλεσμα να βρίσκονται κυριολεκτικά σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, δείχνουν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο έφερε στα Ασφαλιστικά Ταμεία απώλειες ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, η ονομαστική αξία του Κοινού Κεφαλαίου (το «κοινό ταμείο» στο οποίο είχαν κατατεθεί υποχρεωτικά όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και επενδύονταν σε ελληνικά ομόλογα) από 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στις 9 Μαρτίου 2012 μειώθηκε κατά 53,5% λόγω του PSI.

Σύμφωνα με τους πίνακες, η ονομαστική αξία των μερίδων των διαθέσιμων κεφαλαίων των ασφαλιστικών Ταμείων έπεσε από τα 17,3 δισ. ευρώ στα 10,064 δισ. στις 12 Μαρτίου 2012 όταν ολοκληρώθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του PSI, που αφορούσε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπό ξένο δίκαιο, η ονομαστική αξία του Κοινού Κεφαλαίου είχε νέα μείωση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέφτοντας τελικά στα 8,8 δισ. περίπου. Έτσι, η συνολική μείωση στα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους ήταν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά αφορούν την ονομαστική αξία των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Κι αυτό γιατί η τρέχουσα αξία των ίδιων ομολόγων είναι ακόμα μικρότερη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 31 Ιουλίου 2012, οι τίτλοι του Κοινού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων είχαν τρέχουσα αγοραία αξία ύψους μόλις 4,745 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 73% της ονομαστικής αξίας τους πριν το PSI!

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά». Η ΤτΕ προσθέτει ότι παρότι στην παρούσα συγκυρία οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται κατά πολύ της ονομαστικής αξίας τους, είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων κάθε ασφαλιστικού Ταμείου που συμμετέχει στο Κοινό Κεφάλαιο την οποία θα εισπράξει από το Ελληνικό Δημόσιο όταν λήξουν οι τίτλοι αυτοί. Εκτός βέβαια αν έχει γίνει νέο κούρεμα μέχρι τότε ή αν κάποιο Ταμείο αποφασίσει να πουλήσει ομόλογα τώρα για να εξασφαλίσει ρευστότητα...

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην ερώτησή του στις 17 Ιουλίου 2012 προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών είχε επισημάνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων Κύριας Σύνταξης, των Επικουρικών Ταμείων, των Ταμείων Πρόνοιας καθώς και των διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, που οι καταθέσεις τους -αναγκαστικά κατατεθειμένες και διαχειριζόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος- υπέστησαν μειώσεις έως πλήρους εξαφάνισης εν μία νυκτί με τη στιγμιαία μετατροπή, ακόμη και των κεφαλαίων κίνησης τους, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό κούρεμα τους εν αγνοία των Διοικήσεων και των μελών τους».

Δείτε τους πίνακες:



tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)