Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Βγαίνουν στο «σφυρί» ως τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει 12-16 αποκρατικοποιήσεις το 2011- Εσοδα €1,7 δισ. ως τον Σεπτέμβριο - Εκτός από την τιμή, στους διαγωνισμούς θα συνεκτιμηθούν και άλλα στοιχεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Δεν πήγε µε άδεια χέρια στο Βερολίνο την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος να συναντήσει τον γερµανό υπουργό Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Αντίθετα, του ανακοίνωσε την πρώτη αποκρατικοποίηση, η οποία είχε έντονο γερµανικό ενδιαφέρον αφού ήταν η πώληση επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Από αυτή την κίνηση ξεκίνησε και την ενηµέρωση των εκπροσώπων του γερµανικού Συνδέσµου Βιοµηχανιών, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα. ∆εδοµένο θεωρείται το γερµανικό ενδιαφέρον για τις...
ανανεώσιµες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αύριο στο πλαίσιο του Συµβουλίου Υπουργών της ευρωζώνης (Eurogroup) ο κ. Βενιζέλος θα ενηµερώσει τους οµολόγους του για τη διοίκηση του υπό σύσταση Ταµείου Ιδιωτικοποιήσεων, που είναι στην πράξη η πρώτη προσπάθεια ευρείας πολιτικής συναίνεσης, αφού θα απαρτίζεται από στελέχη που προέρχονται από ευρύ φάσµα πολιτικών κοµµάτων.

Ο υπουργός Οικονοµικών τονίζει για τις µεταρρυθµίσεις ότι «ως το τέλος Σεπτεµβρίου µπορούν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ» και προσθέτει: «Μπορούµε να τηρήσουµε το χρονοδιάγραµµα και επικαλούµαι την εµπειρία µου ως υπευθύνου της προετοιµασίας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004».

Στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι ως το τέλος της χρονιάς µπορούν να γίνουν περί τις 12-16 αποκρατικοποιήσεις «ή τουλάχιστον να φθάσουν σε φάση προχωρηµένης ωρίµανσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του υπουργού, µε προσδοκίες εσόδων από 2,5 ως 5 δισ. ευρώ. Ενδεικτική των προθέσεων του υπουργού Οικονοµικών για το πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις είναι οι απαντήσεις που έδωσε σε πρόσφατη συνάντησή του µε 15 εκπροσώπους επενδυτικών οίκων που βρέθηκαν στην Αθήνα συµµετέχοντας σε φόρουµ που διοργάνωσε η Eurobank.

Επρόκειτο για έναν συνδυασµό τριών κατηγοριών θεσµικών επενδυτών, που διαχειρίζονται κεφάλαια συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Από τη µια υπήρχαν κρατικά χαρτοφυλάκια (Sovereign funds), όπως το Abu Dhabi Investment Council και το Government of Singapore Investment Corporation, και από την άλλη private equity funds, όπως το µεγαλύτερο αµερικανικό Cerberus Capital Management, το Blackstone Group και επενδυτικά κεφάλαια όπως το Blackrock και η Royal Bank of Scotland.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το ενδιαφέρον των 15 εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων στη συνάντησή τους µε τον κ. Βενιζέλο εστιάστηκε στο αν η τιµή θα είναι καθοριστικός παράγοντας ή αν θα συνεκτιµηθούν και άλλα στοιχεία που θα κρίνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονοµικών για το αν θα προχωρήσει µια αποκρατικοποίηση σε περίπτωση που οι προσφορές στη δηµοπρασία θεωρηθούν χαµηλές, απάντησε ότι η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θα µπορούσε να προχωρήσει ώστε να προκαλέσει κινητικότητα στην αγορά και να εξασφαλίσει µεγαλύτερο ενδιαφέρον στις επόµενες δηµοπρασίες και ως εκ τούτου υψηλότερη τιµή.

«Κλειδί» για τη µορφή των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ο Οργανισµός Ιπποδροµιών (Ο∆ΙΕ). Το υπουργείο Οικονοµικών θα τον «προικίσει» µε άδειες στοιχηµατισµού, µε άδεια καζίνου και µε πολεοδοµικές διευκολύνσεις για εξάστερο ξενοδοχείο. Ετσι, θα δηµιουργήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό πακέτο. Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπολογίζουν στη µετεξέλιξη του Ο∆ΙΕ µε αναβάθµιση του δικτύου των πρακτορείων του, που σήµερα φθάνουν στα 453 (από τα οποία τα 380 είναι κοινά µε τον ΟΠΑΠ), µε µακροπρόθεσµο στόχο την αύξησή τους σε 1.000 περίπου.

Παράλληλα, θα του εκχωρήσουν σύστηµα στοιχηµατισµού παιχνιδιών εξ αποστάσεως µέσω όλων των διαθέσιµων καναλιών πώλησης (Ιnternet, κινητή τηλεφωνία), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδροµιών.

«Νέο ΙΚΑ»: Κόβονται 16.000 γιατροί

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ
«Ψαλίδι» στις παροχές των ασθενών, μεγαλύτερη συμμετοχή στα έξοδα, πολύ λιγότερους συνεργαζόμενους γιατρούς, απομακρύνσεις συμβασιούχων και αλλαγή του αντικειμένου εργασίας για όσους δεν θεωρούνται... απαραίτητοι φέρνει τον Σεπτέμβριο η λειτουργία του νέου ενιαίου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ενα από τα σενάρια για τις αμοιβές των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, αλλά και είσπραξη 5 ευρώ από κάθε ασθενή που θα εξετάζουν.

Στον νέο φορέα, όπου θα υπαχθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ, δεν θα απασχοληθούν τελικώς 36.000 γιατροί, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μόνο 20.000 (μείωση 44%). Πρόκειται για τους 6.500 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ καθώς και τους 13.000 που σήμερα διατηρούν συμβάσεις με το ταμείο του Δημοσίου, τον ΟΠΑΔ. Οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί (όχι πάνω από 15.000) θα μπορούν απλώς να συνταγογραφούν φάρμακα και οι επισκέψεις σε...
αυτούς θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών.

Παρ' ότι οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν πρόσθετα χρήματα, εντέχνως «διαρρέεται» το τελευταίο διάστημα πως θα υιοθετηθεί ένα μεικτό σύστημα πληρωμής των γιατρών, που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή των ασθενών.

Ειδικότερα, το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει οι γιατροί να αμείβονται με 1.000 ευρώ μηνιαίως για τετράωρη καθημερινή απασχόληση, με την υποχρέωση όμως να έχουν 300 ασθενείς. Αυτό σημαίνει πως κάθε επίσκεψη δεν θα αποτιμάται πάνω από 3 ευρώ. Οι αποδοχές του ιατρικού προσωπικού θα αυξάνονται με την καταβολή 5 ευρώ από κάθε ασθενή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως εφαρμόζεται και στις επισκέψεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, οι γιατροί που δεν θα κατορθώνουν να συγκεντρώνουν «πελατολόγιο» με 300 ασθενείς θα κληθούν να εφημερεύουν τα Σαββατοκύριακα ή να κάνουν και επισκέψεις κατ' οίκον.

«Μαχαίρι» μπαίνει όμως και στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Ηδη αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος βάσει της οποίας, από τις αρχές του επόμενου μήνα, θα απαιτείται έγκριση-θεώρηση για εξετάσεις που θα κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα φάρμακα, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένα ταμεία. Για κάθε συνταγή άνω των 150 ευρώ, οι ασθενείς πρέπει να στριμώχνονται στα γραφεία των ταμείων για θεώρηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ταμείου των ελευθεροεπαγγελματιών, Γερ. Βουδούρη, περίπου 2.000 ελεγκτές θα είναι υπεύθυνοι γι' αυτή τη διαδικασία.

Πάντως, εξαιτίας του νέου συστήματος παροχών υγείας (ΕΟΠΥΥ), το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο για τους εναπομείναντες συμβασιούχους διοικητικούς υπαλλήλους που σήμερα εργάζονται στα ταμεία, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθούν, όπως έγινε στον ΟΠΑΔ. Οσοι πάντως σήμερα απασχολούνται στα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, που θα αποτελέσουν τον κορμό του ΕΟΠΥΥ και δεν μεταφερθούν στον νέο φορέα, αναμένεται να παραμείνουν στις υπηρεσίες των ταμείων και μπορεί να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ θα μετακινηθούν μόνο 300 εργαζόμενοι.

Παρά τις ανησυχίες των υπαλλήλων, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθεί κανένας. Οπως δηλώνει στην «Κ.Ε.» η γ.γ. του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα:

«Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία απόλυση διοικητικού προσωπικού. Οι εξοικονομήσεις πόρων προκύπτουν από τον κανονισμό παροχών και το φάρμακο. Αλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα των παροχών. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς σήμερα συνεργάζονται περίπου 25.000 με την κοινωνική ασφάλιση, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά οι περισσότεροι ιδιώτες έχουν συμβάσεις με δύο και τρία ταμεία, άρα είναι πολύ λιγότεροι».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γερ. Βουδούρης, πάντως, σημειώνει ότι ο φορέας θα συνεργαστεί μόνο με 20.000 γιατρούς, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί θα έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης. «Ο ΕΟΠΥΥ τώρα οργανώνεται και καταγράφει τις ανάγκες του σε γιατρούς και υποδομές και επομένως όλα τα άλλα είναι πρόωρα» υπογραμμίζει.

Στο ίδιο επίπεδο, συμπληρώνει, θα παραμείνουν οι παροχές και τονίζει πως η οικονομία που θα προκύψει για τους ασθενείς θα προέλθει από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, που θα περιοριστεί στο 15%.

Για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει λιγότερα σε σχέση με σήμερα ενώ «η μείωση θα προκύψει από τον περιορισμό της σπατάλης και της κατάχρησης με την υιοθέτηση των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων που θα ορίζουν πότε ένας ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις».

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ αλλά και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κυρ. Σουλιώτης, αναφέρει ότι το ταμείο του Δημοσίου είναι το πιο υποστελεχωμένο μετά την απομάκρυνση 500 συμβασιούχων και υπογραμμίζει: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Οσοι υπάλληλοι "κερδηθούν" από την ανάπτυξη της τεχνολογίας όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπως η εξυπηρέτηση ασφαλισμένων ή η τηλεφωνική εξυπηρέτηση».

Χαρακτηριστικό πάντως του περιορισμού του αριθμού των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι, ενώ ο ΟΠΑΔ μέχρι πέρυσι διέθετε 224 ελεγκτές γιατρούς και οδοντιάτρους, φέτος εγκρίθηκαν μόνο οι μισοί, δηλαδή 112.

Αυτοί που θα θιγούν άμεσα από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι οι ιδιώτες γιατροί, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων μεταξύ αυτών που θα έχουν συμβάσεις με τον νέο φορέα και εκείνων που θα μείνουν εκτός συστήματος.

*Ο γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γ. Ελευθερίου, δηλώνει: «Στον ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει πρόσβαση το σύνολο των γιατρών με ιδιωτικό ιατρείο και όσοι δεν κάνουν σύμβαση με τον φορέα να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης. Διότι, με αυτά τα χρήματα που σχεδιάζουν να δίνουν στους γιατρούς, δεν μπορεί να λειτουργήσει ιατρείο. Αλλη μία φορά πάντως αυτοδιαψεύδεται ο υπουργός Υγείας, αφού, ενώ δεσμευόταν να έχουν πρόσβαση στον ΕΟΠΥΥ 36.000 γιατροί, τώρα τους μειώνει στους 20.000».

Οι 8 ζώνες των αλλαγών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο φόβος ότι δεν θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο, μετά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, πρυτάνεων και φοιτητών, πλανάται πάνω από το υπουργείο Παιδείας.
Μετά τη γενική κατακραυγή, δόθηκε μια μικρή παράταση διαλόγου, και η ψήφιση του νομοσχεδίου υπολογίζεται τώρα στο τέλος Αυγούστου. Τότε όμως αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς επιστρέφουν οι φοιτητές και όλες οι παρατάξεις κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις τέτοιου εύρους, που θα προκαλέσουν αλλαγές σε βασικές διατάξεις του.

Η υπουργός Παιδείας δεν μπορεί πλέον να ποντάρει στη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως «επένδυση» για το πολιτικό της μέλλον. Ηδη, μετά την απόρριψη των αλλαγών από πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, φαίνεται να οδηγείται σε...
«αναθεωρήσεις» διατάξεων.

Η υπουργός είχε αντιληφθεί ότι πολλά σημεία των αλλαγών δεν θα γίνονταν αποδεκτά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και, στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα εφαρμόζονταν. Γι' αυτό «έκλεισε» το μάτι στους πανεπιστημιακούς, δηλώνοντας με νόημα σχετικά με την αναδιάρθρωση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού: «Θα είμαι γενναιόδωρη στις μεταβατικές διατάξεις, διότι οι άνθρωποι έχουν κάνει προγραμματισμό ζωής».

Αν δεν αποσύρει τη διάταξη, το χειρότερο που μπορεί να κάνει, λένε πανεπιστημιακοί στην «Κ.Ε.», είναι να αφήσει τα πράγματα ως έχουν για τους νυν υπηρετούντες και να ισχύσουν οι αλλαγές για τους νεοεισερχόμενους.

Τι προτίθεται όμως, να κάνει η υπουργός με το μείζον θέμα τριβής, που είναι τα συμβούλια διοίκησης;

«Αν ο πρύτανης, έστω και εξωπανεπιστημιακός, εκλέγεται από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού, αυτό θα είναι μια βάση συζήτησης» λένε πολλοί καθηγητές στην «Κ.Ε.».

Συγχρόνως, το υπουργείο επιχειρεί να διχάσει Πανεπιστήμια-ΤΕΙ, προσφέροντας, δίκην «καρότου», στα τελευταία το δικαίωμα διδακτορικών την ώρα που καταργεί τον καθηγητή εφαρμογών, δηλαδή τη στοιχειώδη ειδικότητα για την ύπαρξη ενός τεχνολογικού ιδρύματος.

Η Αννα Διαμαντοπούλου -εκτιμούν πολλοί πρυτάνεις- ενδεχομένως ενδιαφέρεται λιγότερο να υλοποιηθούν οι διατάξεις και περισσότερο να περάσει το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσει το στοίχημα.

Οι γκρίζες ζώνες, δηλαδή τα σημεία που καθιστούν τα μέτρα ανεφάρμοστα, είναι:

1Σημαντικότερο σημείο είναι το συμβούλιο που θα διοικεί το ίδρυμα, με υπερεξουσίες. Θα είναι 15μελές με επτά εσωτερικά μέλη εκλεγμένα από το ΔΕΠ, τα οποία θα εκλέγουν επτά εξωτερικά, ενώ θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος φοιτητών. Το συμβούλιο θα εκλέγει τον πρόεδρό του και θα διορίζει τον πρύτανη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Πέρα από τις υπόνοιες αντισυνταγματικότητας του μέτρου, οι καθηγητές επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο παραδίδεται η διοίκηση του ιδρύματος σε μία διαρχία (πρόεδρος συμβουλίου και πρύτανης). Το ολιγομελές αυτό όργανο, που δεν είναι εκλεγμένο από το σύνολο της κοινότητας, αποκτά υπερεξουσίες, αφού έχει συνολικά 17 διαφορετικές αρμοδιότητες, με ακαδημαϊκό, οικονομικό και διοικητικό περιεχόμενο. Δεν θα είναι δηλαδή απλώς ελεγκτικό, αλλά θα ασχολείται με τη χρηματοδότηση, θα διορίζει κοσμήτορες, θα μπορεί να απολύει τον πρύτανη κ.λπ. Επιπλέον θα επιχειρηθεί το δυσκολότερο όλων: να βρουν κοινή συνισταμένη απόψεων ο πρύτανης, το συμβούλιο αλλά και η σύγκλητος, που πλέον είναι ολιγομελής.

«Ολα αυτά δημιουργούν δυσλειτουργίες» -λένε στην «Κ.Ε.» οι καθηγητές- «αλλά κυρίως δεν είναι νομιμοποιημένα στην πράξη και στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αν έχουμε προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια τώρα που διοικούνται από εκλεγμένα όργανα, με τις νέες διατάξεις με ποιο κύρος θα επιβάλουν τις αποφάσεις ο πρύτανης και το συμβούλιο; Μήπως θα διοικούν με τα ΜΑΤ;»

2Οι νέες βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού (ΔΕΠ) που μετά την κατάργηση των λεκτόρων, διακρίνονται σε καθηγητές α' βαθμίδας, αναπληρωτές και επίκουρους. Ολες οι διαδικασίες αλλά και οι αρμοδιότητες, λένε οι πανεπιστημιακοί, επιστρέφουν στην παντοδυναμία της έδρας. Ολες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στους καθηγητές, οι οποίοι θα μπορούν να ελέγχουν και τις εκλογές των επτά μελών του συμβουλίου. Οι λέκτορες φαίνεται ότι θα υποβαθμιστούν να διδάσκουν στα ταχύρρυθμα προγράμματα, που θα παρέχουν μόνο κατάρτιση.

3Σημείο αμφισβήτησης αποτελεί και ο τρόπος χρηματοδότησης, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οι περικοπές αγγίζουν ήδη το 50%. Τα πανεπιστήμια, δίκην εταιρειών, θα ξεκινήσουν αργά ή γρήγορα, λόγω της υποχρηματοδότησης, το κυνήγι του ευρώ.

Η θέσπιση μιας ανεξάρτητης αρχής διευρυμένων αρμοδιοτήτων, με παρέμβαση στη χρηματοδότηση, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, λένε οι καθηγητές. Προφανώς, εκτιμούν ότι το υπουργείο έχει στόχο την περαιτέρω μείωση των κονδυλίων, και των διορισμών. Και γι' αυτό μεταθέτει την ευθύνη του σε «ενδιάμεσο» φορέα, που θα ενεργεί δίκην ανώνυμης εταιρείας, όταν ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής είναι, σε όλο τον κόσμο, η πιστοποίηση της ποιότητας.

4Η δημιουργία σχολών και η κατάργηση των σημερινών τμημάτων. «Πώς θα γίνει αυτό εν μια νυκτί», λένε οι καθηγητές, όταν πρέπει να έχεις δύο διαφορετικά περιεχόμενα σπουδών για να τα κάνεις σχολή; Πώς μπορείς να «σπάσεις» την ιατρική σχολή σε «υποσχολές»; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις σχολή σε πανεπιστήμια με τμήματα διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις κοινό έτος σπουδών σε κάθε πανεπιστήμιο για να εισαγάγεις τους νέους φοιτητές μετά την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, δημιουργώντας δηλαδή προπαρασκευαστικό έτος;

Μόνο σε οικονομικές επιστήμες μπορεί να υλοποιηθεί η διάταξη, καθώς εξειδικεύσεις όπως η μικροοικονομία, η μακροοικονομία, το μάρκετινγκ κ.λπ. μπορούν να ενωθούν σε μία σχολή.

Το εγχείρημα αυτό είναι τόσο δύσκολο, που, όπως φάνηκε από τη συνάντηση Διαμαντοπούλου-Σαμαρά, θα είναι από τα πρώτα που θα διαφοροποιηθεί. Σ' αυτή την περίπτωση όμως τινάζεται στον αέρα και το σχέδιο αλλαγής των πανελλήνιων εξετάσεων, το οποίο βασίζεται στην είσοδο των φοιτητών σε προπαρασκευαστικό έτος πριν από την επιλογή κατευθύνσεων.

5Ασαφές σημείο παραμένει και η διάταξη περί «ασύλου». Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη δεν υπάρχει στο κείμενο, αλλά αναφέρεται νεφελωδώς ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η ελευθερία της διδασκαλίας, της έρευνας και της διακίνησης ιδεών, ανατρέποντας το χωροταξικό μοντέλο που ερμηνευόταν συχνά ότι το άσυλο προστατεύει προαύλια και πεζοδρόμια.

6Η δυνατότητα δημιουργίας τριετών κύκλων σπουδών, κατά τις επιταγές της συμφωνίας της Μπολόνια. Αν επιβληθεί αυτό και στη χώρα μας, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των πτυχίων και την απονομή μόνο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η μέχρι τώρα πρακτική διεθνώς -λένε οι καθηγητές- έχει αποδείξει ότι όπου εφαρμόστηκε το μοντέλο απέτυχε και τώρα προσπαθούν να το αλλάξουν, διότι δεν μπορεί να δοθεί πλήρης κατάρτιση μόνο με τρία χρόνια.

7Ελλειψη ουσιαστικής εκπροσώπησης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στα όργανα, δηλαδή των καθηγητών (εκπροσωπούνται μόνο στο συμβούλιο), των φοιτητών (ένας μόνο συμμετέχει στο συμβούλιο), των διοικητικών και λοιπών εργαζομένων. Οι κύριοι μοχλοί λειτουργίας του ιδρύματος απουσιάζουν από τα βασικά όργανα διοίκησης.

8Προβληματική είναι τέλος και η διάταξη για τη συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων και ολόκληρων ιδρυμάτων, αφού δεν προβλέπονται οι συνέπειες τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους ήδη υπηρετούντες.

Το βλεπες, το παιξες?????????

Κίνημα «Δεν Πληρώνω άλλο Εφορία»

SOS στην κυβέρνηση για δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα
ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ και το κίνημα των διοδίων, ένα άλλο κίνημα, αυτό του «Δεν πληρώνω την Εφορία», έχει ήδη κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στο προσκήνιο. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι χιλιάδες νοικοκυριά έχουν σταματήσει να πληρώνουν, εξαιτίας της έλλειψης μετρητών, τον φόρο εισοδήματος του 2010, τις δόσεις της περαίωσης του προηγούμενου έτους, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στενοί συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ομολογούν πλέον σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους ότι «έχουμε υπολογίσει από τώρα ότι τους επόμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος των φορολογουμένων (απολύσεις, μειώσεις μισθών) δεν θα πληρωθούν οι έκτακτες εισφορές (εισοδήματος και Ι.Χ.) που ακολουθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια απόκλιση της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ από τα μέτρα συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Ο ίδιος στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών έλεγε στο «ΘΕΜΑ» ότι «στις Εφορίες πλέον η παρουσία των φορολογουμένων που χρωστάνε αραιώνει μέρα με την ημέρα. Την Παρασκευή μας έλεγαν περίπτωση ανέργου που οφείλει 3.000 ευρώ, δεν έχει πληρώσει καμία δόση ήδη από πέρυσι και εφέτος θα πρέπει να πληρώσει έκτακτη εισφορά άλλα 1.000 ευρώ. Ο άνθρωπος αυτός είναι απελπισμένος και δεν είναι ο μοναδικός.

Ομως του έστειλαν ειδοποιητήριο για να πληρώσει». Στην κυβέρνηση καυτηριάζουν ακόμα και τη λευκή απεργία των εφοριακών, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από την ημέρα που τους μείωσαν τους μισθούς, έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Στο οικονομικό επιτελείο ομολογούν ανοιχτά ότι «δεν κάνουν έλεγχους και αποτρέπουν ακόμα και τους επιχειρηματίες με υψηλό τζίρο που θέλουν να ‘‘κλείσουν’’ προηγούμενες χρήσεις να το πράξουν».
Πρώτο Θέμα

Οι ετήσιες αποδοχές των... ...ευρωπαίων βουλευτών

(χωρίς τα επιδόματα και προνόμια που θα πρέπει να ψάξει κάποιος τον προϋπολογισμό μαζί με φοροτεχνικούς.
Γι’ αυτό ας τα ανακοινώσουν επισήμως) και τη συμμετοχή...
τους στις Επιτροπές (ας ανακοινώσουν σε πόσες επιτροπές συμμετέχει ο καθένας τους, πόσες φορές συνεδριάζουν κάθε μήνα και ποιες οι αμοιβές).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)