Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αδελφή Ψυχή..........


Ο όρος «αδελφή ψυχή» ανήκει στη μεταφυσική θεώρηση της ζωής και σημαίνει πολύ απλά ό,τι δυο ψυχές που δέθηκαν στενά σε μια προηγούμενη ζωή τους, όταν συναντηθούν σε κάποια επόμενη, αναγνωρίζονται και νιώθουν το ίδιο οικεία, όπως και στην προηγούμενη ζωή τους.
Ο όρος δεν αναφέρεται μόνο σε ερωτικές σχέσεις, ούτε υπάρχει μια και μόνο αδελφή ψυχή για τον καθέναν από μας. Κάπου κοντά ή μακριά μας, σ’ αυτή τη ζωή, είναι πιθανόν να υπάρχουν περισσότερες αδελφές ψυχές.

Το «δέσιμο» δυο ανθρώπων μπορεί να υπάρξει σε υλικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση, για τις αδελφές ψυχές, είναι το «δέσιμο» να υπάρξει και σε πνευματικό επίπεδο, γιατί μόνο τότε δεν τελειώνει με το βιολογικό τους θάνατο.
Συνεχίζει να υπάρχει και μετά απ’ αυτόν, ακόμη και όταν οι ψυχές των δύο αυτών ανθρώπων ενσαρκωθούν σε νέα σώματα για να ζήσουν μια καινούργια ζωή. Το κουβαλάνε μαζί τους από τη μια ζωή στην άλλη.

Με δυο λόγια, όσα χρόνια και αιώνες αν περάσουν, όσες ζωές και αν ζήσουν οι δυο αυτές ψυχές, κάθε φορά που θα συναντηθούν θα νιώθουν «δεμένες».
Χωρίς προφανή λόγο, χωρίς λογική εξήγηση, μόλις γνωριστούν ή απλώς ανταλλάξουν ένα βλέμμα θα αναγνωριστούν.
Αν και άγνωστοι, δυο άνθρωποι που είναι αδελφές ψυχές μόλις συναντηθούν θα έχουν μια αίσθηση οικειότητας, ακόμα και νοσταλγίας.
Γιατί οι αδελφές ψυχές σε κάθε ενσάρκωσή τους αναζητούν η μια την άλλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα συναντηθούν... Μα πώς είναι δυνατόν;

Όταν δυο αδελφές ψυχές συναντηθούν για πρώτη φορά - μπορεί να νομίζουμε ότι είναι τυχαίο. Όμως , τίποτα δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό στη ζωή μας και όλα όσα συμβαίνουν, ακόμα και τα πιο ασήμαντα, συμβαίνουν για κάποιο πολύ συγκεκριμένο και ουσιαστικό λόγο, άσχετα αν εμείς δεν το αντιλαμβανόμαστε - νιώθουν αμέσως το δέσιμό τους:

Η πρώτη τους σκέψη είναι: «Μα πού τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο;». Όσο όμως κι αν ψάξουν βαθιά μέσα στη μνήμη τους, είναι αδύνατον να θυμηθούν πού, πότε, πώς, τι και γιατί. Απλούστατα γιατί ποτέ δεν τον έχουν ξανασυναντήσει στην τωρινή ζωή τους και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να θυμηθούν τίποτα από την προηγούμενη.

Το πρώτο συναίσθημα που γεννιέται είναι ανεξήγητα ευχάριστο.
Μπορεί να είναι χαρά ή και ψυχική ευφορία. Και αυτό το συναίσθημα πηγάζει από το γεγονός ότι επιτέλους συναντήθηκαν.
Το δεύτερο συναίσθημα, που βιώνουν, είναι η οικειότητα, με την οποία επικοινωνούν, αν και άγνωστοι μεταξύ τους.

Χωρίς λεκτική επικοινωνία, ο ένας νιώθει τον παλμό του άλλου.
Σε μια παρέα πολλών ανθρώπων, οι αδελφές ψυχές, αν και άγνωστοι μέχρι πριν από λίγο, νιώθουν ότι γνωρίζονται καλά, νιώθουν σαν οι δυο τους να κατέχουν κώδικες, που όλοι οι άλλοι αγνοούν. Τα υπονοούμενα του ενός γίνονται αντιληπτά μόνο από τον άλλο, τα αστεία του ενός προκαλούν γέλια μόνο στον άλλο. Ακολουθεί η απορία και η έκπληξη όταν διαπιστώνουν πόσα κοινά έχουν μεταξύ τους, πόσο καλά ο ένας «πιάνει» τον άλλο.

Η απορία και η έκπληξη γίνονται ακόμα πιο έντονες όταν, έτσι απλά, χωρίς λόγο και αιτία, νιώθουν την ανάγκη να ανοίξουν την καρδιά τους ο ένας στον άλλο και αρχίζουν να μιλούν για πολύ προσωπικά τους θέματα, θέματα τα οποία μοιραζόμαστε μόνο με πολύ κοντινούς μας ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε.
Η αίσθηση ότι, «εμείς οι δύο έχουμε κάτι, που δεν έχουν οι άλλοι, ξέρουμε κάτι, που δεν ξέρουν οι άλλοι, είμαστε στην ίδια όχθη, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στην απέναντι», είναι πολύ έντονη, από την πρώτη στιγμή που θα συναντηθούν δυο αδελφές ψυχές και βεβαίως είναι φυσικό να τους προκαλεί μεγάλη έκπληξη, ποτέ όμως αμηχανία!

Αναγνωρίστε την τύχη σας
Προσέξτε μην προσπεράσετε μια τέτοια συνάντηση, ανασηκώνοντας τους ώμους, σαν να πρόκειται για κάτι ασήμαντο ή τυχαίο. Το γεγονός ό,τι, παρότι ψάξατε για λογικές εξηγήσεις και χειροπιαστές αποδείξεις, προκειμένου να καταλάβετε αυτό που σας συμβαίνει, δεν βρήκατε ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι ανεξήγητο ή ανάξιο μεγαλύτερης προσοχής.
Απλώς σκεφτείτε: αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει σε κάποια προηγούμενη ζωή μου και δέθηκα μαζί του και τώρα έχω την τύχη να τον ξανασυναντώ. Μετά προσπαθήστε να μην πετάξετε αυτή την τύχη στα σκουπίδια, αλλά να την τιμήσετε όπως της αξίζει καλλιεργώντας τη σχέση σας.


Η σημασία της συνάντησης δυο αδελφών ψυχών
1. Δυο ψυχές που συναντήθηκαν σε μια προηγούμενη ζωή τους ξαναβρίσκονται και σε μια επόμενη, όταν έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς και οφείλουν να τους κλείσουν.

2. Η εμφάνιση της αδελφής ψυχής σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας είναι η - κατά άλλους - «άνωθεν βοήθεια», για την οποία προσεύχονται.
Η αδελφή ψυχή έρχεται να παίξει το ρόλο του καταλύτη ή και του ανατροπέα, που θα μας βοηθήσει να ξαναμπούμε στη κατεύθυνση του ντάρμα μας - του σκοπού για τον οποίο ενσαρκωθήκαμε - τη στιγμή ακριβώς που κινδυνεύουμε να λοξοδρομήσουμε.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παρουσία της αδελφής ψυχής θα πυροδοτήσει τη σειρά των γεγονότων, που εμείς εκείνη τη στιγμή επιθυμούμε. Μπορεί δηλαδή , λόγω της δικής της επιρροής, να κάνουμε επιλογές, που να μας απομακρύνουν από συγκεκριμένους στόχους και όνειρα και να νιώσουμε χαμένοι και δυστυχισμένοι.
Όμως η παρουσία της θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και αργότερα να αντιληφθούμε ότι «ουδέν κακό αμιγές καλού».

O Λογιστικός και Φορολογικός Οδηγός του Δικηγόρου-Μεταβολές στη Φορολογία του

Με το άρθρο 62 του ν.3842/2010 από 1-7-2010, εντασσονται στο κανονικό καθεστώς του Φ.Π.Α τα παρακάτω επαγγέλματα:
Oi Δικηγόροι,Συμβολαιογράφοι, άμισθοι Υποθηκοφυλακες, διακστικοί επιμελητές στο συντελεστή Φ.Π.Α. 23%. Ειδικότερα για τους δικηγόρους στο ΦΠΑ υπάγεται όλο το σύνολο της αμοιβής.Όταν εκδιδεται γραμμάτιο είσπραξης απο το Δικηγορικό Σύλλογο, εισπράτεται και ο αναλογούν ΦΠΑ σε όλη την αμοιβή (Αποδίδεται στους διακιούχους όπως ορίζει ο Σύλλογος).
Δικηγόροι με πάγια αντιμισθία θεωρούνται ως μισθωτοί και δεν υπαγονται στο ΦΠΑ για τις εν λόγω αμοιβές.
Όταν δικηγόρος είχε παράσχει υπηρεσίες προς το Δημόσιο πριν την 30/6/2010 και είχε εκδοθεί εντολή πληρωμής ή εκκαθάριση εγκρίσεως δαπάνης πριν την 1/7/2010, εχει γινει δεκτό από το Υπουργ Οικονομικών να μην αναζητελιται ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που η εντολή πληρωμής εκκαθάρισης είχε εκδοθεί μέχρι 30/6/2010.
1. Όρια Βιβλίων
Δεύτερη μέχρι 1.500.000,00 €
Τρίτη άνω των 1.500.000,00 €
2. Έξοδα μέχρι 150,00 ευρώ ανά παραστατικό και ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε αυτό μπορεί να καταχωρηθεί κάθε μέρα συγκεντρωτικά με ένα ποσό, με αναγραφή του πλήθους των παραστατικών σε βιβλία Β & Γ κατηγορίας. Έναρξη από 23/04/2010.
3. Α.Π.Υ εκδίδεται όπως ορίζεται από τον Κ.Β.Σ. και για το τιμολόγιο εκτός των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα προς το Δημόσιο & Ν.Π.Δ.Δ, όπου η απόδειξη εκδίδεται με την είσπραξη. Για αποδείξεις που δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι 31/12/2010 θα εκδοθούν με την είσπραξη τους. Έναρξη από 01/01/2011.
4. Ειδικά για την απόδειξη συναλλαγής από τον λήπτη φορολογικού στοιχείου αξία άνω των 3.000,00€ η εξόφληση (ολική ή μερική) πρέπει να γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή επιταγής.
Σε περίπτωση εκχώρησης επιταγών τρίτων εκδίδεται άμεσα λογιστική
απόδειξη εκχώρησης με τα στοιχειά των εκχωρουμένων επιταγών.
Έναρξη από 01/06/2010.
Κυρώσεις - Ποινές
1.Πρόστιμα Κ.Β.Σ.
Αυξάνεται το ύψος των προστίμων.
Για βιβλία Β’ κατηγορία - 600,00 € (από 586,00 € )
Για βιβλία Γ’ κατηγορία - 900,00 € (από 880,00 € )
2.Για παράλειψη έκδοσης στοιχείου και για μη καταχώρηση η ανακριβή καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία το ύψος είναι :
Για τα βιβλία Β’ κατηγορίας - 800,00 €
Για τα βιβλία Γ’ κατηγορίας - 1.200,00 €
Τρόπος έκδοσης Αποδ. Παροχής Υπηρεσιών Δικηγόρου
Α. Αμοιβή από σύνταξη συμβολαίου σε ιδιώτη .
Δεδομένα
Ελάχιστη αμοιβή 233,22 €
ΦΠΑ αμοιβής 23% 53,64 €
Κρατήσεις Δ.Σ. 116,61 €
50% απόδοση από συμβόλαιο 116,61 €
Προτεινόμενο υπόδειγμα Απόδειξης
Αιτιολογία Αξίες ΦΠΑ
Ελάχιστη ακαθάριστη αμοιβή 233,22 € 53,64 €
Πλέον αμοιβή πέραν της ελάχιστης
συν εξώδικη 0,00 € 0,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 233,22 € 53,64 €
Μείον παρακράτηση Δ.Σ. 116,61 €
ΑΞΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 116,61 €
Παρακράτηση φόρου 20% ποσό 0,00
ΣΥΝΟΛΟ Α.Π.Υ 2 86,86€
Σ’ αυτή τη περίπτωση ο Δ. Σ. πρέπει να αποδώσει στον δικαιούχο
116,61 € ως αμοιβή και 53,64 € ΦΠΑ.
Β. Αμοιβή από σύνταξη συμβολαίου σε επιτηδευματία .
Δεδομένα
Ελάχιστη αμοιβή 1.000,00 €
ΦΠΑ αμοιβής 23% 230,00 €
Κρατήσεις Δ.Σ. 500,00 €
50% απόδοση από συμβόλαιο 500,00 €
Προτεινόμενο υπόδειγμα Απόδειξης
Αιτιολογία Αξίες ΦΠΑ
Ελάχιστη ακαθάριστη αμοιβή 1.000,00 € 230,00 €
Πλέον αμοιβή πέραν της ελάχιστης
συν εξώδικη 0,00 € 0,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 1.000,00 230,00 €
Μείον παρακράτηση Δ.Σ. 500,00 €
ΑΞΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 500,00 €
ΣΥΝΟΛΟ Α.Π.Υ 1.230,00€
Παρακράτηση φόρου 20% ποσό 200,00 €
Σ’ αυτή τη περίπτωση ο Δ. Σ. πρέπει να αποδώσει στον δικαιούχο
300,00 € ως αμοιβή και 230,00 € ΦΠΑ.
Επιπλέον ο πελάτης επιτηδευματίας θα παρακρατήσει 200,00 € φόρο εισοδήματος για να τον αποδώσει στην ΔΟΥ και στο τέλος του έτους θα δώσει στον δικηγόρο την σχετική βεβαίωση παρακράτησης φόρου .
Γ. Αμοιβή από πράξεις εκτός συμβολαίων σε ιδιώτη .
Δεδομένα
Πράξη : έκδοση διαταγής πληρωμής ως γραμ. είσπραξης ΔΣ
Ελάχιστη αμοιβή 268,00 €
ΦΠΑ αμοιβής 23% 61,64 €
Ανάλυση Κρατήσεων
2% υπέρ ΔΣ 5,36 €
3% υπέρ ΚΕΑΔ 8,04 €
5% υπέρ Τ.ΠΡ. 13,40 €
Ακαθάριστο ποσό αμοιβής 241,20 €
15% παρακράτηση φόρου 36,18 €
Ένσημα 14,00 €
2% υπέρ ΔΣ 5,36 €
Προτεινόμενο υπόδειγμα Απόδειξης
Αιτιολογία Αξίες ΦΠΑ
Ελάχιστη ακαθάριστη αμοιβή 268,00 € 61,64 €
Πλέον αμοιβή πέραν της ελάχιστης
συν εξώδικη 0,00 € 0,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 268,00 € 61,64 €
Μείον παρακράτηση Δ.Σ. 26,80 €
ΑΞΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 241,20 €
ΣΥΝΟΛΟ Α.Π.Υ 329,64€
Παρακράτηση φόρου 20% ποσό 0,00 €
Σ’ αυτή τη περίπτωση ο Δ. Σ. πρέπει να αποδώσει στον δικαιούχο
241,20 € ως αμοιβή μείον το φόρο , τα ένσημα και το 2% υπέρ ΔΣ , ήτοι ποσό 185,66 € και 53,64 € ΦΠΑ.
Δ. Αμοιβή από πράξεις εκτός συμβολαίων σε επιτηδευματία .
Δεδομένα
Πράξη : έκδοση διαταγής πληρωμής ως γραμ. είσπραξης ΔΣ
Ελάχιστη αμοιβή 2.680,00 €
ΦΠΑ αμοιβής 23% 616,40 €
Ανάλυση Κρατήσεων
2% υπέρ ΔΣ 53,60 €
3% υπέρ ΚΕΑΔ 80,40 €
5% υπέρ Τ.ΠΡ. 134,00 €
Ακαθάριστο ποσό αμοιβής 2.412,00 €
15% παρακράτηση φόρου 402,00 €
Ένσημα 140,00 €
2% υπέρ ΔΣ 53,60 €
Προτεινόμενο υπόδειγμα Απόδειξης
Αιτιολογία Αξίες ΦΠΑ
Ελάχιστη ακαθάριστη αμοιβή 2.680,00 € 616,40 €
Πλέον αμοιβή πέραν της ελαχίστης
συν εξώδικη 500,00 € 115,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 3.180,00 € 731,40 €
Μείον παρακράτηση Δ.Σ. 268,00 €
ΑΞΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ 2.912,00 €
ΣΥΝΟΛΟ Α.Π.Υ 3.911,40 €
Παρακράτηση φόρου 20% ποσό 100,00 €
Σ’ αυτή τη περίπτωση ο Δ. Σ. πρέπει να αποδώσει στον δικαιούχο
(2.412,00 € ως αμοιβή μείον το φόρο , και το 2% υπέρ ΔΣ) ποσό 1.956,60 και 616,40 € ΦΠΑ.
Επιπλέον ο πελάτης επιτηδευματίας θα παρακρατήσει 100,00 € φόρο εισοδήματος για να τον αποδώσει στην ΔΟΥ και στο τέλος του έτους θα δώσει στον δικηγόρο την σχετική βεβαίωση παρακράτησης φόρου .
Παρατηρήσεις :
•Ακαθάριστο εισόδημα είναι πάντοτε η αξία αμοιβής .
•Στις Συγκεντρωτικές καταστάσεις ΚΕΠΥΟ συμμετέχει
η αξία αμοιβής .
•Το ΦΠΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της αμοιβής .
•Μαζί με την ΑΠΥ πρέπει να δίνεται στους πελάτες και αντίγραφο του γραμματίου είσπραξης του Δικηγορικού
συλλόγου.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

1. Υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων

Όλοι όσοι αποκτούν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του ΚΒΣ, είναι υπόχρεοι να τηρούν, εκδίδουν, παρέχουν, ζητούν, λαμβάνουν, υποβάλλουν και διαφυλάσσουν τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο μέσο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων. Οι δικηγόροι, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν 2238/1994, θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επέκταση συμπεριλαμβάνονται στην ευρύτερη κατηγορία του επιτηδευματία.

2. Ασκούμενοι Δικηγόροι

Σύμφωνα με το ΝΔ 3026/1954, ο δικηγόρος μέχρι να ολοκληρώσει την περίοδο πρακτικής άσκησης και να επιτύχει στις σχετικές εξετάσεις στερείται της δυνατότητας εγγραφής στο μητρώο κάποιου δικηγορικού συλλόγου. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της πρακτικής του άσκησης έχει την ιδιότητα του ασκούμενου. Κατά συνέπεια δεν είναι επιτηδευματίας και εκ των πραγμάτων απαλλάσσεται από τις σχετικές, με την προηγούμενη παράγραφο, υποχρεώσεις. Επομένως, για τις υπηρεσίες που παρέχει θα πρέπει να λαμβάνει απόδειξη δαπανών από τον δικηγόρο ή το δικηγορικό γραφείο στο οποίο απασχολείται. Ως ασκούμενος μπορεί να απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων, αλλά το εισόδημα που αποκτά δεν απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που λαμβάνει από την πρακτική άσκηση φορολογείται ως εισόδημα ελεύθερων επαγγελμάτων, όπως αναφέρεται στην παρ. 3 του άρθρου 48 του Ν 2234/1994 που το κατατάσσει σε κάθε εισόδημα που δε μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις περιπτώσεις Α΄ έως Ζ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου. Άρα στην αμοιβή που του καταβάλλεται, παρακρατείται 20% ως φόρος εισοδήματος.

3. Δικηγόρος - Ελεύθερος επαγγελματίας

Ο δικηγόρος που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα είναι υποχρεωμένος να τηρεί φορολογικό βιβλίο στο οποίο θα καταγράφει τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούν τη δραστηριότητά του και μόνο αυτήν. Η καταγραφή των εσόδων γίνεται κυρίως από τα εκδιδόμενα στοιχεία του δικηγόρου προς τους πελάτες του. Το άρθρο 13 του ΚΒΣ ορίζει ρητά πως οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, είναι υποχρεωμένοι στην έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και όχι τιμολογίων, ακόμα και αν ο λήπτης της υπηρεσίας είναι επιτηδευματίας.

Α. Ελάχιστη αμοιβή - Παρακρατήσεις

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, καθορίζεται το μήνα Δεκέμβριο κάθε δεύτερου έτους, ελάχιστη αμοιβή, ενιαία για όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας όσον αφορά τις παραστάσεις των δικηγόρων ενώπιον των δικαστηρίων, για τη σύμπραξή τους σε εξώδικες ενέργειες και συμβάσεις, καθώς και για κάθε άλλη νομική υπηρεσία που παρέχουν αυτοί στον εντολέα τους. Για τις από 1.1.2008 ελάχιστες αμοιβές έχει εκδοθεί σχετική απόφαση (Πολ. 1146/2007). Η ελάχιστη αμοιβή, που προβλέπεται από την απόφαση αυτή, προεισπράττεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο με την έκδοση τετραπλότυπου γραμματίου. Κατά την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν 1882/1990, οι δικηγορικοί σύλλογοι, για κάθε είσπραξη αμοιβής δικηγόρου, για παράσταση στα δικαστήρια, υποχρεούνται να εκδίδουν θεωρημένη από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία τετραπλότυπη απόδειξη είσπραξης. Στην απόδειξη εκτός από τα άλλα στοιχεία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός φορολογικού μητρώου του δικαιούχου δικηγόρου και η ΔΟΥ, όπου φορολογείται κάθε δικηγόρος. Το πρώτο αντίτυπο παραδίδεται στον καταβάλλοντα την αμοιβή, το δεύτερο και τρίτο επισυνάπτεται στο σχετικό δικόγραφο και το τέταρτο παραμένει στο στέλεχος. Κατά τις διατάξεις του ΝΔ 3026/1954 του Κώδικα περί Δικηγόρων κάθε δικηγορικός σύλλογος έχει το δικαίωμα να παρακρατεί ένα ποσοστό από τις δικηγορικές αμοιβές που προεισπράττει, με βάση τα γραμμάτια προείσπραξης που εκδίδει και να αποδίδει στο δικαιούχο δικηγόρο το υπολειπόμενο μετά την παρακράτηση αυτή ποσό. Το πιο πάνω ποσοστό προορίζεται και διαμοιράζεται για την κάλυψη των δαπανών προείσπραξης του οικείου δικηγορικού συλλόγου, στο Ταμείο Νομικών, στα Ταμεία Πρόνοιας Δικηγόρων με τη μορφή που σήμερα λειτουργούν ή στο Ταμείο Συνεργασίας ή για κάποιο διανεμητικό λογαριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις αυτού του νόμου, σε συνδυασμό με την οικεία απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σε όσες περιπτώσεις απαιτείται.

1. Παρακράτηση φόρου εισοδήματος από Δικηγορικό Σύλλογο

Επιπρόσθετα, οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν φόρο εισοδήματος , ως ανωτέρω, στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών που αναγράφονται στο τετραπλότυπο γραμμάτιο, μετά από την αφαίρεση των κρατήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Κατά την παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν 2753/1999 εξαιρούντο από αυτήν την υποχρέωση παρακράτησης φόρου: α) Οι αμοιβές για παραστάσεις, καθώς και για κάθε άλλη νομική υπηρεσία που παρέχουν δικηγόροι οι οποίοι συνδέονται με τον εντολέα τους με σύμβαση έμμισθης εντολής και αμείβονται με πάγια αντιμισθία και β) οι αμοιβές στις περιπτώσεις των εργατικών και αυτοκινητικών υποθέσεων, όπου ο δικηγόρος αμείβεται με εργολαβικό συμβόλαιο, εφόσον υποβάλλει αντίγραφο του συμβολαίου αυτού στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο εισοδήματος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της αμοιβής του δικηγόρου.

2. Παρακράτηση πέραν της ελάχιστης αμοιβής

Στην Πολ. 1035/9.2.2001 διευκρινίζεται ότι εάν ο εντολέας του δικηγόρου είναι υπόχρεος κατά το νόμο να προβαίνει σε παρακράτηση φόρου και καταβάλλει στο δικηγόρο αμοιβή μεγαλύτερη από την ελάχιστη αμοιβή που αναγράφεται στο οικείο γραμμάτιο προείσπραξης, τότε στο επιπλέον ποσό θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 23%, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του Ν 2238/1994 και 3842/2010 Εξαιρείτο της υποχρέωσης παρακράτησης του 20% η αλλοδαπή εταιρεία που δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (κατά το άρθρο 100 του Ν 2238/1994) για την παροχή υπηρεσιών δικηγόρου στην Ελλάδα.

3. Παρακράτηση 15% στο μέρισμα

Επί του ιδίου άρθρου στην παρ. 4 αναφέρεται πως παρακρατείται φόρος εισοδήματος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί οποιουδήποτε ποσού που εισπράττει ως μέρισμα ο δικηγόρος από το δικηγορικό σύλλογο ή από ταμείο συνεργασίας ή διανεμητικό λογαριασμό οποιασδήποτε νομικής μορφής. Θα πρέπει να τονισθεί πως το ποσό του μερίσματος που διανέμεται σε δικηγόρους, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων δεν αποτελεί «αμοιβή του δικηγόρου» από «πελάτη» του. Συνεπώς, για την είσπραξη του διανεμόμενου από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο στα μέλη του μερίσματος από τον πιο πάνω λογαριασμό, ο εισπράττων το μέρισμα δικηγόρος δεν υποχρεούται να εκδώσει την
προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 13 του ΚΒΣ θεωρημένη διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών (ΣτΕ 4086/1997).

Β. Ακαθάριστη αμοιβή, έκδοση στοιχείου και ενημέρωση βιβλίου

Επί του ιδίου κειμένου (Πολ. 1035/9.2.2001) γίνεται σαφές ότι ακαθάριστη αμοιβή του δικηγόρου αποτελεί το ποσό που αναγράφεται στο τετραπλότυπο γραμμάτιο είσπραξης, μετά δηλαδή τις παρακρατήσεις του δικηγορικού συλλόγου

Στο φορολογικό βιβλίο, επομένως, ως έσοδο καταγράφεται η συγκεκριμένη αμοιβή. Επίσης, η συγκεκριμένη αμοιβή θα καταχωρείται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών του άρθρου 20 του ΚΒΣ.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί πως, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν 2859/2000 απαλλάσσεται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας η παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους. Κατά συνέπεια δεν αναγράφεται ο αντίστοιχος ΦΠΑ στις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν οι δικηγόροι ούτε και στην καταχώριση στο φορολογικό βιβλίο. Το ίδιο συμβαίνει με τα στοιχεία εξόδων που λαμβάνουν οι δικηγόροι, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ΦΠΑ αλλά οι δικηγόροι δεν τον εκπίπτουν. Τα έξοδα που καταχωρούνται και τελικώς εκπίπτουν από τα έσοδα, περιλαμβάνουν και τον παραπάνω φόρο.

Αναφέρθηκε παραπάνω πως οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΚΒΣ να εκδίδουν ΑΠΥ κι όχι τιμολόγιο. Στο ίδιο άρθρο, επισημαίνεται ότι οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα θα πρέπει, στις εκδιδόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το ποσό της αμοιβής αριθμητικώς, καθώς και ολογράφως όταν αυτή εκδίδεται χειρόγραφη. Στην περίπτωση που η υπηρεσία του δικηγόρου αφορά σε επιτηδευματία θα πρέπει στην ΑΠΥ να αναγράφουν το επάγγελμα και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του.

1. Πότε όμως είναι υποχρεωμένος ο δικηγόρος να εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών;

Στην παρ. 3 του άρθρου 13 του ΚΒΣ αναφέρεται ότι απόδειξη παροχής υπηρεσιών των ασκούντων το ελευθέριο επάγγελμα εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη. Το παραπάνω έχει ισχύ και στην περίπτωση προκαταβολής αμοιβής. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ΑΠΥ επί πιστώσει, από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κάτι αντίθετο από τις διατάξεις του ΚΒΣ. Επί του συγκεκριμένου θέματος όμως, στην παρ. 6 του άρθρου 48 του Ν 2238/1994 αναφέρεται πως ο χρόνος στον οποίο θα φορολογηθεί ο δικηγόρος είναι ο χρόνος έκδοσης της ΑΠΥ και όχι ο χρόνος της μεταχρονολογημένης είσπραξης της αμοιβής.

2. Έξοδα για λογαριασμό τρίτων

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις διατάξεις του ΚΒΣ έχει γίνει δεκτό πως όταν πραγματοποιούνται δαπάνες κατ’ εντολή και για λογαριασμό του πελάτη, η έκδοση των δικαιολογητικών στοιχείων πρέπει να γίνεται στο όνομα του πελάτη και να παραδίδονται στον ίδιο. Εάν για τις συγκεκριμένες δαπάνες εκδόθηκαν στοιχεία στο όνομα του δικηγόρου, τότε καταχωρίζονται στα έξοδά του και αυξάνεται ισόποσα η αμοιβή του (έγγραφο 105435/741/0015/28.7.2003).

Σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, ο δικηγόρος θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει το είδος και τη διενέργεια των δαπανών αυτών.

Παρόλα αυτά, τα ποσά που καταβάλλονται σε δικηγόρους για μετακινήσεις εκτός έδρας και για οδοιπορικά έξοδα, αποτελούν ακαθάριστο εισόδημα και συνεπώς πρέπει να εισπράττονται με θεωρημένη ΑΠΥ (Πολ. 141/3.10.1983). Το ίδιο συμβαίνει και με έξοδα που αφορούν συμβολαιογράφους, μεταφραστές, εκκαθαριστές κ.λπ. (π.χ. φωτοτυπίες, Fax).

3. Επιστροφή μέρους της αμοιβής

Σε περίπτωση που ο δικηγόρος διατίθεται να επιστρέψει μέρος της ελάχιστης αμοιβής του ως έκπτωση στον πελάτη του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την υπ΄ αριθμ. 672/2001 Γνωμοδότηση, διατύπωσε την άποψη ότι δεν αποτελεί εκπεστέα δαπάνη υπαγόμενη στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 49 και της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν 2238/1994, ούτε παρεχόμενη έκπτωση, αλλά δωρεά φορολογούμενη με τις διατάξεις περί φορολογίας δωρεών του Ν 2961/2001, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να ερευνάται το είδος της σύμβασης στο οποίο εντάσσεται η επιστροφή αυτή (δωρεά, δάνειο, εκπλήρωση χρέους κτλ).

4. Φορολογικό βιβλίο

Οι δικηγόροι-ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι βάσει του άρθρου 4 του ΚΒΣ να τηρούν φορολογικό βιβλίο τέτοιο ανάλογα με το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους, όχι όμως κατώτερο της Β’ κατηγορίας. Με τις ισχύουσες διατάξεις (2009) το ύψος των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων πάνω από το οποίο υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου Γ’ κατηγορίας είναι τα 1.500.000 €. Κατά συνέπεια οι δικηγόροι που ξεκινούν τη δραστηριότητά τους καταχωρίζουν τα σχετικά παραστατικά σε βιβλίο Β’ κατηγορίας (εσόδων-εξόδων). Από την επόμενη χρήση, ανάλογα με το ύψος των εσόδων τους, καθορίζεται και η κατηγορία τήρησης βιβλίων.

4. Πάγια αντιμισθία

Κατά την παρ. 4 του άρθρου 63 του ΝΔ 3026/1954 «Περί Κώδικος των Δικηγόρων», «είναι ασυμβίβαστος προς το Δικηγορικόν λειτούργημα πάσα έμμισθος υπηρεσία παρά φυσικώ ή νομικώ προσώπω. Κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπεται εις τον Δικηγόρον η επί παγία ετησία ή μηνιαία αμοιβή παροχή καθαρώς νομικών εργασιών είτε ως Δικαστικού ή Νομικού Συμβούλου, είτε ως Δικηγόρου, και η διδασκαλία μαθημάτων νομικών ή πολιτικών επιστημών». Η κατά τα παραπάνω επιτρεπόμενη, εξαιρετικά, παροχή νομικών υπηρεσιών με πάγια ετήσια ή μηνιαία αντιμισθία, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ούτε επιφέρει απώλεια της δικηγορικής ιδιότητας (Εγκύκλιος με αρ. 79/13.10.2003). Όσον αφορά όμως το εισόδημα του δικηγόρου που προέρχεται από πάγια αντιμισθία, στην παρ. 10 του άρθρου 19 του Ν 2214/1994 ρητά αναφέρεται ότι «εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και το εισόδημα που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για την παροχή νομικών υπηρεσιών». Άρα στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωμένοι οι δικηγόροι να εκδίδουν ΑΠΥ. Επίσης ο δικηγορικός σύλλογος στους αμειβόμενους με πάγια αντιμισθία δικηγόρους, δεν είναι υποχρεωμένος να παρακρατήσει φόρο 15% κατά την προείσπραξη της ελάχιστης αμοιβής. Βέβαια, θα πρέπει να αναγράφεται στο γραμμάτιο είσπραξης η ένδειξη «πάγια αντιμισθία» καθώς και ο εντολέας του δικηγόρου. Εάν ο δικηγόρος είναι μέλος ΔΣ σε ανώνυμη εταιρεία όπου συγχρόνως παρέχει νομικές συμβουλές με πάγια αντιμισθία, έγινε δεκτό με την Πολ. 1214/18.7.1996 ότι η αμοιβή του δε θα θεωρηθεί ως εισόδημα που καταβάλλεται από ανώνυμη εταιρεία στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, για τις υπηρεσίες που παρέχουν βάσει ειδικής σύμβασης μίσθωσης εργασίας ή εντολής, εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ασφαλισμένα σε οποιοδήποτε, εκτός του ΙΚΑ, ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όπως αναφέρεται στην παρ. στ΄ του άρθρου 28 του Ν 2238/1994 αλλά σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην παρ. 10 του άρθρου 19 του Ν 2214/1994 που αναφέρθηκε παραπάνω.

Αποζημίωση δικηγόρου με πάγια αντιμισθία

Στο άρθρο 94 του Ν 3026/1994 αναφέρεται ότι ο δικηγόρος που παρέχει τις υπηρεσίες του με πάγια αντιμισθία και λυθεί η σύμβαση μεταξύ αυτού και του εντολέα του εξαιτίας: α) καταγγελίας εκ μέρους του εντολέα του, β) πτώχευσης ή διάλυσης της εντόλιδας εταιρείας και γ) πτώχευσης του εντολέα, δικαιούται να λάβει από τον εντολέα του αποζημίωση που υπολογίζεται ως εξής:

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (περιοδικές αμοιβές)

0 μήνες - 6 μήνες

6 μήνες συμπλ. - 2 έτη

1 μήνα

2 έτη συμπλ. - 3 έτη

3 μηνών

3 έτη συμπλ. - 5 έτη

6 μηνών

5 έτη συμπλ. - 8 έτη

10 μηνών

8 έτη συμπλ. - 9 έτη

12 μηνών

9 έτη συμπλ. - 10 έτη

13,5 μηνών

10 έτη συμπλ. - 11 έτη

15 μηνών

11 έτη συμπλ. - 12 έτη

17,5 μηνών

12 έτη συμπλ. - 13 έτη

19 μηνών

13 έτη συμπλ. - 14 έτη

20,5 μηνών

14 έτη συμπλ. - 15 έτη

22 μηνών

15 έτη συμπλ. - 16 έτη

23,5 μηνών

16 έτη συμπλ. - 17 έτη

25 μηνών

17 έτη συμπλ. - 18 έτη

26,5 μηνών

18 έτη συμπλ. - 19 έτη

28 μηνών

19 έτη συμπλ. - 20 έτη

29,5 μηνών

20 έτη συμπλ. και στο εξής

30 μηνών

Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης, η κατά τα παραπάνω αποζημίωση καταβάλλεται στο ήμισυ σε δικηγόρους, δικαστικούς και νομικούς συμβούλους εφ΄όσον έχουν συμπληρωθεί στον ίδιο εντολέα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη, στα δύο τρίτα με τη συμπλήρωση είκοσι ετών και στο ολόκληρο με την συμπλήρωση εικοσιοκτώ ετών. Ειδικότερα οι αποχωρούντες του δικηγορικού λειτουργήματος δικαιούνται της πλήρους αποζημίωσης εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσαετή υπηρεσία.

5. Εξαίρεση σε ασφάλιση ΙΚΑ

Προηγουμένως έγινε αναφορά στο γεγονός πως οι δικηγόροι ασκούν δημόσιο λειτούργημα, προς το οποίο είναι ασυμβίβαστη η έμμισθη υπηρεσία σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με εξαίρεση την πάγια αντιμισθία, η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Άρα με βάση τα παραπάνω έχει γίνει δεκτό πως δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 5 παρ. 1 του Ν 1846/1951 (που αφορούν υποχρεωτική ασφάλιση στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) στους δικηγόρους που παρέχουν την εργασία τους με σχέση έμμισθης εντολής, είτε ως δικαστικοί ή νομικοί σύμβουλοι, είτε ως δικηγόροι, αφού για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων απαιτείται σχέση εξαρτημένης εργασίας.

6. Δικηγορικές Εταιρείες

Βάσει του ΠΔ 81/2005 που αντικατέστησε το ΠΔ 518/1999, δύο ή περισσότεροι δικηγόροι μέλη του ίδιου δικηγορικού συλλόγου μπορούν να συστήσουν «Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρεία» με σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σε τρίτους και τη διανομή των συνολικών καθαρών αμοιβών, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητά τους αυτή. Δικηγόρος ή δικηγόροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μπορούν να συστήσουν δικηγορική εταιρεία κατά τα ανωτέρω με δικηγόρο ή δικηγόρους μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.

Η λογιστική χρήση της εταιρείας ολοκληρώνεται την 31 Δεκεμβρίου ή στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, ανάλογα με αυτά που καθορίζει το καταστατικό και τα κέρδη διανέμονται στους εταίρους το αργότερο εντός 3 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Εταίροι, εφόσον συμμετέχουν στην εταιρεία με ποσοστό μικρότερο του 2%, θα λαμβάνουν στο τέλος του έτους από τα κέρδη της εταιρείας το ελάχιστο ποσό της ετήσιας αμοιβής του επί πάγια αντιμισθία αμειβόμενου δικηγόρου, όπως αυτή καθορίζεται από το νόμο, υπό την προϋπόθεση ότι τα κέρδη της εταιρείας θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια και εφόσον το ποσοστό των κερδών που τους αναλογεί υπολείπεται της ανωτέρω αμοιβής (ΠΔ 81/2005 άρθρο 26 παρ. 2).

Τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων

Στο άρθρο 45 του ΠΔ 518/1999 (το μόνο που δεν καταργήθηκε με το ΠΔ 81/2005) ορίζεται πως η εταιρεία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας (εσόδων-εξόδων) σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, αλλά αντί τιμολογίων εκδίδει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 13 παρ. 12 Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών. Στο Βιβλίο εσόδων-εξόδων και στις τελευταίες σελίδες του, στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου και το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα από τη λήξη της, καταχωρίζεται και ανάλυση που εμφανίζει το ποσόν καθαρών εσόδων, που αναλογεί σε κάθε εταίρο, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, και τις αποφάσεις των εταίρων.

Με την υπ΄ αριθμ. 2662/1970 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κοινοποιήθηκε με την Πολ. 321/8.12.1970, κρίθηκε ότι με βάση τα όσα ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν 2238/1994, το εισόδημα που προέρχεται από υπηρεσίες που παρέχονται από προσωπική εταιρεία (ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη) από τα μέλη της, φέρει το χαρακτήρα εισοδήματος από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων. Δηλαδή προκειμένου να θεωρηθεί το εισόδημα μιας προσωπικής εταιρείας (όπως είναι η δικηγορική εταιρεία) ως εισόδημα Ζ’ πηγής (από ελευθέρια επαγγέλματα), θα πρέπει οι σχετικές υπηρεσίες να παρέχονται από τα μέλη της τα οποία να φέρουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν 2238/1994.

Εξετάζονται αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων.

Ριζικές αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων απο το 2011 εξετάζει το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με τις προτάσεις όλοι οι επιτηδευματίες, ανεξάρτητα απο το ύψος του ατομικού εισοδήματος που δηλώνουν, θα πρέπει να καλύπτουν με αποδείξεις το σύνολο του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ και όχι μόνο ένα ποσοστό του.

Επίσης προβλέπονται ακόμη πιο ισχυρά κίνητρα προς όλους τους φορολογούμενους, προκειμένου να συγκεντρώσουν αποδείξεις κυρίως από κατηγορίες επαγγελματιών που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Τέλος το υπουργείο εξετάζει την αύξηση της "ποινής" από το 10% στο 18% για όσους δεν προσκομίζουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Μια ενδεκάδα αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο προσεχώς.

Αύξηση του ΦΠΑ αλλά και απαλλαγή του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας, μεταξύ των μέτρων

Με διττό στόχο καταθέτει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση το φορολογικό νομοσχέδιο, αποσκοπώντας από τη μία πλευρά στη δημοσιονομική εξυγίανση λαμβάνοντας μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, αφετέρου, στην τόνωση των κλάδων που επλήγησαν σημαντικά από την ύφεση ή αποτελούν βραχίονες ανάπτυξης.

Στο σκέλος της εξυγίανσης των δημοσιονομικών μεγεθών περιλαμβάνονται μέτρα - φόροι όπως αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ που συμπαρασύρουν τις τιμές των τροφίμων και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ προς τα πάνω, αυξήσεις στις τιμές των καπνικών και συρρίκνωση των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου θα ορίζει την απαλλαγή «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας προκειμένου να τονωθεί ο κατασκευαστικός κλάδος, μείωση των τελών ταξινόμησης των οχημάτων, μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικά καταλύματα.

Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνονται και αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς και κίνητρα προκειμένου να ζητούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι από επιτηδευματίες οι οποίοι «ξεφεύγουν» ακόμα από τις φορολογικές αρχές.

Οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι βασικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα προβλέπουν:

1. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ). Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2001 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.

2. Τροποποιείται η διάταξη για τα διανεμόμενα κέρδη όσον αφορά στις θυγατρικές εταιρείες πολυεθνικών εταιρειών. Δεν θα φορολογούνται πλέον με τον συντελεστή 40%.

3. Αναστέλλεται για 2 χρόνια η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ. μ. και μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο 3842/2010 προβλέπεται ότι από την 1-1-2010 όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και από τις 23-4-2010 όλα τα έξοδα για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Οι διατάξεις αυτές θα καταργηθούν και οι απαλλαγές θα επανέλθουν σε ισχύ αναδρομικά από τις ημερομηνίες που καταργήθηκαν.

4. Εξετάζεται η μείωση ή η κατάργηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

5. Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Θα επιβάλλεται όπως και σήμερα φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

6. Σχεδιάζεται μείωση του τέλους ταξινόμησης για τα μεσαίου και χαμηλού κυβισμού Ι. Χ., με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μεσαίου κυβισμού καθώς και η αύξηση του ορίου εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας (θα ανέλθει στις 20.000 ευρώ από 15.000 ευρώ που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% για Ι. Χ. έως 1.600 κυβικά εκατοστά.

7. Μείωση του ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα στο 6,5%.

Αυξήσεις φόρων

8. Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13%, που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6,5% από 5,5%. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς και των λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σε εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, θεαμάτων και κόμιστρα ταξί. Αντίθετα, μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των φαρμάκων στο 6,5%.

9. Αύξηση των τιμών στα προϊόντα καπνού.

Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10 - 0,20 ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 20% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.

10. Επανέρχονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μητέρες με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης στις μητέρες.

11. Κατάργηση 100 εφοριών απ' όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μικρές εφορίες (ΔΟΥ β΄ τάξης) που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τρία σενάρια για τις αποδείξεις

Επιπλέον κίνητρα για να συνεχίσουν να ζητούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει τρία σενάρια:

α) Στην περίπτωση που κάποιος συλλέξει αποδείξεις άνω των 15.000 ευρώ να χρησιμοποιούνται και αυτές για τη μείωση του φόρου.

Σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις μέχρις του ποσού των 15.000 ευρώ και δικαιούνται μείωση του φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων. Εφόσον κάποιος συγκεντρώσει, για παράδειγμα, αποδείξεις ύψους 18.000 ευρώ, εξετάζεται να χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω μείωση του φόρου.

β) Τη δυνατότητα να αυξήσει το αφορολόγητο όριο εφόσον μαζέψει περισσότερες αποδείξεις. Σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται στις 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 3.600 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει αποδείξεις, για παράδειγμα, 7.000 ευρώ, να έχει αφορολόγητο όριο 13.000 -14.000 ευρώ.

γ) Ορισμένες αποδείξεις να μετρούν διπλά. Για παράδειγμα, μία απόδειξη από γιατρό ύψους 100 ευρώ να μετράει διπλάσια, όπως επίσης και μία απόδειξη από έναν υδραυλικό, ηλεκτρολόγο κ. ά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

6 Δεκεμβρίου, Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρωνος Λυκίας Προστάτου των Ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού.


345 ή 352 Νικολάου Επισκόπου Μύρωνος Λυκίας Προστάτου των Ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού. Άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τα σχετικά με τη ζωή του βασίζονται μόνο σε παραδόσεις. Κατά την παράδοση γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας (ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ) και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας και αργότερα επίσκοπος της πόλεις αυτής. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Κατ' άλλη παράδοση παρευρέθη στη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 345 ή 352 και την ημέρα αυτή γιορτάζεται και από τις δύο εκκλησίες η μνήμη του. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα οπότε και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία ,στο Ναό του Αγίου Στεφάνου, στην πόλη Μπάρι το 1087.

Πατρίδα

Ηπειρος

Ταυγετος

Εκδικηση...

Αμα σε παρει στο κατοπι...

First American in space(May 5th,1961)

Vice President Johnson,A.Schlesinger,Adm.A.Burke,President Kennedy and Mrs Kennedy.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)