Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Καταιγίδα πλειστηριασμών - Στο σφυρί 50 κατοικίες την ημέρα βγάζει το υπουργείο Οικονομικών!

Πρόκειται για σπίτια οφειλετών που χρωστούν στο δημόσιο οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ - Δεσμεύονται καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια 
Πενήντα σπίτια την ημέρα βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές πάνω 100.000 ευρώ προς το δημόσιο.
Εκτός από τα σπίτια η εφορία έχει φθάσει να «αρπάζει» καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια από οφειλέτες, οι οποίοι παρά την απειλή της κατάσχεσης αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα...
χρέη τους προς την εφορία.     
Την «καταιγίδα» αυτών των πλειστηριασμών που έχουν φθάσει να τρέμουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν διενεργηθεί 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 50 ακίνητα την ημέρα στην διάρκεια αυτού του οκταμήνου.
Το «κρεσέντο» σε αυτό το πρόγραμμα δίνουν δύο εφορίες στην Πάτρα. Μόνο η Δ.Ο.Υ Γ΄ Πατρών εξέδωσε σε αυτό το διάστημα 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α΄ Πατρών άλλα 480.
Και ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Παλλήνης στην Αττική με 557 ακίνητα, η Δ.Ο.Υ  Νέα Ιωνίας επίσης στην Αττική με 405 και η Δ.Ο.Υ  Περιστερίου με 319. Όπως καταδεικνύουν τα ίδια στοιχεία αρκετούς φορολογούμενους με σοβαρά ληξιπρόθεσμα  χρέη προς την εφορία έχει και η Ρόδος που στο οκτάμηνο κατάσχεσε και εν συνεχεία έβγαλε σε δημοπρασία ακίνητα από 278 οφειλέτες.
Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας,  αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι να «κατάσχεται για ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί».
Ήδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες . Με τους φρενήρης ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη,  έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αιτήσεις ποινικής δίωξης οι οποίες ασκήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του  ν.1882/1990 – δηλαδή, για χρέη που έχουν ρυθμιστεί πλην όμως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των δόσεων μέσα στην κρίση (μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων) ή για χρέη που υπήρξε συμφωνία για εφάπαξ εξόφληση και δεν τηρήθηκε - φθάνουν τις 11.849.
Οι φορολογούμενοι αυτοί έφθασαν να χρωστούν στην εφορία 2,229 δις. ευρώ ή 1,881 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.  Από αυτές οι 2.012 αιτήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής να φθάνει τα  2,031 δις. ευρώ δηλαδή  πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος.
Με την πληθώρα των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση υπολογίζουν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να έρθει φέτος στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά το  1,5 δις. με 1,8 δις. ευρώ και με το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (100 εκατ. ευρώ ) και το 2014 ίσο με το 1% του ΑΕΠ.
        
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 132 Έφοροι της χώρας  έχουν φθάσει να «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που πολλές φορές πάνω... στον ζήλο τους έχουν φθάσει να κυνηγούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ.
Με βάση τις  εντολές που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα.  Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.
Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Το «ρεκόρ» κατέχει η ΔΟΥ Χανίων που τον  Ιούλιο εξέδωσε 1.524 διαταγές κατάσχεσης και συνολικά 3.354 στο 8μηνο.

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: Κόβετε δαπάνες ή μειώνετε συντάξεις

Πρόσκαιρη «ανάσα» στο έλλειμμα των Ταμείων μπορεί να δώσουν οι 6 νέες περικοπές που προβλέπονται στην αλληλουχία των ασφαλιστικών νόμων, δίνοντας νέο χαστούκι σε 3.500.000 ασφαλισμένους και περιλαμβάνουν: * Κόψιμο του ΕΚΑΣ σε ηλικίες κάτω των 65 ετών. * Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μέσω της δημιουργίας των ατομικών λογαριασμών. * Νέες περικοπές στο εφάπαξ με αναδρομική ισχύ, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού. * Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για γυναίκες με 12.000 ένσημα. * Αύξηση του ορίου ηλικίας 

Ερχεται αύξηση ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη
(από 60 σε 60,5) σε γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ
Ασφαλιστικό έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ (1,8 δισ. μόνο στο ΙΚΑ) το 2014, απειλεί ευθέως με νέες περικοπές τις συντάξεις, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος που περιγράφει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καταγράφουν σημαντική αύξηση των δαπανών στην υγεία, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ πάνω από 1 δισ. ευρώ, στους τομείς για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπείες. Το αυξημένο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης θα αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή μηχανισμών αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου...
ποσοστού επιστροφής (rebate).
Τα έσοδα και δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα έναντι του 2013 κατά 2,66 δισ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως της θετικής επίδρασης του προγράμματος πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το έτος αυτό.
Το προσχέδιο βασίζει σε εικασίες την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. «Το σύνολο των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές θα παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με το 2013, κυρίως λόγω της καλυτέρευσης των μακροοικονομικών δεικτών και της ανάληψης σειράς δράσεων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».
Παράλληλα, τα έσοδα αναμένεται να βελτιωθούν λόγω της λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο, όπως έγραψε η «Κυριακάτικη Ε», αποστέλλει από αυτή την εβδομάδα 7.000 σημειώματα σε μεγαλοοφειλέτες με αναγκαστικές κατασχέσεις. Οσοι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).
Σημειώνεται ότι στις σχετικές εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνεται το μέτρο επιβολής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, το οποίο θα ενίσχυε τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Σε αντιστάθμισμα αυτού, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Το μεγαλύτερο κίνδυνο για μειώσεις συντάξεων αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, όπου κατά καιρούς έχουν υπάρξει σενάρια για μείωση συντάξεων. Προς το παρόν, θα επιχειρηθεί η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης (π.χ. σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και κατάργηση των όποιων εξαιρέσεων), σε συνδυασμό με τη δημιουργίας μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (μέσα από την αύξηση των προστίμων).
Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα, η τρόικα θα ζητήσει νέες περικοπές. Σε αυτή την περίπτωση στο στόχαστρο θα βρεθούν οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), με τους δανειστές να έχουν θέσει θέμα εφαρμογής «μοντέλου» ΙΚΑ και στις παροχές.
Τα 5 + 1 μέτρα για περιστολή δαπανών
Εξι νέα «χαστούκια» σε 3.500.000 ασφαλισμένους δίνουν οι τρεις μνημονιακοί νόμοι, αλλά και οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι αλλαγές θα αφορούν την περικοπή του ΕΚΑΣ σε 250.000 δικαιούχους που βρίσκονται κάτω των 65 ετών, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ και τις αλλαγές που κυοφορούνται στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία εφάπαξ. Αναλυτικά, οι αλλαγές αυτές προβλέπουν τα εξής:
1 Αναστέλλεται η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε δικαιούχους κάτω του 65ου έτους της ηλικίας, ακόμη και στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με σύνταξη αναπηρίας. Θα το χάσουν κυρίως γυναίκες (λόγω συνταξιοδότησης σε ηλικίες κάτω των 65 ετών) και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.
2 Δημιουργία στην επικουρική ασφάλιση ατομικών λογαριασμών των ασφαλισμένων με νοητή κεφαλαιοποίηση, που θα αποτελεί τη βάση χορήγησης της επικουρικής σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών, με βάση το νόμο 3863/10, θα ξεκινήσει από1/1/2015 με μεικτό σύστημα υπολογισμού για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν από το 2001 και αποχωρούν μετά το 2015 (έως το 2014 με το ισχύον σύστημα και από 2015 και μέχρι τη συνταξιοδότηση με το νέο που θα οδηγεί σε μειώσεις) επηρεάζοντας και τις καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς προβλέπεται η ανά τρίμηνο προσαρμογή τους, με βάση τα οικονομικά των Ταμείων.
3 Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος με χρησιμοποίηση νέας τεχνικής βάσης (συντελεστής βιωσιμότητας και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Με το νέο τρόπο δύο ασφαλισμένοι, με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές, αποχωρώντας με διαφορά 1 έτους μπορεί να έχουν διαφοροποίηση στο ύψος του εφάπαξ, ενώ με την τρόικα συζητείται η εφαρμογή διπλού συστήματος υπολογισμού του εφάπαξ για μεταβατική περίοδο (ένα τμήμα ποσού για την ασφάλιση με τα ήδη ισχύοντα και ένα τμήμα με το νέο τρόπο υπολογισμού για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά).
4 Αύξηση ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γήρατος (από 60 σε 60,5) σε γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ που συμπληρώνουν 12.000 ημέρες ασφάλισης.
5 Αύξηση ορίου ηλικίας (από 60 έτη και 9 μήνες σε 61 και 6 μήνες για πλήρη και από 58 και 9 μήνες σε 59 και 6 μήνες) σε ασφαλισμένους και ασφαλισμένες ΙΚΑ που συγκεντρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 ημέρες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
6 Μείωση από 74% σε 73% (νόμος Ρέππα) του συντελεστή αναπλήρωσης σε Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία για το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μετά την 1-1-2008.

Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «δεν βγαίνει»...

Απόρρητα ή αυστηρώς εμπιστευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως από το 2010, χώρες εκτός Ευρώπης, εκπρόσωποι στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχαν σοβαρές διαφωνίες για το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα και την ανάγκη «κουρέματος» δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται απόρρητα ή αυστηρά εμπιστευτικά έγγραφα – εισηγήσεις σύμφωνα με τα οποία, μεγάλο τμήμα των εκπρόσωπων στο συμβούλιο είχε...
«σημαντικές ενστάσεις» για τον σχεδιασμό του ελληνικού πακέτου, θεωρώντας πως έριχνε υπερβολικό βάρος της επώδυνης εξυγίανσης στους Έλληνες ενώ άφηνε αλώβητους τους ιδιώτες πιστωτές.
Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων χωρών της περιοχής, Νογκέιρα Μπατίστα, φέρεται να ισχυριζόταν ότι το πακέτο κινδύνευε να γίνει «απλά πακέτο διάσωσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών».
«Η εναλλακτική μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης χρέους θα έπρεπε να είχε μπει στο τραπέζι» είχε πει επίσης, σύμφωνα με την WSJ, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Πάμπλο Αντρές Περέιρα (Αργεντινή). Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, το ταμείο «αναβάλλει, και ίσως επιδεινώνει, το αναπόφευκτό».
Ενστάσεις υπήρξαν και καταγράφηκαν και για τις εκτιμήσεις του προγράμματος καθώς θεωρήθηκαν υπερβολικά φιλόδοξες, την στιγμή μάλιστα που μικρές αποκλίσεις θα μπορούσαν να είχαν τεράστια επίπτωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για να επισημάνει η εφημερίδα, ότι αυτές οι ενστάσεις έρχονται στο φως την ώρα που η Αθήνα ζητά ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Και συμπληρώνει πως η τωρινή θέση του ΔΝΤ πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα εκείνων των πρώτων προβληματισμών στο συμβούλιο για την σκοπιμότητα του πακέτου.
Από nonews-NEWS

ΑΕΚ: Τα χρήματα του ΟΠΑΠ πέταξαν σε άλλη εταιρεία!

Όχι, κύριοι, δεν πήρε η καημένη η ΑΕΚ τη χορηγία !!!

To The PressProject αποκαλύπτει πώς η περίφημη χορηγία του ΟΠΑΠ στην ΑΕΚ κατέληξε σε τρίτη εταιρεία της οικογένειας Μελισσανίδη, μετόχων επίσης τόσο στον ΟΠΑΠ όσο και στην ΑΕΚ.

Πήρε η καημένη η ΑΕΚ μια χορηγία από τον ΟΠΑΠ και πέσανε όλοι οι άλλοι να τη φάνε γιατί, λένε, πήρε πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που…παίρνουν ακόμα και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Όχι, κύριοι, δεν πήρε η ΑΕΚ τη...
χορηγία. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Το ThePressProject αποκαλύπτει ότι η χορηγία ύψους 1.860.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) δεν δόθηκε στη ΑΕΚ, δόθηκε σε μια νεοσύστατη κατασκευαστική εταιρεία που φέρει το όνομα «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και είναι ιδιοκτησίας του κ. Γιώργου Μελισσανίδη, υιού του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστού ως Tiger. Και οι δύο είναι ανάμεσα στους μετόχους της Emma Delta η οποία εξαγόρασε το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. 
Η κατασκευαστική αυτή εταιρεία συστάθηκε με κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ από τον κ. Γ. Μελισσανίδη, ο οποίος κατέχει το 98,5% του κεφαλαίου (985.000 ευρώ). Το υπόλοιπο 1,5% το κατέχουν άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς, ο Μάκης Αγγελόπουλος (Neurosoft, ΟΠΑΠ), ο κ. Γιάννης Ολύμπιος (V+O, ΟΠΑΠ) και άλλοι επιφανείς δραστήριοι επιχειρηματίες.

Η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 29 Αυγούστου 2013 και πήρε αριθμό μητρώου (ΓΕΜΗ) στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να προβεί στη μελέτη του σχεδίου ανέγερσης ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Προφανώς η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ανάληψη χορηγιών για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες της χορηγικής συμφωνίας γιατί υπάρχουν πολλά σημεία που εγείρουν ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι με την υπογραφή της (μέσα Σεπτεμβρίου 2013) η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα λάβει 200.000 ευρώ – χωρίς δηλαδή να έχει γίνει κάποια ενέργεια. Επίσης, η κατασκευαστική θα πάρει 300.000 ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2013.

Η εν λόγω σύμβαση υπογράφεται από την πλευρά του ΟΠΑΠ από τον διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Κ. Λουρόπουλο και από την πλευρά της κατασκευαστικής από τον
κ. Νίκο Στράτο.

Μετά απ’ αυτό, όλοι όσοι σχετίζονται με ομάδες Γ’ Εθνικής μπορούν να συστήσουν μια κατασκευαστική εταιρεία η οποία θα ασχοληθεί με τη μελέτη σχεδίου ανέγερσης ποδοσφαιρικού γηπέδου και να ζητήσουν μεγάλη χορηγία από τον ΟΠΑΠ. Όχι μόνο ελληνικές ομάδες, αλλά -γιατί όχι;- και ομάδες του εξωτερικού.

Αν κάποιος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένα ολόκληρο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ να εγκρίνει τέτοιες χορηγίες όχι απευθείας στις ομάδες αλλά σε κατασκευαστικές εταιρείες, θα πρέπει να απευθυνθεί στο ίδιο του το Δ.Σ., το οποίο απαρτίζεται και από εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου.

Από την άλλη, το πώς είναι δυνατόν μέτοχος του ΟΠΑΠ (οικογένεια Μελισσανίδη) που διαθέτει και ομάδα (ΑΕΚ) να ζητάει να παίρνει και χορηγίες από τον ΟΠΑΠ κι από πάνω να τις μεταφέρει σε τρίτη εταιρεία είναι ένα θέμα που άπτεται της σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και θεμάτων ανταγωνισμού.

ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ

ΦΕΚ 5650

Στον πλανήτη του Γιάννη Στουρνάρα

  ....ή πως ο «Τσάρος» γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς με λιγότερα από 500 ευρώ

 “Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε το πανελλήνιο να μείνει με το στόμα ανοιχτό δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς με 500 ευρώ, τονίζοντας ότι υπάρχει φως στο τούνελ γιατί… οι δείκτες της μακροοικονομίας πάνε καλά”

Στο δικό του παράλληλο σύμπαν εμφανίστηκε να ζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε παραδέχτηκε ότι οι αυτοκτονίες είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται με την οικονομική κρίση. Ωστόσο για τον κ. Στουρνάρα δεν φταίνε...
οι υποχρεώσεις που καθημερινά αυξάνονται αλλά η ανεργία και το ότι… κλείσανε επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα ήταν χώρα με πολύ λίγες αυτοκτονίες, και τώρα είναι μία χώρα όπου έχουν αυξηθεί σοβαρά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. Δεν είναι όμως οι φορολογικές επιδρομές. Οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης. Δυστυχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έχω πολύ μεγάλη κατανόηση σε αυτό το πράγμα, αλλά αυτό που λέω: πείτε μου άλλο δρόμο».

Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας, υπέρμαχος και εκτελεστής της πολιτικής που οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες, έκανε το πανελλήνιο να μείνει με το στόμα ανοιχτό δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως είναι να ζει κανείς με 500 ευρώ, τονίζοντας ότι υπάρχει φως στο τούνελ γιατί… οι δείκτες της μακροοικονομίας πάνε καλά. «Ξέρω πως είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου , ο πεθερός μου, η πεθερά μου…Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχουμε βγει από την ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες» δήλωσε ο  Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά περνάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης: «Ανά τρίμηνο πάμε σε θετικό ρυθμό ανάλογα με το πώς γίνεται η διόρθωση».

Ο υπουργός Οικονομικών, υπεραμύνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, της πολιτικής της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Προϊούσης της συζήτησης όμως και όταν υποχρεώθηκε να κάνει διάλογο με τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά τη συζήτηση αναιρούσε συνεχώς τον εαυτό του και έπεφτε σε αντιφάσεις. Τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η κατάσταση της οικονομίας, το νέο μνημόνιο, τα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα, ο φόρος στα ακίνητα, οι πλειστηριασμοί και το γερμανικό κατοχικό δάνειο.

Σε ότι αφορά στην οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι όλα πάνε καλά και αυτή βρίσκεται «τρίμηνο με το τρίμηνο» σε αναπτυξιακή τροχιά, χαρακτηρίζοντας ως «άσχετους» όλους όσους υποστηρίζουν το αντίθετο. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι «άσχετοι» έχουν γίνει πολλοί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και διεθνείς αναλυτές, αλλά και οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν και χαρακτηρίζουν ως «ζοφερό» το μέλλον της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών, όταν δέχτηκε ερωτήσεις από ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι του είπαν ότι η εθνική οικονομία έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, αναγκάστηκε να μιλήσει για «διόρθωση της ύφεσης», παραδεχόμενος ότι τελικά δεν είναι έτσι όπως τα έλεγε λίγο πριν. Προσπάθησε δε να μεταφέρει την αισιοδοξία για το μέλλον τονίζοντας ότι «Υπάρχει όμως μία χρονική υστέρηση της βελτίωσης των αριθμών μέχρι την στιγμή που ο κόσμος θα το αισθανθεί αυτό στην τσέπη του. Σήμερα όμως έχουμε φύγει από την διακεκαυμένη ζώνη της εξόδου από το ευρώ και της χρεωκοπίας». Όταν δηλαδή στριμώχτηκε, απάντησε με το γνωστό αλλά πλέον τετριμμένο «Ναι, έτσι είναι, αλλά δε χρεοκοπήσαμε».

Σε ερώτηση για το πότε θα φύγει επιτέλους η τρόικα, ο Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε ότι «Η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη αλλά αυτό θα γίνει σύντομα». Η χώρα βέβαια δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της με αυτή την οικονομική πολιτική, η οποία «στραγγαλίζει» την εθνική οικονομία, ούτε και πρόκειται να βγει στις αγορές σύντομα, άρα μάλλον η τρόικα δεν αναμένεται να φύγει με αυτή την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε πάλι σε χρόνο – ρεκόρ τον εαυτό του παραδεχόμενος ότι θα υπάρξει νέο δάνειο – «βοήθεια», άρα και νέο μνημόνιο, με τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει χαρακτηριστικά «Καινούργιο δάνειο δεν σημαίνει χρεωκοπία. Εξαρτάται τι σημαίνει νέο μνημόνιο».

Προφανώς, ο υπουργός δε γνωρίζει επακριβώς το τι σημαίνει μνημόνιο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Σε ότι αφορά την ανελέητη φοροεπιδρομή και ειδικά σε αυτούς που συνήθως καλούνται να πληρώσουν, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία βέβαια στηρίζονται στις πλάτες των γνωστών υποζυγίων, την στιγμή που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι offshore εξακολουθούν να μένουν προκλητικά στο απυρόβλητο. Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ουσιαστικά τα περί 2,8 δισεκ. ευρώ πλεονάσματος, κατεβάζοντας τον αριθμό στα μόλις 340 εκ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο Γιάννης Στουρνάρας καταδίκασε την ίδια του την πολιτική λέγοντας ότι και τα τεκμήρια είναι άδικα, και ο ΦΑΠ τριών χρόνων, ο οποίος έρχεται μαζεμένος σε ένα χρόνο, είναι άδικος, αλλά η φορολογία ακινήτων, η οποία είναι στο 35% είναι «δίκαιη». Ιδιαίτερα κυνική ήταν η ομολογία του υπουργού Οικονομικών ότι βάζει 3,5 δισελ. Ευρώ φόρους στα ακίνητα για να εισπράξει 2,9 δισεκ. «ποντάροντας», ότι θα βρεθούν τα γνωστά «θύματα», τα οποία θέλουν να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Πραγματικά, δεν ξέρει κάποιος τι να πιστέψει. Τις δηλώσεις Στουρνάρα το πρωί ή το βράδυ. Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών, «καθησύχασε» τους πάντες, λέγοντας ότι και στη δεύτερη κατοικία δε γίνονται πλειστηριασμοί, ενώ η πραγματικότητα και πάλι τον διαψεύδει.

Για τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες παρόμοιες, ο Γιάννης Στουρνάρας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχουν μεν καθυστερήσεις, αλλά και πάλι δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες, γιατί η διαδικασία μπορεί να καθυστερεί αλλά στο τέλος θα ελεγχθούν όλοι. Πιθανότατα να εννοεί σε 200 χρόνια. Κυνική ήταν επίσης η ομολογία του Γιάννη Στουρνάρα, σε ότι αφορά το κατοχικό δάνειο και την άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι και η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν πολυασχολείται με το θέμα. «Αφορά μια ιστορία του χθες. Μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ εδώ είμαι για να δω το μέλλον. Αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για το θέμα αυτό. Αφήστε να μας πει το Νομικό Συμβούλιο Κράτους ποιο είναι το νομικό ζήτημα αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό», είπε με νόημα ο Γιάννης Στουρνάρας, παραπέμποντας το θέμα στις γνωστές ελληνικές καλένδες.

Κυνική ομολογία από τον υπουργό Οικονομικών και σε ότι αφορά τις Τράπεζες και την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση

Υποτίθεται ότι οι Τράπεζες θα διοχέτευαν στην πραγματική οικονομία ένα μεγάλο ποσό με τη μορφή δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις αλλά και στη νεανική επιχερηματικότητα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχθηκε και εδώ την αποτυχία της κυβέρνησης, ρίχνοντας στο βάρος στις καταθέσεις που οφείλουν να επιστρέψουν στις Τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, αναγκάστηκε να πει ότι τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση «βούλωσαν τρύπες», χωρίς να πει το ποιες ήταν αυτές. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι υπουργός Οικονομικών σε μια άλλη χώρα. Θα ήταν λανθασμένο βέβαια.

Ουσιαστικά, ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει την κατασταση και αυτό είναι που καθιστά πραγματικά ανησυχητικό το τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές μέλλον στον ελληνικό λαό. Εξάλλου, το είπε και ο ίδιος στη χθεσινή συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κυβερνητικό «success story», με τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύπτει κυνικά «Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κάποιος αυτό». Πολύ σωστά. Και κυρίως ποιοι είναι αυτοί που το βλέπουν. Ο ελληνικός λαός πάντως ούτε το βλέπει, ούτε και πρόκειται να το δει με αυτή την κυβέρνηση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)