Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Νέο Ασφαλιστικό και μειώσεις 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ


Χαμηλότερες συντάξεις για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται και περικοπές έως 13% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Νοεμβρίου ως «αντίβαρο» στις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που προβλέπει μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και μείωση -έως την κατάργηση στα τέλη του 2019- του ΕΚΑΣ.
Το «στίγμα» αυτό έδωσε, για τις επικείμενες αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ότι «θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ». Και λίγο αργότερα, μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ότι «με το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσουν, στο εξής, ενιαίοι κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές (συντάξεις) και θα προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις». Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές δεσμεύσεις του Μνημονίου με τη γενική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το οποίο δεν είναι βιώσιμο και παραμένει άνισο και κατακερματισμένο, με διαφορές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στις εισφορές, παρά τις ενοποιήσεις που έγιναν»
Ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης προβλέπει ότι, εφόσον δεν θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και με βάση το προβλεπόμενο στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ταμειακό έλλειμμα των 2,123 δισ. ευρώ στα ταμεία (παρά τα νέα μέτρα των 1,2 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό), οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 13%. Το ποσοστό θα διαφοροποιηθεί, βέβαια, εφόσον προβλεφθούν κλίμακες με διαφορετικά ποσοστά παρακράτησης.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «οι περικοπές με δημοσιονομικούς και όχι ασφαλιστικούς όρους, εφόσον γίνουν και πάλι στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κινδυνεύουν να ανατρέψουν τις αρχές της αναλογικότητας εισφορών - παροχών, της ισότητας και της αλληλεγγύης».
Η απονομή χαμηλότερων συντάξεων σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα για τους «παλαιούς» (πριν από το 1993) ασφαλισμένους που διατηρούν, με βάση τις καταστατικές διατάξεις των επιμέρους Ταμείων, υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010, είναι η δεύτερη ανατροπή. Το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τη μεταβατική περίοδο που θα προβλεφθεί καθώς και από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αδιακρίτως κλάδου (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα).

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα θεσπιστεί τον Νοέμβριο θα κατατεθεί (την ερχόμενη εβδομάδα) ένα ενδιάμεσο νομοσχέδιο. Οπως έγραψε χθες η «Ημερησία», κατόπιν αξίωσης των δανειστών και μέχρι τυχόν νεωτέρας συμφωνίας, θα καταργεί σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες νομοθετήθηκαν μονομερώς από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (επαναχορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, επιλογή χαμηλότερων ασφαλίστρων για αυτοαπασχολούμενους, συμψηφισμός μεγαλύτερων οφειλών με συντάξεις, συνταξιοδότηση με χαμηλότερα όρια ηλικίας σε ορισμένες ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, την επιχορήγηση Μετοχικών Ταμείων από το ΑΚΑΓΕ κ.ά.) . Επιπλέον, θα προβλέπει την αύξηση στα 40 έτη όλων των χαμηλότερων ορίων για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη στα 62.
ΔΝΤ: ΝΕΟ «ΨΑΛΙΔΙ»
«Πρωταθλήτρια» ανακηρύσσει το ΔΝΤ την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και στις περικοπές συντάξεων για τις οποίες, ωστόσο, προβλέπει νέο «ψαλίδι» λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Σύμφωνα με την Εκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου του Ταμείου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία, κατά την τριετία 2011- 2014, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έγιναν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Η δαπάνη για τις συντάξεις και την υγεία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται παρά τη γήρανση του πληθυσμού και θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό μόλις 0,5% του ΑΕΠ έως το 2050 όταν στις άλλες αναπτυγμένες χώρες θα είναι στο 1,8%.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Νέες μειώσεις από 5% έως 10% στα εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων φέρνει η εφαρμογή της ρήτρας «προσαρμογής» που θα νομοθετηθεί στη θέση της ρήτρας «βιωσιμότητας». Μείωση αναμένεται και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς δεν μπορεί να «καλυφθεί» ούτε από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών ούτε και από άλλες πηγές (π.χ ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων) ολόκληρο το έλλειμμα των 220 εκατ. ευρώ που προβλέπεται έως το τέλος του 2015.
ΣΟΥΗΔΙΚΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ»
Υπέρ της υιοθέτησης του Σουηδικού «μοντέλου» για τις συντάξεις, αλλά, με την πρόβλεψη εθνικής σύνταξης + ατομικών συντάξεων (ανάλογα με τις εισφορές και υπολογισμό με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης) τάσσεται η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής «σοφών». Στο πόρισμα που θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου θα καταγράφονται, ωστόσο, και οι ενστάσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζητείται ευρωπαϊκή «συνταγή» για τις αλλαγές
Το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Εργασίας της Ε.Ε. θα βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τις αλλαγές στα εργασιακά που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο να γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και με βάση τη «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική». «Ο καθορισμός του τι είναι καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα... η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης στο εργασιακό ζήτημα», είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από αυτό το πρίσμα θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς την επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αλλαγές που ζητούνται σε ομαδικές απολύσεις και απεργιακό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόταση που ήδη υπέβαλε για τη δημιουργία ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας.

Το Ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε κατά του Facebook


Ο Μαξ Σρεμς λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Οταν, το 2008, ο Αυστριακός φοιτητής Νομικής Μαξ Σρεμς στράφηκε εναντίον του Facebook υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να επεξεργάζεται τα προσωπικά του δεδομένα στις ΗΠΑ, λίγοι έδωσαν σημασία στη δικαστική διαμάχη. Επτά χρόνια αργότερα και ενώ μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Σρεμς δικαιώθηκε πανηγυρικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αλλάζει τα δεδομένα στη διατλαντική επεξεργασία δεδομένων.
Εως τώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να επεξεργάζονται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ εφόσον τηρούσαν τους κανόνες της διατλαντικής συμφωνίας «Safe Harbor» του 2000. Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η συμφωνία αυτή είναι άκυρη, καθώς δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην ιδιωτικότητα.
Η απόφαση αναφέρεται σαφώς σε παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, βασιζόμενη στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν. Το Δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα PRISM, μέσω του οποίου οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απευθείας πρόσβαση στους servers μεγάλων εταιρειών όπως η Google, η Αpple και η Facebook.
Το πρώτο συνταγματικό δικαίωμα που παραβιάζεται είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ενώ το δεύτερο είναι το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το οποίο οι Ευρωπαίοι στερούνται σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους στις ΗΠΑ.
«Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μόλις κατέρριψε έναν σημαντικό νόμο τον οποίο συστηματικά καταχρώνται οι υπηρεσίες για λόγους παρακολούθησης», δήλωσε ο Σνόουντεν, συγχαίροντας τον Μαξ Σρεμς για τον αγώνα του. O Σρεμς είχε προσφύγει εναντίον της ιρλανδικής αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς τα κεντρικά γραφεία του Facebook στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ιρλανδία. Επειτα από χρόνια εφέσεων, η υπόθεση έκλεισε χθες με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στο εξής, οι εταιρείες που στέλνουν δεδομένα στις ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν άλλους νόμιμους τρόπους, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να καταρτίσει νέα συμφωνία. «Υπό το φως της απόφασης, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση νέου και ασφαλούς πλαισίου για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)