Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία για τη νέα κυβέρνηση

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού

Ξεκίνησε όπως όλα δείχνουν η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει γνωστή εντός της ημέρας.

Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν και ακολούθως θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματουχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Παπανδρέου παρέμεινε στο γραφείο του στην Βουλή, όπου είχε διαβουλεύσεις με στενούς του συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Νίκο Αθανασάκη.

Στη Βουλή παρέμενε μέχρι αργά τη νύχτα και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος διέψευσε πάντως κατηγορηματικά τις φήμες που τον έφεραν να έχει αποδεχτεί πρόταση να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της νύχτας οι πληροφορίες για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της νέας κυβέρνησης παρέμεναν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με το Reuters, πηγές των δύο μεγάλων κομμάτων ανέφεραν πως υπήρξε εμπλοκή στις συζητήσεις για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος φερόταν τις δύο τελευταίες ημέρες ως ο επικρατέστερος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Η υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου συνάντησε προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τις δύο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές, με αποτέλεσμα να αναζητούνται από τα κόμματα εναλλακτικές επιλογές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, ο ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα πρόσωπα με τα οποία γίνονται επαφές για να αναλάβουν κομβικούς ρόλους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα και αυτό της Δημοκρατικής Συμμαχίας προσφέρουν διακομματική στήριξη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ζήτησε επιπλέον να είναι στη διάθεσή του οι παραιτήσεις των υπουργών, «ώστε αν προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, να ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία της παραίτησης της Κυβέρνησης και να μπορέσει μετά να καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμβούλιο Αρχηγών, όπου θα διαπιστωθεί άμεσα, ότι υπάρχει η δεδηλωμένη για το νέο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει μια νέα Κυβέρνηση».

Το απόγευμα μετέβη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου.

Γραπτές δεσμεύσεις από τα κόμματα ζητεί η Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, το αίτημα για γραπτές δεσμεύσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην υπό συγκρότηση νέα ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την Τρίτη το απόγευμα ο Επίτροπος για την οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως αντέδρασε έντονα, θέτοντας θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, με την επισήμανση πως έχουν δοθεί ήδη προφορικές δεσμεύσεις.

Το ζήτημα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τα οποία ζητούνται οι γραπτές δεσμεύσεις επί του νέου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ανέκυψε μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι δεσμεύσεις αυτές τίθενται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου βάσει του προηγούμενου προγράμματος στήριξης της χώρας μας. Πρόσθεσε πάντως πως δεν έχει τεθεί κάτι άλλο ως προϋπόθεση.

Ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με γραπτή δήλωση τόνιζε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολι Ρεν: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του κ. Σαμαρά, ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν επέμεινε στο αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση αν η Ευρωζώνη ζητεί έγγραφες δεσμεύσεις από το νέο Πρωθυπουργό της υπό συγκρότηση κυβέρνησης ή και από τους αρχηγούς των κομμάτων που θα λάβουν μέρος σε αυτήν, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ανέφερε πως οι 17 ζητούν γραπτές δεσμεύσεις και από τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία προεκλογικά.

Η ΝΔ επανήλθε με νέα δήλωση, διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, επισημαίνοντας πως το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Απόσυρση καταθέσεων και φρένο της ΕΚΤ πιέζουν τις τράπεζες

Στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Μηχανισμό Εκτακτης Ανάγκης (ELA) στρέφονται πλέον οι τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους. Ο κλοιός στον οποίο έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες «σφίγγει» μήνα με το μήνα, καθώς από τη μία πλευρά οι καταθέσεις απομειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.

Ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Τραπέζης  της Ελλάδος  καλύπτει την απόσυρση καταθέσεων αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Τραπέζης της Ελλάδος καλύπτει την απόσυρση καταθέσεων αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ετσι τον Σεπτέμβριο ο Μηχανισμός αυτός της ΤτΕ κλήθηκε να καλύψει με 26,7 δισ. ευρώ τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών, ενώ τον προηγούμενο μήνα (τον Αύγουστο) οι τράπεζες που είχαν προσφύγει σε αυτόν είχαν αντλήσει μόλις 6,6 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατ' αρχάς με την εκροή καταθέσεων, η οποία τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου έφθασε τα 5 δισ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως η ΕΚΤ, επιβάλλοντας πιο αυστηρά κριτήρια για την «ποιότητα των ενεχύρων» που δέχεται από τις τράπεζες ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα που τους παρέχει, στην ουσία απέρριψε ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες.

Τα ομόλογα αυτά αφορούν κυρίως τιτλοποιημένα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία πλέον η ΕΚΤ δεν τα δέχεται ως ενέχυρο εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης.

Η πολιτική αυτή της ΕΚΤ είχε αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη βοήθειά της.

Ετσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου το χρέος των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ υποχώρησε στα 77,8 δισ. ευρώ από 93 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Απόσυρση 5 δισ. τον Σεπτέμβριο

Η κατάσταση από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει παραμείνει στάσιμη αλλά αντιθέτως εμφανίζει σημάδια ραγδαίας επιδείνωσης. Ο εφιάλτης των καταθέσεων συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και τον Οκτώβριο, καθώς έκαναν φτερά, σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης της Ε.Ε., τουλάχιστον αλλά 4,5 με 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η διαρροή τραπεζικών καταθέσεων τον Σεπτέμβριο έφθασε τα 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 183.206 εκατ. ευρώ (80,4% του ΑΕΠ) από 188.663 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο, σημειώνοντας μείωση κατά 5.457 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 26,40 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ), ενώ σε 54,33 δισ. ευρώ φτάνει η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν και ξεκίνησε η καθοδική τους πορεία. Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι το ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 169.635 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 4.586 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το ύψος των καταθέσεων του Αυγούστου.

Επίσης, συνολικά στο εννιάμηνο οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 20.962 εκατ. ευρώ και κατά 44.312 εκατ. ευρώ, από τον Δεκέμβριο του 2009.

Οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 871 εκατ. ευρώ, και διαμορφώθηκαν σε 30.657 εκατ. ευρώ.

Μείωση παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις του Δημοσίου, λόγω της υστέρησης των εσόδων και της κάλυψης των ελλειμμάτων με ταμειακά διαθέσιμα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 3.476 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, μειωμένες κατά 1.463 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από 1 δισ. ευρώ, αφού δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα η 6η δόση από το μηχανισμό στήριξης. *

Αντίθετη στις μισθολογικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το Δημόσιο η ΓΣΕΕ

Αντίθετο στο Σύνταγμα και σε Διεθνείς Συμβάσεις υποστηρίζει η ΓΣΕΕ ότι είναι το άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου (ν. 4024/2011), που περιέχει τις μισθολογικές ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.


Σε εγκύκλιο που απέστειλε στα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες-μέλη της, η ΓΣΣΕ τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «επιβάλλεται η κατάργηση των ΣΣΕ που καθορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο σύνολο των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και υπερβαίνουν τα καθοριζόμενα ανώτατα κατά περίπτωση όρια αποδοχών, η επιβολή πλαφόν στις ήδη μειωμένες αποδοχές τους και η αντιστοίχηση, κατ' ανώτατο όριο, των αποδοχών τους με αυτές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα».

Όπως υποστηρίζει, η ρύθμιση αυτή αγνοεί πλήρως το γεγονός «της διαφορετικής σύνθεσης του μισθού και της εφαρμογής διαφορετικού συστήματος αμοιβής στις επιχειρήσεις αυτές, που βασίζεται τόσο στην επιχειρηματική ή/και παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυτών όσο και στα επαγγελματικά ή/και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων τους και τις ειδικές συνθήκες εργασίας»

Σημειώνει παράλληλα ότι οι συλλογικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται επί σειρά ετών στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, είναι, εκτός των άλλων, «προσαρμοσμένες στα ιδιωτικο-οικονομικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «τα μέτρα του άρθρου 31 του ν. 4024/2011 είναι , εκτός από ατελή, και απρόσφορα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό».

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι διατάξεις του νόμου 4024/2011 και ειδικά του άρθρου 31 θίγουν τον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανατρέπουν θεσμικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα και σε σειρά αναγνωρισμένων Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών, οι οποίες βάσει του Συντάγματος (άρθρο 28 παρ.1) έχουν υπερνομοθετική ισχύ.

Σημειώνει τέλος ότι προτίθεται να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων στα αρμόδια δικαστήρια όλων των βαθμών, προς υποστήριξη των αξιώσεών τους στους δικαστικούς αγώνες που πρόκειται να ανοίξουν στο μέλλον.

Ecofin: «Δημοσιονομική εξυγίανση από θεσμικούς ή με βία από τις αγορές»

Την είσοδο σε μια περίοδο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης ή και ύφεσης σε πολλές χώρες αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν, εν όψει της αυριανής παρουσίασης των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων για την Ε.Ε., την Ευρωζώνη και τα 27 κράτη-μέλη.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, συνομιλεί με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin χθες στις Βρυξέλλες.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να επαναπαυόμαστε», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός επίτροπος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι προτεραιότητες στον οικονομικό τομέα είναι αυτήν τη στιγμή οι εξής: επίτευξη βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, ενίσχυση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ιταλία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση. Προειδοποίησε δε ότι εάν δεν το κάνουν αυτό τα θεσμικά όργανα, θα το κάνουν οι αγορές με βίαιο τρόπο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε χθες ότι οι βελγικές τράπεζες που έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα (άνω των 5 δισ. ευρώ) θα συμμετάσχουν στο κούρεμα του 50% που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου από τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Γκουίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αρμόδιος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε χθες ότι πολύ σύντομα θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, όπου αποφασίστηκε ότι κατ' αρχήν κάθε χώρα θα αναλάβει τους κινδύνους για την ανακεφαλαιοποίηση των δικών της τραπεζών.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος και μπόνους στα διευθυντικά στελέχη. Τέλος, η πρόταση θα καθορίζει τη διαδικασία με τον τέτοιο τρόπο ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να μην αποβεί σε βάρος της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, υιοθέτηση χθες τα πρώτα κριτήρια που θα ενσωματωθούν στον κατάλογο με βάση τον οποίο η Κομισιόν θα αποφασίζει αν σε ένα κράτος-μέλος υπάρχουν ή αναπτύσσονται δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Στην επίπτωση αυτή οι χώρες θα καλούνται να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, τότε θα επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις ισοδύναμες με το 0,1% του εθνικού ΑΕΠ ετησίως.

Στον αρχικό κατάλογο θα περιληφθούν τα εξής κριτήρια: ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, πραγματικές σταθμισμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ανεργία, χρέος ιδιωτικού τομέα, πιστωτικές ροές ιδιωτικού τομέα, τιμή ακινήτων και χρέος Γενικής Κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο κάλεσε την Κομισιόν να συμπεριλάβει στον κατάλογο και το καθαρό εξωτερικό χρέος και τη σύνθεση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η αποχώρηση της Ελλάδας

Την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, επειδή ενδεχόμενη αποχώρησή της θα δημιουργούσε κινδύνους για τη γερμανική οικονομία και την Ευρώπη.

Mε τις δηλώσεις αυτές που έκανε στη γερμανική εφημερίδα «Hamburger Abendblatt», ο κ. Βεστερβέλε απαντά σε συνάδελφούς του στο κόμμα Φιλελευθέρων Δημοκρατών -που μετέχει στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού- οι οποίοι έχουν υπονοήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γιενς Βάιντμαν, επιμένει ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει, εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τους όρους που συνοδεύουν τη βοήθεια. Ο κ. Βάιντμαν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα πρέπει να ακολουθήσει μια γραμμή στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ χαιρέτισε την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης στη χρησιμοποίηση γερμανικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ή αποθεμάτων χρυσού για τη χρηματοδότηση της οικονομικής βοήθειας προς χώρες-μέλη του ευρώ.

Αλλωστε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, επανέλαβε και χθες ότι τα μέτρα της ΕΚΤ δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καλώντας τις χώρες-μέλη να θέσουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους και να μη στηρίζονται στα μέτρα πρόσθετης ρευστότητας της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης, με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» να επικαλείται «σχέδιο Β» που έχει επεξεργαστεί το γαλλικό Συμβούλιο Οικονομικών Αναλύσεων (CAE) και το οποίο κάνει λόγο για διάσπαση της Ευρωζώνης σε Βόρειους και Νότιους, με στόχο τη διάσωση του ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μαζική κοπή ευρώ από την ΕΚΤ αλλά και την εισαγωγή νέων εθνικών νομισμάτων, με κάποιες όμως προϋποθέσεις.

Τελευταία ημέρα για τη β΄ δόση της έκτακτης εισφοράς

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και της δόσης που αντιστοιχεί στον φόρο εισοδήματος.

Όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν το σχετικό ειδοποιητήριο, μπορούν με το αποδεικτικό καταβολής της προηγούμενης δόσης ή το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς να καταβάλουν στις τράπεζες το ποσό που τους αναλογεί. Εναλλακτικά, μπορούν να προσέλθουν στις εφορίες στις οποίες υπάγονται.

Αλλαγές στη δόμηση των μικρών οικισμών

"Πράσινο φως" για σημαντικές αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς που αφορά τους μικρούς οικισμούς άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας κατ' αρχήν νόμιμες τις προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις, αλλά υποδεικνύοντάς της παράλληλα να ξαναδεί το ζήτημα της δόμησης σε περιοχές όπου το έδαφος παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις.

Αλλαγές στη δόμηση των μικρών οικισμών

Το Ε' Τμήμα ΣτΕ ενέκρινε τις τροποποιήσεις όρων και περιορισμών δόμησης σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους κρίνοντας ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Ομως ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάσει εάν πρέπει να απαγορεύσει εντελώς τη δόμηση σε γήπεδα με πολύ μεγάλες κλίσεις ή να καθορίσει ακόμα αυστηρότερους όρους δόμησης εκεί, ανάλογα με την κλιμάκωση των κλίσεων.

Προϋπόθεση
Το προωθούμενο σχέδιο ΠΔ θεσπίζει ως πρόσθετη προϋπόθεση για την αρτιότητα (των εντός ορίων οικισμού γηπέδων) να έχουν ελάχιστο "πρόσωπο" 10 μ. σε γήπεδα έως 500 τ.μ. και 15 μ. όταν έχουν μεγαλύτερο εμβαδόν (εξαιρούνται τα ήδη διαμορφωμένα γήπεδα και οι παραδοσιακοί οικισμοί). Παράλληλα μειώνει το μέγιστο ποσοστό κάλυψης και τον συντελεστή δόμησης των ακινήτων, αφού καθορίζεται σε 60% αντί του ισχύοντος 70%, που επιτρέπεται να διατηρηθεί ως ανώτατο όριο μόνο σε γήπεδα μικρότερα των 200 τ.μ.

Σε γήπεδα μικρότερα των 200 τ.μ. η επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια ορόφων ορίζεται σε 200 τ.μ., σε γήπεδα μικρότερα των 700 τ.μ. ορίζεται σε 240 τ.μ., σε γήπεδα μεγαλύτερα των 700 τ.μ. σε 400 τ.μ. Με τις ρυθμίσεις αυτές -κατά το ΣτΕ- μειώνεται κατ' αρχήν η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια σε κατοικίες, κτίρια τουριστικής ή επαγγελματικής χρήσης κ.λπ.

Το σχέδιο ΠΔ επιτρέπει να εκτελεστούν όσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ του. Επίσης εκδίδονται με το προηγούμενο καθεστώς οικοδομικές άδειες εφόσον έχει θεωρήσει σχέδια προελέγχου η Πολεοδομία ή έχει υποβληθεί αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά και η άδεια εκδοθεί εντός 6μήνου από τη δημοσίευση του παρόντος και εφόσον έχει προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (με έκδοση άδειας εντός 6μήνου).

Νέο πλαίσιο για τα ιατρεία

Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων. Αίρεται και ο περιορισμός του 51%. Εντονη η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου

Ο υπουργος Υγείας, Α. Λοβέρδος
Ο υπουργος Υγείας, Α. Λοβέρδος

Ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στην Υγεία. Παραμονές του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε περαιτέρω άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Με εγκύκλιό του, ο υπουργός Υγείας κατάργησε μία σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων, πολυϊατρείων, πολυϊοδοντιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.

Μεταξύ αυτών που καταργούνται είναι ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου μίας ιδιωτικής μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανήκει σε γιατρούς ή οδοντιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίας μπορεί να ελέγχει εταιρεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, χωρίς να είναι ο ίδιος γιατρός.

Καταργείται, επίσης, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να έχει ως έδρα της μονάδας την περιφέρεια του Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου όπου είναι μέλος ο γιατρός. Με το νέο πλαίσιο, δεν απαιτείται πλέον έκδοση σχετικής άδειας από τον οικείο Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο.

Σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων, πολυϊατρείων, πολυοδοντιατρείων και εργαστηρίων καταργεί εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας
Σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων, πολυϊατρείων, πολυοδοντιατρείων και εργαστηρίων καταργεί εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των εν λόγω μονάδων μπορούν πλέον να είναι μέλη άλλου Συλλόγου από εκείνον όπου είναι εγκαταστημένη η μονάδα. Οι ιδιοκτήτες, δε, μπορούν πλέον να ιδρύουν -χωρίς περιορισμό- νέες μονάδες ή παραρτήματα, καθώς καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρεπόταν να έχουν πάνω από μία άδεια.

Η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), η διοίκηση του οποίου ζήτησε χθες την ανάκλησή της. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την εξομοίωση της ιατρικής εταιρείας με τις πάσης φύσεως εμπορικές εταιρείες. Θεωρούν, επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι ο νόμος 4025/2011 προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιατρείου από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ η εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου θεωρεί την άδεια λειτουργίας καταργηθείσα, και μάλιστα αναδρομικά, από τις 2 Ιουλίου 2011.

Το προεδρείο του Συλλόγου εκτιμά ότι με την εγκύκλιο καταργείται ο ίδιος ο ορισμός του ιατρείου και του πολυϊατρείου ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση.

Ενδιαφέρον για το «Ηλιος» και τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών ΔΕΚΟ

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου το "China Investment Corporation", που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 400 δισ. δολαρίων, έλκει το project "Ηλιος", καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών ΔΕΚΟ.

Ενδιαφέρον για το «Ηλιος» και τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών ΔΕΚΟ

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου το "China Investment Corporation", που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 400 δισ. δολαρίων, έλκει το project "Ηλιος", καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών ΔΕΚΟ.

Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε χθες στο γραφείο του εκπροσώπους της CIC και είναι η πρώτη φορά που έγινε τέτοια συνάντηση με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Διήρκεσε 40 λεπτά, λένε οι πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ΥΠΕΚΑ, όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το πλαίσιο διευκόλυνσης επενδυτών μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, ενώ διερευνήθηκε η δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα μας σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πρόγραμμα "Ηλιος" -αναπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις βόρειες χώρες της Ε.Ε.- και οι υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Διερεύνηση
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου 10 μέρες κινεζική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο της κινεζικής γερουσίας και τον υφυπουργό Εμπορίου επισκέφθηκαν τη χώρα μας σε μία απόπειρα διερεύνησης επενδυτικών ευκαιριών. Μάλιστα κινεζικές εταιρείες με ελληνικές υπέγραψαν επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό από πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι επαφές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου θα συνεχιστούν.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)