Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Επιτόκια που θα ξεκινούν από το 3,5% πρότεινε η ελληνική πλευρά

xeirapsiaΕπιτόκια που θα ξεκινούν από το 3,5% πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με το IIF για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους και αναφέρει το Bloomberg, θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ξανά το απόγευμα.

Dallara: Μπορεί να έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι πιο μετά

«Είναι πιθανό να έχουμε κάτι να πούμε αργότερα σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, Charles Dallara.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Dallara δήλωσε πως το IIF «μπορεί να έχει κάτι να ανακοινώσει σήμερα για τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση», μετά από τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Αντισυνταγματικά τα μέτρα Βενιζέλου για τον προσδιορισμό εσόδων με… κομπιουτεράκι

venizelos_13Αντισυνταγματικές και αντικοινοτικές έκρινε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες θεσμοθετούνται «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» -εν είδει αντικειμενικών κριτηρίων- για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων και των φορολογητέων καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να επιβάλλονται αυξημένοι φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ στους ελεγχόμενους.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος αμφισβήτησε έντονα τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας τις οποίες χαρακτήρισε ως «προϊόν παρεξήγησης».

Οι αλλαγές

Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε τροποποιήσεις των ρυθμίσεων των άρθρων 3,4 και 7 του πολυνομοσχεδίου, οι βασικότερες από τις οποίες προβλέπουν ότι:

α) Το δικαίωμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 49 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων έχουν μόνο όσοι οφειλέτες προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο. Τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη τους σε λιγότερους μήνες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

β) Απαλείφεται η ρητή αναφορά στο ρόλο των χρηματιστηριακών εταιριών όσον αφορά την πώληση σε ιδιώτες αγοραστές μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο που ανήκουν σε εταιρίες του Δημοσίου, ώστε να μην είναι εμφανής στη σχετική διάταξη η πρόθεση κυβέρνησης και Τρόικας για ξεπούλημα των σημαντικών αυτών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα απαλείφεται φράση με την οποία οριζόταν ότι οι χρηματιστηριακές μπορεί να εγγυώνται αλλά και να μην εγγυώνται την αναμενόμενη από το Δημόσιο πρόσοδο καθώς και να προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές «με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών». Ωστόσο, η απουσία ρητών δεσμεύσεων των χρηματιστηριακών εταιριών για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου δεν αποκλείει καθόλου τη δυνατότητα πώλησης των μετοχών των εισηγμένων ΔΕΚΟ σε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ούτε την πώλησή τους άνευ βιβλίου προσφορών, με αποτέλεσμα το ξεπούλημα όλων των κινητών αξιών του Δημοσίου που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο να εξακολουθεί να είναι δυνατό, και με το νόμο!

Οι παρατηρήσεις

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στις παρατηρήσεις της επί του πολυνομοσχεδίου επεσήμανε τα εξής σχετικά με το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων και των καθαρών κερδών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που επιδιώκει να εισαγάγει ο κ. Βενιζέλος:

«Η θέσπιση των προτεινόμενων “έμμεσων τεχνικών ελέγχου” αντίκειται και στην αρχή της φορολόγησης βάσει της φοροδοτικής ικανότητας στο μέτρο που: (α) ο προσδιορισμός του ύψους της φορολογικής υποχρέωσης δεν θα συναρτάται πλέον μόνον προς τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη του φορολογουμένου, τα οποία και αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, αντιστοίχως, αλλά και από την “τεχνική ελέγχου” που, κατά την κρίση της, θα εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση η ελεγκτική αρχή, και (β) ως κριτήριο φοροδοτικής ικανότητας για την επιβολή φόρου εισοδήματος δεν θα λαμβάνεται το πραγματικό ή, έστω, το τεκμαρτώς προσδιοριζόμενο εισόδημα (και, αντιστοίχως, για τον ΦΠΑ, τα ακαθάριστα έσοδα), αλλά προσδιοριστικά κριτήρια, όπως η «ρευστότητα» ή η “καθαρή θέση” ή “σχέση της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών”.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, στο βαθμό που με τις προτεινόμενες διατάξεις εισάγεται εναλλακτική βάση υπολογισμού του αντικειμένου του φόρου υπό την έννοια της θέσπισης ενός συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού των εσόδων και των κερδών των επιτηδευματιών, παρατηρείται, εν όψει της γενικότητας και του αφηρημένου χαρακτήρα των ρυθμίσεων, ότι ο ειδικότερος προσδιορισμός του περιεχομένου τους δεν μπορεί να αποτελέσει, κατ’ άρθρο 78 παρ. 4 του Συντάγματος, αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης».

«Ως προς το ζήτημα της εφαρμογής “έμμεσων τεχνικών ελέγχου” για τον προσδιορισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενδεχομένως, δεν βρίσκονται σε αρμονία ούτε προς την Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.11.2006 σχετικώς με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, η οποία δεν προβλέπει τη δυνατότητα των κρατών-μελών να θεσπίζουν εναλλακτική-τεκμαρτή βάση υπολογισμού των ακαθάριστων εσόδων των υποκειμένων στο φόρο αυτό».

Προϊόν παρεξήγησης

Μιλώντας για το θέμα αυτό στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξεπλάγη από τις επισημάνσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσδιορίζει σαφώς τη φορολογική βάση που είναι τα ακαθάριστα έσοδα των ελεγχομένων, ότι «το πώς προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα το λένε οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου», ότι ως εκ τούτου πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 78 του Συντάγματος και ότι οι παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας είναι «προϊόν παρεξήγησης»!

ΕΝΥΠΕΚΚ:ΜΕΤΑ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ «ΚΛΕΒΟΥΝ» ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΛΟΧΕΙΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μετά τους ανάπηρους, τους γονείς αναπήρων τέκνων και τους ανέργους, το Υπουργείο Εργασίας και ο κ.Κουτρουμάνης έβαλε στο στόχαστρο του, τις εγκύους και μάλιστα αυτές του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα. Με την ΕΓΚΥΚΛΙΟ αρ.4-17/1/2012 αποφασίζεται ο χρόνος κύησης και λοχείας για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά να λαμβάνεται υπόψη μόνο για θεμελίωση δικαιώματος και όχι για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Θυμίζουμε ότι βάσει του άρθρου 12 παρ.1 του Ν. 1469/1984, ο χρόνος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. λόγω κυοφορίας και λοχείας μετά την 3.8.1984 αναγνωρίζεται σαν χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακεφαλαιώνεται και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον προσδιορισμό(προσαύξηση) του ποσού της σύνταξης.
Με τον τρόπο αυτό στερεί από τις γυναίκες ένα σημαντικό αριθμό ενσήμων που πολλές φορές είναι κομβικής σημασίας για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των γυναικών. Αναλυτικά η εγκύκλιος :

Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό της σύνταξης.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 12 παρ.1 του Ν. 1469/1984, ο χρόνος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. λόγω κυοφορίας και λοχείας μετά την 3.8.1984 αναγνωρίζεται σαν χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακεφαλαιώνεται και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.

Για τις ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και εξής με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτήν την ημερομηνία και μετά, με βάση τις διατάξεις του
άρθρου 10 του ν. 3863/2010, θα λαμβάνεται ο ανακεφαλαιωμένος χρόνος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. λόγω κύησης και λοχείας από 3.8.1984, αλλά θα λαμβάνεται και σαν πλασματικός μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος –όπως και οι χρόνοι ανεργίας και ασθένειας- και ο χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας, που αφορά προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που η ασφαλισμένη δεν επιδοτήθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ. μετά την 3/8/84, πλην όμως απουσίασε από την εργασία της λόγω κύησης και λοχείας, ο χρόνος αυτός θα ληφθεί υπόψη σαν πλασματικός μόνο για θεμελίωση σε σύνταξη λόγω γήρατος.

Δεδομένου ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., για τον προσδιορισμό του θα λαμβάνονται υπόψη τα ασφαλιστικά βιβλιάρια που αφορούν τα έτη γέννησης των τέκνων της ασφαλισμένης, από τα οποία θα προκύπτει το διάστημα απουσίας από την εργασία της καθώς και σχετική βεβαίωση από το τμήμα παροχών ασθενείας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι με το ν. 1302/1982 η άδεια μητρότητας ορίστηκε σε 12 εβδομάδες, με το ν. 1849/1989 σε 15 εβδομάδες ( 52 ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και 53 μετά τον τοκετό) και με το ν. 2874/2000 σε 17 εβδομάδες.

Τεμπονέρας Διονύσης

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΝΥΠΕΚΚ

«Αδιαπραγμάτευτο το θέμα των επικουρικών συντάξεων»

Η τρόικα θα θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, δήλωσε η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κ. Δρέττα τόνισε ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων είναι αδιαπραγμάτευτο.

Χθες η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

ΙΟΒΕ: Προτείνει αύξηση μισθών για να ξεπεραστεί η ύφεση

Στο ύψος τους παραμένουν οι τιμές στην Ελλάδα παρά τη μείωση του εργατικού κόστους λόγω της μηδαμινής προόδου στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού. Ως αποτέλεσμα η μείωση των μισθών απορροφάται από τα περιθώρια κέρδους και επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του επιστημονικού συμβούλου του ΙΟΒΕ Νίκου Ζόνζηλου, που μιλώντας για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την ανεργία σε ανοικτή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Ελλάδα: μεταρρυθμίσεις, ρήξεις τομές», επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το κεντρικό ερώτημα στον γρίφο της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι το κατά πόσο περνά η μείωση των μισθών στις τιμές.

«Τη διετία 2010-2011 είχαμε σε πραγματικούς όρους σωρευτική μείωση μισθών πάνω από 14%. Σε αυτές τις συνθήκες το επίπεδο τιμών θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει αισθητά, ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει τη συνολική προσφορά και ζήτηση της οικονομίας. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι τιμές αντιστέκονται στην πτώση, ο πληθωρισμός το 2011 έκλεισε στο 3,3% και οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5% το 2010 και βρίσκονταν στο 7% για το εννεάμηνο του 2011», ανέφερε ο κ. Ζόνζηλος.

Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά στο σχεδιασμό και εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Κάποιο θεμελιακό λάθος υπάρχει που οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα των επιδιωκομένων. Πού βαδίζουμε; μήπως κάτι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα; Πιστεύω ότι απαιτείται μια νέα αντίληψη για την οικονομική πολιτική, ένα νέο πλαίσιο, ένα νέο μοντέλο, τόνισε ο κ. Ζόνζηλος.

O επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση των μισθών βοήθησε από λίγο έως καθόλου τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών, πιθανόν να ευνόησε λίγο την υποκατάσταση των εισαγωγών, αλλά τελικά απορροφήθηκε κατά κύριο λόγο από τα περιθώρια κέρδους.

«Μεμονωμένες εφαρμογές των μέτρων οδηγούν σε αποτυχία. Ιδίως αν εφαρμοστεί η μείωση μισθών, χωρίς να προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά και μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προηγηθούν οι παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντος και να ακολουθήσουν οι πλέον επώδυνες της αγοράς εργασίας. Το ΙΟΒΕ είχε επισημάνει από την αρχή τη σημασία της χρονικής αλληλουχίας των μέτρων για την αποτελεσματικότητά τους, αγνοήθηκε. Η συνταγή εφαρμόστηκε ακριβώς ανάποδα και βέβαια απέτυχε» είπε ο ομιλητής.

Η μείωση μισθών οδηγεί σε άνοδο της ανεργίας, αναφέρει το στέλεχος του ΙΟΒΕ. «Σε μια οικονομία με αγκυλώσεις και δυσκαμψίες, όπως η ελληνική, μια μείωση των μισθών οδηγεί σε άνοδο της ανεργίας και σε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αφού περιορίζει τη ζήτηση» ανέφερε.

Προτείνοντας ορισμένα βραχυχρόνια μέτρα για άμεση ενίσχυση της ζήτησης και ανάκαμψη της δραστηριότητας ο κ. Ζόνζηλος αναφέρει ότι μπορούν να γίνουν τα εξής:

  • Αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς στα όρια ή λίγο κατώτερες της αύξησης της παραγωγικότητας, σαν συνθήκη μεσοπρόθεσμης διατηρησιμότητας της ανταγωνιστικότητας τιμών, αλλά και συντήρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
  • Είναι αναγκαία και η κοινωνική διατηρησιμότητα.
  • Προώθηση στοχευμένων παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων, που ταυτόχρονα θα ενισχύουν την ζήτηση, αλλά και το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας.
  • Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν τόσο ισχυρή θετική επίδραση στη δραστηριότητα, που τελικά δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρηματοδότησης τους. Η περικοπή τους τα τελευταία χρόνια για δημοσιονομικούς (αλλά και γραφειοκρατικούς) λόγους ήταν ολέθριο σφάλμα, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δραστηριότητα, αλλά και το έλλειμμα.

Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως όλα δείχνουν, τα δικαστήρια της Αθήνας

Κανονικά θα λειτουργούν τα δικαστήρια της Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου 2012, καθώς οι δικηγόροι της Αθήνας, δε θα συμμετέχουν στην διήμερη πανελλαδική αποχή των συναδέλφων τους.

Κανονικά θα λειτουργήσουν, όπως όλα δείχνουν, τα δικαστήρια της Αθήνας

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση διήμερης αποχής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί από τα Δ.Σ. των δικηγορικών συλλόγων της χωράς.

Όπως έγινε γνωστό το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας δεν έχει κληθεί ακόμη να συνεδριάσει, προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση, κάτι το οποίο δε θεωρείται πιθανό να συμβεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

«Δεν ξεχνιέται με τίποτα ο Παναθηναϊκός»

Αντώνης Φώτσης και Ντρου Νίκολας δεν μπορούν να ξεχάσουν με τίποτα τον Παναθηναϊκό και υποκλίνονται στο μεγαλείο του, ευχαριστώντας παράλληλα τους φιλάθλους για την αναγνώριση που τους έδειξαν.

«Δεν ξεχνιέται με τίποτα ο Παναθηναϊκός»

Οι δύο πρώην παίκτες του «εξάστερου» και νυν της Αρμάνι Μιλάνο μίλησαν στην αθλητική εφημερίδα «Πράσινη» και δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για το χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στην Ιταλία.

Ο Αντώνης Φώτσης είπε αρχικά: «Η αναγνώριση του κόσμου μου δίνει ιδιαίτερη και μεγάλη χαρά, ήμουν τόσα πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό και δεν ξεχνιέται τίποτα, τους ευχαριστώ πολύ. Σίγουρα είναι μέσα στην καρδιά μου η ομάδα, ωστόσο οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι, να παίξω σε μια άλλη ομάδα, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, είμαστε λίγο απογοητευμένοι από την απόδοσή μας, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ, συνεχίζουμε».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανωτερότητα των «πράσινων»: «Ο Παναθηναϊκός είναι πάντα μια πολύ σοβαρή ομάδα, εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι και αν κάνεις τέτοια λάθη απέναντι στον Παναθηναϊκό, δεν μπορείς να περιμένεις δεύτερες ευκαιρίες. Πήραν μια διαφορά και την κράτησαν».

Ενώ για την Αρμάνι Μιλάνο, ο Φώτσης είπε: «Δεν είμαστε καλά, δεν μπορούμε να κάνουμε δέκα βήματα, πρέπει σιγά σιγά να βελτιωνόμαστε. Το Top 16 είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Έχει πολλές ομάδες και πρέπει να εμφανιστούμε καλύτεροι».

Δίνουμε 5,2 εκατ. ευρώ για τα «golden boys» των ΔΕΚΟ

Διαβάστε αναλυτικά τις συνολικές αμοιβές όλων των μελών ΔΣ σε 10 ΔΕΚΟ, καθώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Δίνουμε 5,2 εκατ. ευρώ για τα «golden boys» των ΔΕΚΟ

Περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζουν στο δημόσιο τα «golden boys» δέκα ΔΕΚΟ καθώς και των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το εντυπωσιακό και συνάμα προκλητικό είναι πως οι συγκεκριμένες εταιρείες στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να είναι ζημιογόνες και να κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Γεγονός που προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τους λόγους που οι μισθολογικές περικοπές αγγίζουν μόνο τα χαμηλόβαθμα στελέχη και όχι τους προϊσταμένους και έχουν και την απόλυτη ευθύνη για την κατάντια των εταιριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτή Εύας Καϊλη, τα στοιχεία προέρχονται από τις αποφάσεις των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων, που συγκλήθηκαν το 2011, προκειμένου να εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2010 και αφορούν τις συνολικές αμοιβές όλων των μελών ΔΣ για το ίδιο έτος.

Όπως προκύπτει:

• Στα ΕΛΠΕ το ποσό (σ.σ.: μικτά) ανήλθε σε 414.235,52 ευρώ (διευκρινίζεται ότι οι αμοιβές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που περιλαμβάνονται στο ποσό είναι ήδη μειωμένες κατά 15% έναντι του 2009).

• Στη ΔΕΗ το μικτό ποσό ανήλθε σε 419.814,53 ευρώ.

• Στον ΟΛΠ ανήλθε σε 272.865,05 ευρώ (διευκρινίζεται ότι το έτος 2009 το αντίστοιχο σύνολο ανερχόταν στα 651.191,53 ευρώ).

• Στον ΟΛΘ το μικτό ποσό ανήλθε σε 184.156,39 ευρώ.

• Στον ΟΠΑΠ σε 659.844,60 ευρώ.

• Στην ΕΥΔΑΠ σε 160.506,04 ευρώ.

• Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το μικτό ποσό ανήλθε σε 1.323.841,93 ευρώ (διευκρινίζεται ότι στο ποσό περιλαμβάνονται οι αμοιβές των δύο εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ της εταιρείας σύμφωνα με το Ν. 3723/2008).

• Στην ΑΤΕ το μικτό ποσό ανήλθε σε 792.320,13 ευρώ.

• Στην ΕΥΑΘ ήταν 220.658,29 ευρώ.

• Στη ΔΕΠΑ ήταν 261.622,10 ευρώ.

• Στον ΟΤΕ ήταν 430.551,23 ευρώ (διευκρινίζεται ότι το ποσό είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το 2009).

• Στα ΕΛΤΑ, τέλος, το μικτό ποσό ανήλθε σε 107.299,83 ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Ν. 3833/2010, το ανώτατο όριο αποδοχών για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των ΔΕΚΟ είναι 5.856,08 μηνιαίως ή το ποσό των 70.272,96 ευρώ ετησίως.

Για τα μέλη του ΔΣ τα ανώτατα όρια της μηνιαίας αποζημίωσης τους για συμμετοχή στα ΔΣ είναι το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως, το οποίο καταβάλλεται εφόσον συμμετέχουν σε 4 συνεδριάσεις το μήνα, διαφορετικά περικόπτεται ανάλογα.

Ο υπουργός τονίζει ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται κάθε χρόνο από την τακτική Γενική Συνέλευση, στην οποία παρίσταται εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και εφόσον διαπιστωθεί κάποια παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, οι καταστάσεις δεν εγκρίνονται, οι δε υπόχρεοι καλούνται να επιστρέψουν το υπερβάλλον.

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι με το Ν. 3429/2005, όταν διαπιστώνεται παράβαση των διατάξεων του, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής των ΔΕΚΟ μπορεί να δεσμευθούν έσοδα των δημοσίων επιχειρήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε ποσοστό μέχρι 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού, να μην χορηγηθεί εγγύηση του δημοσίου για δάνεια και να παυτούν από τα καθήκοντά τους τα μέλη του ΔΣ.

Παράλληλα μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε άλλη ποινή προβλέπεται από ποινικές, αστικές ή διοικητικές διατάξεις.

Τι απαντά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Σε διευκρινίσεις για τις αμοιβές στελεχών του προέβη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή, στο ποσό που αφορά στο Τ.Τ. συμπεριλαμβάνονται:

• οι αμοιβές για συνολικά δεκαέξι πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της θητείας και παραμονής ενός εκάστου μέλους στο ΔΣ
• το σύνολο των μικτών ετήσιων αμοιβών τους από μισθωτές υπηρεσίες και αποζημιώσεις
• και οι εργοδοτικές εισφορές αυτών

Καταργούνται τα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής

Το ενδεχόμενο κατάργησης των τεκμηρίων στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μελετά η κυβέρνηση, ενόψει του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ξεκινά την Τετάρτη.

Καταργούνται τα τεκμήρια στα σκάφη αναψυχής

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης, πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών έθεσαν σε ακινησία τα σκάφη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από την θέσπιση των τεκμηρίων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, είχαν δηλωθεί 3.823 ιδιωτικά σκάφη σε ακινησία.

Για την απόδειξη του χρόνου ακινησίας, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, που θα πιστοποιεί το ακριβές χρονικό διάστημα της ακινησίας.

Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέτει αίτηση στα λιμενικά τμήματα υπαγωγής, στα οποία θα παραδίδεται η σχετική άδεια προς φύλαξη.

G20: ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία αρνούνται τα διμερή δάνεια στην Ευρώπη

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησε να πιέσει την Ευρώπη να κάνει περαιτέρω κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ συνέχισε την διαπραγμάτευση για μια συμφωνία με στόχο να ενισχυθεί η «ισχύς πυρός» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιδιώκει να έχει διαθέσιμα 600 δισ. δολάρια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χεράρδο Ροδρίγκες δήλωσε ότι οι συνομιλίες των κρατών-μελών της G20 στην πρωτεύουσα της χώρας του την Πέμπτη και χθες αποτέλεσαν «ένα καλό σημείο εκκίνησης», αν και δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί το ΔΝΤ.

«Νομίζω ότι υπάρχει προθυμία για διάλογο με όλες τις χώρες, Ευρωπαϊκές, μη Ευρωπαϊκές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Βραζιλία», είπε ο Ροδρίγκες μετά την διήμερη σύνοδο, την πρώτη στην διάρκεια της άσκησης της προεδρίας του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού από το Μεξικό. «Αναγνωρίζονται τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Μια πηγή ανέφερε ότι στις συνομιλίες τονίστηκε πως η ΕΕ πρέπει να λάβει κατεπειγόντως περαιτέρω μέτρα, ενώ παράλληλα το ΔΝΤ θα διερευνήσει τις προθέσεις των κρατών-μελών του σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που προτίθενται να εισφέρουν.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως διαμορφώνεται μια «ευρεία συμφωνία» πως η αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη σύναψη διμερών δανείων. Στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, που επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να «βοηθήσει τον εαυτό της».

Ο Ροδρίγκες δήλωσε ότι στόχος της G20 είναι να διαμορφωθεί σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο «τους επόμενους μήνες».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)