Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ακόμη σκληρότερο το τελικό πακέτο!

Τα πάνω-κάτω στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης έφεραν οι ισχυρές αντιδράσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωσαν το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών που διαπιστώνουν ότι η «μαύρη τρύπα» στο α΄πεντάμηνο ξεπέρασε τα 3,2 δισ. ευρώ.

Το ακόμα χειρότερο: οι επικεφαλής της Τρόικα, αλλά και ο ίδιος ο Όλι Ρεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, εμφανίστηκαν έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Φέρονται μάλιστα να απέρριψαν ως "μη ασφαλούς απόδοσης", μέτρα ύψους 3,8 δισ. από τα επιπρόσθετα 6,4 δισ. που περιλαμβάνει για φέτος το Μεσοπρόθεσμο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί προ μηνός, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Υπέδειξαν έτσι είτε να επανέλθουν -έστω και την τελευταία στιγμή- στον Εφαρμοστικό Νόμο, είτε να βρεθούν άλλα, ισοδύναμης αποδοτικότητας μέτρα!

Κεφαλικός φόρος

Παρά τις αντιξοότητες και την παγιωμένη πλέον δυσπιστία των ελεγκτών, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να αμβλύνει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς. Εξετάζει το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά από τα 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, αλλά κλιμακωτά 1% για εισόδημα από 15.000 – 30.000 ευρώ, 2% από 30.000 – 60.000 ευρώ και 3% από 60.000 ευρώ και άνω, έτσι ώστε να μην πιεστούν και άλλο οι χαμηλόμισθοι.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να αναζητεί "ισοδύναμου αποτελέσματος" μέτρα, για να καλύψει τις απώλειες εσόδων.

Στο τραπέζι μπαίνουν έτσι, με τις "ευλογίες" της Τρόικα:

- μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που σχεδιαζόταν επί Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο γιατί συνάντησε εντονότατες αντιδράσεις. Στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 2,4 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αντ' αυτού, η ελληνική πλευρά προτίμησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς – κεφαλικού φόρου σε μισθωτούς και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες, μέτρα που η Τρόικα αμφισβητεί ότι θα αποδώσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.

- εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για μέτρο που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και επρόκειτο να ισχύσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με προσδοκώμενο όφελος για κρατικά ταμεία 400 – 600 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν στην αναβολή της εφαρμογής του. Εναλλακτικά το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση στα 60 λεπτά το χιλιόλιτρο, που όμως επίσης η τρόικα αμφιβάλει αν θα αποφέρει το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά και τελειώνει σήμερα με την Τρόικα, περιλαμβάνονται ή επανεξετάζονται μέτρα όπως:

- επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν και αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, φαίνεται πως οι αντιδράσεις της Τρόικα το επαναφέρουν στο προσκήνιο.

- η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13%.

- μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση ήταν το όριο για τον ΦΑΠ να υποχωρήσει στα 100.000 ευρώ.

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί στους δρόμους .....

«Μήνυμα» προς την κυβέρνηση από τους ένστολους;
Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν για την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας αστυνομικοί από κάθε γωνιά της χώρας με αφορμή το κύμα μειώσεων και περικοπών που έχει σαρώσει τον τελευταίο χρόνο όλες της υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Περικοπές μισθών και επιδομάτων και «ψαλίδι» σε λειτουργικές δαπάνες αναγκάζουν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να λειτουργούν με μπαλώματα... Περιπολικά σαραβαλάκια που δεν μπορούν να συντηρηθούν, παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός, θέσεις που αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης και δεν αναπληρώνονται, οδηγούν τις αστυνομικές υπηρεσίες στο κλείσιμο και τους πολίτες στην...
αναζήτηση προστασίας από ιδιωτικές εταιρίες!

Πρόκειται για παραδοχή των ίδιων των αστυνομικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Το νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και επιδόματα, σύμφωνα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τους αφαιρεί από τα μηνιαία εισοδήματά τους από 350 έως 450 ευρώ.

Ανασφαλής αστυνομικός σημαίνει ανασφαλής πολίτης, τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, σε ενημερωτικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν σε πολίτες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές τονίζοντας πως όλες αυτές οι περικοπές, «στερούν το δικαίωμα ασφάλειας των πολιτών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του αστυνομικού, δημιουργούν δυσάρεστη κατάσταση αδυναμίας στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κάλεσμα της κοινωνίας, ανατρέπουν το πρόγραμμα ζωής των αστυνομικών, επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδό τους».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η μείωση μισθών και επιδομάτων που επιβλήθηκε πριν ένα χρόνο οδήγησε τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας σε κατάσταση φτώχειας.

Με τα νέα μέτρα οι αστυνομικοί βλέπουν ασφυκτικό περιορισμό των εσόδων τους: -12,6% στους μισθούς, -49,2% σε πενθήμερα και νυχτερινά, -28,6% στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Οι αστυνομικοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών ενός κειμένου με αποδέκτη κάθε φορέα και φυσικό πρόσωπο που εκ της ιδιότητάς του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του Αστυνομικού Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων του.

Καλούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους «απαιτώντας άμεσα από την κυβέρνηση και τους τροϊκανούς συμβούλους, να μην οδηγήσουν την Ελληνική Αστυνομία στο εκτελεστικό απόσπασμα, διότι αυτή θα είναι η τελευταία πράξη και του δικού τους μνημονιακού δράματος».

Για «περίπατο» οι στρατιωτικοί

Δύο μέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία συνδικαλιστικών σωματείων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι ενώσεις των στρατιωτικών εν ενεργεία, αλλά και των αποστράτων αξιωματικών, προγραμματίζουν για την Πέμπτη "συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση και περίπατο" στο Σύνταγμα!

Ατύπως, οι "πρόδρομες" συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπηρετούντων αξιωματικών σχεδιάζουν να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει για αύριο οι αστυνομικοί υπάλληλοι αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, που αυτοχαρακτηρίζεται "ως φορέας διαλόγου και έκφρασης", καλούνται τα μέλη και οι «εν ενεργεία» και «εν αποστρατεία» φίλοι του, με τις οικογένειές τους, "σε συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση και περίπατο κάτω από τον περήφανο, ηλιόλουστο και καταγάλανο ουρανό της Αθήνας, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011. Ως τόπος συνάντησης ορίζεται η έξοδος του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» και ώρα συνάντησης το διάστημα από 15.30΄ έως 17.00΄, αμέσως μετά τη λήξη των εργάσιμου ωραρίου. Ο περίπατος καθορίζεται ως εξής: έξοδος μετρό «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», κατεύθυνση προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Στήλες Ολυμπίου Διός, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου και πλατεία Κολοκοτρώνη. Καθόλη τη διάρκεια του περιπάτου θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε μεταξύ μας και μόνο, χωρίς δηλώσεις σε τρίτους, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις οικογένειές μας και να συσφίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ως περήφανοι Έλληνες στρατιωτικοί. Παρακαλούμε για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σας".

Η "to know us better" συγκέντρωση των στρατιωτικών -η οποία συμπίπτει χρονικά με τη διαδήλωση των αστυνομικών, δημιουργώντας υπόνοιες ότι πρόκειται για μια προσπάθεια από κοινού διαμαρτυρίας των αξιωματικών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων- αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης των "συνδικαλιζομένων" στελεχών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας με τον υπουργό Αμυνας.

Κι αυτό διότι πριν από μόλις δύο 24ωρα, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε ως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική την κίνηση μιας συνδικαλιστικής ένωσης των αποστράτων να καλέσουν τους εν ενεργεία αξιωματικούς "σε υπηρεσιακή εγρήγορση και ετοιμότητα για να αποκρούσουν την πολιτική της κυβέρνησης".

Ωραίο timing που βγήκαν οι βρωμιές του ποδοσφαίρου. Θα περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα!

Ναι, εντάξει, θα με πείτε καχύποπτο, κακεντρεχή και κακοπροαίρετο, που βρήκα λόγο να γκρινιάξω.

Που λέω, δηλαδή, ότι την ώρα που βράζει η κοινωνία, η... επικοινωνία του πολιτικού συστήματος μετατοπίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, σε άλλη... θεματάρα!

Και πιάνουμε 2-3 προέδρους ΠΑΕ, αφήνουμε υπονοούμενα ότι υπάρχουν και πρόεδροι μεγάλων ΠΑΕ μπλεγμένοι και ψαχνόμαστε μεταξύ μας, γιατί είμαστε άρρωστοι με την μπάλα και ρωτάμε ο ένας τον άλλον, "ρε, λες να είναι ο δικός μας";

Αλλά λέω κάτι απλό. Τώρα κατάλαβαν όλοι ότι υπάρχει βρωμιά στο ποδόσφαιρο;

Πέσανε από τα σύννεφα όλοι;

Παιδιά ηρεμήστε! Να σας ενημερώσω ότι υπάρχει σαπίλα και στο πολιτικό σύστημα, στις πολεοδομίες, τις εφορίες, στα ταμεία, στους συνδικαλιστές, στους δημοσιογράφους, στους δικαστές και εν ολίγοις, σε...
όλη την Ελλάδα.

Μην αρχίσετε τις ομαδικές αυτοκτονίες!

Και βέβαια υπάρχει και η άλλη διάσταση στο θέμα αυτό του "ξεβρομίσματος" του ποδοσφαίρου μας.

Κάτι που δεν το σημειώνει κανείς. Για άλλη μια φορά δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε μια σωστή έρευνα.

Ό,τι γίνεται τώρα, γίνεται μετά από εντολή της Ουέφα. Από καταγγελίες που είχε η ομοσπονδία κι επειδή εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε τι συμβαίνει, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ήρθε ο "ξένος" για να μπει μια τάξη.

Η ουσία είναι, πάντως, να βγει κάτι από αυτή την ιστορία και κυρίως να καταλάβουν όλοι αυτοί που πάνε και τα κάνουν γης μαδιάμ στα γήπεδα, ότι το έμβλημα στην φανέλα δεν είναι τελικά τόσο σημαντικό, όσο οι ρίγες στην ελληνική σημαία!

Προφανώς και κάποιοι κοιτούν το συμφέρον τους και δεν υπάρχει καν φανέλα. Επιχειρηματίες είναι άλλωστε και έχουν λογιστές στην εταιρεία τους, που κοιτούν έσοδα-έξοδα.

Το γήπεδο, το ‘χω ξαναγράψει είναι κάτι σαν το θέατρο ή το σινεμά και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουν όλοι. Μια διέξοδο διασκέδασης.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη κυρίως των προέδρων, έχει μετατραπεί σε άτυπο στρατόπεδο, όπου οι χρωματισμένοι στρατοί, επιβάλλουν τον δικό τους νόμο, με αποτέλεσμα να έχει απαγορευτεί η είσοδος σε οικογένειες και παιδιά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μικρή, αλλά αναγκαία αυτή η παρένθεση.

Και για να επανέλθω στον τίτλο του κειμένου, εγώ επιμένω.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι ζωή του, η τσέπη και το μέλλον του. Το ποδόσφαιρο στο τέλος τέλος, άμα θες το βλέπεις, άμα θες πας γήπεδο και πληρώνεις το σχετικό, ακριβό αντίτιμο για το θλιβερό θέαμα που μας προσφέρει.

Εκείνο που δεν μπορεί να ελέγξει είναι οι πολιτικές αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας.

Γι αυτό και μου φαίνεται περίεργη η στιγμή που επέλεξαν να "βγει" προς τα έξω η ιστορία των στημένων. Την ώρα δηλαδή που αποφασίζεται το μεσοπρόθεσμο.

Ας ελπίσουμε όλοι μας τουλάχιστον, ότι θα βγει έστω κάτι από αυτή την ιστορία και δεν θα είναι άλλη μια φούσκα.

Ας ξεκινήσει η κάθαρση στον τόπο από το ποδόσφαιρο. Είναι και αυτό μια αρχή!

Του Ζαφείρη Σπυριδάκη από newstoday, μοτάζ Γρέκι

Μάχες οπισθοφυλακής σε ΔΕΗ και ΟΤΕΕπιστρέφει ο μονόδρομος μετά το διάλειμμα μετά δημοσίων θεαμάτων


Ένα «ευχάριστο διάλειμμα» μετά δημοσίων θεαμάτων ήταν, όπως αποδεικνύεται, το τριήμερο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα γνωστά επεισόδια με αφορμή την… γέννηση της Δημοκρατίας

Προπαγανδιστικά καταβλήθηκε προσπάθεια το όλο εγχείρημα να παρουσιαστεί διεθνώς ως λήξη συναγερμού. Η συνεδρίαση παρουσιαζόταν σε… απευθείας μετάδοση από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, που εμφανίστηκαν να αγωνιούν για κάτι που ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή.

Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να μοιράσουν συγχαρητήρια για την… μεγάλη επιτυχία, προσθέτοντας, βέβαια, ότι περιμένουν το «δεύτερο βήμα», επιμένοντας ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι μονόδρομος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα ήσαν διαφορετικά από την επομένη του «θριάμβου». Το Μεσοπρόθεσμο και η ψήφισή του παραμένουν το μεγάλο αγκάθι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφιστεί – έστω και με μια-δυο διαρροές, όπως αυτή του βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη.

Παρ’ όλα αυτά, χθες και σήμερα έχουμε επιστρέψει στις συνεδριάσεις – μασάζ. Χθες συνεδρίασαν η κυβερνητική επιτροπή – για πρώτη φορά – και το υπουργικό συμβούλιο.

Σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών θα ξαναπάει το Μεσοπρόθεσμο στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βελτιώσεις που έχουν διαφημιστεί (και που χάρη στις οποίες βουλευτές δηλώνουν ικανοποιημένοι και… καλυμμένοι) δείχνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, που συσκέπτεται με τον νέο τσάρο και δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της.

Εν ολίγοις, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα τους τελευταίους μήνες, αμέσως μετά το «δόξα σοι ο Θεός», ήλθε το «βοήθα Παναγιά».

Την ίδια ώρα ξεκινά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ενώ έχει αρχίσει αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να απελευθερωθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 12 δις ευρώ.

Παράλληλα διεξάγεται και ο γνωστός «πόλεμος της ΔΕΗ» - με τον οποίο όμως δεν βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση τα διεθνή δίκτυα.

Ούτε έκαναν σύνδεση με το υπουργείο Υποδομών, που χθες καταλήφθηκε από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ούτε με την απόφαση των συνδικαλιστών να… κόψουν το ρεύμα στα υπουργεία.

Και βέβαια, όλοι όσοι προχτές κρατούσαν στο εξωτερικό την ανάσα τους μήπως και δεν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – ασχολούνταν δηλαδή με εντελώς ανύπαρκτο θέμα – δεν πληροφορήθηκαν ούτε το εξώδικο που έλαβαν οι επιτελείς του ΟΤΕ από τους συνδικαλιστές του Οργανισμού, οι οποίοι μάλιστα επικαλούνται και τις… καλές υπηρεσίες ενός υφυπουργού, του κ. Κεγκέρογλου!

Και τι λένε στο εξώδικό τους; Μα ότι είναι παράνομη η εφαρμογή του ωραρίου των 40 ωρών την εβδομάδα – που ισχύει για όλους τους κοινούς θνητούς οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν κάποια εργασία σ’ αυτή τη χώρα – και αυθαίρετη η μη καταβολή αμοιβής για τον «επιβληθέντα πρόσθετο χρόνο εργασίας, μιας ώρας και σαράντα λεπτών εβδομαδιαίως»!

Καταγγέλλουν επίσης και την «μονομερή και αυθαίρετη κατάργηση υπερωριακής απασχόλησης των οδηγών»! Δηλαδή πρέπει υποχρεωτικά να απασχολούνται υπερωριακά κάποιοι εργαζόμενοι, την ώρα που σε άλλους έχει επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία.

Κάπου μεταξύ ΔΕΗ και ΟΤΕ δεν χάνεται απλώς το Μεσοπρόθεσμο. Χάνεται και οποιαδήποτε περίπτωση να γίνουν αποδεκτές οι βελτιώσεις του, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση και για τους μη προνομιούχους υπηκόους της κυβέρνησης…

Σαμαράς σε Ελλάδα και Ευρώπη

« Μου ζητούν να στηρίξω το ίδιο φάρμακο για κάποιον που πεθαίνει από αυτό το φάρμακο. Δεν θα το κάνω», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, χθες Τετάρτη, και θα αναδημοσιευθεί στην σημερινή έντυπο έκδοση.

Παραθέτουμε ολόκληρο το δημοσίευμα, από το οποίο κατά την γνώμη μας προκύπτει σαφέστατα ότι στην Ευρώπη αρχίζουν και καταλαβαίνουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν στην Ελλάδα . Αρχίζουν επίσης να “καταλαβαίνουν” τι λέει ο Σαμαράς:

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα μέτρα λιτότητας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, εξανεμίζοντας επί της ουσίας τις ελπίδες των ξένων πιστωτών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι οι πολιτικές τάξεις της Ελλάδος θα ενωνόντουσαν, σε μια τελευταία προσπάθεια για να αποφευχθεί η μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους της χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 28 δις ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας, ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση ύψους 12 δις ευρώ, από το διεθνές δάνειο των 110 δις εύρω, το οποίο σύναψε για να αποφύγει την πτώχευση.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, απηύθυναν δημόσια έκκληση σε όλα τα κόμματα της Ελλάδος, να στηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι η εθνική ενότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.

Όμως, οι συνομιλίες που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά ,οι οποίες είχαν ως στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν ευόδωσαν και ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τον δρόμο του ανασχηματισμού του υπουργικού του συμβουλίου.

Η κυβέρνηση κατέχει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 θέσεων, όμως και τα 155 μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η ΝΔ ψήφισε κατά της κυβερνήσεως.

Παρόλο που η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δείχνει πως θα καταφέρει να περάσει το πακέτο λιτότητας την ερχόμενη εβδομάδα, οι διεθνείς πιστωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για το πολιτικό κλίμα της Ελλάδας, το οποίο φλέγεται.

Η φοβία τους έγκειται στο γεγονός, ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί η αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και ενός ισχυρού σοκ στο διεθνές οικονομικό σύστημα, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν παραμερίσουν τις διαφορές τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση που διανύει η χώρα ως ζήτημα εθνικής σημασίας.

Ο κ. Σαμαράς, είπε, ότι η βασική του διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική, είναι πως με το να αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, καταστρέφει την αναπτυξιακή πορεία της. Η πολιτική αυτή, αποθαρρύνει τον κόσμο , καθώς ήδη υποφέρει από την υψηλή ανεργία και τις περικοπές των μισθών, και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, την φοροδιαφυγή και την εγκατάλειψη της χώρας από πόλους πολίτες.

« Όταν, παρά τις θυσίες που έχεις κάνει, δεν βλέπεις φως στο τούνελ, εκνευρίζεσαι, και εκνευρίζεσαι με το σύστημα, όχι μόνο με συγκεκριμένους πολιτικούς και κόμματα. Αυτό είναι επικίνδυνο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Η ρευστότητα είναι το κορυφαίο πρόβλημα της οικονομίας. Φανταστείτε τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία όταν δεν υπάρχουν ιδιωτικές δαπάνες, δεν υπάρχουν δημόσιες δαπάνες και δεν υπάρχουν άμεσες διεθνείς επενδύσεις. Τα πάντα κλείνουν. Δημιουργείται μία «εξάντληση εγκεφάλων» μορφωμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το φόρο προστιθέμενης αξίας, να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών και να προβεί στο κόψιμο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργοδοτών, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης που γράφτηκε από εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εποπτεύουν την συμμόρφωση της Ελλάδος με τους όρους του δανείου που έχει συνάψει, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για φορολογικές περικοπές είναι «μη ρεαλιστική και μη συμβατή με τους γενικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής”

Όμως, ο κ.Σαμαράς επεσήμανε, ότι θα ήταν “αντί-ελληνικό και αντί-ευρωπαϊκό» να εξακολουθούν να επιβάλλονται πολιτικές, οι οποίες ούτε καν επιφέρουν αρκετά έσοδα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. “ Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να χάσουμε την φιλο-ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. ”

Παρά τις βαθιές διαφορές του με το κ.Παπανδρέου, ο κ Σαμαράς τόνισε, ότι συμφωνεί με τον βασικό στόχο της κυβέρνησης για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μείωση του δημοσίου χρέους σε βιώσιμο επίπεδο για την αποφυγή της αναδιάρθρωσης του. « Για εμένα, η λέξη αναδιάρθρωση είναι απαγορευμένη», είπε ο κ.Σαμαράς.

Τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων της Ευρωζώνης και δήλωσε ότι εκτιμά τον ουσιαστικό ρόλο της ΕΚΤ στην παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, πράγμα που οδήγησε να μην αποκλειστούν από τις κεφαλαιαγορές. ”Εάν η ΕΚΤ ήταν να κόψει αυτή την προέλευση των κεφαλαίων, θα ήταν το τέλος της οικονομίας μας, διότι δεν έχουμε καμία διατραπεζική αγορά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

http://www.antinews.gr/2011/06/23/108201/

Ηχηρό χαστούκι από τον ΟΗΕ στην πολιτική της χρεοκοπίας..


Mέχρι και ο ΟΗΕ τους κράζει…
Μια χαρά τα λέει η έκθεση του ΟΗΕ “The Global Social Crisis” , που δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στα ακολουθούμενα μέτρα από την τρόικα και την κυβέρνηση.
Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ έχει σαν αντικείμενο την κοινωνική κατάσταση ανά τον κόσμο.
Ο ΟΗΕ στην έκθεσή του γράφει πως “τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται για την αντιμετώπιση του υψηλού κυβερνητικού χρέους σε μερικές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, δεν απειλούν απλώς την απασχόληση και τις κοινωνικές δαπάνες αλλά καθιστούν παράλληλα την ανάκαμψη περισσότερο αβέβαιη και εύθραυστη”!!!
Δείτε τι γράφει για τις αποκρατικοποιήσεις…

όπου αναφέρει ότι στην ουσία, ότι πρόκειται για ξεπούλημα..όταν πουλάς σε άσχημες συνθήκες αγοράς..

“Even when fiscal policy was not explicitly contractionary, the focus was on raising fiscal resources through privatization of State-held assets, even in poor market conditions, which implied that Governments would receive relatively little for such sales from private often foreign purchasers.”
Η έκθεση χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τους εμπνευστές των συγκεκριμένων “συνταγών”, ιδίως αυτούς του ΔΝΤ, καθώς επιχειρεί μιαν αναδρομή στο παρελθόν και σημειώνει πως σε 31 από τις 41 συμφωνίες πίστωσης που έχουν συναφθεί μεταξύ του ΔΝΤ και εθνικών κυβερνήσεων, οι όροι πίστωσης τελικώς έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των περί ο λόγος κρατών!!!
“This study found that 31 of the 41 agreements contained pro-cyclical policies….”
Τέλος η έκθεση προτρέπει τις κυβερνήσεις να “αντιδρούν με σύνεση στις πιέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας αν δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών τους” και να “λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές κοινωνικές αναταραχές κατά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής”.

Η Γερμανία υπάρχει μόνο γιατί της χάρισαν τα τεράστια χρέη της!

http://olympiada.files.wordpress.com/2011/06/albrechtritschl.png?w=259&h=194Spiegel-Online, 21. Juni 2011
Η καριέρα που κάνει η Ελλάδα στην χρεωκοπία δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Και όμως μπορεί λέει – από την Γερμανία, ο ιστορικός της οικονομίας Albrecht Ritschl στην συνέντευξη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να χαλιναγωγηθεί τώρα κατά την διάρκεια της κρίσης, αλλιώς η διάθεση ως προς την Γερμανία μπορεί να ανατραπεί.
Albrecht Ritschl: γεννήθηκε το 1959 στο Μόναχο. Είναι οικονομικός αναλυτής. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια (Pempeu Farba στη Βαρκελώνη, Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Humboldt του Βερολίνου). Σήμερα είναι καθηγητής London School of Economics and Political Science.
Spiegel Online (S.O): Κύριε Ritschl, η Γερμανία παρουσιάζεται στην συζήτηση για μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ως ο έξυπνος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δικαιολογεί την άκαμπτη στάση της με το μότο: “λεφτά υπάρχουν για σας μόνο εάν κάνετε αυτό που απαιτούμε”. Είναι δικαιολογημένη αυτή η στάση;
Ritschl: Όχι, δεν έχει καμία βάση
S.O: Οι περισσότεροι Γερμανοί αλλιώς το βλέπουν.
Ritschl: Ίσως, αλλά η Γερμανία έχει πίσω της μια από τις πιο μεγάλες χρεοκοπίες του 20ου αιώνα. Η Γερμανία χρωστά την σημερινή της σταθερότητα και το στάτους της ως δασκάλου της Ευρώπης, μόνο στις ΗΠΑ, οι οποίες τόσο μετά τον πρώτο όσο και μετά τον δεύτερο ΠΠ, της χάρισαν πολλά χρέη. Αυτό ξεχνιέται.
S.O: Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ζούσε με δάνεια από το 1924 έως το 1929. Τα λεφτά για τις αποζημιώσεις του πρώτου ΠΠ, τα πήρε από τις ΗΠΑ. Αυτή η πυραμίδα δανείων γκρεμίστηκε κατά την οικονομική κρίση του 1931. Τα λεφτά είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ γιγαντιαία, η επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία δραματική.
S.O: Παρόμοια ήταν τα πράγματα και μετά τον δεύτερο ΠΠ.
Ritschl: Οι ΗΠΑ είχαν φροντίσει να μην αρθούν κατά της Γερμανίας, πάλι απαιτήσεις για μεγάλες αποζημιώσεις. Εκτός λίγων εξαιρέσεων, όλες αυτές οι απαιτήσεις αναβλήθηκαν μέχρι μια μελλοντική επανένωση. Αυτό ήταν ζωτικό για την Γερμανία. Ήταν η μοναδική βάση για οικονομικό θαύμα. Ταυτόχρονα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες, έπρεπε να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους για αποζημίωση.
S.O: Κατά την σημερινή κρίση, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει 110 δισ. Ευρώ από χώρες της ΕΕ και από ΔΝΤ. Τώρα πρέπει να εγκριθεί νέο πακέτο, παρόμοιων διαστάσεων, Πρόκειται για πάρα πολλά λεφτά. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Μόνο τα χρέη της Γερμανίας κατά την δεκαετία του 1930 ανέρχονταν στο ύψος του κόστους της κρίσης του 2008, εάν πάρουμε ως μέτρο και στις δυο περιπτώσεις, την οικονομική απόδοση των ΗΠΑ. Σε σύγκριση με αυτά τα μεγέθη, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ασήμαντο.
S.O: Αν υποθέσουμε πως υπήρχε μια αξιολόγηση “και των πρώτων” χρεωστών. Ποια θέση θα έπαιρνε η Γερμανία;
Ritschl: Η Γερμανία είναι ο βασιλιάς των χρεών. Συγκρίνοντας τις ζημιές που προκάλεσε με την οικονομική της απόδοση είναι ο μεγαλύτερος χρεώστης του 20ου αιώνα, αν όχι της νεότερης ιστορίας της οικονομίας.
S.O: Δηλαδή ούτε η Ελλάδα δεν μας φτάνει;
Ritschl: Όχι. Η χώρα καθ’ εαυτή παίζει ένα παράπλευρο ρόλο. Το μόνο πρόβλημα είναι ο κίνδυνος μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
S.O: Η Γερμανία θεωρείται ως ο ορισμός της σταθερότητας. Πόσες φορές ήταν χρεοκοπημένη η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται από το πως λογαριάζουμε. Τον περασμένο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την πρώτη στάση πληρωμών κατά την δεκαετία του 1930, οι ΗΠΑ έκαναν το 1953 ένα Haircut, που μετέτρεψε τα χρέη από ένα ογκώδες Afro-Look, σε μια γυαλιστή καράφλα. Από τότε έλαμπε η Γερμανία, ενώ οι άλλοι Ευρωπαίοι πάλευαν να αντεπεξέλθουν στα βάρη του πολέμου και τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής. Αλλά και το 1990 επήλθε μια στάση πληρωμών των χρεών.
S.O: Τι έγινε παρακαλώ;
Ritschl: Ναι, ο τότε καγκελάριος Helmut Kohl, αρνήθηκε να εφαρμόσει την συμφωνία του Λονδίνου από το 1953. Η συμφωνία έλεγε πως οι αποζημιώσεις που θα έπρεπε να πληρώσει η Γερμανία, σε περίπτωση επανένωσης, θα ορίζονταν εκ νέου. Μόνο κάτι μικροποσά πληρώθηκαν. Η Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990, εκτός από αυτές για καταναγκαστική εργασία. Δεν πλήρωσε επίσης τα εξαναγκασμένα δάνεια από τις υπό κατοχή χώρες, όπως και τα έξοδα της κατοχής.. Δεν τα πλήρωσε ούτε και στην Ελλάδα.
S.O: Σε αντίθεση με το 1953 στην περίπτωση της Γερμανίας, δεν μιλάμε για ένα Haircut όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά επιμήκυνση των κρατικών ομολόγων. Είναι δικαιολογημένο να μιλάμε για επαπειλούμενη πτώχευση;
Ritschl: Σαφώς. Ακόμα και αν μια χώρα δεν είναι 100% ταπί, μπορεί να είναι χρεοκοπημένη. Όπως ακριβώς έγινε την δεκαετία του 1950 με την Γερμανία, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει από μόνη τα χρέη της. Και όποιος δεν μπορεί, έχει πτωχεύσει. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ορισθεί από πόσα χρέη θα παραιτηθούν οι δανειστές. Να βρεθεί δηλαδή αυτός που θα πληρώσει την νύφη.
S.O: Η Γερμανία είναι προφανώς η χώρα που θα πρέπει να πληρώσει τα πιο πολλά.
Ritschl: Εκεί πάει το πράμα. Αλλά εμείς ήμαστε ανέμελοι. Η βιομηχανία μας ζούσε καλά από τις εξαγωγές. Η αντί-ελληνική διάθεση που διαδίδουν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, είναι πολύ επικίνδυνη. Και εμείς καθόμαστε μέσα στην γυάλα: μόνο με την παραίτηση από τις αποζημιώσεις των θυμάτων του δεύτερου ΠΠ, ήταν δυνατή η επάνοδος της Γερμανίας.
S.O: Η Γερμανία θα έπρεπε λοιπόν να συγκρατηθεί (στο να το παίζει πρότυπο);
Ritschl: Κατά τον 20ο αιώνα η Γερμανία ξεκίνησε δυο παγκόσμιους πολέμους, ο ένας εκ των οποίων ήταν πόλεμος εξολόθρευσης. Οι εχθροί στη συνέχεια παραιτήθηκαν από τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία χρωστά την οικονομική της άνθιση στην χάρη που της έκαναν οι άλλοι λαοί, αυτό δεν τό ξέχασαν ούτε στην Ελλάδα.
Πως το εννοείτε;
Ritschl: Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τα εχθρικά άρθρα από τα γερμανικά ΜΜΕ. Και αν η διάθεση στην χώρα ανατραπεί, και οι παλιές αποζημιώσεις απαιτηθούν δυναμικά, και απαιτηθούν από άλλες χώρες επίσης, και η Γερμανία αναγκαστεί να τις πληρώσει, τότε θα μας πάρουν και τα πουκάμισα. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε ευγνώμονες, που τώρα το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακαινίσουμε την Ελλάδα. Αν ακολουθήσουμε τους δημαγωγούς και το παίζουμε κάποιοι, θα μας επαναφέρουν κάποτε τους παλιούς λογαριασμούς.
S.O: Τουλάχιστο στο τέλος, μερικά συμφιλιωτικά λόγια: διδασκόμενοι από την ιστορία, ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Γερμανία;
Ritschl: Να δείξουμε τις αποτυχίες της Γερμανίας από τον περασμένο αιώνα. Το πιο σώφρον τώρα είναι να κάνουμε μια πραγματική περικοπή χρεών. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, θα πρέπει να παραιτηθεί από ένα μεγάλο μέρος των χρεωστουμένων. Μερικές τράπεζες δε θα το αντέξουν αυτό, επομένως θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν νέα προγράμματα στήριξης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακριβό για την Γερμανία, αλλά πρέπει να πληρώσουμε έτσι κι’ αλλιώς. Και η Ελλάδα θα είχε έτσι την ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Την συνέντευξη πήρε η Yasmin El-Sharif

Mετάφραση : Πέτρος.

Σχόλιο : Αυτή η οικονομική ιστορία τής Γερμανίας θυμίζει τήν παραβολή τού Κυρίου, όπου περιγράφει τό χάρισμα όλων τών χρεών στό δούλο οφειλέτη ο οποίος βγαίνοντας απαλλαγμένος από τόν οίκο τού Κυρίου του έπιασε από τό λαιμό έναν φτωχό ο οποίος τού χρωστούσε πέντε δεκάρες.

http://olympia.gr/

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)