Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 23 Μαΐου 2013
Η μυστική έκθεση του ΔΝΤ για το νέο κούρεμα
Το άρθρο των Financial Times έχει ως τίτλο: Νέου τύπου "κουρέματα" μελετά το ΔΝΤ
''Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά μεταβολές στον τρόπο διαχείρισης των αναδιαρθρώσεων κρατικών χρεών, μετά από μια ταραγμένη περίοδο που κλόνισε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των πιστωτών τους.
Σύμφωνα με διεθνείς αξιωματούχους που μετέχουν στις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ, ο οργανισμός ανησυχεί κατά κύριο λόγο για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες "αναδιαρθρώσεις χρέους" και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο «στρίμωγμα» των ομολογιούχων ώστε να μετέχουν στις συμφωνίες.
Η δουλειά του ΔΝΤ, που περιέχεται σε μελέτη η οποία συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου την Δευτέρα, αποτελεί την πρώτη υψηλού επιπέδου προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να δημιουργηθεί μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, μια δεκαετία πριν. Δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές στην μεταχείριση των ιδιωτών ομολογιούχων.
Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους, κάποια χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση χρεών, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές μεταξύ των οποίων και hedge funds έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του ισχύοντος συστήματος έχουν διογκωθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds σχετικά με την αναδιάρθρωση του 2001.
Αξιωματούχος της G20 σχολίασε ότι η μελέτη του ΔΝΤ, που πιθανόν να κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, είναι ένα «ανοιχτό στοίχημα» που θα καταλήξει σε μεταβολές μόνο αν την στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ -και η επικεφαλής του Christine Lagarde – θέλει να αναθεωρήσει τον ρόλο του στις αναδιάρθρωσης κρατικών ομολόγων.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή μεταβολές στους θεσμούς του ΔΝΤ, παρά οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις πρακτικές του ιδίου του οργανισμού και στο πώς θα γίνουν πιο ισχυρά τα συμβόλαια των κρατικών χρεών.
«Το προσωπικό του ΔΝΤ συνήθως δεν θέλει να υποδεικνύει θεαματικές κινήσεις», σχολίασε ο Lee Buchheit, partner στην νομική εταιρία Cleary Gottlieb και κορυφαίος σύμβουλος χρεωμένων χωρών (σ.σ. γνωστός και για την εμπλοκή του στο ελληνικό PSI). «Αλλά έχει δημιουργηθεί αρκετή δυναμική μέχρι τώρα, λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης και της νομικής διαμάχης της Αργεντινής, που έχει επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα.”
Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι και τα δικά του δάνεια μπορεί να αποτελούν τμημα του προβλήματος, γιατί οι αναδιαρθρώσεις δεν γίνονται μέχρι να αρνηθεί το ταμείο να δώσει παραπάνω δάνεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Όταν οι χώρες είναι κλειδωμένες έξω από τις αγορές και τα προγράμματα του ΔΝΤ αντικαθιστούν το ιδιωτικό χρέος, απομένει λιγότερο χρέος διαθέσιμο για μια αναδιάρθρωση.
Μια επιλογή είναι να καλούνται οι πιστωτές να δέχονται μια μικρότερη αναδιάρθρωση των πιστώσεών τους, σε στάδιο νωρίτερο στην διαδικασία δανεισμού του ΔΝΤ. Σε αυτή δεν θα περιλαμβάνεται απομείωση της αξίας, αλλά τα ομόλογα θα κρατούνται μετά την λήξη τους, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η χώρα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση.
Στην μελέτη του ΔΝΤ εξετάζονται επίσης μια σειρά ιδέες για το πώς θα διευκολυνθούν οι πιστωτές σε ενιαία δράση, αντί να αρνούνται την συμμετοχή και να προσφεύγουν ξεχωριστά, ζητώντας καλύτερη συμφωνία ή αποπληρωμή στο ακέραιο''.
Γειτονική χώρα απειλείται με κούρεμα καταθέσεων και ειρωνεύεται την Ελλάδα
Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι η «επόμενη Κύπρος», καθώς πρόκειται για μία μικρή χώρα με υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξανόμενο χρέος, το οποίο πάντως δεν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Οι ίδιοι οι Σλοβένοι όχι μόνο αρνούνται να μπουν στη λογική της σύγκρισης, αλλά και εξοργίζονται όταν την υφίστανται από άλλους.
Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γέλκο Κατσίν ανήκει στους πιο ψύχραιμους συνομιλητές. Και αυτός θεωρεί πάντως υπερβολική τη σύγκριση. «Ο τραπεζικός τομέας στη Σλοβενία είναι πέντε φορές μικρότερος από την Κύπρο, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η εξυγίανση των τραπεζών είναι και δικό μας στοίχημα. Σύντομα θα ιδρυθεί μία «κακή τράπεζα», η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά δάνεια, ώστε αυτά να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των υπολοίπων τραπεζών. Από κει και πέρα δύο από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν υπό κρατική ιδιοκτησία, οπότε εκκρεμεί η ιδιωτικοποίησή τους. Πρόκειται όμως για μικρές τράπεζες και οι ανάγκες τους για ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο» λέει ο Σλοβένος πολιτικός στην DeutscheWelle.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου. Η διάδοχός του Αλένκα Μπράτουσεκ έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες δικό της πρόγραμμα λιτότητας και περιμένει απάντηση μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος της είναι να προχωρήσει μόνη της η Σλοβενία στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με όρους λιγότερο επαχθείς από αυτούς που θα επέβαλε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα λιτότητας.
Ο Γέλκο Κατσίν αισιοδοξεί. «Πιστεύω ότι η Σλοβενία δεν θα γίνει το έκτο πιόνι του ντόμινο και δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Κύπρου. Ήδη η κατάσταση βελτιώνεται με μία σειρά από συναινετικές συμφωνίες με τα συνδικάτα, για παράδειγμα έχουμε συμφωνία για μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα. Πάντως δεν υπάρχει σύγκριση με την Ελλάδα, γιατί και παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Σλοβενία δεν έπαιρναν 13ο και 14ο μισθό».
Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις μέχρι την απάντηση της Κομισιόν στο σλοβενικό πρόγραμμα λιτότητας. Πάντως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Ζόζεφ Ντολ επισημαίνει ότι και η Σλοβενία θα πρέπει να κριθεί με τα ίδια κριτήρια όπως και όλοι οι υπόλοιποι: «Η Σλοβενία αξίζει την ίδια αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η ΕΕ και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Από κει και πέρα βέβαια, πρέπει και η ίδια να βάλει σε τάξη τα του οίκου της» δηλώνει ο Γάλλος πολιτικός στην Deutsche Welle.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια συζήτησης για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Λόιζε Πέτερλε τοποθετεί τη χώρα του σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ζητώντας κοινές λύσεις για τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα: «Είδαμε πόσο ευαίσθητο είναι το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ, ιδιαίτερα στα μικρότερα κράτη-μέλη, και πόσο υψηλό είναι το κόστος για τη διάσωση τραπεζών. Χρειαζόμαστε λοιπόν κοινούς κανόνες, χρειαζόμαστε όμως και μία διαφορετική ΕΕ. Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο που να αποτρέπει ολέθριες πρακτικές, ακόμα και όταν δεν διαφαίνεται συστημικός κίνδυνος».
Μετά το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αυξάνεται η πίεση των αγορών προς τη Σλοβενία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποιεί ότι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μόνο αν αναληφθεί αμέσως δράση. Έτσι, η Σλοβενία αναζητεί λύσεις σε δύο βασικά προβλήματα, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γιέλκο Κατσίν: «Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το χρήμα έχει γίνει πολύ ακριβό, δηλαδή το επιτόκιο που πληρώνουμε στο δεκαετές ομόλογο ήταν 5,35% στην τελευταία έκδοση, ενώ η Πολωνία πληρώνει 3% και η Γερμανία λιγότερο από 2%. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αρνητικοί δείκτες ανάπτυξης. Πρέπει να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα με κύριο μοχλό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις».
Στρατιωτικός το θύμα της δολοφονίας στο Λονδίνο
Σύμφωνα με τον Guardian, λεπτομέρειες για την ταυτότητα του θύματος θα δώσει η Μητροπολιτική Αστυνομία, πιθανότατα τις επόμενες ώρες.
Οσον αφορά τους δύο δράστες, διανυκτέρευσαν στο νοσοκομείο, καθώς είναι τραυματισμένοι από τα πυρά των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής.
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Cobra) υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Οπως έγραψε στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από την μητροπολιτική αστυνομία και θα προεδρεύσει της Cobra. Αργότερα θα κάνει ανακοινώσεις για τη φρικιαστική αυτή δολοφονία.
Εύσημα από το δήμαρχο του Λονδίνου
Εξήρε το θάρρος που επέδειξαν οι κάτοικοι του Γούλιτς ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, καλώντας τους Λονδρέζους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Ο Λονδρέζος δήμαρχος συνεχάρη την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και τους κατοίκους της περιοχής «που επέδειξαν παραδειγματική γενναιότητα και θάρρος».
«Αυτό είναι το πνεύμα του Λονδίνου και αυτό είναι που καλώ να κάνει σήμερα όλο το Λονδίνο (να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του)», σημείωσε ο Τζόνσον.
«Θέλω να επισημάνω ότι είναι εντελώς λάθος να κατηγορούμε την ισλαμική θρησκεία για αυτή τη δολοφονία και είναι εξίσου λάθος να συνδέουμε αυτό το φόνο με τις ενέργειες της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Καταδικάζει η Ισλαμική Κοινότητα της Βρετανίας
Την δολοφονική επίθεση καταδίκασε απερίφραστα με ανακοίνωσή της η Βρετανική Ισλαμική Κοινότητα.
«Η δολοφονία ενός βρετανού στρατιώτη συνιστά επίθεση προς το έθνος μας. Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του θύματος», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
«Η δικαιολογία ότι η δολοφονία έγινε στο όνομα της πίστης ή της θρησκείας είναι λάθος και απορριπτέα. Απορρίπτεται από την Ισλαμική Κοινότητα της Βρετανίας. Απορρίπτεται από αυτούς που πιστεύουν στο Θεό, από την κοινωνία, από την αλήθεια. Εμείς, οι Βρετανοί θα παραμείνουμε ενωμένοι, αποφασιστικοί και δυνατοί», επισημαίνει η ανακοίνωση.
Η αντίδραση των Αφγανών Ταλιμπάν
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, μίλησε για το χθεσινό περιστατικό στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι περιμένει να ακούσει νεότερα από την διεθνή επιτροπή των Ταλιμπάν και στη συνέχεια θα προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Πηγές: BBC, The Guardian
"Βόμβα" στις Πανελλαδικές: Το 4ο θέμα της Φυσικής είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδα πριν 2 μήνες
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε την Πέμπτη ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, κ. Π. Φιλντίσης.
Ο κ. Φιλντίσης συνέχισε λέγοντας ότι είχε γίνει αναλυτική συζήτηση για τη λύση της άσκησης, με τουλάχιστον 50 καθηγητές να συζητούν για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναμένεται η απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, καθώς η καταγγελία δημιουργεί σοβαρές σκιές όσον αφορά τη διαφάνεια στην επιλογή των θεμάτων.
Τα θέματα στη Φυσική χαρακτηρίστηκαν δύσκολα και απαιτητικά. Ενστάσεις για την ποιότητα των θεμάτων διατύπωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Τα θέματα και τις απαντήσεις παρέχουν στο NEWS 247 τα φροντιστήρια "ΣΤΟΧΟΣ" και "ΘΕΣΜΟΣ".
Αναλυτικά οι απαντήσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô