Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Κόβουν μισθούς και συντάξεις για να δίνουν κρυφά μπόνους στα golden boys των υπουργείων


- Αυξήσεις έως 26% σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών

- Golden boy με απολυτήριο γυμνασίου θα παίρνει τα ίδια λεφτά (1.135€) με κάποιον που έχει 22 χρόνια προϋπηρεσία

- 2.271€ ο μισθός διευθυντή πολιτικού γραφείου και δε χρειάζεται ΚΑΝ πτυχίο

- 2,1 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση του προϋλογισμού

Τα δικά τους δικά τους, τα δικά μας δικά τους και οι αυξήσεις στους... κολλητούς τους. Για κάποιους λεφτά υπάρχουν και φαίνεται πως πάντα θα υπάρχουν...

Την ώρα που πετσοκόβονται βίαια μισθοί και συντάξεις, την ώρα που μέσα σε μια νύχτα μειώθηκε το επίδομα ανεργίας, η κυβέρνηση δίνει κρυφά μπόνους σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών!

Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, τα golden boys των υπουργείων παίρνουν αυξήσεις έως και 26%!

Πως έγινε αυτό; Με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ροβλιας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Τι θα κοστίσουν οι αυξήσεις (από 8,3% έως 25,6%) στους συμβούλους και τους συνεργάτες των υπουργών; 2,1 εκατομμύρια ευρώ! Τόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 104 έως 580 ευρώ και θα καταλήξουν στις τσέπες διευθυντών πολιτικών γραφείων, ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών που απασχολούνται σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών και γενικών γραμματέων!

Συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης με απολυτήριο γυμνασίου θα παίρνει μισθό 1.135€ με τη νέα απόφαση. Δηλαδή, μισθό που για να τον πάρει ο όποιος δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει 22 χρόνια προϋπηρεσίας!

Ακόμη πιο εξοργιστικές είναι οι ρυθμίσεις για τους διευθυντές πολιτικών γραφείων. Η απόφαση προβλέπει πως θα παίρνουν μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον α’ βαθμό και πτυχίο πανεπιστημίου.

Για να φτάσει ένας... κοινός θνητός έως τον α’ βαθμό, θα χρειαστεί 20 χρόνια δουλειάς, ενώ το golden boy που μέσα σε μια νύχτα θα γίνει διευθυντής πολιτικού γραφείου, ούτε προϋπηρεσία θα χρειαστεί ούτε να έχει ΚΑΝ πτυχίο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως εξοργιστικές αυξήσεις σε ορισμένους "εκλεκτούς". Είχε προηγηθεί η υπόθεση με τις αυξήσεις στους δικηγόρους του δημοσίου. Για εκείνους για τους λοιπούς "εκλεκτούς" λεφτά υπάρχουν και μάλλον πάντα θα υπάρχουν...

Αποδεσμεύονται τα κονδύλια για μεγάλα έργα και επιχειρήσεις

Η επιτάχυνση της υλοποίησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου με τον Επίτροπο Οικονομίας, Ολι Ρεν και τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αφενός να ενισχυθεί η ρευστότητα προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφετέρου να ξεμπλοκάρει η υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών έργων που έχουν παγώσει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ΕΤΕπ, χρησιμοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ να «μοχλεύσει» ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ - μόχλευση ένα προς δύο - το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αντιστοίχως, για τα μεγάλα έργα, θα μπορούσε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με μόχλευση ένα προς ενάμισι. Όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Ανάπτυξης, το καλοκαίρι είναι πιθανό να ξεκινήσει η υλοποίηση δύο εκ των πέντε μεγάλων οδικών δικτύων.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να γίνει το νωρίτερο δυνατό η μεγαλύτερη εκταμίευση των χρημάτων και εάν είναι δυνατόν, εντός του 2012.

Ωστόσο, η Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι υπάρχουν νομικά και κανονιστικά ζητήματα της ΕΕ, τα οποία πρέπει να λυθούν, ώστε να απελευθερωθούν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

"Υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης και αλλαγής κλίματος και είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το momentum για να γίνουν οι επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις" ανέφερε η υπουργός, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων.

Και πρόσθεσε: "Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για τη ρευστότητα στην αγορά και για τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ). Η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε σήμερα με τη συνεργασία της ΕΤΕπ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης. Τέθηκαν οι τελικοί στόχοι και όροι, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και αργά απόψε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει αύριο η τελική πρόταση της ΕΤΕπ.

"Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση όπου με δεδομένη την αλλαγή κλίματος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, μπορούμε να ελπίζουμε πέρα από την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και στην αναπτυξιακή της διαδρομή".

ΔΝΤ: Τετραετές το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας

Τετραετές θα είναι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ και όχι τριετές, όπως αποφασίστηκε απόψε από την Εκτελεστική Επιτροπή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Την Πέμπτη θα αποφασιστεί και το ύψος της συμβολής που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ενέκρινε τροποποίηση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου (EFF) ώστε να επιτρέπει εκτεταμένες ρυθμίσεις που πρόκειται να εγκριθούν μέχρι το πολύ τέσσερα χρόνια από την αρχή.

Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν η έγκριση μόνο για μέχρι τρία έτη, με δυνατότητα μεταγενέστερης ρύθμισης έως και τέσσερα χρόνια.

Οπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η EFF ιδρύθηκε το 1974 για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών με ανισορροπίες που προκύπτουν από σοβαρά διαρθρωτικά εμπόδια στην παραγωγή και το εμπόριο και που απαιτούν μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής και μεγάλων αλλαγών.

Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση με το EFSF, προκειμένου να συζητηθεί και να κυρωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κατατέθηκε, απόψε, στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σημερινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 109,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί την ευρωπαϊκή συνεισφορά στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας που ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ, μαζί με την συμβολή του ΔΝΤ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να εισπράττει 38 δισ. ευρώ σε δόσεις από το πρώτο δάνειο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την πώληση ηλιακής ενέργειας

Στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, μέσω του προγράμματος "Ήλιος", αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο άρθρο του με τον τίτλο "Η Ελλάδα έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Αξίζει να εκμεταλλευθούμε αυτήν τη χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας", το οποίο και δημοσιεύεται την Τετάρτη, στις οικονομικές σελίδες της γερμανικής εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung".

Στο άρθρο υποστηρίζεται πως η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της αποτελεί συμφωνία-σταθμό, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο ομολόγων και το οικονομικό πρόγραμμα που το συνοδεύει -δημοσιονομική πειθαρχία, δομικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους έναντι των ιδιωτών πιστωτών- εκτιμά ότι ανοίγεται στην Ελλάδα "μια μοναδική προοπτική", καθώς το χρέος της χώρας καθίσταται βιώσιμο.

"Η Ελλάδα μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να επανέλθει σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης, καθώς θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της", υποστηρίζει με έμφαση ο κ. Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα περικοπών είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξουν τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτοφανές.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως τόσο η ύφεση όσο και η υψηλή ανεργία θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν για χρόνια, δίχως όμως να προσδιορίζει ούτε καν στο περίπου, το ανάλογο χρονικό διάστημα.

"Η μείωση του ελλείμματος κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες τα δύο περασμένα χρόνια αποτελεί ρεκόρ δημοσιονομικής προσαρμογής. Προκάλεσε δυσκολίες σε πολίτες, βαθιά ύφεση και πολύ υψηλή ανεργία και όλα αυτά ενδεχομένως θα συνεχίσουν για κάποιο ακόμα χρονικό διάστημα να υφίστανται", σημειώνει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ακόμη ότι "η Ελλάδα έχει επανακτήσει το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητάς της, που είχε χάσει από την ένταξή της στο ευρώ και μετά", αλλά επισημαίνει ότι "μένουν πολλά ακόμα να γίνουν", κυρίως με θαρραλέες πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας.

Με τη δύναμη του ήλιου...

Αναφέρεται δε συγκεκριμένα σε προγράμματα που φέρνουν μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ξεκινώντας με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την ενέργεια μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια, καζίνο, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο "Ελληνικό", το μεγαλύτερο -όπως λέει- αναπτυξιακό πρότζεκτ της Ευρώπης και κάνει λόγο και για άλλες δυνατότητες ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες προσφέρονται στον τουρισμό, στο λογισμικό, στη διαχείριση απορριμμάτων και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

"Ο ήλιος και η δύναμή του παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα έχει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι κατά 50% υψηλότερη απ΄ ό,τι στη Γερμανία ή σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες", εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι αυτό το πλεονέκτημα προσφέρει στη χώρα μας αξιόλογη προοπτική.

"Εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά δεν εξάγουμε ηλιακή ενέργεια", λέει χαρακτηριστικά και αναφέρεται στο πρόγραμμα "Ήλιος", μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση αυτής της χαμηλού κόστους ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

"Στο πλαίσιο του προγράμματος, θέλουμε να εγκαταστήσουμε μέχρι το 2020, σταδιακά, δέκα γιγαβάτ (GW) στην Ελλάδα και να εξάγουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη".

"Τα 200.000 στρέμματα που χρειάζονται για την εγκατάσταση των 10 GW αντιστοιχούν μόνο στο 0,1% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας", ενώ "υπάρχουν ήδη διαθέσιμες κρατικές και δημοτικές εκτάσεις".

Μέσω του υπάρχοντος δικτύου μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και τρία GW στη Βόρεια Ευρώπη.

Επιτάχυνση της έκδοσης αδειών

"Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάστημα αυτό νομοσχέδια για ταχύτερες διαδικασίες παροχής αδειών. Στόχος είναι να προσφέρουμε στους επενδυτές έτοιμες, με το κλειδί στο χέρι, εγκεκριμένες πλατφόρμες σε επιλεγμένες εκτάσεις που ανήκουν στο κράτος", δηλώνει και εκφράζει την πεποίθηση ότι "το σχέδιο είναι για όλους τους εμπλεκόμενους συμφέρον- για τις εν δυνάμει χώρες εισαγωγής ηλιακής ενέργειας, για επενδυτές, για την Ευρώπη συνολικά και, ασφαλώς για την Ελλάδα".

Στο σημείο εκείνο υπενθύμισε το παράδειγμα της Γερμανίας που αποφάσισε να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και να θέσει φιλόδοξους στόχους ώστε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα.

"Το πρόγραμμα Ήλιος ταιριάζει τέλεια στην Ευρώπη. Είναι ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα σε καιρούς περικοπών και μπορεί να επιταχύνει το σχέδιο της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα είναι ακόμα ημιτελή. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα με το οποίο υλοποιείται η κοινοτική οδηγία του 2009, η οποία ενθαρρύνει κοινές ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στις ΑΠΕ. Ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί όπου είναι φθηνότερη και να μεταφέρεται με κοινές, νέες υποδομές δικτύων", υπογραμμίζει και εμφανίζεται βέβαιος ότι το πρόγραμμα θα φέρει στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις, θέσεις εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις εξαγωγές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους.

"Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα με το πρόγραμμα αυτό, στην παρούσα δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και ένα μήνυμα ανάπτυξης στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα "Ήλιος" αποτελεί μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία στηρίζεται σε μια σταθερή οικονομική βάση", καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Νέο κύμα απολύσεων και μειώσεων μισθών

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζομένους, με έρευνα να θέλει νέο κύμα απολύσεων, μειώσεων αποδοχών και πάγωμα προσλήψεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Βάσει του Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας, που παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο, τέσσερις στις δέκα εταιρείες θα μειώσουν το προσωπικό τους, άλλες τόσες θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μόλις μία στις 7 θα κάνει προσλήψεις.

Και ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε δύσκολες αποφάσεις, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, μία στις δύο δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.

Ο Δείκτης συνεχίζει, για έκτο εξάμηνο, να είναι κάτω από την τιμή του 100 (82.1), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών.

Η έρευνα έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων, που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών, για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα.

Απολύσεις και μειώσεις μισθών στο εργασιακό "μενού"

Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) του 2012 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:

* Το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού, το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 42,4% των εταιρειών έχει ήδη κάνει απολύσεις, το τελευταίο εξάμηνο. Μόνο το 15,8% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.

* Το 23% έχει μειώσει μισθούς, ενώ το 38.5% θα το κάνει, το επόμενο εξάμηνο. Το 57.9% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις, τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63.2%, τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7.1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.

* Το 59,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ενώ μόνο το 0,9% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.

* Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (51.2%).

* Άνοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των Υπηρεσιών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις και των Μεταφορών/Logistics, οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές, ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών.

Μεταναστεύουν και οι εταιρείες;

* Το 41.7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων, ενώ στο 44% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, περίπου το 62.3% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 4.8% μόνο των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό (ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο).

* Και σε αυτό το εξάμηνο, συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (32.7%).

* Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις, θα στραφούν, κυρίως, στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών και των Οικονομικών/Λογιστικής.

Βρίσκουν προσωπικό στο διαδίκτυο

* Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδο-εταιρική αναζήτηση για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά web sites και η μέθοδος αναζήτησης, που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα). Η πιο επιτυχημένη μέθοδος, σε σχέση με το πλήθος των εταιρειών που τη χρησιμοποίησαν, παραμένουν τα web-site αναζήτησης.

* Το 60.4% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 38,8% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ).

* Περίπου το 50% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες, που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου, ζητά πιστοποιημένη γνώση Η/Υ.

Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων, για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.

* Το 51,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

* Ενώ πολλές εταιρείες σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους, παραμένουν ακόμα διστακτικές στο να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες επανατοποθέτησης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας (outplacement), όπως προέκυψε από το ειδικό θέμα του ερωτηματολογίου της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε, με την υποστήριξη της KPMG.

Να σημειωθεί πως από το σύνολο των 217 εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 54,4% είναι ελληνικές, ενώ το 45.6% πολυεθνικές.

Η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος είναι ιδιωτικές και δραστηριοποιούνται στην Αττική. Το 19.8% προέρχεται από τον κλάδο της Βιομηχανίας, το 21.2% δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής Υπηρεσιών, ενώ το 23.5% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στον κλάδο του Εμπορίου.

Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων, που πήραν μέρος στην έρευνα, το 46,5% είναι εταιρείες με λιγότερους από 100 εργαζομένους, το 31,8% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (100-499 άτομα) και ακολουθούν σε ποσοστό 21,6% εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 εργαζομένων.

Η συλλογή στοιχείων για τον 2ο κύκλο (2ο εξάμηνο) του 2012 θα διενεργηθεί κατά την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2012.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)