Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Προϋπολογισμός: «Σωσίβιο» ακίνητα και φοροαπαλλαγές

Εκτακτη εισφορά για τη χρήση του 2010, αλλά και μείωση φορολόγησης στα αδιανέμητα κέρδη για τις επιχειρήσεις

Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων αναμένεται να αποδώσει φέτος 1,7 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ το 2012.

Νέα «ψυχρολουσία» δέχονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με το νέο προϋπολογισμό λιτότητας του 2012, καθώς, πέρα από το γνωστό «πακέτο» του Μεσοπρόθεσμου που επιβάλλει μέτρα ύψους 5,93 δισ. ευρώ φέτος και 6,05 δισ. ευρώ το 2012, καλούνται επιπλέον να πληρώσουν 5,7 δισ. ευρώ τους επόμενους 15 μήνες.

Αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται λόγω της ύφεσης, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και, ως εκ τούτου, τη δραματική πτώση του τζίρου τους, γεγονός που έχει αυξήσει τα «λουκέτα» και μειώσει τις θέσεις απασχόλησης στην αγορά, καλούνται για μια ακόμη χρονιά να πληρώσουν έκτακτη εισφορά για τη χρήση του 2010.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησε να «χρυσώσει» το χάπι στις επιχειρήσεις, με την προαναγγελία της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2011.


«Σωσίβιο», πάντως, του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι, για μια ακόμη φορά, τα ακίνητα, οι φοροαπαλλαγές, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού θα συνεισφέρουν συνολικά 5,7 δισ. ευρώ, καθώς με τις νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις:

* το ειδικό τέλος επί των ακινήτων αναμένεται να αποδώσει φέτος 1,7 δισ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ το 2012,

* η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα αυξήσει το επόμενο έτος τα έσοδα του Δημοσίου κατά 1,95 δισ. ευρώ,

* η εξίσωση, από τον Οκτώβριο του 2012, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, θα αποφέρει στο Δημόσιο 250 εκατ. ευρώ.

«Φωτιά» στους άμεσους φόρους 30,88% και στα ακίνητα +235,2%

Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού, από 8,3 δισ. ευρώ που εκτιμάται φέτος ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το 2012, προβλέπεται ότι οι εισπράξεις θα ανέλθουν στα 10,9 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 30,88%, λόγω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών, της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ που ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά και από τις έκτακτες εισφορές.

Εντυπωσιακότερη όμως είναι η αύξηση των φόρων στην περιουσία, αφού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι, από 1,1 δισ. ευρώ που αναμένει φέτος, θα καταφέρει, το 2012, να εισπράξει 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή οι νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία 2,6 δισ. ευρώ ή οι εισπράξεις από τη φορολογία των ακινήτων θα αυξηθούν κατά 235,2%.


Με βάση την εισηγητική έκθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα το 2012, αφενός μεν διότι, το 2011, δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας από τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, αφετέρου δε λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα δεν σταματούν με το εν λόγω ειδικό τέλος, αφού, με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που καταρτίζεται, θα υπάρξουν αλλαγές στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι:

* τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011

* θα υπάρξει μείωση της τάξης του 12,5% στα έσοδα των ειδικών κατηγοριών, κυρίως λόγω των μειωμένων εισπράξεων που αναμένονται από την παρακράτηση φόρου για τους δεδουλευμένους τόκους των ομολόγων που μεταβιβάζονται πριν από τη λήξη τους και εμφανίζονται στην εν λόγω κατηγορία.

Δυσάρεστες «εκπλήξεις» κρύβουν 16 μέτρα

Από το «πακέτο», πάντως, του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν απουσιάζουν τα 16 μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των καθαρών εσόδων στα 54,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από τα 51,6 δισ. ευρώ φέτος.

Συγκεκριμένα, προς την κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος έχουν αποφασιστεί τα εξής:

* Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ.

* Η κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων.

* Η επαναξιολόγηση και κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων.

* Η διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους.

* Η συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011.

* Η αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

* Η συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος.

* Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010.

* Η πλήρης εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

* Η πλήρης απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό.

* Η πλήρης εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις.

* Η συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011.

* Η πλήρης απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%.

* Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

* Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και

* Η πλήρης απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών.

Μείωση επιστροφών - λιγότερα έσοδα ΦΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του προσχεδίου, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,382 δισ. ευρώ, αφού, από τα 49,82 δισ. ευρώ φέτος, θα ανέλθουν στα 53,20 δισ. ευρώ το 2012.

Στα φορολογικά έσοδα, πάντως, ξεχωρίζουν η μείωση των επιστροφών φόρων από 4,7 δισ. ευρώ σε 3,8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, μετά την κατάργηση του bonus, λόγω συλλογής αποδείξεων, που φέτος «κόστισε» στον προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά και η μείωση, για πρώτη φορά, των εσόδων στην έμμεση φορολογία κατά 57 δισ. ευρώ, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29.087 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011, αφού:

* τα έσοδα από το ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2,01% και να ανέλθουν σε 16.510 εκατ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης αναμένεται να μετριαστούν, λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών

* τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1.048 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)