Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πίνακες νέων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης


Ολόκληρο το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα


Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει αύριο το πρωί, με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ - ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ 
ΠΗΓΗ: http://www.enikos.gr/

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Νέα εγκύκλιος! Πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποιούς αφορούν τα νέα όρια ηλικίας

Νέα εγκύκλιος! Πώς θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποιούς αφορούν τα νέα όρια ηλικίας
- Με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας νέοι συνταξιούχοι μπαίνουν στα νέα όρια ηλικίας
- Τα νέα όρια θα αφορούν και όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014
- Ωστόσο, προβλέπει πως για αυτούς η σύνταξή τους θα πρέπει να αρχίζει τον Σεπτέμβριο
- Δείτε το ύψος της βασικής και της αναλογικής σύνταξης
Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως οι τροποποιήσεις που έγιναν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν ακόμα και εκείνους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014 τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας δίνει τη δυνατότητα να δει κάποιος τα νέα όρια ηλικίας και αναφέρει συγκεκριμένα:
Η τροποποίηση που εισάγεται με το ν.4337/2015 προσθέτει μία κατηγο­ρία ασφαλισμένων στο πεδίο εφαρμογής του ν.3863/2010. Συγκεκριμένα, προ της τροποποίησης, οι τροποποιούμενες ρυθμίσεις του ν.3863/2010 αφορού­σαν σε ασφαλισμένους που θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 (ειδικά για τους ασφαλισμένους πριν την 1.1.2011 η ρύθ­μιση αφορούσε σε όσους άρχισαν να συνταξιοδοτούνται από 1.1.2015).
Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία: οι ασφαλισμέ­νοι που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015. Συνεπώς, με την τροπο­ποίηση που εισάγεται με το ν.4337/2015, οι ρυθμίσεις του ν.3863/2010 θα αφορούν στους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαί­ωμα σύνταξης από 1.1.2015 ή στους ασφαλισμένους που θεμελίω­σαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδό­τησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
Παρακάτω αναλύονται οι συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιούνται και, ειδικότερα, οι διατάξεις που αφορούν (1) στο ποσό της αναλογικής σύνταξης, (2) στο ποσό της κύριας σύνταξης, (3) στους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής και (4) στους ασφαλισμένους πριν την 1.1.2011.
1) Αναλογική σύνταξη
· Η αναλογική σύνταξη αντιστοιχεί στο ποσό που αναλογεί στο ύψος των ασ­φαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από 1.1.2011 και εφε­ξής. (για τα έτη προ 1.1.2011 ισχύει το παλιό σύστημα).
· Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύν­ταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν­ταξης από 1.1.2015.
· Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιο­δότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
2) Βασική σύνταξη
· Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η βασική σύν­ταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν­ταξης από 1.1.2015.
· Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιο­δότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
3) Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2011 και εφεξής
· Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.
· Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, η αναλογική σύν­ταξη αφορούσε μόνον όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύν­ταξης από 1.1.2015.
· Με το ν. 4337/2015 προστίθεται η εξής κατηγορία ασφαλισμένων: όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιο­δότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.
4) Ασφαλισμένοι πριν την 1.1.2011
· Οι εν λόγω ασφαλισμένοι εισπράττουν: (α) τμήμα σύνταξης για τα έτη προ 1.1.2011 βάσει του παλιού συστήματος και (β) τμήμα σύνταξης για τα έτη μετά την 1.1.2011 βάσει του καινούργιου συστήματος.
· Προ της τροποποίησης, που εισάγεται με το ν. 4337/2015, ο ως άνω διτ­τός υπολογισμός αφορούσε μόνον τους ασφαλισμένους των οποίων η συνταξιοδότηση άρχιζε από 1.1.2015.
· Με το ν. 4337/2015 τροποποιείται η διάταξη και πλέον καλύπτει: όσους ασφαλισμένους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 ή όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2014, αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015.

Δύο νομοσχέδια στη Βουλή για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα

Δύο νομοσχέδια στη Βουλή για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα
Δύο νομοσχέδια κατατίθενται σήμερα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο με διορθώσεις και προσθήκες επί των προαπαιτούμενων και επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα.
Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα υπάρχει η τροπολογία για την παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του παραλιακού μετώπου των «Λιπασμάτων» στη ζώνη της Β' Πειραιά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων το ταχύτερο δυνατό για να προλάβει την συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου, καθώς η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει εκπληρώσει περί το 90% των προαπαιτούμενων, όταν η εταίροι μας αντιπαραβάλλουν ελλείψεις της τάξης των δύο τρίτων επί του συνόλου.

Το Απόρρητο Πόρισμα του ΝΣΚ για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Αδάμος Ζαχαριάδης , CNN Greece
Η Ελληνική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας την πλήρη ικανοποίηση όλων των δημοσίων αξιώσεών της αλλά και των αξιώσεων Ελλήνων υπηκόων, που πηγάζουν από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Απόρρητο Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που φέρνει για πρώτη φορά στο φως, κατ΄ αποκλειστικότητα, το CNN Greece.
Στα συμπεράσματα του ογκώδους πορίσματος, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εισηγείται ότι αν η Ελληνική Δημοκρατία επιθυμεί τη “δυναμικότερη προώθηση των διεκδικήσεων της”, πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Να προσκαλέσει, μέσω της διπλωματικής οδού, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε διαπραγματεύσεις .Σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις ή σε περίπτωση που οι δύο χώρες αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει απευθείας “σε δεσμευτική για τα μέρη δικαιοδοτική κρίση”, παρακάμπτοντας το Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου.
Δείτε ποια είναι η “ δεσμευτική για τα μέρη δικαιοδοτική κρίση ”

Η Έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Η Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συγκροτήθηκε μετά την πρώτη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (τον Μάρτιο του 2013), προκειμένου να προβεί σε “ειδική νομική μελέτη, επεξεργασία και τεκμηρίωση της υπόθεσης των Γερμανικών Αποζημιώσεων (κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις και ατομικές αποζημιώσεις)” αλλά και να υποβάλει πόρισμα για “την πορεία και τον αποτελεσματικότερο και επωφελέστερο για τα συμφέροντα της χώρας νομικό χειρισμό”.
Το Απόρρητο Πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αποκαλύπτει σήμερα το CNN Greece, βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αξιοποιηθεί. Στα ίδια χέρια βρίσκεται και η δεύτερη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον “Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο”, η οποία αποτιμά τις συνολικές απαιτήσεις στο ιλιγγιώδες ποσό των 341 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 9 δισ., το κατοχικό δάνειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύψους 10,34 δισ., και οι υπόλοιπες αξιώσεις από τον ίδιο πόλεμο. (Τα προαναφερόμενα ποσά είναι σε ευρώ αξίας 2014)
Μουσείο Μονάχου: "Έκθεση War of Destruction-War of the We" Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εξετάζεται ενδελεχώς τόσο το ιστορικό της υπόθεσης, όσο και το θεσμικό πλαίσιο των Διεθνών Συμβάσεων πάνω στις οποίες εδράζεται το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 “Περί Εξωτερικών Γερμανικών Χρεών”, η οποία προβλέπει το διακανονισμό των γερμανικών εξωτερικών χρεών, αλλά και η Συνθήκη της Μόσχας του 1990 (Συνθήκη 2+4) για τον Οριστικό Διακανονισμό σε Σχέση με τη Γερμανία. Σε αυτήν την τελευταία δεν μετέχει η Ελλάδα και υπογράφεται μόνο μεταξύ της ενωμένης, πλέον, Γερμανίας και των τεσσάρων δυνάμεων κατοχής (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία).(Παράγραφοι Πορίσματος 12-15)
Επιπλέον, το Πόρισμα εξετάζει τις διμερείς Συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πρόκειται για τις δύο Συμβάσεις της Βόννης του 1960 και του 1961, και τη Συμφωνία της Αθήνας του 1974. Οι τρεις αυτές διμερείς συμφωνίες καθορίζουν τον διακανονισμό των ελληνικών αξιώσεων και περιλαμβάνουν: την αποζημίωση οικείων των φονευθέντων από το ναζιστικό καθεστώς, την αποζημίωση για αφαιρεθέντα καπνά στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τις αποζημιώσεις για αποφάσεις που εκδόθηκαν υπέρ Ελλήνων υπηκόων που υπέστησαν ζημιές, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου. Το συνολικό ποσό, όπως προκύπτει από τις τρεις αυτές Συμβάσεις, αγγίζει τα 52 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

Πού στηρίζεται η άρνηση της Γερμανίας

Τελευταία φορά που η Ελλάδα προέβη σε διπλωματική κίνηση διεκδίκησης ήταν τον Νοέμβριο του 1995, με τη ρηματική διακοίνωση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βόννη κ. Μπουρλογιάννη-Τσαγγαρίδη. Η ρηματική διακοίνωση ζητούσε την έναρξη διμερών συνομιλιών, προκειμένου να ρυθμιστούν τα εκκρεμή ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτήν, η γερμανική πλευρά απάντησε αρνητικά με ένα απλό ανακοινωθέν.
Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις
ΓΙΟΑΧΙΜ ΓΚΑΟΥΚ (Πρόεδρος Γερμανίας) Μάιος 2015
Σύμφωνα με το Πόρισμα, η αρνητική στάση των γερμανικών αρχών στηρίζεται στην άποψη ότι “η Συνθήκη της Μόσχας δεσμεύει και την Ελλάδα και στην εκ τούτου συνέπεια ότι, εφόσον η Συνθήκη αυτή σιωπά ως προς τις επανορθώσεις, η σιωπή αυτή ισοδυναμεί με την οριστική επίλυση [του ζητήματος], άποψη σύμφωνη με τη γερμανική θεωρία και νομολογία”.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα απασχολεί τη νομική συζήτηση επί των γερμανικών αποζημιώσεων. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο προκύπτει από τη “Συνθήκη 2+4” νομική επίπτωση σε κράτη που δεν την υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια.
ΒΟΛΦΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ (Συνέντευξη σε ΑRΤΕ)

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως αναφέρει στις σελίδες 65-70 του πορίσματός του, κρίνει “εσφαλμένη” την άποψη αυτή, καθώς θεωρεί ότι “σύμφωνα με τους Κανόνες του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, οι τέσσερις Μεγάλες Δυνάμεις που συμμετείχαν σε αυτήν δεν μπορούν να δεσμεύουν τα κράτη που έχουν απαιτήσεις εναντίον της Γερμανίας”. Καταλήγει, έτσι, στο συμπέρασμα ότι η Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 εξακολουθεί να δεσμεύει τη Γερμανία και ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις της Ελλάδας παραμένουν “ισχυρές και σε εκκρεμότητα”.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Το Πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως και αυτό του Γενικού Λογιστηρίου, βρίσκεται εδώ και καιρό στα χέρια των αρμόδιων αξιωματούχων. Όπως γίνεται αντιληπτό, όμως, η διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων από τη Γερμανία δεν περιορίζεται μόνο στη νομική της πτυχή. Είναι, κυρίως, ένα πολιτικό ζήτημα και ο χειρισμός του προϋποθέτει μελετημένες στρατηγικές κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα.
Στο πολιτικό επίπεδο, έχει καταγραφεί πρόσφατα μια εξέλιξη της οποίας η βαρύτητα μένει να κριθεί. Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε αποδεκτή την Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία καλείται ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων του Διστόμου και τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων που δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς και στο Νταχάου, αλλά και την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στα Ανώγεια της Κρήτης, δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα “θα διεκδικήσει όσα δικαιούται”.



Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

1940: Όταν οι ηθοποιοί, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί πήγαιναν στο στρατό και στο μέτωπο


Τι έκαναν πολιτικοί και διανοούμενοι, εβδομήντα χρόνια πριν, το 1940; Κανείς δεν έλειψε κανείς από το προσκλητήριο της πατρίδος, έδωσαν όλοι το βροντερό παρόν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, μαζί και οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, που έστελναν τις ανταποκρίσεις τους, με την ένδειξη «κάπου εις το Μέτωπο».
 Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Αργώ» Γιώργος Θεοτοκάς για να τον δεχτούν εθελοντή στον πόλεμο, το ζήτησε ρουσφέτι απ' τον στρατηγό Σέργιο Γυαλίστρα! Ο Οδυσσέας Ελύτης, κατατάχθηκε ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή ( έγραψε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας») όπως ο λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Βλάχος , (έγραψε « το Μνήμα της Γριάς» ), οι συγγραφείς Άγγελος Τερζάκης, ( έγραψε την «Ελληνική Εποποιία 1940-41), Λουκής Ακρίτας ( έγραψε το διήγημα «οι Αρματωμένοι»), Γιάννης Μαγκλής, Διονύσιος Ρώμας (μετέπειτα βουλευτής) ο πολιτικός- υπουργός Γεώργιος Καρτάλης, ο βαρύτονος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, οι τενόροι Γ. Τουμπακάρης (έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος), Κώστας Σάμιος, οι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Τσαρούχης ( που κρατούσε στα χέρια του πάντα μια δική του εικόνα της Παναγίας), οι ηθοποιοί, Λάμπρος Κωνσταντάρας ( τραυματίσθηκε σε μάχη και όταν έγινε καλά στα μετόπισθεν, ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή) Διονύσης Παπαγιανόπουλος (ο πολέμαρχος ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή), Ντίνος Ηλιόπουλος ( ασυρματιστής του πυρoβολικού), Παντελής Ζερβός ( λοχίας στην πρώτη γραμμή), Νίκος Σταυρίδης (τραυματιοφορέας), Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φρίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος, όλοι με ψυχή λέοντα στην πρώτη γραμμή. Δυο γενναίοι ηθοποιοί που σκοτώθηκαν, οι Δήμος Αυγείας και Πάνος Παπακυριακόπουλος (ο γνωστός ως Πάνος Ντόλης)

Οι πεσόντες στον πόλεμο ηθοποιοί

Ο Δήμος Αυγείας και ο Πάνος Παπακυριακόπουλος, ήταν οι μεγάλες απώλειες των ηθοποιών στον πόλεμο. Ο Δήμος στις 21-11-40, κολυμπώντας, μ' ένα μαχαίρι στο στόμα, έκοψε τα καλώδια κι έσωσε μια σημαντική γέφυρα από την ανατίναξη κι έτσι μπήκε ο στρατός μας στην Κορυτσά. Για την πράξη του αυτή παρασημοφορήθηκε. Ξαναπήγε στο Μέτωπο, όπου σε μια άλλη μάχη τραυματίσθηκε στην κοιλιά και πέθανε από αιμορραγία. Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος ( Ντόλης το ψευδώνυμό του στο θέατρο του Λαού στο Μεταξουργείο, όπου έπαιζε) έπεσε πολεμώντας στον Αυλώνα στις 25-1-1941.

Ο Χρήστος Πύρπασος, (Πυρπασόπουλος), δημοσιογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας, συγκλονισμένος αποτύπωσε τον πόνο των συναδέλφων του νεκρού Πάνου Ντόλη, στους παρακάτω στίχους: « ...κι έπεσε για την πατρίδα / ο φτωχός ο θεατρίνος, / έξω από τον Αυλώνα,/ ο άξιος πολεμιστής. / Πέθανε ανδρικά στη μάχη / ωσάν Έλληνας εκείνος / του θεάτρου του πολέμου / που ήταν πρωταγωνιστής».

Στον πόλεμο και ... πρωθυπουργοί

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πήραν μέρος και πολιτικοί. ΄Ενας εθελοντής δεκανέας ο Παν. Κανελλόπουλος, που έγινε δυο φορές πρωθυπουργός, εξέδιδε στο Μέτωπο με συνεργάτες τους Στρατή Αναστασέλη και Ελευθέριο Κοτσαρίδα την εφημερίδα με τις δυο ονομασίες, πότε ως «Αχρίς» και πότε ως «Οχρίς» με άρθρα και νέα για τους στρατιώτες του Μετώπου. Ο Γεώργιος Ράλλης ήταν του Ιππικού, πολέμησε στην πρώτη γραμμή και μία από τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε ήταν όταν τραυματίσθηκε σοβαρά το ιπποδρομιακό άλογό του, και αναγκάστηκε μετά να το σκοτώσει.... Ο Κων. Μητσοτάκης πήγε καθυστερημένος στο Μέτωπο από τη Σύρο, πήρε μέρος στην εαρινή επίθεση το Μάρτιο. Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος,γενναία στην πρώτη γραμμή. Ο έφεδρος υπολοχαγός, ο Ισαάκ Λαυρεντίδης, έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής, πολέμησε γενναίατραυματίσθηκε στη φοβερή μάχη του υψώματος 731,όπου έπεσαν πολλά κορμιά. Και όταν έδεσαν τα τραύματα του, ζήτησε από τον διοικητή του να πάει και πάλι στο « πανηγύρι του πολέμου». Ο στρατιώτης Χαρίλαος Φλωράκης, έγινε Γ.Γ. του ΚΚΕ και πολέμησε στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη γραμμή πολέμησε και ο Γεώργιος Καρτάλης μετέπειτα υπουργός, όπως και διάφοροι άλλοι. αντιπρόεδρος κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, πολέμησε.

Αντί για τουφέκι κρατούσαν την πέννα

Στην πρώτη γραμμή βεβαίως και οι απεσταλμένοι των εφημερίδων, τρανταχτά ονόματα της δημοσιογραφίας. Τα χειρόγραφα τους έφταναν την επομένη στην Αθήνα, με ειδικό ταχυδρομείο, αυτολογοκριμένα όπως επέβαλαν οι κανόνες του πολέμου: Σπύρος Μελάς ( Καθημερινή - Εστία), Βάσος Τσιμπιδάρος, Ευστάθιος Θωμόπουλος, Γιώργος Παπαγιώργος Π. Αγγελόπουλος (Ακρόπολις), Παύλος Παλαιολόγος, Γεώργιος Ρούσσος και Μιχάλης Κυριακίδης ( Ελεύθερον Βήμα) , Γεώργιος Δρόσος, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ανδρουλιδάκης και Χρήστος Μούζιος ( Πρωία) Νίκος Γιοκαρίνης (Αθηναϊκά Νέα), Αλέκος Λιδωρίκης, Πάνος Καραβίας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος Γεωργίου, Σάββας Κωνσταντόπουλος (Ασύρματος), (Σπύρος Μαντάνος (Τύπος), Θωμάς Μαλαβέτας ( Έθνος) Παντελής Καψής, Κώστας Ουράνης ( Ελληνικόν Μέλλον) Τίμος Μωραϊτίνης, Λουκής Ακρίτας (Εστία), Χρήστος Κολιάτσος, Νίκος Αναστασόπουλος, Τάκης Παπαγιαννόπουλος, Θεμιστοκλής Αμουτζόπουλος ( Καθημερινή), Κώστας Σκαλτσάς (Έθνος) Κώστας Αθάνατος, Νίκος Καπιτζόγλου Θ. Δογάνης (Βραδυνή). ΄Ηταν επίσης οι Στράτης Μυριβήλης, Δημ. Δεβετζής , Σόλων Γρηγοριάδης και Σπ. Αυλωνίτης.

Η μοναδική γυναίκα απεσταλμένη, ήταν η Αντέλα Μέρλιν,που την έστειλε ο Δημ. Λαμπράκης για τα Αθηναϊκά Νέα, κατόπιν παρακλήσεώς της. Στο Μέτωπο βρισκόταν και οι φωτορεπόρτερ Τσακιράκης, Κουρμπέτης, Φλώρος,Πουλίδης, Μεγαλοοικονόμου, στους οποίους οφείλονται οι πολλές φωτογραφίες που δημοσιεύονται τέτοιες μέρες.

Σημαντική ήταν και η προσφορά των γελοιογράφων, όπως του Φωκίωνα Δημητριάδη, του Παυλίδη, του Μπέζου, του Καστανάκη, του Γκέϊβελη, του Λυδάκη, του Παπασταύρου, αλλά και του Στέλιου Πολενάκη, με τα σπαρταριστά κινούμενα σχέδια, για τον επηρμένο αρλεκίνο του φασισμού, τον Μπενίτο Μουσολίνι. Πληροφορίες από τα Eirinika.gr

Από το Μέτωπο, από αριστερά στη φωτογραφία όρθιοι: Δ. Γαλερίδης (δημοσιογράφος), Γεώργιος Καρτάλης (υπουργός), Δ. Θιβαδόπουλος ( καθηγητής), Γεώργιος Θεοτοκάς ( συγγραφέας), Συμεόνογλου (βιομήχανος) Κώστας Μάγερ (δημοσιογράφος). Καθιστοί: Ευ. Μαγκλιβέρας (βαρύτονος), Λάμπρος Κωνσταντάρας (ηθοποιός) Κώστας Σάμιος ( τενόρος) και Τσαλίκης (έμπορος).


Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό


Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία, εργαζόμενοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών με 25ετία, γυναίκες με 10.000 ένσημα και άνδρες με 10.500, καθώς και μητέρες ανηλίκων είναι ορισμένες από τις κατηγορίες ασφαλισμένων που καλούνται να εργαστούν από 6 μήνες έως και 17 χρόνια επιπλέον, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις των σαρωτικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό για χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου και πλέον καλούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν για αρκετά χρόνια ακόμη.


Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με 35ετία είναι ορισμένες από τις κατηγορίες ασφαλισμένων που καλούνται να εργαστούν από 6 μήνες έως και 17 χρόνια επιπλέον, προκειμένου να βγουν στη σύνταξηΠρόκειται για 150.000 εργαζομένους, οι οποίοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν από το 67ο έτος ή το 62ο και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι και τις 18 Αυγούστου 2015.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τις επίμαχες διατάξεις του 3ου μνημονίου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονται ως εξής:

  • 67ο έτος (με 15ετία) ή 62ο έτος με 40 έτη (12.000 ένσημα) για πλήρη σύνταξη
  • 62ο έτος (με 15ετία) για μειωμένη.
Τα νέα όρια αφορούν τους εργαζομένους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Όσοι επιχειρήσουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη θα βρεθούν αντιμέτωποι με «ψαλίδι» στο τελικό ύψος του ποσού που θα πιστώνεται κάθε μήνα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.



Πηγή πινάκων: Έθνος


Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρούνται οι υπαγόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού καθαριότητας των ΟΤΑ), όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω βαριάς αναπηρίας (παραπληγία, τύφλωση), μητέρες και χήροι πατέρες με παιδιά ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Mητρόπουλος: Μείωση 30% στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ



"Όλοι κάτω από 1.000 ευρώ και κυρίως κάτω από 800 ευρώ θα έχουν μείωση τουλάχιστον 30% στην σύνταξή τους" είπε ο κ. Μητρόπουλος.

 Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Ποιοι μπορούν να βγουν τώρα στη σύνταξη από τα 56 έως τα 62

Ποιοι μπορούν να βγουν τώρα στη σύνταξη από τα 56 έως τα 62 | onsports.gr
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ 25ΕΤΙΑ ΤΟ 2010, ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο και στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Με τα νέα όρια ηλικίας που είναι σε ισχύ από τις 19 Αυγούστου, η κοντινότερη ηλικία εξόδου στη σύνταξη διαμορφώνεται για το 2015 στο 56ο έτος και 6 μήνες, για όσους συμπληρώνουν το 55ο έτος μετά το νέο νόμο.

Αντίθετα, όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλικία εξόδου (των 60, 58, 55, 52 ή και 50 ετών) πριν από την ισχύ του νόμου διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν χωρίς να έχουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η αλλαγή που θα έχουν είναι στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αν υποβάλουν αίτηση μετά την 1η/9/2015, ενώ σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, θα έχουν επιπλέον ποινή 10% στο ποσό που θα πάρουν.

Οι αλλαγές ισχύουν για όσους είχαν έναρξη της ασφάλισής τους ως τις 31/12/1992 και συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο μέχρι τις 31/12/2012, ενώ συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά τις 19/8/2015.

Οσοι είχαν έναρξη της ασφάλισής τους από 1ης/1/1993 και μετά δεν μπορούν να αποχωρήσουν πριν από τα 62 για μειωμένη σύνταξη και σε κάθε περίπτωση το όριο για πλήρη σύνταξη είναι το 67ο έτος, εκτός και αν έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, οπότε παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62.

Τα όρια ηλικίας που ισχύουν για τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους έρχονται να εφαρμοστούν και για τους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο ως το 2022 που η πλήρης σύνταξη θα δίνεται στο 67ο έτος ή στα 62 με 40 έτη. Για τη μειωμένη σύνταξη τα όρια αυξάνονται επίσης και σταματούν στο 62ο έτος.

Δημόσιο: Ποια όρια ηλικίας αυξάνονται και ποιοι αποχωρούν από τα 55 με μειωμένη σύνταξη

Ασφαλισμένοι με 25ετία το 2010. 
• Οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο και 25ετία ως το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 50 παίρνοντας πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπλήρωσαν την ηλικία αυτή μέχρι τις 18/8/2015. Αν όμως συμπληρώνουν το 50ό έτος μετά τις 19/8/2015, τότε το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 5 έτη και πάει στο 55ο. Οσες συμπληρώνουν το 50ό έτος μέσα στο 2016, θα φορτωθούν επιπλέον 1 έτος και 9 μήνες, δηλαδή το όριο συνταξιοδότησης πάει στα 56 και 9 μήνες. Οσες συμπληρώνουν το 50ό έτος το 2017 θα βγουν στα 58 και 5 μήνες, ακολουθώντας κάθε έτος το νέο όριο ηλικίας που ισχύει με τη συμπλήρωση του 50ού έτους.

• Ανδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη στο 60ό και το 55ο έτος αντίστοιχα, φτάνει να έχουν συμπληρώσει τις ηλικίες αυτές πριν από τις 19/8/2015. Ετσι μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που έκλεισε τα 55 το 2014 και είχε 25 χρόνια ως το 2010, μπορεί να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη και μετά τις 19/8/2015 χωρίς να την πιάσουν τα νέα όρια ηλικίας γιατί συμπλήρωσε και την ηλικία και τα χρόνια υπηρεσίας πριν από τις αλλαγές. Αν όμως συμπληρώσει το 55ο έτος μετά τις 19 Αυγούστου και μέσα στο 2015, επιβαρύνεται από το νέο όριο που την πάει για σύνταξη στα 56 και 6 μήνες. Αν συμπληρώνει το 55ο έτος το 2016, θα ακολουθήσει το νέο όριο συνταξιοδότησης που είναι το 58ο, ενώ αν συμπληρώσει το 55ο έτος το 2019, θα πρέπει να περιμένει να γίνει 61 ετών και 10 μηνών για να κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και μάλιστα θα πάρει μειωμένη σύνταξη, εφόσον δεν συμπληρώνει συντάξιμο χρόνο 35 ή 40 ετών για να φύγει στα 62. Για τους άνδρες που έχουν 25ετία ως το 2010 αλλά κλείνουν το 60ό έτος μετά τις 19 Αυγούστου, προβλέπεται επίσης αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη. Για φέτος η αύξηση είναι 11 μήνες και το νέο όριο ηλικίας είναι το 60ό έτος και 11 μήνες, ενώ για όσους κλείνουν τα 60 το 2016, το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 61 και 9 μήνες για μειωμένη σύνταξη.


Ανδρες, γυναίκες και γονείς με ανήλικο που συμπληρώνουν 25ετία το 2011 και το 2012. 
• Γυναίκα ή άνδρας που διορίστηκε πριν από το 1993 και συμπλήρωσε 25 χρόνια το 2011 με ανήλικο παιδί θα έβγαινε στη σύνταξη όταν συμπλήρωνε την ηλικία των 52 ετών. Οσοι συμπληρώνουν το 52ο έτος από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2015, θα συνταξιοδοτηθούν όταν κλείσουν το 55ο έτος. Οσοι συμπληρώνουν τα 52 το 2016 βγαίνουν στα 56 και 9 μήνες, ενώ για το 2017 το όριο είναι 58 και 5 μήνες, το 2018 το όριο αυξάνεται στα 60 και 2 μήνες, ενώ για κάποιον που συμπληρώνει τα 52 το 2022, το όριο ηλικίας για σύνταξη αυξάνεται στο 67ο έτος, εκτός κι αν στα 62 του θα έχει και 40 χρόνια για να βγει νωρίτερα.

• Ανδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 χωρίς ανήλικο μπορούν να επιλέξουν αν θα φύγουν με μειωμένη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν γίνουν 56 ή 58 ετών ή αν θα αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν συμπληρώσουν το 61ο ή το 63ο έτος. Ετσι αν μια γυναίκα είχε 25ετία το 2011 και συμπληρώνει τα 56 που θα έπαιρνε μειωμένη από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2015, θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας και θα πάρει μειωμένη σύνταξη στα 57 και 5 μήνες. Αν πιάνει τα 56 το 2016, θα βγει στα 58 και 9 μήνες, ενώ αν συμπληρώνει το 56ο έτος το 2018, θα βγει με μειωμένη πάντα σύνταξη στα 61 και 6 μήνες.

Αναπόφευκτο το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ


Αναπόφευκτο παραμένει το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, ενώ δεύτερες σκέψεις επικρατούν στην κυβέρνηση για τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων, όπως και για την αυτόνομη λειτουργία του ΟΓΑ, εκτός του υπερταμείου ΙΚΑ.

Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας, μετά την οριστικοποίηση των μετρήσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων που αποφέρουν διάφορα σενάρια μέτρων.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση με τα μέτρα φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ επικεντρώνοντας για την επίτευξη του στόχου στις μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όπως και στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι υψηλότερα (π.χ., 75%) για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και θα μειώνονται σταδιακά στο 65% ή και στο 55% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. 


Πάντως οι εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με το Ασφαλιστικό αναφέρουν ότι για να επιτευχθούν οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προσδοκά η κυβέρνηση θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να περικοπούν περίπου 13%-14%.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρεί μια γενικευμένη μεταρρύθμιση του συστήματος προκειμένου να εξοικονομήσει τα ποσά που απαιτούνται με αρχή τα ταμεία ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Έτσι το υπουργικό συμβούλιο εντός των επομένων ημερών θα πρέπει να αποφασίσει για ζητήματα που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εργασίας χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί.


Αυτά είναι:

1. Ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης. Εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το μέτρο, θα οδηγήσει στην κατάργηση των επικουρικών ταμείων τα οποία ενσωματώνονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης και στην ουσία καταργεί τις επικουρικές συντάξεις.

2. Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων (περίπου 2.600.000 παροχές) με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30%.

3. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κλιμακωτό και θα συνδεθεί με το ύψος της σύνταξης και με βάση το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να κυμαίνεται από 55% ως 75%, ανάλογα με την αμοιβή του ασφαλισμένοι. Π.χ., δεν θα ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης για αμοιβές 700 ευρώ με αντίστοιχες 4.000 ευρώ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο «ισοπεδώνει» το σύστημα προς τα κάτω και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση των υψηλών αμοιβών αφού δεν θα υπάρχει προσδοκία ανταπόδοσης.

4. Επίσης συζητείται η επιβολή αυστηρότερου πλαφόν για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις. Το πλαφόν ενδέχεται να τεθεί στις 2.500 ευρώ (αντί των 3.600 ευρώ σήμερα).

5. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν και για το ύψος της εθνικής σύνταξης, το οποίο προτείνεται να είναι στα 390 ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (ξεκινά το 2016 και ολοκληρώνεται το 2019), όπως και για την καθιέρωση ενιαίόυ ποσοστού εισφορών για το σύνολο των μισθωτών.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό η ασφαλιστική μεταρρύθμιση τοποθετείται εντός του Νοεμβρίου και περιλαμβάνει: αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεις ενιαίες εισφορές αλλά και αναζήτηση «νέων πόρων» για τη στήριξη του συστήματος.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Οι τράπεζες στέλνουν... γράμμα σε χιλιάδες δανειολήπτες

Οι τράπεζες στέλνουν... γράμμα σε χιλιάδες δανειολήπτεςΜετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις της για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας. Ολα τα σενάρια.
Με τις τράπεζες να ετοιμάζονται να στείλουν ...ραβασάκι σε 600.000 δανειολήπτες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, το ζήτημα των πλειστηριασμών ή της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με το Κουαρτέτο, η ολοκλήρωση της οποιας είναι αναγκαια για να «τρέξουν» άμεσα τα 2 δισ. ευρώ. Οι δανειστές με το καλημέρα έδειξαν ότι δεν πρόκεται να κάνουν εύκολα πίσω, αναγκάζοντας το Μαξίμου που αναζήτησε χείρα βοηθείας βοηθείας στον Ολάντ.
Χαρακτηριστικοί της στάσης του Κουαρτέτου είναι οι διάλογοι που ειδαν το φως της δημοσιότητας κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών λένε ορθά κοφτά ότι δεν πρέπει να υπάρχει «περιορισμός στους πλειστηριασμούς παρά μόνο για τα φτωχά στρώματα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να απειλούν με εξώσεις για να πληρώνουν οι δανειολήπτες τα δάνειά τους».
Το θερμόμετρο είναι ήδη στο κόκκινο και συνεχίζει να ανεβαίνει μετά και τα σενάρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που φέρουν τη «σιδηρά» Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να πιέζει για υιοθέτηση κυπριακού μοντέλου με πρόσθετους μάλιστα όρους που ουσιαστικά οδηγούν στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαώδης κάτι που προκύπτει καια από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου:«Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αποφευγοντας μάλιστα να δώσει σαφή απάντηση για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ.
Με τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μετ επιτάσεως το ζήτημα στον Φρανσουά Ολαντ. Η δήλωση του γάλλου προέδρου για το συγκεκριμένο θέμα – ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και ενδεχομένως και αρχηγών κρατών – αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά.
Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας να …αλλάξει λίστα και να μην προσμετρηθεί στα 49 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα και από την άλλη να υπάρξει χρόνος για πολιτική διαπραγμάτευση ακόμη και στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Αναζητούν πολιτική λύση
Με τέτοια χαοτική διαφορά που διαπιστώθηκε ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική πλευρά, το κενό δύσκολα μπορεί να καλυφθεί χωρίς πολιτική λύση. Τα κριτήρια αφορούν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ύψος του συνόλου των οφειλών κατά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης και το μικτό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη. Η κυβέρνηση επιδιώκει από τη μία τα κριτήρια να οριστούν:
Στις 200.000 για τον άγαμο, ενώ για τους έγγαμους η αντικειμενική αξία να αυξάνεται στις 250.000. Στην περίπτωση ύπαρξης παιδιών, η αντικειμενική αξία να αυξάνεται κατά 25.000 για το κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.
Οι υπαγόμενες συνολικές οφειλές να μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και
Το εισοδηματικό κριτήριο να οριστεί στις 35.000 ευρώ.
Αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν ότι η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται κι αυτές στις 120.000 ευρώ. Ως προς το κριτήριο του εισοδήματος, προτείνουν να είναι τα 8.180 ευρώ για τον άγαμο, τα 13.917 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί (έως τρία).
Το θέμα της κύριας κατοικίας και των πλειστηριασμών, θεωρείται πλέον καθαρά πολιτικό. Οι δανειστές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένουν σε ένα πλαίσιο προστασίας το οποίο θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα και για λίγους, δηλαδή δανειολήπτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ακίνητα μικρής αξίας (με αντικειμενική αξία κάτω των 120.000 ευρώ). Η κυβέρνηση, θέλει να επιτύχει μια «πολιτική νίκη» και να ανεβάσει αισθητά το όριο ακόμη και στις 200.000 ευρώ ή ακόμη περισσότερο ώστε να υποστηρίξει ανοικτά ότι θα προστατεύσει τουλάχιστον τους 7 στους 10 δανειολήπτες. Στην πράξη βέβαια, οι δανειολήπτες με τα μικρότερης αξίας ακίνητα δύσκολα θα κινδυνέψουν να χάσουν το σπίτι τους.
Τι θέλουν οι τράπεζες
Ακόμη και για τις τράπεζες, το ζητούμενο δεν είναι να βγουν στον πλειστηριασμό τα πολύ μικρής αξίας ακίνητα. Δεν συμφέρει ούτε τις ίδιες καθώς η μαζική εκποίηση –τη στιγμή μάλιστα που οι πλειστηριασμοί θα γίνονται από τις αρχές του έτους ακόμη και στο 50% της εμπορικής αξίας βάσει του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας- θα ρίξει τις τιμές των ακινήτων ακόμη περισσότερο και μαζί με αυτές την αξία των ενυπόθηκων εγγυήσεων των τραπεζών.
Γι’ αυτά τα σπίτια, όλο το βάρος θα πέσει στη ρύθμιση μέσω των όσων προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας (παρατάσεις διάρκειας, περίοδοι χάριτος, «πάγωμα» στην εξυπηρέτηση του τμήματος του δανείου που θεωρείται μη βιώσιμο κλπ). Τι θα μπορούσε να ενδιαφέρει τις τράπεζες; Ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας και επιχειρήσεις, τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς.  
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Σάλλας τόνισε οτι «πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία προκαλεί και ζημία στις τράπεζες» προσθέτοντας: Για να μην πάμε όμως στο άλλο άκρο, θα μπορούσε όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία.
Ερωτηθείς για την επιμονή των θεσμών ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι «επιδίωξή τους είναι ο περιορισμός του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard)». «Αλλά σας λέω με βεβαιότητα ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν το μικρότερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα.» σημείωσε
600.000 «ραβασάκια» - φωτιά ετοιμάζουν οι τράπεζες
Οι τράπεζες, την ίδια ώρα, ετοιμάζουν περί τις 600.000 επιστολές-φωτιά, που θα αποσταλούν σε δανειολήπτες με καθυστέρηση στις πληρωμές των δανείων τους. Στις επιστολές θα τους ζητούν να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για το εισόδημα και την περιουσία τους και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια όπως και πιστωτικές κάρτες. Στόχος είναι οι δανειολήπτες να αποφύγουν τον πλειστηριασμό -εάν χαρακτηριστούν «συνεργάσιμοι» από την τράπεζα- και να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους.

Τα 200+1 νέα μέτρα του 3ου μνημονίου ένα προς ένα!


«Δεν είστε μόνιμοι, κανείς δεν είναι μόνιμος, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, αλλά στον ελληνικό λαό, εσείς καλείστε να τα υπηρετήσετε», είπε ο κ. Τσιπρας. «Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν αντιστοιχεί στο δικό μας αξιακό πλαίσιο», τόνισε.
Σημείωσε πως σε έξι μήνες θα ζητήσει αναλυτικό απολογισμό των επιτευγμάτων του χαρτοφυλακίου του κάθε υπουργείου και βάση αυτού ο καθένας θα κριθεί ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.
Κάτι παραπάνω γνωρίζει με αυτή του την επισήμανση καθώς οι όροι και οι δεσμεύσεις της χωώρας προς τους δανειστές είναι όχι μόνο ασφυκτικοί αλλά και μέσα σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αλλιώς λεφτά... τέλος όπως διαμηνύουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Γι αυτό δεν παρέλειψε να πει πως αποτελεί υποχρέωση η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, Χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα σε αυτόν τον στόχο την ταχύτατη υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το μνημόνιο έως τον Ιούνιο του 2018 προβλέπει  201 μέτρα σύμφωνα με  την επίσημη καταγραφή που μορφοποιήθηκε και ανακοινώθηκε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Αναδεικνύει την τεράστια πίεση που δέχεται η κυβέρνηση  για άμεση εφαρμογή του μνημονίου αφού προβλέπονται 105 μέτρα μέσα στο 2015, εκ των οποίων τα 67 πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος  του Οκτωβρίου.
Τα μέτρα αυτά κατάφερε να καταγράψει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αφορούν σε ανατροπές σε τράπεζες, μισθούς, συντάξεις, φόρους, κόκκινα δάνεια κ.λπ.
Αύγουστος 2015
1. Ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
2. Υιοθέτηση όλων των αναγκαίων κανόνων για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας
Σεπτέμβριος 2015
3. Ολοκλήρωση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την παροχή τεχνικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
4. Εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις των φορολογικών διαδικασιών δικαίου.
5. Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών
6. Πρόσβαση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών τραπεζικούς λογαριασμούς και στα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
7. Δευτερογενής νομοθεσία για την Συμβούλιο Οικονομικού Σχεδιασμού.
8. Υποβολή σχεδίου για την οριστική διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών
9. Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
10. Επέκταση του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής του ποσού της υπέρβασης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ τα επόμενα τρία χρόνια.
11. Παρουσίαση ενός λεπτομερούς σχεδίου για την πανεθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
12. Θέσπιση ενός οδικού χάρτη για τη μεταρρύθμιση των επενδυτικών αδειών
13. Εφαρμογή των εκκρεμών συστάσεων του ΟΟΣΑ για τις άδειες του Περιβάλλοντος και την Εμπορία Καυσίμων
14. Κατάρτιση των τριών κινητών ομάδων παρέμβασης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη διευκόλυνση του εμπορίου
15. Επανασύγκλιση του διυπηρεσιακής επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού
16. Εισαγωγή ενός προγράμματος για το τρέχον και μόνιμο σύστημα πληρωμών στην ενέργεια
17. Αλλαγή των διαδικασιών για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
18. Συμψηφισμός οφειλών ΔΕΗ και διαχειριστών της αγοράς
19. Έναρξη της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στην αγορά αερίου
20. Υιοθέτηση κοστοβαρών τιμολογίων στην αγορά ηλεκτρισμού
21. Εφαρμογή συμβάσεων διακοψιμότητας στην αγορά ηλεκτρισμού
22. Αναθεώρηση των τιμών της ΔΕΗ
23. Συζήτηση σχετικά με το Νέο Οργανισμό των Αγορών Ηλεκτρισμού.
24. Υιοθέτηση του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΟΑΣΑ
25. Εφαρμογή ενός αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
26. Προετοιμασία ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
27. Πρόταση μέτρων ανασυγκρότηση των διοικητικών δικαστηρίων.
28. Επιβεβαίωση των πηγών διοικητικών δεδομένων μέσω της ΕΛΣΤΑΤ.
Οκτώβριος 2015
29. Υιοθέτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 (εάν είναι απαραίτητο), του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2016 και του μεσοπρόθεσμου
30. Μεταρρύθμιση φόρου εισοδήματος
31. Πλήρης μεταφορά αρμοδιοτήτων  του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων
32. Μέτρα για τη βελτίωση της ειπραξιμότητας φόρων/εισφορών
33. Κατάργηση περιορισμών κατά  τη διεξαγωγή των ελέγχων
34. Βελτίωση της εισπραξιμότητας φορολογικών απαιτήσεων.
35. Παρεμβάσεις στους φόρους επί των πωλήσεων.
36. Ενίσχυση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών ( ΚΕΑΟ) και του  ΙΚΑ
37. Υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με τη δημιουργία  της νέας φορολογικής αρχής.
38. Επικαιροποίηση του δημοσιονομικού νόμου (κεντρική απαίτηση)
39. Υιοθέτηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος
40. Απαίτηση του clawback του 2015 από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και μείωση των τιμών των διαγνωστικών.
41. Επαναφορά του τέλους των  5 ευρώ για τις επισκέψεις σε νοσοκομεία ή ισοδύναμα μέτρα
42. Αποτίμηση  των μη εξυπηρετούμενων δανείων
43. Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ.
44.  Επανεξέταση ανάγκης  για πρόσθετα μέτρα στον τομέα της διακυβέρνησης των τραπεζών
45 .Έναρξη  διαβούλευσης για  την αγορά εργασίας
46 Εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ
48. Απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων με κατάργηση του ελάχιστου ορίου μίσθωσης.
49 .Ενίσχυση της  Επιτροπής Ανταγωνισμού,  αναθεώρηση του δικαίου του ανταγωνισμού.
50. Αναθεώρηση της αδειοδότησης επενδύσεων και του διοικητικού κόστους που τις συνοδεύουν
51. Παρουσίαση του προεδρικού διατάγματος για τις αποκλειστικές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών.
52. Χάρτης παρεμβάσεων για τη χρήση γης και τον Χωροταξικό σχεδιασμό.
53. Πλήρης εφαρμογή του νόμου 4314/2014 για τα κοινοτικά ταμεία.
54. Υιοθέτηση όλων των νομοθεσιών για την ενεργοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων
56. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εφαρμογή ισοδύναμης πρότασης
57. Παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά θαλασσίων μεταφορών
58 . Έκδοση προεδρικού διατάγματος για  τους λιμένες
59. Σύσταση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για τις Ιδιωτικοποιήσεις
60. Μεταρρύθμιση του μισθολογίου στο δημόσιο με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016
61. Αλλαγή του τρόπου επιλογής  Γενικών Διευθυντών.
62. Θέσπιση ορίων στο πλαίσιο της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για το ύψος των  μισθών και για το επίπεδο της απασχόλησης στο δημόσιο ώστε να εξασφαλιστεί ότι  το μισθολογικό κόστος σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-2019 είναι συμβατό
63. Εξορθολογισμός και  επιλεκτική αύξηση των δικαστικών εξόδων.
64. Θέσπιση μέτρων για τη μείωση της καθυστέρησης επιβολής της δικαιοσύνης
65 .Σχέδιο δράσης με τεχνική υποστήριξη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.
66. Υιοθέτηση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς.
67. Αλλαγή  του νομικού πλαισίου για την αποκάλυψη οικονομικών στοιχείων που συνδράμουν στην καταπολέμηση  της διαφθοράς
Νοέμβριος του 2015
68. Κατάρτιση σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
69. Μέτρα για την ιεράρχηση των φορολογικών ελέγχων
70. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου
71. Σχέδιο εφαρμογής της Οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών
72. Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των επισφαλών δανείων
73. Υιοθέτηση της νομοθεσίας της δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου στο Δημόσιο (κεντρικό αίτημα)
74. θέσπιση του νέου νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων
75. Ενίσχυση  της  Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.
76. Εφαρμογή 3ετούς στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος
77. Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ώστε να αρθούν  οι αδυναμίες στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
78 . Αξιολόγηση του νόμου 4312/2014 που αφορά τη μείωση των καταδικών για οικονομικά αδικήματα.
Δεκέμβριος 2015
79. Διορισμός του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
80. Εφαρμογή και των  διατάξεων για  το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
81. Ενσωμάτωση των λογαριασμών όλων των φορέων στην κεντρική κυβέρνηση
82.  Ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών ασφαλίσεων σε ένα ενιαίο σώμα.
83. Εισαγωγή ενός προγράμματος για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου.
84 Διαρθρωτικά μέτρα για την τήρηση των δαπανών υγείας.
85. Προσαρμογή των ανώτατων ορίων για κεντρικές προμήθειες.
86. Καθιέρωση ενός σχεδίου για τον υπολογισμό του κόστους των νοσοκομείων.
87. Πρώτα αποτελέσματα  της αξιολόγησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
88. Πλήρης κάλυψη των εντοπιζόμενων κεφαλαιακών αναγκών λόγω των κόκκινων δανείων.
89. Νέα μέθοδος αντιμετώπισης περιπτώσεων  μεγάλων οφειλετών
90. Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εκκαθάριση εμπορικών οντοτήτων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
91. Θέσπιση πλαισίου για το επάγγελμα της αφερεγγυότητας
92. Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
93. Υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου και την έναρξη των μέτρων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
94. Εφαρμογή  των συστάσεων του ΟΟΣΑ  για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
95 .Εφαρμογή  των συστάσεων του εξωτερικού συμβούλου για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα
96 Απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών
97. Επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την προώθηση των εξαγωγών
98. Υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων
99. Έκδοση του προεδρικού διατάγματος σχετικά με τον ορισμό των χρήσεων γης
101. Έγκριση  του νέου πλαισίου για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
102. Εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για τα ύδατα
103 . Ανάπτυξη μιας τριετούς στρατηγικής για τη δημόσια διοίκηση.
104 . Εισαγωγή ενός νέου, πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο.
105. Μέτρα για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων στη δικαιοσύνη
Ιανουάριος 2016
106. Έναρξη  ισχύος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος  από την 1η Ιανουαρίου, 2016
107 . Εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης.
108. Ολοκλήρωση της επανεξέτασης των ληξιπρόθεσμών οφειλών
109. Ολοκλήρωση του εξωτερικού ελέγχου των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ
110. Έναρξη  ισχύος του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις
111. Υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση και  καθορισμός του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Φεβρουάριος 2016
112. Αναθεώρηση της νομοθεσίας που  έρχεται σε αντίθεση με το Νόμο Φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικής Δικονομίας
113. Συμφωνία μεταξύ της ΤτΕ και των τραπεζών σε επιχειρησιακούς στόχους για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
114. Υλοποίηση ενός σχεδίου από το ΤΧΣ για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
115 .Θέσπιση ενός προγράμματος του ΤΧΣ για να επανεξετάσει τη διαχείριση των τραπεζών στις οποίες εφαρμόζονται οι συμφωνίες-πλαίσιο .
116. Υιοθέτηση των συστάσεων της διυπουργικής επιτροπής για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα
117. Υιοθέτηση του νομικού πλαισίου για τα τοπικά γραφεία του Εθνικού Κτηματολογίου.
118. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την ανάπτυξη
119. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ
120 . Μεταρρύθμιση της φορολογίας επιχειρήσεων
121. Υλοποίηση ενός σχεδίου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
122. Προετοιμασία μιας εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις
123 . Υιοθέτηση μέτρων δημιουργίας 150.000 θέσεων εργασίας.
124. Εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης μη βιώσιμων εμπορικών οντοτήτων
125 Αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας
126. Απελευθέρωση της επιχειρησιακής στρατηγικής από το ΤΧΣ
127. Υλοποίηση των θεσμικών αλλαγών όσον αφορά του  εκ των υστέρων έλεγχους  ανάλυσης κινδύνου
128. Εξασφάλιση της παραλαβής τουλάχιστον ενός X- ray σαρωτή σε κάθε ένα από τα τρία μεγαλύτερα διεθνή λιμάνια
129 .Εφαρμογή από την ρυθμιστική Αρχή και των από τις   λιμενικές αρχές των  εσωτερικών κανόνων
130. Σταδιακή ενσωμάτωση των συστάσεων της Task force σ΄ο,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.
131. Πρόταση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την κωδικοποίηση των σημαντικότερων νόμων για τη δημόσια διοίκηση.
132. Έγκριση του σχεδίου κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου κατά της διαφθοράς
Απρίλιος 2016
133. Έναρξη ισχύος του σχήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
134. Τριμηνιαία υποβολή  στοιχείων από τις τράπεζες  για τους βασικούς δείκτες  σχετικά με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων
135. Επικαιροποίηση της αναθεώρησης βάση των συστάσεων του ΟΟΣΑ του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος
Μάιος 2016
136. Έκδοση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής
137. Έναρξη  ισχύος του νέου κεντρικού συστήματος προμηθειών
138 Υποβολή προτάσεων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Ιούνιος 2016
139. Ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ικανότητας της νέας φορολογικής αρχής
140. Εξορθολογισμός των διαδικασιών των ασφαλιστικών εισφορών (κεντρικό αίτημα)
141. Κατάρτιση σχεδίου για τη διενέργεια ανεξάρτητων δημοσιονομικών ελέγχων  στα νοσοκομεία
142. Αποτίμηση της ικανότητας της υγειονομικής περίθαλψης
143. Επανεξέταση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου αφερεγγυότητας και πιθανά μέτρα
144. Αποτίμηση απόδοσης της επιχειρησιακής στρατηγικής του ΤΧΣ
145. Μετά από αποτίμηση κατά περίπτωση αντικατάσταση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών
146. Εφαρμογή των συστάσεων της εργαλειοθήκης 1  του ΟΟΣΑ για τα οικοδομικά υλικά, τις  Κυριακές και της εργαλειοθήκης 2 .
147. Έγκριση του παράγωγου δικαίου για την αδειοδότηση  των επενδύσεων
148. Περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου, μεταξύ άλλων και μέσω καταστημάτων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις
149. Πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας.
150. Καθορισμός των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για την τόνωση του ανταγωνισμού (άδειες- μείωση του διοικητικού φόρτου)
151. Πλήρης εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκκροών στα τελωνεία
152. Οδικός χάρτης για την πλήρη  εφαρμογή του νόμου περί Χωροταξικού Σχεδιασμού
153. Πλήρης εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού.
154 .Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για όλα τα μέσα μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας
155. Εφαρμογή της νομοθεσίας της ου σχετίζονται με το δίκαιο της εφοδιαστικής
156 .Ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ικανότητας στις ρυθμιστικές αρχές  λιμένων
157. Εξορθολογισμός δασμολογικών συστημάτων με ισχύ το 2017
 158. Υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού συστήματος
159. Πλήρης εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας
160. Παρεμβάσεις στους φαρμακοποιούς
161. Νέο ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπής για δευτεροβάθμια περίθαλψη
162.  Προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις αγοραίες αξίες
163. Σύνταξη νέου τρόπου κατανομής του προϋπολογισμού
164. Επανεξέταση του υφιστάμενου συστήματος των ενδίκων μέσων
165. Δημιουργία των όρων  για τη θεσμική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
166.  Αξιολόγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
167. Ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των τελωνείων.
Δεκέμβριος 2016
168 Καθιέρωση ενός κεντρικού μητρώου συντελεστών.
169. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής αναθεώρησης.
170 Καθιέρωση ενός κεντρικού μητρώου συντελεστών.
171 Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής αναθεώρησης.
172 Νόμος-πλαίσιο του Συμβουλίου Οικονομικού Σχεδιασμού
173 Καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους δικαιούχους.
174 Πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
175. Αναπροσαρμογή  των ανώτατων ορίων για την κεντρική πρόσβαση σε δομές υγείας
176. Εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
177. Διαδικασία εκκαθάρισης εμπορικών οντοτήτων που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων
178. Υποβολή στοιχείων απόδοσης μέσω του ΤΧΣ των επιχειρησιακών στρατηγικών τραπεζών.
179.  Ολοκλήρωση της κωδικοποίησης του εργατικού κώδικα.
180.  Ενεργοποίηση των X-rays στους τρεις μεγαλύτερους διεθνείς λιμένες
181. Δημιουργία ηλεκτρονικού σημείου πρόσβασης για τη διευκόλυνση της δικαιοσύνης
182. Παρεμβάσεις για  την διευκόλυνση του εμπορίου
 183. Εφαρμογή ανεξάρτητων δημοσιονομικών ελέγχων επί των λογιστικών εγγραφών των νοσοκομείων
184 Υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος των ενδίκων μέσων.
185 Μεταρρυθμίσεις επί του Συμβουλίου Οικονομικού Σχεδιασμού, αν κριθούν αναγκαίες
186  Απελευθέρωση της επιχειρησιακής στρατηγικής μέσω του ΤΧΣ
Μάιος 2017
187 Έκδοση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής
Ιούνιος 2017
188 Ανάπτυξη ενός σχεδίου εκ των προτέρων έγκρισης των μεταφορών κονδυλίων προς τους ιδιώτες  παρόχους υγειονομικής περίθαλψης
189. Αναφορά στοιχείων απόδοσης από το ΤΧΣ για την υλοποίηση της επιχειρησιακής στρατηγικής
190. Μέτρα τόνωσης της αγοράς ενέργειας
Ιούλιος 2017
191. Εισαγωγή της νέας δομής σύνταξης του προϋπολογισμού
Δεκέμβριος 2017
192. Μεταφορά της πληρωμής- είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση
193. Δημιουργία ενός κέντρου αξιολόγησης για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την απορρόφηση των φαρμάκων
194. Εφαρμογή της μεθόδου κοστολόγησης βάσει της δραστηριότητας στα νοσοκομεία
195. Υποβολή στοιχείων απόδοσης μέσω της εφαρμογής των επιχειρησιακών στρατηγικών του ΤΧΣ   για να ξεκινήσει η εφαρμογή του οδικού χάρτη για την υλοποίηση των προγραμμάτων που προτείνονται από την ΕΕ
196. Νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ιανουάριος 2018
197. Διενέργεια ανεξάρτητων δημοσιονομικών ελέγχων επί των λογιστικών βιβλίων όλων των Νοσοκομείων
Μάρτιος 2018
198. Απελευθέρωση της επιχειρησιακής στρατηγικής από το ΤΧΣ
Μάιος 2018
199 Έκδοση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής
Ιούνιος  2018
200. Δεδομένα απόδοσης της εφαρμογής της επιχειρησιακής στρατηγικής του  ΤΧΣ
201. Προσαρμογή της εκπαίδευσης με βάση τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ
Τι τελικά θα επιτευχθεί και πως θα είναι η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά την εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι άγνωστο...

Σε 10 μέρες επενέρχεται το 5ευρω εισιτήριο στα νοσοκομεία...

Διορία δέκα ημερών για να βρει ισοδύναμα του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, έως το τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει είτε να επαναφέρει το εισιτήριο των 5 ευρώ είτε να βρει άλλον τρόπο να αποδίδει κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία ποσό ύψους 19 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν τα ετήσια έσοδα από το εισιτήριο.Εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, το υπουργείο Υγείας δεν «ανοίγει τα χαρτιά του» στο συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, πρόσφατες ιδέες που εκφράστηκαν για δημοσιονομικό αντιστάθμισμα από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ καταργήθηκε αρχές Απριλίου 2015, προς υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, αντίστοιχη παρέμβαση –παρά τις αρχικές εξαγγελίες– δεν έγινε για το ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, το οποίο «αφαιρεί» από την τσέπη των ασφαλισμένων περίπου 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η «ιστορία» του εισιτηρίου των 5 ευρώ αρχίζει το 1991, όταν θεσμοθετήθηκε αμοιβή για εξέταστρα ύψους 1.000 δραχμών για τους προσερχομένους στα εξωτερικά ιατρεία. Με την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα, οι 1.000 δραχμές έγιναν 3 ευρώ και το 2010 αυξήθηκαν σε 5 ευρώ. Από το 2010 έγινε επίσης πιο αυστηρή η είσπραξη του εισιτηρίου σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση και για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, αφού μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της 1ης υποδόσης του δανείου είναι και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα δίνει τη δυνατότητα και σε μη φαρμακοποιούς να έχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε την πλειοψηφία των μετοχών ενός φαρμακείου. Εξελίξεις για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν εντός της εβδομάδας, οπότε και οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για τις τελικές ρυθμίσεις αυτής της απόφασης. Με βάση τη λίστα των πρώτων προαπαιτουμένων, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει επίσης στην είσπραξη του claw back του 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την τήρηση συνταγογραφικών οδηγιών από τους γιατρούς.

Τέλος, εκκρεμεί και η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων για την οποία επιμένουν οι δανειστές, με δεδομένη τη συνεχή «υπέρβαση» έως και 100% της σχετικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που παρατηρείται από το 2013 έως και σήμερα. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει τη δική της πρόταση, που εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά 30% τις δαπάνες –την οποία, ωστόσο, δεν δέχονται οι εκπρόσωποι των παρόχων–, ενώ προτίθεται να προχωρήσει και στην ενίσχυση των κατευθυντηρίων οδηγιών για τη συνταγογράφηση εξετάσεων.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Διαπραγμάτευση: Αντίστροφη μέτρηση και όλα στον... αέρα!

Διαπραγμάτευση: Αντίστροφη μέτρηση και όλα στον... αέρα!
Αγώνας δρόμου... προς το άγνωστο και μέσα από ναρκοπέδιο μοιάζει το επόμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης που προχωρά μετ’ εμποδίων σπρώχνοντας τα χρονοδιαγράμματα στα όριά τους και αυξάνοντας τα ρίσκα - Θετική η επίσκεψη του Ολάντ, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα. 

Μπορεί η συμφωνία να είναι μονόδρομος, η ψήφιση των προαπαιτούμεων και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει επόμενη μέρα... εντός ευρώ, όμως όλα είναι στον αέρα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι περισσότερα από τα κλειστά και η αντίτροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η επίσκεψη του Ολάντ δεν έκλεισε κανένα ζήτημα, αντιθέτως τα άφησε όλα ανοικτά. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει στάση πληρωμών αφού το κράτος δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τα οικογενειακά επιδόματα, ούτε το βοήθημα πετρελαίου θέρμανσης.
«Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει» είπε χθες Παρασκευή 23/10/2015 ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος περιγράφοντας με ασάφεια ανάλογη της ασάφειας των διαπραγματεύσεων... την επόμενη μέρα που μας περιμένει.
Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο Euroworking Group (EWG) που θα συνεδριάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη. Κι αυτό για να ελέγξει το κατά πόσο έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα στην υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Εάν η Αθήνα έχει υλοποιήσει και τις 49 δράσεις, τότε θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Ο αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να φέρει εις πέρας τα μέτρα έως την Τρίτη, και μετά μέχρι την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η εισήγηση - έκθεση των θεσμών, βάσει της οποίας θα λάβει τις όποιες αποφάσεις το EWG.
Αν δεν εγκριθεί η δόση την επόμενη εβδομάδα η καθυστέρηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη γενικότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται δε ότι το Βερολίνο θεωρεί την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «προϋπόθεση» προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια καθυστέρηση της αξιολόγησης θα μπορούσε να μπλοκάρει την πραγματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου για τις τράπεζες, στην οποία ομολογιούχοι αλλά και καταθέσεις πάνω από 100.000 «κουρεύονται».

Οι διαφωνίες

Ο γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ολοκληρώθηκε χθες έκλεισε χωρίς συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη». Η συζήτηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου το θέμα να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, όσο και για το εισοδηματικό κριτήριο ωστόσο τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που βέβαια πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και από ότι φαίνεται παίρνει το δρόμο...για το Eurogroup.
Στα μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσει η διαπραγμάτευση είναι και η ενέργεια, το ασφαλιστικό, η φορολογία και άλλα, όμως το πιο «μεγάλο αγκάθι» είναι ο νόμος Κατσέλη.
Αγκάθι και μάλιστα μεγάλο είναι και το ασφαλιστικό όπου προσπαθούμε να περάσουμε τη φάση αυτή με...γενικές αρχές. Χθες έληξε η διορία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για να παρουσιάσει ποσοτικοποιημένα τις γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει. Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τις "γενικές αρχές" του νέου Ασφαλιστικού. Και τώρα η ελληνική πλευρά φέρεται να διεκδικεί από τους θεσμούς να σπάσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε δύο "δόσεις":
Η πρώτη "δόση" η οποία θα περιλαμβάνει την θέσπιση των γενικών αρχών να θεσπιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.Η δεύτερη "δόση" να έλθει έως το Δεκέμβριο και να περιλαμβάνει την εξειδίκευση των γενικών αρχών.
Οι εκκρεμότητες με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα δεν πρόκειται να κλείσουν άμεσα, καθώς όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει πάρει για όλα τα ενεργειακά μια άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων, ενώ επιπλέον κανένα δεν συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε η κυβέρνηση να πάρει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Και για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις, αφού είναι αμφίβολο αν η Κομισιόν θα εγκρίνει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Και αν εγκακταλειφθεί το θέμα του ΦΠΑ στην παιδεία θα αναζητηθούν ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ...

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η οικονομική κρίση σπρώχνει φοιτητές στο …στράτευμα, διακόπτοντας την αναβολή σπουδών!


Η οικονομική κρίση σπρώχνει φοιτητές στο …στράτευμα, διακόπτοντας την αναβολή σπουδών!
Η οικονομική κρίση απομακρύνει φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τους οδηγεί στο…στράτευμα! Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασ. Τελλίδης τονίζοντας ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός… 
αυτών που διακόπτουν την αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών , ώστε να μην μπορεί να ικανοποιεί η ζήτηση και οι υποψήφιοι να διασπείρονται σε 2 ή και 3 επόμενες σειρές κατάταξης διότι δεν χωράνε στα Κέντρα Καταταξης Νεοσυλλέκτων!

Μάλιστα  η σειρά (ΕΣΣΟ) του Νοεμβρίου έχει πολλές εκατοντάδες ( ίσως και πολύ πάνω από 1.000) παραπάνω αιτήσεις για κατάταξη αυτής της κατηγορίας! Και αυτό διότι είναι η ΕΣΣΟ μετά  το καλοκαίρι (περίοδος διακοπών) και αμέσως μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ…Η εικόνα που έχουν διαμορφώσει στρατιωτικοί για το  σκεπτικό όσων διακόπτουν ( τις κανονικές σπουδές ή την συνέχιση σε μεταπτυχιακά) ειναι ότι εν μέσω κρίσης και με μικρή ή ελάχιστη οικονομική ενίσχυση από την οικογένεια, πολλοί νέοι επιθυμούν να πάνε άρον άρον στο στράτευμα για να κάνουν την θητεία τους :

-είτε επειδή βλέπουν ότι αυτός ο χρόνος είναι νεκρός για απασχόληση όποτε τον διαθέτουν για την στράτευση

-είτε επειδή η  θητεία δεν χρειάζονται πολλά έξοδα καθώς διασφαλίζει φαγητό και στέγη…

 Η διάρκεια της θητείας

Όσον αφορά την διάρκεια της θητείας διαφάνηκε ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει αύξηση παρόλο που πολλοί στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα έβλεπαν με ικανοποίηση αν πήγαινε από τους 9 στους 12 μήνες…Ωστόσο δεν διαφαίνεται  αύξηση.

Στράτευση γυναικών

Στο στράτευμα δεν φαίνονται επίσης να ειναι αντίθετοι στην ‘άποψη Καμμενου για ενδεχόμενο  εθελοντικής στράτευσης γυναικών – όμως σε διοικητικές κυρίως θέσεις. Ωστόσο αν κινηθεί ένα τέτοιο θέμα υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κάποιων παροχών. ή κινήτρων..

Πάντως σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε τις προάλλες η  πρώτη ανοιχτή διαφωνία στους κόλπους της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  για το θέμα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση το εξετάζει.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ράνια Σβίγγου με μήνυμά στο Τwitter ξεκαθαρίζει ότι η Κουμουνδούρου είναι αντίθετη στην εθελοντική στράτευση των γυναικών.   

Να θυμίσουμε ότι την εθελοντική στράτευση των γυναικών εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, παρόλο που ο κ Καμμενος  δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αναρτώνται στο TaxisNet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Άρχισε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (21/10/2015) η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του.
Η διαδικασία ανάρτησης άρχισε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όπως ενημερώνει το Taxis είναι σε εξέλιξη.
Για να βρει κάποιος το εκκαθαριστικό πρέπει να πάει στο Taxis είτε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, είτε στην εφαρμογή του Ε9.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «σταδιακή ανάρτηση» των πρώτων εκκαθαριστκών στο σύστημα Taxis έγινε σήμεραεννέα δηλαδή ημέρες πριν από τη λήξη της καταβολής της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.
Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ) καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ.
Το ποσό του φόρου είναι ίδιο με πέρυσι. Ωστόσο, η μηνιαία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι γιατί ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε -και όχι σε έξι- δόσεις.
Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι αλλαγές
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Έτσι υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάποιος φόρο που πέρυσι ήταν εκτός των σχετικών ορίων.
Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ από το 2016 με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν και όλα τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό.
Αξίζει να τονιστεί ότι και εφέτος θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ορισμένες κατηγορίες πολιτών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ άλλοι θα έχουν έκπτωση 50% ή 20% κατά περίπτωση.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή
Έκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Έντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.
Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στο έντυπο Ε9 του οικείου έτους και στο έντυπο Ε2 που έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από το έντυπο Ε2 το οποίο έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Έκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδύναμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Έκπτωση 100% χορηγείται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
Παγίδα για ανέργους και πολύτεκνους
Ωστόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχει μια παγίδα που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες φτωχούς, ανέργους, πολύτεκνους και αναπήρους να χάσουν τις εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/635553/anartithikan-sto-taxisnet-ta-ekkatharistika-toy-enfia#ixzz3pBPgOSKa

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)