Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά

Νέα εγκλύκλιος του ΙΚΑ περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σχετικά με τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους όρους συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα τέκνα, περιλαμβάνει εγκύκλιος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου, δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες με ανήλικα παιδιά να συνταξιοδοτηθούν, αναγνωρίζοντας το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας 10 χρόνια πριν την ενηλικίωση του παιδιού και όχι 10 χρόνια πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλισμένες μητέρες, που έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση με διαφορετικό καθεστώς, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου αίτηση στο ΙΚΑ, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με τις νέες ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις καλύπτουν και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν από τις 15 Ιουλίου του 2010.

Στα 2 δισ. ευρώ οι οφειλές στον ΟΑΕΕ - Σχεδόν οι μισοί δεν μπορούν να πληρώσουν

Το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.Από τους περίπου 300.000 παλαιούς οφειλέτες μόλις 28.000 έχουν ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ αναζητά επιπλέον περίπου 220 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων Αυγούστου και του επιδόματος αδείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ταμείου προτίθεται να προχωρήσει στην αναζήτηση βεβαιωμένων οφειλών ακόμη και με την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και στη λήψη μέτρων κατά της εισφοροαποφυγής, σε συνεργασία με την εφορία.

Βάσει, του προϋπολογισμού του Οργανισμού, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 αναμένεται να φθάσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται συνολικά σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 5,133 δισ. ευρώ.

Από Δευτέρα το ΙΚΑ θα εισπράττει τις οφειλές με το "έτσι θέλω"

Από τη Δευτέρα αναμένεται να κινήσει το ΙΚΑ, αν δεν δοθεί νέα παράταση, τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης αφού σήμερα έληξε η προθεσμία για την υπαγωγή οφειλετών του ΙΚΑ σε ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.Από την ερχόμενη Δευτέρα, επίσης, αρχίζει και η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους ή το εξωιδρυματικό επίδομα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε παροχή.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η φυσική καταγραφή κατά το τρέχον έτος για όσους καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο 2012. Η απογραφή ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στα χαμηλά του 2007 η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες

Στα ίδια επίπεδα του 2007 βρίσκεται η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση το Μάιο.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα έφτασε το -4,5% τον Μάιο (έναντι -4,7% τον Απρίλιο).

Το Μάιο η χρηματοδότηση ήταν αρνητική, καθώς οι αποπληρωμές και διαγραφές παλαιών δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις κατά 940 εκατ. ευρώ.

Το χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,2 δισ. ευρώ, σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από αυτό που ήταν στο τέλος του 2007 (111 δισ. ευρώ).

Το Μάιο καταγράφηκε αρνητική ροή χρηματοδότησης ύψους 544 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση (Μάιος 2012 - Μάιος 2011) να καταγράφεται μία μείωση της τάξεως του 4,4%.

Στους επιμέρους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης η οποία κυμαίνεται μεταξύ 0,2% (για τον τουρισμό), 8,9% για το εμπόριο και 10,9% για τη γεωργία. Αντίθετα στον κλάδο ηλεκτρισμού παρατηρείται σε ετήσια βάση αύξηση της χρηματοδότησης κατά 4,4%.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 110,8 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας μόλις κατά 2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο στο τέλος του 2007 (ήταν 109 δισ. ευρώ). Η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Μάιο ήταν αρνητική κατά 371 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -4,3% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα. Στα στεγαστικά δάνεια καταγράφηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων κατά 3,5% με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να υποχωρήσει στα 77,1 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση (6,4%) που παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια τα οποία περιορίζονται πλέον στα 31,9 δισ. ευρώ.

"Εξαφάνισαν" τις καταθέσεις υπό τον φόβο εξόδου από το ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έχουν υποχωρήσει οι τραπεζικές καταθέσεις, με την εκροή τους να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο όταν και είχε κλιμακωθεί η κινδυνολογία περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συρρικνώθηκαν κατά 5% περίπου, έπειτα από μικρές αυξήσεις τους δύο προηγούμενους μήνες.

Συνολικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 163 δισεκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, από 171,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει αντιστραφεί η τάση και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πτώση 2% σημείωσαν και οι καταθέσεις στην Ισπανία, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν ελαφρώς από τα στοιχεία των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

"Παράθυρο" αναθεώρησης για την Ελλάδα βλέπει ο Γιούνκερ

H ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί μεν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΜΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι "η ιδιαιτερότητα των πτυχών του προγράμματος που αποφασίστηκε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα (Μνημόνιο)" και άρα "a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα".
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα".

Ο κ.Γιούνκερ εκφράζει ακόμη την πεποίθηση «ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα», αλλά καθιστά σαφές πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

«Πιστεύω ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την αδυναμία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει -και δεν αγνοώ ότι οι συνθήκες διαβίωσης κυρίως για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ζήσουν- ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε ερώτηση, τέλος, αν με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ.Γιούνκερ λέει ότι "θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών" αλλά και ότι "δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες". "Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν", κατέληξε.

Πικραμμένος: Μητέρα των προβλημάτων η κοινωνική ανισότητα

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία υπουργών, των μελών του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, διπλωματών, πανεπιστημιακών καθηγητών και πληθώρας δικηγόρων και δικαστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή αποχώρησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πικραμμένος διετέλεσε κατά τις επιταγές του Συντάγματος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί» και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση.

»Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Ακόμη, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η "μητέρα" των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στο νόμο".

»Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια.

»Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε: «Είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό

Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου, μετά την υποχώρηση της Γερμανίας, συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου, μετά την υποχώρηση της Γερμανίας, συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με τη λύση αυτή διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κράτη-μέλη και οι φορολογούμενοι πολίτες με πρόσθετο βάρος, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως γίνεται σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της διάσωσης τραπεζών μιας χώρας θα προηγούνται ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και υπογραφή Μνημονίου, το οποίο ωστόσο θα περιορίζεται μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εξάλλου, εξίσου σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη για την αγορά ομολόγων.

Αποφασίστηκε η υπό προϋποθέσεις παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές.

Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στην εν λόγω χώρα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Θετικές προοπτικές για τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνια δημιουργούν οι αναφορές της δήλωσης της Ευρωζώνης που αφορά την Ιρλανδία, καθώς επισημαίνεται ότι «η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως».

Το ευρώ αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Έντονη ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ καθώς οι αγορές αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2677 δολάρια από το επίπεδο των 1,2425 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης Καθοριστικής σπουδαιότητας αποδεικνύεται η χαλάρωση των όρων χορήγησης του δανείου από την Ε.Ε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Επιπροσθέτως υψηλές προσδοκίες καλλιεργεί η δέσμευση για ενοποίηση και ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας που ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να υποβληθούν οι προτάσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την ενοποίηση της τραπεζικής εποπτείας και την ενδυνάμωση των εξουσιών της ΕΚΤ. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, σε μια ρήτρα στη συνθήκη της ΕΕ που τους επιτρέπει να δώσουν στην ΕΚΤ εποπτεία των τραπεζών και άλλων μη ασφαλιστικών χρηματοοικονομικών εταιρειών. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2590 δολάρια.

Η κίνηση αυτή, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί και τον ρυθμιστικό βραχίονα της ΕΕ, να προωθήσει τις προτάσεις της για το νέο πλαίσιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και των κεφαλαιακών απαιτήσεων προς τις τράπεζες.

Η δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής Αρχής για το τραπεζικό σύστημα στην Ε.Ε σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες, θα επιτρέψει στις τράπεζες να απευθυνθούν απευθείας στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, παρακάμπτοντας έτσι τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες σήμερα έχουν την ευθύνη για το έργο αυτό στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande εκτίμησε ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας της ΕΚΤ δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους.

Οι πολιτικές εξελίξεις είχαν θετικό αντίκτυπο επίσης εκτός από την αγορά συναλλάγματος, στις περιφερειακές αγορές ομολόγων (Ισπανίας και Ιταλίας) όπου καταγράφηκε αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 26,33% από 26,32% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,60% να περιοριστεί στο 24,73%, από 24,82% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,21%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,07% , στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,92% από 0,93% , χθες στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,65% ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,37% .

Αποχαιρετούν Ίντερνετ και τηλέφωνο οι Έλληνες

Καθώς η κρίση εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Τόσο στην Ε.Ε. των 27 όσο και στην Ελλάδα, οι δείκτες χρήσης τηλεφωνικών συνδέσεων και Η/Υ εμφανίζονται μειωμένοι.Το μόνο που δεν υποχωρεί είναι η χρήση της τηλεόρασης, η οποία παραμένει σταθερή στο 98% των νοικοκυριών.

Ειδική για την Ελλάδα, το νέο ειδικό ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες Πέμπτη, δείχνει απότομη μείωση της διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών, των τηλεφωνικών συνδέσεων και των συνδέσεων στο ίντερνετ στα ελληνικά νοικοκουριά.

Το νέο ευρωβαρόμετρο αφορά σε μετρήσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι συγκρίσεις γίνονται με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο που περιέχει στοιχεία μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η διείσδυση των Η/Υ στα ελληνικά νοικοκυριά υποχώρησε μέσα σε μερικούς μήνες κατά 8 ποσοστιαίες και διαμορφώθηκε στο 47%. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η Ελλάδα είναι η πλέον η 26η χώρα στην Ε.Ε. με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις ίντερνετ. Η χώρα για πρώτη φορά κατατάσσεται τελευταία, με βάση το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτει οποιαδήποτε σύνδεση στην Ε.Ε.

Το ευρωβαρόμετρο δείχνει μόνο ότι το 42% τω ελληνικών νοικυριών διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ, έχοντας μπροστά της τη Βουλγαρία με ποσοστό 44%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε κατά 5 π.μ.

Σε ό, τι αφορά τις τηλεφωνικές συνδέσεις, οι Έλληνες φαίνεται ότι διακόπτουν τόσο τις συνδέσεις κινητής, αλλά και σταθερής τηλεφωνίας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., έχοντας δεύτερη της Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου το ποσοστό των ελληνικών νοικοκιυριών που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση, τόσο στεθερού, όσο και κινητού, διμαορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 72%. Τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση σταθερού τηλεφώνου μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, από την έρευνα διαφαίνεται η στροφή των Ελλήνων στην καρτοκινητή, ενώ το μόνο θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι συμπολίτες μας εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ποιότητα της κινητής τηλεφωνίας, τις συνδέσεις και την κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας.

Αλμα 5,68% στο χρηματιστήριο

Με ράλι ανόδου υποδέχτηκαν οι χρηματαγορές τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης και αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ. Αλμα 5,68% έκανε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περνώντας το φράγμα των 600 μονάδων, με αιχμές τις μετοχές των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε συγκεκριμένα στις 611,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 51,92 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 10,18%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 7,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,83%.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,73%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+9,43% ) και των Ταξιδιών (+8,23%).

Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+15,85%), της Alpha Bank (+14,55%), της Πειραιώς (+13,60%), της Εθνικής (+12,90%), της Ελλάκτωρ (+11,90%) και της ΔΕΗ (+10,65%).

Ανάλογη ήταν η εικόνα στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που σημειώνουν άνοδο, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,26 δολάρια ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδιζε 1,42%, ο δείκτης Xetra DAX στην Φρανφούρτη σημείωνε κέρδη 4,18%, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κέρδιζε 4,51%.

Με κέρδη άνοιξε και η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο 1,68% και τον δείκτη μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να κινείται ανοδικά στο 2,35%.

Εν τω μεταξύ, σημαντική πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 37 μονάδες βάσης στο 6,57% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων κατά 28 μονάδες βάσης στο 5,90%.

Αντίθετα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχυόταν σήμερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,64% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,64%.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

«Πράσινο» για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Στην δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τα ταμεία στήριξης, υπό ορισμένους όρους συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 έναν εποπτικό μηχανισμό με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους, δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές θα σπάσουν τον «φαύλο κύκλο» μεταξύ τραπεζών και εθνικών κυβερνήσεων

Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσεσε ο Βαν Ρόμπαϊ στο τέλος της συνόδου της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί στήριξης για την σταθεροποίηση των αγορών.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις αγορές και ελπίζουμε αυτό να τις πείσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «ελήφθησαν καλές αποφάσεις για τους μηχανισμούς στήριξης αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τα μακροπρόθεσμα μέτρα».

Αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για ένα αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα θα εισάγει και τα ομόλογα έργου ως εργαλείο χρηματοδότησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Τα κεφάλαια αυτά ήδη περιλαμβάνονται στους σχετικούς προϋπολογισμούς και απλώς «έρχονται στο προσκήνιο» με αναπτυξιακούς στόχους, δεν αποτελούν δηλαδή επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Οπως δήλωσε ο βαν Ρομπάι, οι εταίροι ενέκριναν και στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά 10 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας με 60 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», είπε.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, είχαν αρνηθεί να υπογράψουν το σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ, μέχρις ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού τους.

Η διένεξη αυτή υπερτόνισε την ένταση μεταξύ των βορείων χωρών - δανειστών και των χρεωμένων νοτίων για το μέλλον του ευρώ, κατά τον τρίτο χρόνο κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ

«Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους», δήλωσε ο Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου. Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοηθήσουν γρήγορα, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής ημέρας της συνόδου, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη επείγουσας στήριξης στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.

«Λάβαμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε αύριο σ' ένα καλό συμπέρασμα», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρομπάι και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο.

Μόντι: Διπλή ικανοποίηση για την Ιταλία
Ικανοποιημένος δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι για την συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ.

Οπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή»: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή «ενίσχυσε τη διαδικασία» μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή. Υπήρξαν λίγες εντάσεις, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.

«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία. Τελικά αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», συνέχισε.

Ευφορία στα ασιατικά χρηματιστήρια

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι ασιατικές αγορές στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ευφορία στα ασιατικά χρηματιστήρια

Μετά από την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΕ, ο περιφερειακός δείκτης ΜSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε άνοδο 2%, ενώ και ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο ενισχυόταν κατά 1,5%.

«Οχι» Γιούνκερ σε μία νέα πλήρη θητεία στο Eurogroup



Την πρόθεσή του να μην υπηρετήσει άλλη μια πλήρη θητεία δυόμισι ετών, αν διοριστεί εκ νέου επικεφαλής του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στα θρανία για εξετάσεις όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι

Όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου δεν κατέχουν θέση ευθύνης θα περάσουν από γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα του γαλλικού συστήματος ελέγχου. Η επιτυχία ή η αποτυχία στο γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν θα κρίνει και την παραμονή τους στη θέση τους στο Δημόσιο.Προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως πάμε για τα τέλη του χρόνου.

Το τεστ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι υποχρεωτικό. Η βαθμολογία θα κρίνει τα πάντα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση.

Η εξετάσεις θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις με πολλαπλών επιλογών για την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων ανά κατηγορία και ανάλογα με τη θέση τους.

Κάθε υπουργείο θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα αξιολόγησης η οποία θα σχηματίσει και το ερωτηματολόγιο κατά περίπτωση.

Η αποτυχία στις εξετάσεις θα σημαίνει σε πρώτη φάση απομάκρυνση του υπαλλήλου από τη θέση που καταλαμβάνει, ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα επανεξέτασης.

Το πλαίσιο για το ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες για τους αποτυχόντες δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί. Ίσως περιλαμβάνει υποβάθμιση ή ακόμη και αλλαγή θέσης μέσω μετάταξης.

Πολλοί παντως μεταθέτουν την αξιολόγηση για την επόμενη χρονιά, το πολύ όμως ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, δηλαδή ως τον Ιούνιο.

Κλείνουν μέσα στο καλοκαίρι 60 οργανισμοί στο Δημόσιο – Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους

- Τέλος οι συμβάσεις για χιλιάδες υπαλλήλους

- Μετατάσσονται αναγκαστικά οι μόνιμοι

- Άρνηση μετάταξης σημαίνει αυτόματη απόλυση

- Όλη η λίστα με τους οργανισμούς όπου θα μπει λουκέτοΤα μηνύματα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι σαφή. Τα βασικά αιτήματα των εταίρων-δανειστών για να γίνουν αλλαγές στο μνημόνιο είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι πρώτες μεγάλες και επί της ουσίας αποκρατικοποιήσεις, όμως είναι και θέμα χρόνου να σταλεί μήνυμα και για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης με μαζικά λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου για να μειωθεί άμεσα και κατά χιλιάδες το προσωπικό, αλλά και το λειτουργικό κόστος.

Η λίστα περιλαμβάνει 60 φορείς και οργανισμούς. Μόνο τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και η μείωση των συμβάσεων θα οδηγήσει σε σαφή μείωση των πόρων που χρειάζεται το Δημόσιο .

Στους φορείς αυτους απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη και προβλέπει άμεσο λουκέτο με μια μόνο υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ότι έχει να κάνει με το προσωπικό υπάρχουν τρεις δρόμοι.

Οι συμβασιούχοι ουσιαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους καθώς οι συμβάσεις μετά τη λήξη τους δεν θα ανανεώνονται καθώς προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μετατάσσονται σε άλλον οργανισμό του Δημοσίου. Η μετάταξη θα είναι υποχρεωτική. Ο υπάλληλος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα θέση. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται απόλυση.

Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας για ένα χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού και μετά θα απολύεται.

Στην περίπτωση της εφεδρείας όμως υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι η τρόικα που θεωρεί αποτυχημένο το μέτρο της εφεδρείας, ενώ το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους είναι πως στην περίπτωση που ενταχθούν στο καθεστώς ουσιαστικά δεν έχουν καμία ελπίδα επαναπρόσληψης καθώς ούτε μετάταξη μπορεί να γίνει αφού και αυτή θα θεωρηθεί νέα πρόσληψη και υπόκειται στον κανόνα 1 προς 5.

Οι οργανισμοί προς κατάργηση – συγχώνευση:

Το σχέδιο περιλαμβάνει λουκέτα και μάλιστα άμεσα μέσα στο καλοκαίρι για οργανισμούς που υπάγονται κυρίως στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης

Είναι οι οργανισμοί: Εταιρεία Έρευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Σύνθεση”, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας”Αθήνα” Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχίστρας Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,Κοινωνικές Συνετεριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων”Εδρα”, Ομοσπονδία Άρσης Βαρών,Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας” Αλθαία”, Αθλητικό Κέντρο Χανίων,ΟΚΕ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”,Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ,Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, “Συν-ειρμός”,Ωδείο Αθηνών,Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς,Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης,ΙΑΣΙΣ, Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης,Κέντρο Έρευνας Πρίθαλψης Σακκχαρώδη Διαβήτη.

Πρώτη «ήττα» της Μέρκελ το σύμφωνο ανάπτυξης

- Σκληρό μπρα ντε φερ Ιταλίας-Ισπανίας με την Άνγκελα Μέρκελ

- Ζήτησαν ουσιαστικές λύσεις για να μη δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια

- Συμφώνησαν τελικά να υπογράψουν άμεσα το σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ

- Εκτοξεύει το ευρώ η συμφωνία των Βρυξελλών

Δεν είναι μόνο οι δυο χώρες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Είναι (κυρίως) οι δυο χώρες που φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ. Το είχαν πει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, το έκαναν και πράξη στην ολονύχτια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Και ως άλλος... Μπαλοτέλι, ο Μάριο Μόντι νίκησε για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες τη Γερμανίδα καγκελάριο (η πρώτη ήταν στο... γήπεδο). Είχε σύμμαχο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Οι δυο τους στύλωσαν τα πόδια και συναίνεσαν στο σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ μόνο όταν έγιναν δεκτοί οι όροι τους. Ο εξής ένας δηλαδή: να μη γίνουν Ελλάδα και να μη δανείζονται με επιτόκια του 7%.

Η Ισπανία ζήτησε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ η Ιταλία μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Από νωρίς οι δυο χώρες είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει 120 δισ. ευρώ στον δοκιμαζόμενο Νότο γιατί δε μπορούσε να ρισκάρει να «πέσουν» στα δίχτυα του μηχανισμού στήριξης και των Μνημονίων η Ισπανία (προς το παρόν μπαίνει μόνο για την ενίσχυση των τραπεζών της) και τη Ιταλία, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ρώμη και Μαδρίτη έπαιξαν σκληρό πόκερ μέχρι, νωρίς το πρωί της Παρασκευής πια, ανάψουν το «πράσινο φως» στο σύμφωνο ανάπτυξης που συμφώνησαν οι 27. Αλλα τελικά «ήραν τις επιφυλάξεις τους», όπως κομψά το έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους. Είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσθεσε ο Ρομπάι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολαντ, αφού ανακοίνωσε τη συμφωνία για το σύμφωνο ανάπτυξης, είπε ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

"Δεν αξίζει στους Έλληνες αυτό που περνάνε"

"Είμαστε όλοι Έλληνες". Αυτό ήταν το σύνθημα του συλλόγου CAC, που το απόγευμα της Πέμπτης (28/6) πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Είκοσι από τα μέλη του συλλόγου -που στόχο έχει να ενημερώνει τους Γάλλους πολίτες για την οικονομική κρίση και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βρίσκονταν από τις 17.15 έξω από το σταθμό των τρένων "Saint Charles".

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στα σκαλιά του σταθμού βρίσκονταν περίπου 150 άτομα που επισκέφθηκαν το stand του συλλόγου και διάβαζαν τα ενημερωτικά φυλλάδια που έγραφαν με μεγάλα γράμματα: "Χρέος και λιτότητα: Είμαστε όλοι Έλληνες! Ελλάδα: Αλήθειες και ψέματα".

Στα φυλλάδια, αναφέρονταν -μεταξύ άλλων- τα εξής: "Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, απατεώνες και κερδοσκόποι! ΛΑΘΟΣ! Το 2010 οι Έλληνες δούλεψαν 40.9 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 36,6.".

Όπως τόνισαν στο News247 οι εκπρόσωποι του CAC, ο στόχος της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι συμβαίνει πραγματικά στη χώρα μας, καθώς: "Οι νέοι στη Γαλλία δεν γνωρίζουν την αλήθεια και επηρεάζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προσπαθούν να στιγματίσουν την Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν και δεν πληρώνουν φόρους. Όχι. Οι Έλληνες δουλεύουν όπως εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι, αλλά έχουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ζωής. Η κατάσταση είναι αφόρητη και αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία και μετά θα συμβεί και στη Γαλλία".

Και καταλήγουν: "Δεν αξίζει στους Έλληνες αυτό που περνάνε. Να μην έχουν λεφτά για φαγητό, τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε σχολείο, οι έγκυες να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της γέννας τους. Για πόσο ακόμα θα το επιτρέπουμε αυτό;".

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Την αναστολή των κινητοποιήσεων από την 1η Ιουλίου αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), καθώς ξεκίνησαν να τους καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του Απριλίου.

Έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ τελικά το προεδρείο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κινητοποιήσεις, δεδομένης και της εξόφλησης των οφειλών του Απρίλιου από τον ΕΟΠΥΥ, από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ.Λουράντου, ο οποίος τον συνάντησε στο υπουργείο Υγείας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λουράντος δήλωσε ικανοποιημένος από την τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί άμεσα λύση και για τα χρέη του 2011.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι κατανοεί τα προβλήματα των φαρμακοποιών και είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτείται ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Συμφωνία για ανάπτυξη στην Ευρώπη ύψους 120 δισ. - Παραμένουν τα αγκάθια

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

"Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης", δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην "ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση" για την οποία "θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης".

Πέρα από αυτή τη συμφωνία όμως, τα αγκάθια μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών παραμένουν και οι αποφάσεις που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί δεν μπορούν να σταματήσουν σίγουρα ούτε την κρίση ούτε φυσικά και το "ξεσάλωμα" των αγορών από τη Δευτέρα.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας – Νέο κύμα μετανάστευσης στη Γερμανία

Τραγικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία στην Ελλάδα με όλο και περισσότερους Έλληνες να αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας – Νέο κύμα μετανάστευσης στη Γερμανία

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στη Ε.Ε. οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 400.000 το πρώτο τρίμηνο του 2012 δηλαδή κατά 8,7% σε χέρση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η Επιτροπή μάλιστα επισημαίνει ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ενώ ανάλογα τραγική είναι και η κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Με το 68% των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η μετανάστευση Ελλήνων και Ισπανών προς τη Γερμανία.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα νέο κύμα μετανάστευσης στην Γερμανία , στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην οποία αναζήτησαν εργασία περίπου 15.000 Έλληνες και 13.000 Ισπανοί.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η τάση θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες και βεβαίως όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.

Παράλληλα έχει μειωθεί αισθητά η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες, επιπλέον, η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.

Από το ευρώ στη δραχμή ή στο μάρκο;

Οι Financial Times ''τοποθετούν'' χρονικά το τεράστιο ευρωπαικό βήμα όταν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και φύγει από το ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Αξίζει σορτάρισμα η Γερμανία;

''Oι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητος δείκτης του φόβου στο ευρω-σύστημα απ’όσο το ίδιο το ευρώ. Καθώς η Ευρώπη σέρνεται σε μια ακόμη σύνοδο κορυφής που μάλιστα χαρακτηρίζεται «επιτακτική», ο πυρήνας της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης μπορεί να μας δείξει περισσότερα για το κατά πόσον οι πολιτικοί αποκτούν τον έλεγχο της κρίσης, απ’όσο οποιοδήποτε κοινό ανακοινωθέν.

Αν πράγματι αποκτούν τον έλεγχο, η αγορά θα πρέπει να πέσει σαν πέτρα, καθώς θα ανατρέπεται η έξοδος κεφαλαίων και θα επιστρέφει το χρήμα σε άλλες αγορές της ευρωζώνης. Λέγεται ότι πολλά μεγάλα hedge funds θεωρούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων «σίγουρο ατύχημα».

Όμως αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Αν τα γερμανικά ομόλογα αξίζουν το «μεγάλο σορτάρισμα», θα πρέπει να πιστεύετε τα εξής δύο πράγματα.

Πρώτον ότι η γερμανική αγορά ομολόγων δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιαπωνίας. Το μεγάλο σορτάρισμα στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα είναι επαναλαμβανόμενο μοτίβο για τους επενδυτές επί μια δεκαετία και πλέον και αρνείται να εξαφανιστεί. Κάποια μέρα ίσως, αλλά οι αδύναμες επενδύσεις, οι υψηλές ροές καταθέσεων, το δυνατό γεν και η αποφυγή του κινδύνου από τους Ιάπωνες επενδυτές, είναι αρκετά για να καθυστερήσουν πολύ εκείνη την ημέρα.

Η Γερμανία, που είναι επίσης έθνος – πιστωτής με εξωτερικό πλεόνασμα και απομοχλευόμενο τραπεζικό σύστημα, ίσως να μην διαφέρει. Από κάποιες πλευρές τα γερμανικά ομόλογα δείχνουν καλύτερο ρίσκο από τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα (JGBs). Δεν έχει, βέβαια, το δικό της νόμισμα και οι ξένοι κρατούν πάνω από το 50% του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε κυκλοφορία, σε σχέση με το 8% της Ιαπωνίας. Όμως το χρέος της γερμανικης γενικής κυβέρνησης ειναι το ένα τρίτο από της ιαπωνικής σε μικτή βάση και το μισό σε καθαρή βάση.

Η ασταμάτητη πτώση στα γερμανικά yields από το ζενίθ του 1990-91 στο 9% μετά την ενοποίηση, ίσως έχει λήξει. Όμως οι εξάρσεις που εκδηλώθηκαν στην ανάκαμψη του 2009-2010 και το 2010-11 όταν συμφωνούνταν τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεν ήταν βιώσιμες.

Δεύτερον, χωρίς ένα δυνατό σοκ στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τα γερμανικά yields το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν σε σταθερή ή ανοδική πορεία, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιήσουν το «τεράστιο βήμα» -κατά πάσα πιθανότητα όταν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και φύγει από το ευρώ.

Πρώτα θα συμφωνήσουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει το «κατάλληλο» QE δανείζοντας στον μηχανισμό European Stability Mechanism, του οποίου το χρέος θα γίνει αμοιβαίο. Ευρεία αναδιοργάνωση χρέους ή απαλοιφή χρεών, κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης και μια ατζέντα ταχείας ενοποίησης προϋπολογισμών και τραπεζών, θα ακούγονται συνέχεια.

Μέχρι σήμερα όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά το πώς θα διορθωθεί η ευρωζώνη, όμως δεν υπάρχει η πολιτική θέληση για να γίνει. Ακόμη κι αν προωθηθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, η Ευρώπη χρειάζεται άμεση αλλαγή συμπεριφοράς και λειτουργίας της ΕΚΤ και του ESM, για να μην πούμε για e-bonds ή αναδιάρθρωση χρεών. Επιπλέον, είναι αμφίβολο ότι θα γίνει ποτέ η τραπεζική ενοποίηση, εκτός από κάποιες αλλαγές ίσως προς μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εποπτεία και ορθή διαχείριση.

Τα μεγάλα πολιτικά συμφέροντα σε εθνικό επίπεδο δύσκολα θα επιστρέψουν να παραχωρηθούν εξουσίας εκκαθάρισης και αναδιοργάνωσης σε ευρωπαϊκές αρχές. Και όπως έδειξε η ισπανική τραπεζική διάσωση, στις ευρωπαικές κυβερνήσεις δεν αρέσει να λένε τι να κάνουν με τις τράπεζές τους και δεν αντιλαμβάνονται οτι το θέμα είναι να ξαναμπεί το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χρηματοπιστωτικό παιχνίδι, όχι να τους διώχνουν παραπάνω.

Αν οι πολιτικές διαφορές σχετικά με το «τεράστιο βήμα» δεν κλείσουν, τότε είτε το ευρω-σύστημα θα διαλυθεί καθώς θα αναδυθεί ξανά το πανίσχυρο γερμανικό μάρκο, είτε θα κερματιστεί καθώς η Ελλάδα, και ίσως άλλοι, φύγουν και μια περιορισμένη ενοποίηση θα δημιουργηθεί για τους υπόλοιπους με τευτονικές μεθόδους, ενώ η πίστωση και ο συναλλαγματικός κίνδυνος θα ξυπνούν. Τα γερμανικά ομόλογα θα παραμείνουν ελκυστικά, τότε, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα yields στα γερμανικά ομόλογα θα ανέβουν μόνο αν γίνει σύντομα μια δυναμική επίδειξη πολιτικής θέλησης και ειδικά γερμανικής πολιτικής θέλησης, απλά επειδή η Γερμανία κρατάει στο χέρι τους πιο σημαντικούς συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν για να αποδώσει η υπάρχουσα νομισματική ενοποίηση.

Νοιώθουμε κατανόηση για τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Angela Merkel αλλά, για όποιον δεν πιστεύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μπλοφάρει και κερδίζει χρόνο πριν υποχωρήσει, τα γερμανικά ομόλογα δεν είναι το «μεγάλο σορτάρισμα»''.

Ανατροπές με το... καλημέρα

Οι Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης ανέλαβαν τη διοίκηση της ΕΤΕ στα τέλη του 2009, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Υλοποίησαν με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατάρτισαν για την ενίσχυση της ΕΤΕ

Νέα διοίκηση -επιλεγμένη διά χειρός πρωθυπουργού- αναλαμβάνει τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας. Χθες η κυβέρνηση, διά του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Ζανιά, ζήτησε τις παραιτήσεις των κ. Β. Ράπανου και Απόστολου Ταμβακάκη.

Ο κ. Βασίλης Ράπανος υπέβαλε ήδη την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης θα παραιτηθεί σήμερα.

Η επιστολή
Ο κ. Ράπανος στην επιστολή της παραιτησής του αναφέρει: «Οπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, για λόγους υγείας δεν μπόρεσα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και στην οποία συναίνεσαν οι Πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον ίδιο λόγο υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας».

Στο τιμόνι της Εθνικής θα βρεθεί -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, επιφορτισμένος με τις δραστηριότητες της επιχειρηματικής πίστης και των ναυτιλιακών, που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος έχει αναλάβει τις διεθνείς δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας, θα είναι το νούμερο 2 στη νέα διοικητική πυραμίδα της ΕΤΕ.

Οι κ. Ράπανος και Ταμβακάκης ανέλαβαν τη διοίκηση της ΕΤΕ στα τέλη του 2009, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο στόχος τους ήταν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ταυτόχρονα έπρεπε να θωρακίσουν την τράπεζα εν όψει του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς η ΕΤΕ στα χαρτοφυλάκιά της εκτός από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ κατείχε και παράγωγο ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ (το γνωστό swap Τίτλος).

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της καταθετικής της βάσης, καθώς οι εκροές που σημειώθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν ποσοστιαία οι μικρότερες στο τραπεζικό σύστημα.

Ενίσχυση
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η διοίκηση Ράπανου - Ταμβακάκη υλοποίησε με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατάρτισε για την ενίσχυση της ΕΤΕ. Και σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών η ΕΤΕ πέτυχε τη συγκέντρωση περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων.

Ακόμα έχει προγραμματίσει την πώληση του 25% με 30% της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, ενώ παράλληλα ήταν στο πρόγραμμα η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της Ελλάδας στον τουρισμό. Επίσης έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στο καλοκαίρι οι διαδικασίες για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι ξένες θυγατρικές τράπεζες του ομίλου της Εθνικής, εκτός της τουρκικής θυγατρικής της.

Σήμερα οι αλλαγές
Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ΕΤΕ

Σήμερα στη γενική συνέλευση θα ανακοινωθεί στους μετόχους η παραίτηση του κ. Βασίλη Ράπανου. Με την ολοκλήρωση της γ.σ. θα συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο και εκεί ο κ. Ταμβακάκης θα υποβάλει την παραίτησή του. Το ίδιο θα πράξει και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Λεωνίδας Θεόκλητος.

Το ΔΣ θα εκλέξει τον προσωρινό πρόεδρο της ΕΤΕ καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο, που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Επίσης θα προχωρήσει και στην τοποθέτηση των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων στις θέσεις των κ. Τουρκολιά και Θεόκλητου. Το ΔΣ θα αποφασίσει επίσης τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων -σε διάστημα 25 ημερών- με αντικείμενο την εκλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΤΕ.

Σημειώνουμε ότι έχει ζητηθεί και η παραίτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Λεωνίδα Θεόκλητου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επίσης αναμένεται να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για τον κ. Ανθιμο Θωμόπουλο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Είναι άγνωστο αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΤΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αναλάβει το management της Emporiki Bank. Και τον κ. Π. Μυλωνά, επίσης αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στην Εθνική ή θα αποχωρήσει. Επίσης χθες το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του και ο κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης, γενικός διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, και αποχωρεί στο τέλος του Ιουνίου 2012.

Ορκίζονται σήμερα οι 300 της Βουλής

Υπό την σκιά της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και της απουσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 στην Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου. Αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου του κοινοβουλίου, με την ΝΔ να έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παρά ταύτα άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει το 3ήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς που ήθελαν την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας το ερχόμενο Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα ορίζει ότι η έναρξη των προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι το σχετικό χρονικό όριο λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 5.7.2012.

Συσχετισμοί και ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

Σημαντικές ανατροπές στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς προκάλεσε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. σημειώθηκαν και στις εκλογές της 6ης Μαϊου αλλά δεν «αποτυπώθηκαν» επαρκώς στο κοινοβούλιο λόγω των νέων εκλογών) με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/6 της Βουλής ανανεώνεται με την είσοδο 40 νέων βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, μειωμένος αισθητά θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας καθώς αρκετοί από τους εκλεγέντες βουλευτές ανήκουν στην γενιά των 30αρηδων. Νεώτερη όλων αναδεικνύεται η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία εξελέγη σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το ρεκόρ πάντως εξακολουθεί να ανήκει στον κ. Σαμαρά ο οποίος έχοντας εκλεγεί το 1977 βουλευτής Μεσσηνίας σε ηλικία μόλις 26 ετών κρατάει τα σκήπτρα του νεώτερου βουλευτή στην ιστορία του κοινοβουλίου. Μεταξύ των 30αρηδων συγκαταλέγονται οι Χρήστος Δήμας (ΝΔ), Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ), Δ. Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) Π.Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ.Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) . Στην ίδια γενιά ανήκουν και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Κώστας Καραγκούνης οι οποίοι έχουν ήδη υπουργοποιηθεί. Εκτός όμως από τους «νέους» υπάρχουν και οι «μαθουσάλες με νεανική διάθεση» της Βουλής με τον κ. Μανώλη Γλέζο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτάσει τα 90 και να χαρακτηρίζεται ως ο γηραιότερος βουλευτής.

Νέος Πρόεδρος ο Ε. Μεϊμαράκης

Πάντως, η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι δεδομένες σκληρές συγκρούσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να οδήγησαν τον κ. Σαμαρά στην απόφαση να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επιπροσθέτως, για τις θέσεις του 1ου και 2ου αντιπροέδρου θα προταθούν πιθανότατα οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Θανάσης Νάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον 4ου αντιπρόεδρο της Βουλής θα προταθεί ο κ. Τάσος Κουράκης, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και η «Χρυσή Αυγή» πιθανότατα τον κ. Χρήστο Παππά ή την κυρία Ελένη Ζαρούλια.

Όμως, η απόφαση της Συγγρού να προτείνει τον κ. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται από πολλούς – και εντός της ΝΔ - ως «άκομψο» άδειασμα στον νυν πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα. Την συγκεκριμένη δυσφορία μάλιστα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να δώσει «γραμμή» προκειμένου να παραμείνει στην θέση του ο κ. Πολύδωρας, την οποία εκτός των βουλευτών του κ. Καμμένου θα την ακολουθήσουν και αυτοί της «Χρυσής Αυγής» και ενδεχομένως ορισμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη υπέρ Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου έχει αντιταχθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και έχει ήδη «αποσπάσει» την υποστήριξη του κ. Πολύδωρα για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση και οι βουλευτές συμμετέχουν στην μυστική ψηφοφορία ακολουθώντας συνήθως την «γραμμή» που δίνει το κόμμα. Πρόεδρος κηρύσσεται αυτός που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Πάντως, με δεδομένη την επίσημη υποστήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει τις 151 απαραίτητες ψήφους, το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση θα προκύψει από μια οριακή ψήφισή του.

Προγραμματικές από Δευτέρα… και βλέπουμε

Πέραν αυτών, ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αν και έχουν συμπληρωθεί 10 ημέρες από τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κ. Αντώνη Σαμαρά και στις αυστηρές συστάσεις των ιατρών να παραμείνει μακριά από κάθε επίπονη διαδικασία για διάστημα ορισμένων ημερών. Όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα η έναρξη των Προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15θημέρου από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αδυνατεί και τότε να σταθεί στο βήμα επί τουλάχιστον 45 λεπτά για να διαβάσει την ομιλία του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια ολιγόλεπτη πολιτική τοποθέτηση και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές των υπουργών.

Απάντηση στην τρόικα για τις προσλήψεις στο δημόσιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του 2011 προέκυψε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου κατά 1.057 προσλήψεις, λόγω της μεταβολής του λόγου 1 προς 5 σε 1 προς 10 στο μέσο της χρονιάς.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αυξήσεων των προσλήψεων στο Δημόσιο και παραβίασης των δεσμεύσεων της χώρας έναντι της τρόικας.

Όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, οι περιορισμοί που ισχύουν έχουν τηρηθεί απόλυτα, κατόπιν συμφωνίας και με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, το 2011 είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση ανώτατου ορίου 8.000 προσλήψεων τακτικού προσωπικού. Οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2011 ανέρχονται σε 5.633 τακτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 3.424 μεταφορές τακτικού προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνεπώς, επισημαίνει το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός του τακτικού προσωπικού που εισήλθε στο δημόσιο το 2011 ανήλθε σε 9.057, "αριθμός που προφανώς και απέχει κατά πολύ από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας".

Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέσα στο 2011

Όπως προσθέτει η ηγεσία του υπουργείου, τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2011 προέκυψε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου κατά 1.057 προσλήψεις, λόγω της μεταβολής του λόγου 1 προς 5 σε 1 προς 10 στο μέσο της χρονιάς, την 1η Ιουλίου 2011. Το γεγονός αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, γνωστοποιήθηκε στην τρόικα και συμφωνήθηκε η μικρή αυτή υπέρβαση να υπολογισθεί ως μείωση στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού του έτους 2012.

Όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, οι προσλήψεις για το 2010, περιορίστηκαν κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες του έτους 2009. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, "για το 2011, οι προσλήψεις περιορίζονται κατά 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες του έτους 2010, και ειδικότερα για το β΄ εξάμηνο του 2011, περιορίζονται κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες του έτους 2010, ενώ η πρόβλεψη για τα επόμενα έτη, είναι 10% μείωση έως και το 2015".

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καταλήγει το υπουργείο, "πληροφορίες που βασίζονται σε σημειώματα, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως η απαραίτητη επαλήθευση από τις δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργούν στρεβλώσεις και δυσμενείς εντυπώσεις της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό".

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με ευρω-διλήμματα και συγκρούσεις

Μέσα σε ένα απόλυτα συγκρουσιακό κλίμα αρχίζει η κρισιμότερη στην ιστορία της Ε.Ε. Σύνοδο Κορυφής, με τον "πήχη των προσδοκιών" να έχει κατεβεί δραματικά και με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι για να λάβουν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ αποφάσεις.

Οι πιέσεις έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η Σύνοδος κορυφής δεν θα "επιλύσει" την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.

"Μη ρωτάτε εμάς τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν για να την αλλάξουν... Δεν φταίει το γερμανικό Κοινοβούλιο για το ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση", ήταν τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από το Βερολίνο που δίνουν μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Ο ίδιος άφησε πάντως ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για αλλαγές στο Μνημόνιο. "Καλέσαμε την τρόικα να εξετάσει την κατάσταση της χώρας και όταν θα έχουμε τους αριθμούς θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας", είπε τονίζοντας ωστόσο ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση".

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη παρακράτηση του ενός δισ. ευρώ από τη δόση, διέψευσε έμμεσα υπουργούς δύο προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που είχαν πει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για φάρμακα και άλλες ανάγκες, λέγοντας ότι το ποσό αυτό ήταν συνεισφορά της Αθήνας στο ευρωπαϊκό ταμείο ESM.

"Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει... να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου", είπε τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των φορολογικών μηχανισμών.

Αυστηρή κριτική και από άλλους εταίρους

Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της Ε.Ε., καθώς "διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι "είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό", επισημαίνοντας ότι η σύνοδος "δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην "υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους σήμερα και αύριο".

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να απομακρυνθούν οι πιέσεις από τις αγορές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερο εφικτή όταν θα υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό εποπτικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, χρόνο.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ από το Παρίσι λίγο πριν από το δείπνο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη που να λειτουργεί αποτελεσματικά και στην οποία οι χώρες θα βοηθούν η μία την άλλη".

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ας γελάσουμε και λίγο.....








«Ο Mr. Euro καλείται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ»

Ενας γλυκομίλητος αλλά ιδιαίτερης αναγνώρισης οικονομολόγος βρίσκεται από σήμερα στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το Reuters παρουσιάζοντας τον Γιάννη Στουρνάρα

Με τους Ελληνες να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες από το να ξεμείνουν από ρευστό και έχοντας απέλπιδα την ανάγκη για έναν νέο υπουργό οικονομικών που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσωεν με τους δανειστές, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών γύρω από το πρόσωπο του 55χρονου Γιάννη Στουρνάρα δεν άργησε πολύ να κλείσει σημειώνει το πρακτορείο.

Και προσθέτει:

Το έργο που έχει μπροστά του απαιτεί ικανότητες ταχυδακτυλουργού. Πρέπει να πιέσει για περισσότερα χρήματα και χρόνο τους ολοένα και πιο δύσπιστους δανειστές την ίδια ώρα που θα είναι αναγκασμένος να κανακεύει τους απρόθυμους ελληνες αξιωματούχους να προωθήσουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.

Ο Στουρνάρας είναι ένας σοβαρός και αξιοσέβαστος άνθρωπος που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Μπαίνει όμως σε μια κακή κυβέρνηση, όπου πολλοί παλιομοδίτες και με έφεση στη σπατάλη πολιτικοί, κατέχουν καίριες θέσεις», είναι η γνώμη που κατέθεσε στο διεθνές πρακτορείο ο Γιάννης Λούλης.

«Θα πρέπει να δώσει μια σκληρή μάχη εναντίον τους. Μπαίνει στη φωλιά του λύκου και δεν θα επιβιώσει εάν δεν έχει την σθεναρή υποστήριξη του πρωθυπουργού».

Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του ΙΟΒΕ, ενός think-tank με ιδιαίτερη επιρροή, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται φιλελεύθερος οικονομολόγος, και ένθερμος υποστηρικτής των διαρθρωτικών αλλαγών για να ανοίξει η οικονομία και να γίνει πιο ανταγωνιστική –ιδέες που είνα πιθανόν να ευαρεστήσουν τους διεθνε΄ςι δανειστές που έχουν εξοργιστεί με τους αργούς ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Στουρνάρας υπήρξε μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2011, ως βασικός οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αργότερα τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τραπέζης, όπου ξεκίνησε με επιτυχία την σταδιακή πώληση στην Credit Agricole.

Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί στενά τον περιγράφουν σαν ένα γλυκομίλητο οικονομολόγο, άψογα κατηρτισμένο για να αναλάβει αυτό που σήμερα φαίνεται ως η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο...

Νέο τείχος του Βερολίνου από τη Μέρκελ

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Ανγκελα Μέρκελ απορρίπτει κάθε σχέδιο για κοινή διαχείριση στο χρέος των κρατών της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος υψώνει τείχος εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και της συνάντησης με τον Φρ. Ολάντ.

Νέο τείχος αδιαλλαξίας στην Ευρώπη ύψωσε το Βερολίνο παραμονές της εξαιρετικά κρίσιμης για το μέλλον του ευρώ Συνόδου Κορυφής και της αποψινής συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Σε μια επίδειξη αλαζονείας, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με ύφος «όσο ζω, η Ευρωζώνη δεν θα έχει ευρωομόλογα», ανάβοντας φωτιές στους Ευρωπαίους εταίρους της την ώρα που ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο λόγω των αρνητικών εξελίξεων σε Κύπρο και Ισπανία.

Με την πιο σκληρή διατύπωση που ίσως έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει η καγκελάριος της Γερμανίας, έβαλε «φρένο» στα σχέδια για κοινή διαχείριση του χρέους των μελών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι όσο ζει δεν θα υπάρξει ποτέ στην Ευρωζώνη συλλογική ανάληψη χρέους των χωρών-μελών της! Και προσέθεσε ότι ούτε στη Γερμανία θα υπάρχει συλλογική ευθύνη για το χρέος, λίγο μετά τη συμφωνία του κυβερνητικού σχηματισμού με τα ομόσπονδα κρατίδια για την κοινή έκδοση Deutschland bonds.

Με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και ο επί των Οικονομικών υπουργός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τα ευρωομόλογα είπε: «Εφόσον δεν υπάρχει ακόμα δημοσιονομική ένωση, δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια ευθύνη όλοι για τα χρέη. Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα εις βάρος κάποιου άλλου, θα το κάνει. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό».

Τα αρνητικά μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκει ανοιχτά τη λήψη μέτρων αμοιβαιοποίησης του χρέους, την εισαγωγή εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων και μέτρων προώθησης της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης.

«Υπέρ» της ανακίνησης του ζητήματος του χρέους έχουν επίσης ταχθεί Ισπανία και Ιταλία, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια είπε χθες ότι στην επικείμενη Σύνοδο «είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, ποια θα είναι τα ενδιάμεσα στάδια».

Ολοκλήρωση
Η καγκελάριος, από την άλλη, επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση πριν από οποιοδήποτε άλλο βήμα.

Η στάση πάντως αυτή της κ. Μέρκελ έχει ενοχλήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες αν δεν βρεθεί μια βιώσιμη λύση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως προς την κατεύθυνση αυτή θα πιέσουν και άλλοι ηγέτες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αποψινές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να διεξαχθούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Με στόχο να «γεφυρωθούν» οι διαφορές, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας είχαν χθες συνάντηση στο Παρίσι.

ΤΖ. ΣΟΡΟΣ
Πυρά κατά της Γερμανίας

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σπατάλησε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, στο πλαίσιο της στήριξης της ευρώ, ενώ πλέον είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δει την Ευρωζώνη να καταρρέει, υποστήριξε με συνέντευξη στο «Spiegel» o μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Καμία χώρα δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ όσο η Γερμανία, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Αρα, ό,τι έχει συμβεί ως επίπτωση του ευρώ είναι σε μεγάλο ποσοστό... γερμανική ευθύνη», τόνισε σχετικά.

Επεσήμανε, συγχρόνως, ότι η οικονομία στη 17μελή Ευρωζώνη παλεύει σήμερα εναντίον της ύφεσης, πολλά δε από τα συναφή προβλήματα έχουν οδηγηθεί σε έξαρση λόγω ακριβώς των μέτρων λιτότητας που παρήγγειλε για ασθενέστερες της γερμανικής οικονομίες η καγκελάριος Μέρκελ.

Εισπρακτικές εταιρείες επιστρατεύει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ δεν θα ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων του ηλεκτρικού, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι θα παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών για τις 12 Ιουλίου, ο κ. Ζερβός διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η αγορά.

Call Centers για ανείσπρακτους λογαριασμούς

Για το θέμα των ανείσπρακτων λογαριασμών (που διαμορφώνονται στο 1,1 δισ. ευρώ) ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν.

Για το θέμα των τιμολογίων, πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι τα κοστολογικά δεδομένα οδηγούν σε αύξηση της τάξης του 5 % στο σκέλος της ενέργειας, χωρίς να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες υλοποίησης ενός τέτοιου μέτρου και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Οι αποφάσεις όμως, διευκρίνιζαν, δεν λαμβάνονται από τη ΔΕΗ αλλά από το ΥΠΕΚΑ ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ.

Το χαράτσι και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Για το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι το πρόβλημα επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και εξέφρασε την ελπίδα το τέλος να μην περιληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για το 2012.

Η ΔΕΗ δεν στέλνει μέχρι στιγμής λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ αναμένοντας οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ωστόσο να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να εκδοθούν από εκεί τα εκκαθαριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ακόμη ότι ως το τέλος της εβδομάδας η επιχείρηση θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ που είχε παρακρατήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που επιτάθηκαν απο την αρχή του χρόνου. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους περι τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο "δεκάλογος" των εμπόρων για μείωση της φορολογίας


Την άμεση προώθηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με προτεραιότητα στους μικρομεσαίους ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και όποια άλλη συναλλαγή σε βάρος του Δημοσίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναντιστοιχία εισοδήματος και έμμεσων φόρων, αλλά και την έλλειψη ενός δίκαιου, απλού και έντιμου φορολογικού νόμου.

Οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων θα αυξήσουν τα Δημόσια έσοδα, αλλιώς τα φετινά εκκαθαριστικά και κάθε φορολογικό ραβασάκι, θα καταλήξουν στο συρτάρι των απλήρωτων λογαριασμών.

Εάν δεν βελτιωθούν τα μεγέθη της οικονομίας, εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα, εάν δεν βελτιωθεί η κίνηση στην αγορά, είναι μάταιο να περιμένει κανείς φορολογικά έσοδα, από ανύπαρκτη φορολογητέα ύλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", ο "φορολογικός δεκάλογος" των μικρομεσαίων του εμπορίου συνοψίζεται στα εξής:

1) Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις, αλλά και θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές.

2) Εξορθολογισμός κυρώσεων (πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων) και ισχύς αυτών και επί των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια με διεκδικήσεις 10 δις ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο εισπράττει μόνο το 7% όσων έχουν επιδικαστεί. Δραστική μείωση των παραβόλων και της προβεβαίωσης του φόρου για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και καθιέρωση ανεξάρτητου μηχανισμού διαιτητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

3) Άμεση τροποποίηση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης πράξεων της Διοίκησης με δεσμεύσεις λογαριασμών όψεως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

4) Αναθεώρηση των διατάξεων που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικροφειλέτες του δημοσίου. Οι ποινικές διώξεις και η εισπρακτική βία σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και πρέπει να ανακληθούν.

5) Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας (ν.3842/2010). Ηλεκτρονική διασταύρωση αγορών και πωλήσεων των επιχειρήσεων και κατάργηση του ΚΒΣ. Απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής συναλλαγής και κατάργηση του ρόλου του φοροεισπράκτορα από κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

6) Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης (άμεσα λόγω τουριστικής περιόδου).

Συμψηφισμός επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις και θέσπιση χρεωπιστωτικής καρτέλας της κάθε επιχείρησης με το Δημόσιο για την άμεση εκταμίευση του υπολοίπου των 6,5 δις που έχει βεβαιωθεί ως υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων.

7) Αναφορικά με τον τρόπο φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με όποια εταιρική μορφή κι αν αυτές ασκούνται, είτε ως προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ.), είτε ως κεφαλαιουχική (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.), προτείνουμε για τους συνεπείς, φόρο με συντελεστή 15% επί των κερδών.

Για τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους κέρδη να υπάρχει φορολογία μερισμάτων με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά να δοθούν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για τα αδιανέμητα κέρδη που επενδύονται στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων.

8) Άμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το Φ.Α.Π., με αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

9) Ενοποίηση των πολλών και διαφόρων αναδρομικών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων και την πλήρη κατάργηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

10) Τέλος, προτείνουμε μια περίοδο "παγώματος" έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου και φυσικά όχι χαρίσματος, όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Ουσιαστικά ζητάμε να μας επιστραφεί ο χρόνος της παρατεταμένης ακυβερνησίας κατά την διάρκεια της οποίας η αγορά στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε.

Ο Γ. Στουρνάρας νέος υπουργός Οικονομικών

Στην Κηφισιά, στην κατοικία του πρωθυπουργού βρέθηκε αργά το απόγευμα τις Τρίτης ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε σύσκεψη μαζί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη κληθεί από τον κ.Σαμαρά να είναι παρών και στην σύσκεψη την οποία είχαν στις 19.30 με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πρόταση για την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών ανήκει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έγινε αποδεκτή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά την επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα ο Βασίλης Ράπανος στον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ο επιλεγείς ως νέος υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το χαρτοφυλάκιο λόγω προβλημάτων υγείας, οι πρόεδροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκλήθησαν να επιλέξουν το νέο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Από την αρχή, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος διατέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, θεωρούνταν ο επικρατέστερος να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών.

"Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ,υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Στουρνάρας προσφέρει τα εχέγγυα ότι θα δώσει την μάχη για την διάσωση της οικονομίας με σοβαρές πιθανότητες.

Εξερχόμενος από την πρωθυπουργική κατοικία, ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον πρόσωπό του, ορίζοντας τον στην συγκεκριμένη θέση.Όπως είπε ο κ Στουρνάρας η εντολή που πήρε από τον πρωθυπουργό ήταν « σκληρή δουλειά»

Ο νέος υπουργός οικονομικών συνομίλησε με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για περίπου μισή ώρα στο σπίτι του κ Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Σταϊκούρας ενημέρωσε τον κ Σαμαρά για την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ Σταϊκούρας είχε μια σύντομη συνομιλία με τους αρχηγούς για τις προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες όπως όλα δείχνουν μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου υπουργού οικονομικών.

Γ. Στουρνάρας: Ο δρόμος είναι ανηφορικός

«Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες», τόνισε πριν από λίγη ώρα ο κ. Στουρνάρας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι σε δύο μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα περίπου δύο δισ. ευρώ. «Υπάρχει τοίχος κατεστημένων νοοτροπιών που δεν θέλουν να ακούσουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)